ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάμε για συμφωνία, μένει το ΔΝΤ

Διαρροές από ΥΠΟΙΚ, πρόβλεψη για SLA μέχρι 7 Απριλίου – Προεξόφληση στο ΧΑ

Η σιγή ασυρμάτου τις προηγούμενες μέρες ήταν τροχιοδεικτική της κατάστασης γύρω από τις έντονες διαπραγματεύσεις Αθήνας και δανειστών και όπως φαίνεται υπήρξε πρόοδος, γεγονός που αναπτερώνει τις ελπίδες για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Στον δρόμο προς το οριστικό modus vivendi, πληροφορίες αναφέρουν πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με πρόγραμμα MEFP το οποίο “κουμπώνει χρονικά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα” έτσι ώστε να ολοκληρωθούν και τα δυο ταυτόχρονα εντός του 2018.

Αυτό επισημαίνουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ – μια διαρροή ύστερα από μέρες – οι οποίοι τονίζουν ότι θα υπάρξει τεχνική συμφωνία, Staff Level of Agreement ως την μεθεπόμενη Παρασκευή! Παράλληλα, στέλεχος του ΥΠΟΙΚ το οποίο βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις εξήγησε πως το Euro Working Group της Πέμπτης «δεν είναι σημαντικό» ως προς την τεχνική συμφωνία καθώς «σταθμός» για τις υπογραφές είναι η 7η Απριλίου.

«Είναι πιο εύκολο, δεν έχει τόσα πολλά θέματα γιατί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι … “control freak” όπως οι ευρωπαίοι οι οποίοι βάζουν στο τραπέζι πολλά θέματα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. Άξιο αναφοράς πάντως είναι ότι οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο ένα μικρό μέρος των θεμάτων γύρω από τα εργασιακά το οποίο εκκρεμεί…

Ισχυρή ένδειξη, παράλληλα, αποτελεί η ιδιαίτερα θετική εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών το οποίο φαίνεται πως προεξοφλεί θετικά νέα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Οι κινήσεις, ωστόσο, αναμένονται πιο διαστακτικές στις επόμενες συνεδριάσεις, εντούτοις η αγορά προτιμά να βλέπει τη θετική πλευρά των εξελίξεων, πριμοδοτώντας τα χαρτιά των τραπεζών και των εταιρειών  που θα αποκομίσουν άμεσα οφέλη από το κλείσιμο της αξιολόγησης και από «μεταρρυθμίσεις»  περιλαμβανόμενες στην κυοφορούμενη συμφωνία.
 
 
Στον αντίποδα, ωστόσο, βρίσκεται η εν εξελίξη εσωκομματική αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ ελέω ΔΕΗ και άλλων μέτρων που ίσως τελικά οριστικοποιηθούν γεγονός που απαιτεί για μια ακόμη φορά “λεπτούς χειρισμούς” από το κυβερνητικό επιτελείο. Από την πλευρά του Μαξίμου, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι ο πρωθυπουργός θα επιμείνει και θα ρίξει όλο το πολιτικό βάρος του υπέρ της έγκρισης της συμφωνίας με τους δανειστές. Περιμένει, επίσης, ότι η στάση του υπουργού Οικονομικών υπέρ της συμφωνίας θα επηρεάσει καθοριστικά τους «53+» και οι αποφάσεις της Κ.Ε. θα είναι θετικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά των «53+» αναμένεται να ζητηθεί η άμεση σύγκληση του ανώτατου κομματικού οργάνου, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 7 Απριλίου.

Μάλιστα, τίθεται θέμα συνεδρίασης της Κ.Ε. κεκλεισμένων των θυρών, καθώς εκτιμάται ότι η μέχρι στιγμής ενημέρωση για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, λόγω της αναγκαίας μυστικότητας, δεν είναι πλήρης και θα πρέπει να παρουσιασθούν αναλυτικά τα στοιχεία της επικείμενης συμφωνίας, χωρίς τους περιορισμούς που δημιουργεί μια ανοικτή συνεδρίαση.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version