ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παίρνουμε 4,4 δισ. από την ΕΕ για έργα του παλιού ΕΣΠΑ

Ευρωπαϊκά κονδύλια 4,4 δισ. ευρώ τα οποία η Ελλάδα είχε απωλέσει λόγω μη υλοποίησης έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013,  θα ειπραχθούν τελικά για την εκτέλεση αυτών των εργων, που θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Το 1,6 δισ. θα δοθεί εντός του επομένου έτους.  Η πρώτη μεγάλη “δόση” θα είναι 350 εκατ. ευρώ και θα αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με χρηματοδότηση επιχειρήσεων και πτυχιούχων ανωτάτων σχολών για αυτοαπασχόληση.

Η συμφωνία επήλθε μετά από επίπονες, χρονοβόρες διαπραγματεύσεις κι αφού  το υπουργείο Οικονομίας-Ανάπτυξης παρουσίασε ολοκληρωμένο σχέδιο αναμόρφωσης και εξυγίανσης  των επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Από τα μη ολοκληρωθέντα προγράμματα του παλιού ΕΣΠΑ μεταφέρονται στο νέο 275 έργα συνολικού προϋπολογισμού 877 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός της β’ φάσης των  έργων που θα υλοποιηθούν ως phasing (έργα-“γέφυρες”)ανέρχεται σε 3,525 δισ. ευρώ.

Σήμερα ο υπουργός Οικονομίας-Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης και ο υφυπουργός Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, θα παρουσιάσουν σε συνέντευξη Τύπου την πορεία υλοποίησης των δύο  ΕΣΠΑ και θα ανακοινώσουν τις τέσσερις πρώτες δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι 350 εκατ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν σε περισσότερες από 5.000 νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, και σε 2.800 πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ενίσχυσης της αυτοαπασχόλησης.

 

sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version