Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάσχα 2021 | Οι εξαιρέσεις στις υπερτοπικές μετακινήσεις και το διευρυμένο ωράριο κυκλοφορίας

ΟΝίκος Χαρδαλιάς έστειλε το μήνυμα ότι «το Πάσχα και φέτος θα είναι διαφορετικό», καθώς αρκετά μέτρα θα βρίσκονται σε ισχύ, με στόχο την σταδιακή χαλάρωση τον Μάιο.

Συγκεκριμένα, για τη λειτουργία των εκκλησιών θα ισχύσουν τα εξής:

-Για τις ακολουθίες Μεγάλης Εβδομάδας και την Κυριακή του Πάσχα ισχύει το ένα άτομο/ 25τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν. Στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία διαμορφώνεται ένα άτομο/10τ.μ. με τήρηση όλων των απαραίτητων κανόνων υγιεινής.

-Η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς, τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους των Εκκλησιών είναι υποχρεωτική για τους πιστούς.

-Υποχρεωτικά τα τεστ για ιερείς και προσωπικό Ναών.

-Η περιφορά των Επιταφίων θα γίνει στον προαύλιο χώρο των Εκκλησιών χωρίς την παρουσία πιστών ενώ το προσκύνημα εκτός των Ναών με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων εξήγησε τις εξαιρέσεις που υπάρχουν όσων αφορά τις υπερτοπικές μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 10 Μαΐου απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:

-Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

-Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της δομής.

-Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

-Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

-Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

-Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. Συγκεκριμένα, όπως είπε, δεν θα μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, επιδεικνύοντας το Ε1.

-Ακόμη, η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Διευρυμένο ωράριο κυκλοφορίας

Στην απαγόρευση κυκλοφορίας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος ενημέρωσε πως ο περιορισμός κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ στις 11 το βράδυ από τη Δευτέρα του Πάσχα.

Όσον αφορά την ημέρα του Πάσχα, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως επιτρέπεται η συγκέντρωση δυο οικογενειών, έως 9 άτομα σε σπίτι ή έως 12 άτομα σε εξωτερικό χώρο.

Όσον αφορά τις υπεροτοπικές μετακινήσεις, έως τις 10 Μαΐου απαγορεύονται πέρα από την περιφερειακή ενότητα / Περιφέρεια όπου κατοικούν οι πολίτες.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε το άνοιγμα της εστίασης από τις 3 Μαΐου με τα γνωστά μέτρα και τη διενέργεια self-test και ανέφερε πως και στη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη επιτρέπεται πλέον η μέθοδος click in shop.

Οι περιοχές που μπήκαν στο «βαθύ κόκκινο»

Από σήμερα το πρωί στο «βαθύ κόκκινο» προστέθηκαν οι εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Καβάλας

-Ρέθυμνο

-Αργολίδα

-Δήμος Κισάμου Χανίων

Στην κατάσταση αυξημένου κινδύνου κόκκινο «πέφτουν» οι εξής περιοχές:

-Χίος

-Ιωάννινα

-Κόνιτσα

-Τζουμέρκα,

-Ερέτρια

-Βέροια

-Λαμία

-Ρόδος

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοιχτές τράπεζες και Σάββατο – Σε αυτές τροποποιείται το ωράριο

Αλλάζει το ωράριο για ορισμένες τράπεζες

Αλλαγές έρχονται σε ορισμένες τράπεζες. Συγκεκριμένα, κάποια υποκαταστήματα τραπεζών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα θα βρίσκονται σε λειτουργία.

Τα ακόλουθα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά από Δευτέρα έως Παρασκευή μέχρι τις 18:00 και το Σάββατο από τις 10:00 μέχρι τις 15:00:

Το κάτωθι Κατάστημα της Alpha Bank λειτουργεί ως digital corner και παραμένει ανοικτό από Δευτέρα έως Παρασκευή μέχρι τις 18:00 και το Σάββατο, την Κυριακή και τις αργίες από τις 9:00 έως τις 16:00:

ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΟΣ ΑΘΗΝΩΝ – Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο Κατάστημα, δεν εξυπηρετεί ταμειακές συναλλαγές.

Καταστήματα Σερβίων (526) και Τσοτυλίου (536)

Γνωστοποιείται ότι, από τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019, τροποποιείται η λειτουργία των Καταστημάτων Σερβίων (Κ.Α. 526) και Τσοτυλίου (Κ.Α. 536), ως κάτωθι:
Κατάστημα Σερβίων (Κ.Α. 526) θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη, ώρες λειτουργίας 8.00 – 14.00.

