Quantcast
Connect with us

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέφτουν και από τα capital controls οι βάσεις

image_print

Η κρίση απέτρεψε πολλούς υποψήφιους να δηλώσουν σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Σε λιγότερο από ένα μήνα θα τελειώσει η αγωνία των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων. Η καθίζηση των μορίων εισαγωγής στις περισσότερες σχολές είναι γεγονός, κυρίως λόγω των πολύ χαμηλών επιδόσεων του συνόλου των υποψηφίων, το φετινό καλοκαίρι όμως «ανέτρεψε» πολλές φορές το «κλείδωμα» των επιλογών στο μηχανογραφικό δελτίο.

Η καθυστερημένη ψήφιση του νέου νόμου με τις -περιορισμένες- μετεγγραφές σε συνδυασμό με τα capital controls περιόρισε δραστικά τις επιλογές πολλών παιδιών καθώς οι οικογένειές τους, είτε λόγω σοβαρών οικονομικών δυσκολιών, είτε λόγω του φόβου για τη διακίνηση των χρημάτων, τα απέτρεψαν από το να δηλώσουν σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Οι συνεχείς ανατροπές στον οικογενειακό προϋπολογισμό σε συνδυασμό με την παράταση της προθεσμίας του μηχανογραφικού θα δημιουργήσουν βάσεις «δύο ταχυτήτων» καθώς τα κεντρικά Ιδρύματα, οι πόλεις των οποίων φιλοξενούν περίπου το 50% των υποψηφίων κάθε χρόνο, θα έχουν αυξημένη ζήτηση φέτος, αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς αναλυτές, το οξύμωρο είναι ότι παρά τη μεγάλη ζήτηση, η τρομακτική συρρίκνωση που κατεγράφη φέτος στους αριστούχους δεν αφήνει πολλά περιθώρια ακόμα και για διατήρηση των βάσεων στα περσινά τους επίπεδα. Οι δημοφιλείς σχολές στα κεντρικά Ιδρύματα θα σημειώσουν πτώση, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο από 150 έως και 800 μόρια.

Στον αντίποδα βρίσκονται τα περιφερειακά Ιδρύματα, τα οποία φέτος έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από το ασφυκτικά περιορισμένο πλαφόν των μετεγγραφών (με ταβάνι 15% του αριθμού εισακτέων, όταν πέρσι υπήρχαν τμήματα που δέχτηκαν ακόμα και 100% επιπλέον φοιτητικό πληθυσμό) και τις οικονομικές δυσκολίες των ελληνικών νοικοκυριών. Η πλασματική αυξημένη ζήτηση που κατεγράφη πέρσι ακόμα και 1.000 μορίων θα μειωθεί δραστικά φέτος, παρακάτω του μέσου όρου, και θα συμπαρασύρει και τα μόρια σε αρκετές σχολές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δημοφιλής σχολή της Νομικής στη Κομοτηνή. Αν και στο 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι σπάνιο να σημειωθούν απότομες πτώσεις στα μόρια εισαγωγής, η σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης υπολογίζεται να χάσει φέτος ακόμα και 600 μόρια!

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΔΠΘ: Ιδρύεται η πρώτη Επώνυμη Έδρα με το Ίδρυμα Ευγενίδου

ΔΠΘ-ίδρυση Επώνυμης Έδρας Ευγένιος Ευγενίδης με το Ίδρυμα Ευγενίδου
image_print

Την πρώτη Επώνυμη Έδρα στην ιστορία του αποκτά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μέσα από τη συνεργασία του με το Ίδρυμα Ευγενίδου.

Το ΔΠΘ και το Ίδρυμα Ευγενίδου υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ίδρυση και λειτουργία της Επώνυμης Έδρας Διδασκαλίας και Έρευνας «Ευγένιος Ευγενίδης», στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΔΠΘ.

Η Έδρα θα έχει ως αντικείμενο την Αγροδιατροφική Καινοτομία, έναν τομέα με ιδιαίτερη σημασία για τη Θράκη, την παραγωγική της ταυτότητα και την αναπτυξιακή της προοπτική.

Η πρωτοβουλία έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς η Έδρα φέρει το όνομα του Ευγένιου Ευγενίδη, εθνικού ευεργέτη, επιχειρηματία και υποστηρικτή της επιστημονικής και τεχνικής εκπαίδευσης, ο οποίος καταγόταν από το Διδυμότειχο του Έβρου.

Η λειτουργία της Έδρας στον Έβρο συνδέει την παρακαταθήκη ενός Θρακιώτη ευεργέτη με ένα σύγχρονο ακαδημαϊκό και ερευνητικό εγχείρημα, με επίκεντρο τη γνώση, την καινοτομία και τη νέα γενιά.

Μέσα από σύγχρονες εφαρμογές της μοριακής βιολογίας, της βιοτεχνολογίας και της βιοανάλυσης, η Έδρα θα συμβάλει στην ενίσχυση της ποιότητας, της ασφάλειας, της ιχνηλασιμότητας και της αυθεντικότητας των αγροδιατροφικών προϊόντων.

Παράλληλα, στόχος είναι η στήριξη της βιώσιμης παραγωγής, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και η σύνδεση της ακαδημαϊκής γνώσης με τις ανάγκες της κοινωνίας, της παραγωγής και της αγοράς εργασίας.

