ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πέτροβιτς | Υπάρχει ανάγκη έγκαιρης ανακατασκευής αναχωμάτων στον Έβρο

Επιτακτική χαρακτηρίζει ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς την ανάγκη αδειοδότησης –εκ μέρους του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού– της λήψης αδρανών υλικών από δανειοθαλάμους του νομού Έβρου. Στόχος είναι να προχωρήσει η ανακατασκευή των ρηγμάτων που έχουν καταγραφεί, εδώ και δύο μήνες, στα αναχώματα των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροποτάμου.

Κρούοντας για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου, ο κ. Πέτροβιτς στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα με δική του πρωτοβουλία, απευθύνθηκε προς τους βουλευτές του νομού, Γιώργο Καΐσα και Δημήτρη Ρίζο (ΣΥΡΙΖΑ) και Αναστάσιο Δημοσχάκη (ΝΔ) και τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ολιγωρίας.

«Οι ευθύνες όλων είναι συγκεκριμένες και αφορούν την ανάγκη άμεσης υπογραφής από το αρμόδιο υπουργείο μιας πράξης νομοθετικού περιεχομένου ή οποιασδήποτε άλλης παρέμβασης, ώστε να εξασφαλίσουμε από τους δανειοθαλάμους τα 4 εκατομμύρια κυβικά χώμα που απαιτούνται για την ανακατασκευή των αναχωμάτων. Πέρυσι αντιμετωπίσαμε το πρώτο πρόβλημα με τις πλημμύρες στις 7 Σεπτεμβρίου. Τότε υπήρχαν αναχώματα, σήμερα δεν υπάρχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέχρι στιγμής η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της ΠΕ Έβρου έχει καταγράψει 105 ενεργά ρήγματα, ενώ δεν αποκλείει την ύπαρξη και άλλων. Για την ανακατασκευή τους, η οποία -όπως τονίστηκε από τον κ. Πέτροβιτς- δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας αλλά του υπουργείου και των αρμοδίων υπηρεσιών του, απαιτούνται συνολικά 25 εκατομμύρια ευρώ. «Το αντικείμενο της ανακατασκευής ανήκει στην κρατική περιφέρεια. Εμείς κάνουμε υπέρβαση των αρμοδιοτήτων μας, καθώς είμαστε επωμισμένοι με τη συντήρηση των αναχωμάτων και όχι με την επισκευή ή την κατασκευή τους. Αναλάβαμε ευθύνες που δεν μας αναλογούν για να σώσουμε τους συμπολίτες μας και τις περιουσίες τους», εξηγεί ο κ. Πέτροβιτς.

Όπως δήλωσε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καΐσας, εντός του επόμενου δεκαημέρου το αργότερο θα διευθετηθεί το θέμα της αδειοδότησης της λήψης χώματος. «Στο δίμηνο που παρήλθε από τη γνωστοποίηση του προβλήματος από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, έγιναν παραστάσεις στο υπουργείο. Υπάρχουν πραγματικά νομικά προβλήματα ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, για την παραχώρηση δυνατοτήτων λήψης υλικού από δανειοθαλάμους. Ωστόσο ο αρμόδιος υπουργός υποσχέθηκε είτε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου είτε με τροπολογία, που θα περάσει τώρα από τη Βουλή, έστω και χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις, να δοθεί η άδεια για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μίας νέας πλημμύρας».

Ακόμη, ο κ. Καΐσας χαρακτήρισε λάθος τη μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του προβλήματος των πλημμυρών. «Τόσα χρόνια καταστρέφονται αναχώματα, ξοδεύονται χρήματα και κόπος για την ανακατασκευή τους και το πρόβλημα δεν λύνεται οριστικά. Δεν κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση για τη λύση του και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τις πλημμύρες κάθε χρόνο σαν να είναι η πρώτη φορά».

Τέλος, από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης δεν παρέλειψε να επισημάνει στους βουλευτές και το θέμα που έχει προκύψει, εξαιτίας του capital control, ως προς τον ανεφοδιασμό με καύσιμα των μηχανημάτων των κατασκευαστικών εταιριών που θα χρησιμοποιηθούν για τις εργασίες στα αναχώματα, καθώς, όπως είπε, τα πρατήρια καυσίμων δέχονται μόνο μετρητά και όχι κάρτες, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version