Κατάστημα Τσοτυλίου (Κ.Α. 536) κάθε Τρίτη και Παρασκευή ώρες λειτουργίας 8.00 – 14.00.
Καταστήματα Χρυσουπόλεως (574) και Ελευθερουπόλεως (576)
Γνωστοποιείται ότι, από την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2021, τροποποιείται η λειτουργία των Καταστημάτων Χρυσουπόλεως (Κ.Α. 574) και Ελευθερουπόλεως (Κ.Α. 576), ως κάτωθι:
Κατάστημα Χρυσουπόλεως (Κ.Α. 574) από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες λειτουργίας 8.00 – 14.00.
Κατάστημα Ελευθερουπόλεως (Κ.Α. 576)κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, ώρες λειτουργίας 8.00 – 14.00.

Παράρτημα Πολυχνίτου (348)
Από την 11 Απριλίου 2022, το Παράρτημα Πολυχνίτου (Κ.Α. 348) θα λειτουργεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, ώρες λειτουργίας 8.00-14.00.

Παράρτημα Καρλοβασίου (606)
Απο την 28 Φεβρουαρίου 2022, το Παράρτημα Καρλοβασίου (Κ.Α. 606) θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ώρες λειτουργίας 8.00 – 14.00.

Παράρτημα Λίνδου (676)
Από την 1η Οκτωβρίου 2023, το Παράρτημα Λίνδου (Κ.Α. 676) θα λειτουργεί κάθε Πέμπτη, ώρες λειτουργίας 8.00-14.00.

Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα λειτουργεί 5 καταστήματα Λιανικής Τραπεζικής με διευρυμένο ωράριο. Τα συγκεκριμένα εξυπηρετούν -κατά βάση- πελατεία Ιδιωτών και Premium Banking, καλύπτοντας ανάγκες της πελατείας

σε όλο το εύρος των προϊόντων και υπηρεσιών. Ωστόσο δεν προβλέπεται λειτουργία ταμείου και η εγχρήματη εξυπηρέτηση υποστηρίζεται αποκλειστικά μέσω των εναλλακτικών δικτύων.

Βρίσκονται στις ακόλουθες περιοχές:

  • Μαρούσι GOLDEN HALL Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 19:30 & Σάββατο 10:00 – 16:30
  • ΕΜΠ. ΚΕΝΤΡΟΥ MALL Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 20:00 & Σάββατο 10:00 – 17:00
  • Αθήνα ΟΔ. ΚΑΡ. ΣΕΡΒΙΑΣ 2 Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 – 20:00
  • ATHENS METRO MALL Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 20:00 & Σάββατο 10:00 – 17:00
  • Λάρισα ΟΔ. ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 – 20:00

Πειραιώς
Ο όμιλος λειτουργεί το κατάστημα επί της οδού Σταδίου 4 και Αμερικής τις καθημερινές 08:00-18:00 και τα Σάββατα 10:30- 15:00. Επιπλέον, συγκεκριμένες συναλλαγές μπορούν να κάνουν οι πελάτες της τράπεζας στα πέντε καταστήματα e-branch:

Στο City Link, Αμπελόκηποι, Γλυφάδα, Διαγώνιος Θεσσαλονίκης, Ηράκλειο Κρήτης, Ιωάννινα, Λάρισα, Περιστέρι, Χαλάνδρι, Χανιά.

Eurobank
Δύο καταστήματα Eurobank παραμένουν ανοιχτά και το Σάββατο. Πρόκειται για: Τhe Mall Athens. Δευτέρα έως Παρασκευή 10:45-17:00 – Σάββατο 10:15-16:30

Cosmos Mediterranean: Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-16:00

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχεται το πορτοκαλί τιμολόγιο – Η επιβεβαίωση Σκυλακάκη για μεσημεριανό ρεύμα

Σε λίγους μήνες έρχεται το πορτοκαλί τιμολόγιο ρεύματος, αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης

Το πορτοκαλί τιμολόγιο θα μπει στην αγορά και θα αλλάξει τα δεδομένα στο ρεύμα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Επιπλέον, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στους έξυπνους μετρητές αλλά και στην πράσινη ενέργεια από τις ΑΠΕ. Σχετικά με το πορτοκαλί τιμολόγιο και το πώς αυτό θα μπει δυναμικά στην αγορά, αλλά και την αλλαγή στο νυχτερινό ρεύμα ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο λόγος που χρειάζεται να κάνουμε περικοπές είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση, όχι ότι δεν σηκώνει το δίκτυο. Όταν η ζήτηση είναι 5 ή 6 Giga watt και έχουμε ήδη εγκατεστημένα 13 Giga watt από ΑΠΕ και αυτά είναι στοχαστικά και υπάρχουν περίοδοι που δεν λειτουργούν όλα, για παράδειγμα τα φωτοβολταϊκά δεν λειτουργούν το βράδυ και όταν έχει συννεφιά ή τα αιολικά όταν δεν φυσάει αλλά όταν τυχαίνει να λειτουργούν ταυτόχρονα και φωτοβολταϊκά και τα αιολικά και έχουμε πολύ μεγάλη παραγωγή.