Η λειτουργία της Έδρας προβλέπεται να έχει διάρκεια πέντε ετών και θα υποστηριχθεί μέσω δωρεάς του Ιδρύματος Ευγενίδου, συνολικού ύψους 250.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση θα διατεθεί για τη στελέχωση και λειτουργία της Έδρας, την υποστήριξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών δράσεων, την ενίσχυση υποδομών και τη διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Η επιλογή του ή της κατόχου της Έδρας θα γίνει μέσω δημόσιας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με βάση τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την ακαδημαϊκή αριστεία.

Με την ίδρυση της Επώνυμης Έδρας «Ευγένιος Ευγενίδης», το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Ίδρυμα Ευγενίδου ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια πρωτοβουλία με ισχυρό επιστημονικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα για τη Θράκη και τη χώρα.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Δράμα: Αιτήσεις έως 10 Ιουλίου για το Κοινωνικό Φροντιστήριο

Δράμα-αιτήσεις για το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Δράμας-2026
image_print

Συνεχίζεται έως την Παρασκευή 10 Ιουλίου η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Δράμας, το οποίο θα λειτουργήσει και τη νέα σχολική χρονιά, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου.

Η δράση απευθύνεται σε μαθητές που είναι δημότες ή κάτοικοι του Δήμου Δράμας και πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση.

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο υλοποιείται χάρη στη διαχρονική και εθελοντική προσφορά των τοπικών ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης και Κέντρων Ξένων Γλωσσών, οι οποίοι στηρίζουν έμπρακτα μαθητές και οικογένειες της περιοχής.

Για το θέμα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, ευχαριστώντας τους φορείς που συμμετέχουν και συμβάλλουν στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας.

Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Υγείας, Σοφία Τσακιρίδου, και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, Χρύσα Φακίρη, η οποία εκπροσώπησε και τους Ιδιοκτήτες Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης.

Φέτος δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον έγκαιρο προγραμματισμό, καθώς η διαδικασία ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Στόχος είναι η καλύτερη οργάνωση, η σωστότερη κατανομή μαθητών και εκπαιδευτικών και η ουσιαστική στήριξη των παιδιών από την αρχή της σχολικής περιόδου 2026-2027.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας, στο Διοικητήριο, γραφείο 130, καθημερινά από τις 09:00 έως τις 14:30.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 25213 51130.

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ στην Καβάλα

image_print

Ανοιξε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), δίνοντας τη δυνατότητα σε εκατοντάδες νέους και νέες να αποκτήσουν επαγγελματική κατάρτιση, εργασιακή εμπειρία και ισχυρά εφόδια για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας gov.gr, στην ενότητα Εκπαίδευση → Εγγραφή σε σχολείο → Εγγραφή σε Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) της ΔΥΠΑ, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών Taxisnet.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν νέοι και νέες ηλικίας 15 έως 29 ετών, οι οποίοι διαθέτουν τουλάχιστον Απολυτήριο Γυμνασίου.Σύγχρονη εκπαίδευση με αμειβόμενη μαθητείαΗ ΕΠΑΣ Μαθητείας ΔΥΠΑ Καβάλας αποτελεί μια ολοκληρωμένη επιλογή για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν εξειδίκευση σε επαγγέλματα με αυξημένη ζήτηση.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνδυάζει τη θεωρητική διδασκαλία με την αμειβόμενη πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις, δίνοντας στους μαθητές τη δυνατότητα να αποκτήσουν πραγματική εργασιακή εμπειρία ήδη από τη διάρκεια των σπουδών τους.Παράλληλα, οι σπουδαστές εκπαιδεύονται σε σύγχρονα εργαστήρια, λαμβάνουν δωρεάν βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό, ενώ μετά την ολοκλήρωση των σπουδών και τις εξετάσεις πιστοποίησης αποκτούν Πτυχίο Ειδικότητας.Επιπλέον, προβλέπονται σημαντικές παροχές, όπως πλήρης ασφαλιστική κάλυψη κατά τη μαθητεία, σπουδαστική άδεια με αποδοχές, δυνατότητα αναβολής στράτευσης, καθώς και επίδομα στέγασης έως 240 ευρώ και επίδομα σίτισης έως 9 ευρώ ημερησίως, για όσους πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

Οι ειδικότητες της ΕΠΑΣ ΔΥΠΑ Καβάλας

Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής

Τεχνιτών Υποστήριξης Συστημάτων Η/Υ

Κομμωτικής Τέχνης

Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών και Ανελκυστήρων

Τεχνιτών Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων

Τεχνιτών Μηχανών και Συστημάτων Συμβατικού και Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου

Τεχνιτών Ψυκτικών και Κλιματιστικών Έργων

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr, ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν με την ΕΠΑΣ Μαθητείας ΔΥΠΑ Καβάλας στα τηλέφωνα 2510 228834 και 2510 231169 ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο epas.kavala@dypa.gov.gr.

Η ΔΥΠΑ καλεί τους νέους που αναζητούν μια ποιοτική επαγγελματική εκπαίδευση, με άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας, να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να υποβάλουν έγκαιρα την αίτησή τους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en