Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παίρνουμε όλα τα μέτρα και… νέο αδιέξοδο!

image_print

Ακόμη και αν η κυβέρνηση νομοθετήσει προκαταβολικά όλα τα μέτρα που έχει ζητήσει το ΔΝΤ για το 2019, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα ξεπερασθεί, αφού το ΔΝΤ είναι βέβαιο ότι θα εξακολουθήσει να χαρακτηρίζει «μη βιώσιμο» το ελληνικό χρέος και να ζητεί από τους Ευρωπαίους δανειστές μέτρα ελάφρυνσης, που προκαλούν… ανατριχίλες στην Γερμανία.

Αυτή η κυβέρνηση κάνει τα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα να εξακολουθούν να θεωρούν ότι το Ταμείο βρίσκεται οριστικά σε τροχιά αποχώρησης από το ελληνικό πρόγραμμα και ότι οι παράλογες, όπως θεωρούνται στην Ελλάδα, απαιτήσεις για προκαταβολική νομοθέτηση σκληρότατων μέτρων απλώς εξυπηρετούν τις επιδιώξεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος, όπως έγινε φανερό και από τις δηλώσεις του στο Eurogroup, θέλει να φορτώσει τις ευθύνες για το αδιέξοδο στην Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα, όμως, όπως έγινε σαφές από τη «διαρροή» στοιχείων της τελευταίας ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ, όσα μέτρα και αν «πάρει στην πλάτη της» η ελληνική πλευρά για την περίοδο μετά το 2019 και ακόμη και αν καταφέρει να διατηρήσει πλεόνασμα 3,5% για δέκα χρόνια, όπως ζητεί η Γερμανία, το προφίλ βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δεν αλλάζει ουσιωδώς και απαιτείται, σύμφωνα με το Ταμείο, να κάνουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές μεγάλες ελαφρύνσεις.

Το Ταμείο εξακολουθεί να πιστεύει ότι μια οικονομία όπως η ελληνική, που έχει τεράστια προβλήματα ανταγωνιστικότητας («θεμελιωδώς μη ανταγωνιστική», κατά το Ταμείο) δεν μπορεί να «σηκώσει» μακροπρόθεσμα, δηλαδή για την περίοδο ως το 2060, που εξετάζεται στο πλαίσιο της ανάλυσης  βιωσιμότητας χρέους, πλεονάσματα άνω του 1,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ανάλυσης, το οποίο βασίζεται σε μέσο πλεόνασμα 1,5% ως το 2060, το χρέος θα γίνει βιώσιμο μόνο με μέτρα που θεωρούνται απαράδεκτα από τους Ευρωπαίους δανειστές, όπως είναι η επέκταση της περιόδου χάριτος των ευρωπαϊκών δανείων ως το 2040 (δηλαδή μη πληρωμή τόκων) και των ωριμάνσεων (μη πληρωμή χρεολυσίων) ως το 2070, με παράλληλη μείωση του κόστους δανεισμού πολύ χαμηλότερα από 1,5% για τουλάχιστον 30 χρόνια.

Το γεγονός ότι το Ταμείο θεωρεί απαραίτητη την ουσιαστική ελάφρυνση χρέους, που οι Ευρωπαίοι δεν είναι έτοιμοι να προσφέρουν, γίνεται σαφές στο σημείο της έκθεσης, όπου τονίζεται πως ακόμη και αν κάνει όλες τις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει μέσω της ανάπτυξης (“grow out”) από τα προβλήματά της.

Χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο, καθώς οι δαπάνες χρηματοδότησης του χρέους θα αυξηθούν «εκρηκτικά» μακροπρόθεσμα, επειδή η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει την ιδιαίτερα χαμηλή χρηματοδότηση που λαμβάνει από τον επίσημο τομέα, με χρηματοδότηση από την αγορά σε τιμές που να διατηρούν το χρέος βιώσιμο.

Το Ταμείο ξεκαθαρίζει ότι τα μέτρα για το χρέος θα πρέπει να ληφθούν στο τέλος του προγράμματος το 2018 και συνδέει αυτά τα μέτρα ελάφρυνσης με τη δυνατότητα της χώρας να επιστρέψει στις αγορές.

Το ερώτημα που απασχολεί την Αθήνα, λοιπόν, είναι αν είναι ουσιαστικά προδιαγεγραμμένο το αδιέξοδο στις συζητήσεις για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα και η σύγκρουση για τη νομοθέτηση υπερβολικών μέτρων για το 2019 εξυπηρετεί μόνο την επιδίωξη της Γερμανίας να μεταθέσει στην Ελλάδα τις ευθύνες για το αδιέξοδο.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι το προσεχές διάστημα το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να παιχθεί μόνο στο γήπεδο των τεχνικών διαπραγματεύσεων, όπως επιδιώκει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αλλά χρειάζονται πρωτίστως πολιτικές διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου για να διαπιστωθεί ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένη η εμπορική κίνηση στην Καβάλα

image_print

Αισθητά μειωμένη παραμένει η εμπορική κίνηση στην Καβάλα, παρά το γεγονός ότι η πόλη βρίσκεται στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου και καταγράφει αυξημένη παρουσία επισκεπτών.

Για την εικόνα της αγοράς μίλησε στην κάμερα του ENA Channel ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης, επισημαίνοντας ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή δεν προχωρούν σε αγορές από τα εμπορικά καταστήματα.