Επίσης υπάρχει μια εποχικότητα στη ζήτηση για παράδειγμα την Άνοιξη δεν έχουμε air condition, δεν έχουμε θέρμανση με αποτέλεσμα η ζήτησή μας να είναι πολύ μικρότερη και επειδή αυτό συμβαίνει και στις διπλανές χώρες αυτό που λέμε ότι θα εξάγουμε την ενέργεια σε αυτές τις ειδικές συνθήκες, σημαίνει ότι θα πληρώνουμε για να τα εξάγουμε γιατί οι τιμές γίνονται αρνητικές».

Η «επιβεβαίωση» για το μεσημεριανό ρεύμα

Μάλιστα αναφέρθηκε και στα σενάρια για «μεσημεριανό» ρεύμα, τα οποία και επιβεβαίωσε καθώς είπες ότι θα δίνεται οι δυνατότητα οι μετρητές να πάνε και σε διαφορετικές ώρες με περισσότερη ζήτηση ρεύματος: «Το υπουργείο επεξεργάζεται να διευκολύνουμε αυτό που λέγεται ανταπόκριση ζήτησης που σημαίνει να επιταχύνουμε την είσοδο του δυναμικού (πορτοκαλί) τιμολογίου και να εξετάσουμε και τη δυνατότητα παλιοί μετρητές του νυχτερινού να πηγαίνουν σε διαφορετικές ώρες που να έχει πολύ περισσότερη λογική από πλευράς συστήματος δηλαδή να είναι πολύ φθηνότερες οι τιμές.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους έξυπνους μετρητές αλλά και στην τάση των επιχειρήσεων, «Οι επιχειρήσεις έχουν σε μεγάλο κομμάτι περάσει στους έξυπνους μετρητές αλλά δεν έχουν ακόμη μπει ακόμη στο δυναμικό τιμολόγιο, στο λεγόμενο πορτοκαλί, το οποίο θα το επιταχύνουμε και θα έχουν τη δυνατότητα πολύ γρήγορα να το αξιοποιήσουν.

Σε λίγους μήνες έρχεται το πορτοκαλί τιμολόγιο. Αυτό αφορά περίπου το 45% της ενέργειας που καταναλώνουμε, η υψηλή τάση έχει ήδη τέτοιου είδους ρυθμίσεις δεν περιλαμβάνεται. Ταυτόχρονα τελείωσε επιτέλους ο διαγωνισμός μετά από προσφυγές που καθυστέρησαν 1-2 χρόνια την υλοποίηση του προγράμματος, και αρχίζει η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών μαζικά και θα έχουμε πια εκατοντάδες χιλιάδες μετρητές να εγκαθίστανται κάθε εξάμηνο.

Έχουμε όμως πολλά εκατομμύρια νοικοκυριά, πολλά εκατομμύρια συνδέσεις συνεπώς θα μας πάρει κάποια χρόνια αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της ζήτησης δηλαδή πάνω από το 50% της ζήτησης, θα έχει καλυφθεί με δυναμικό τιμολόγιο μέχρι το τέλος του χρόνου»

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καλοκαίρι 2024: Αναμένεται παγκόσμιο ρεκόρ στην θερμοκρασία;

Θα είναι πιο ζεστό το καλοκαίρι του 2024 από το περσυνό; – Ειδικοί απαντούν

Θα είναι το καλοκαίρι του 2024 το θερμότερο όλων των εποχών; Παρότι οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι νωρίς για ασφαλείς προγνώσεις, οι αναλύσεις των παγκόσμιων τάσεων αναφέρουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα έχει σοβαρές πιθανότητες να είναι ίδιο ή ακόμη και χειρότερο.

Από το τέλος του Μαρτίου μέχρι τα μέσα του Απριλίουείχαμε υψηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία για τις προβλέψεις του φετινού καλοκαιριού αυξάνεται.

Στον επιστημονικό κόσμο, φαίνεται πως αναμένουν ένα θερμό καλοκαίρι καθώς η κλιματική αλλαγή φέρνει ακραίες καιρικές συνθήκες.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος έκανε μία εκτίμηση για το φετινό καλοκαίρι, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να γίνει μία ασφαλής πρόγνωση για τις καιρικές συνθήκες που θα δούμε το καλοκαίρι καθώς οι εποχικές προγνώσεις δείχνουν ό,τι και τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, μία μικρή αύξηση της θερμοκρασίας.

«Η εποχική πρόγνωση από την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία θα δημοσιευθεί στο τέλος του Μαΐου για το καλοκαίρι», ανέφερε αρχικά ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος στο Newsbomb.gr.

«Υπάρχει μία πληροφορία ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι πιο θερμό από το μέσο όρο των τελευταίων 6 ετών ωστόσο δεν γνωρίζουμε αν θα έχουμε αρκετούς λίγους αλλά έντονους καύσωνες», συμπλήρωσε.

Στον παρακάτω χάρτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Κοπέρνικος φαίνεται η απόκλιση της θερμοκρασίας από την κανονική τιμή.

«Είναι ο μέσος όρος πολλών αντίστοιχων προγνώσεων από μεγάλα παγκόσμια προγνωστικά κέντρα», εξήγησε ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en