Όπως ανέφερε, μπορεί η κίνηση στους δρόμους και στα σημεία ενδιαφέροντος να είναι αυξημένη, ωστόσο αυτό δεν μεταφράζεται σε αντίστοιχη αύξηση του τζίρου για τις τοπικές επιχειρήσεις. Οι επαγγελματίες της αγοράς διαπιστώνουν ότι οι επισκέπτες περιορίζονται κυρίως στη βόλτα, την εστίαση και τις βασικές ανάγκες, αποφεύγοντας τις αγορές.

Η κατάσταση προκαλεί προβληματισμό στους εμπόρους, οι οποίοι περίμεναν ότι η θερινή περίοδος θα έδινε σημαντική ανάσα στην τοπική οικονομία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η αγοραστική κίνηση παραμένει υποτονική, ενώ τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων συνεχίζουν να αυξάνονται.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμές Β’ Πυλώνα ΚΑΠ: Τι καταβλήθηκε και ποιες ενισχύσεις μεταφέρονται για τον Ιούλιο

Αγρότης σε καλλιέργεια με φόντο αγροτικές εκτάσεις και ενισχύσεις της ΚΑΠ
image_print

Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές του Β’ Πυλώνα της ΚΑΠ

Στις 29 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες πληρωμές του δεύτερου Πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) από την ΑΑΔΕ.

Συνολικά καταβλήθηκαν 64,69 εκατ. ευρώ σε 82.923 μοναδικούς δικαιούχους (ΑΦΜ), στο πλαίσιο των Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι ενισχύσεις που πληρώθηκαν

Το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών αφορούσε τα προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, για τα οποία διατέθηκαν 32,08 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησαν:

  • Μείωση Νιτρορύπανσης: 13,64 εκατ. ευρώ
  • Εξισωτική Αποζημίωση: 7,93 εκατ. ευρώ
  • Κομφούζιο: 6,96 εκατ. ευρώ
  • Αυτόχθονες Φυλές: 4,08 εκατ. ευρώ

Ποιες πληρωμές δεν πραγματοποιήθηκαν

Δεν καταβλήθηκαν οι ενισχύσεις που αφορούν:

  • Δασώσεις
  • Ευζωία Χοίρων

Αν και είχαν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου, οι συγκεκριμένες πληρωμές δεν ολοκληρώθηκαν λόγω τεχνικού προβλήματος στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Πότε θα γίνουν οι εκκρεμείς πληρωμές

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, οι εκκρεμότητες για τις Δασώσεις και την Ευζωία των Χοίρων αναμένεται να εξοφληθούν έως το τέλος Ιουλίου, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες τεχνικές διαδικασίες.

Οι δικαιούχοι καλούνται να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις για την ακριβή ημερομηνία πίστωσης των ποσών.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στα «δωρεάν δέματα» από τρίτες χώρες

image_print

Οι καταναλωτές που πραγματοποιούν αγορές από ηλεκτρονικές πλατφόρμες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές αλλαγές το επόμενο διάστημα, καθώς προωθούνται νέα μέτρα που βάζουν τέλος στην ανεξέλεγκτη διακίνηση των λεγόμενων «δωρεάν δεμάτων» από τρίτες χώρες.

Τα τελευταία χρόνια, εκατομμύρια μικροδέματα χαμηλής αξίας καταφθάνουν καθημερινά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από χώρες όπως η Κίνα, μέσω μεγάλων ηλεκτρονικών πλατφορμών. Πολλά από αυτά αποστέλλονται με ιδιαίτερα χαμηλό ή ακόμη και μηδενικό κόστος μεταφοράς για τον καταναλωτή, γεγονός που έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό τόσο για τον αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όσο και για την αποτελεσματικότητα των τελωνειακών ελέγχων.Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την επιβολή νέου τέλους διαχείρισης για κάθε μικροδέμα που εισέρχεται στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες. Στόχος είναι να καλυφθεί το αυξημένο κόστος των τελωνειακών ελέγχων, να ενισχυθεί η προστασία των καταναλωτών από μη ασφαλή προϊόντα και να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως τις αγορές μέσω δημοφιλών διαδικτυακών πλατφορμών, καθώς το επιπλέον κόστος ενδέχεται να μετακυλιστεί στις τελικές τιμές ή στα έξοδα αποστολής.

Έτσι, η εποχή των «δωρεάν δεμάτων» φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της.Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές αρχές επισημαίνουν ότι η αυξημένη εισροή δεμάτων χαμηλής αξίας δυσχεραίνει τους ελέγχους για την τήρηση των προδιαγραφών ασφάλειας, ενώ έχουν καταγραφεί περιπτώσεις προϊόντων που δεν συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ή παραβιάζουν τη νομοθεσία.Οι αλλαγές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εκσυγχρονισμό του τελωνειακού συστήματος και την καλύτερη εποπτεία του ηλεκτρονικού εμπορίου. Εφόσον εγκριθούν και εφαρμοστούν, οι καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν ότι οι αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε. δεν θα συνοδεύονται πλέον από τις ιδιαίτερα χαμηλές ή «δωρεάν» χρεώσεις αποστολής που ίσχυαν μέχρι σήμερα.Το επόμενο διάστημα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για την εφαρμογή των μέτρων και τον τρόπο με τον οποίο θα επιβαρύνονται οι αποστολές, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και ασφαλούς πλαισίου για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en