ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάμε για Εκλογές…

Η στάση της τρόικας και τα λάθη της κυβέρνησης εξαντλούν τον πολιτικό χρόνο και επιταχύνουν τις εξελίξεις.

Νέα πολιτικά και οικονομικά δεδομένα δημιουργεί η πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup καθώς αυτό που καταγράφηκε η αναδιάταξη των ισορροπιών και των συμμαχιών, ενώ αποσαφηνίστηκε πλήρως και η διάρθρωση του άξονα πίεσης. Βερολίνο ότι τόσο το Βερολίνο όσο και το ΔΝΤ δεν είναι αρνητικά διακείμενοι στο ενδεχόμενο επιτάχυνσης των πολιτικών εξελίξεων. Στο EuroWorking Group έχει συζητηθεί εκτενώς η ενδεχόμενη βλάβη από πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα πριν την έξοδο από το Μνημόνιο, εξέλιξη η οποία δεν εκτιμάται ότι θα μεταβάλλει ουσιωδώς την κατάσταση.

Του Χρήστου Φράγκου

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα δημοσιεύματα των εφημερίδων για ενδεχόμενη μετάθεση του πακέτου των διαπραγματεύσεων σε περίοδο μετά την προεδρική εκλογή –και όχι απαραιτήτως τον Μάρτιο-. Όπερ σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν να επιβραδύνουν τις πολιτικές εξελίξεις αλλά να τις επιταχύνουν, στέλνοντας μήνυμα ότι θα διαπραγματευτούν το τελικό πακέτο μόνο με μια ισχυρή κυβέρνηση.

Οι πολιτικοί αρχηγοί έχοντας λάβει πρώιμα μηνύματα έσπευσαν να επισκεφθούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέτοντάς τον στο επίκεντρο των εξελίξεων και στήνοντας μια ιδιότυπη διελκυστίνδα για τον τρόπο με τον οποίο θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Το Μαξίμου προσπάθησε –ανεπιτυχώς- να αμβλύνει τις εντυπώσεις που είχε δημιουργήσει στους εταίρους της χώρας η επιθετική πολιτική απεμπλοκής από το Μνημόνιο. Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Βενιζέλος εξουσιοδότησαν τον Γκίκα Χαρδούβελη να συμφωνήσει επί της πλατφόρμας λύσης για την επόμενη μέρα και στον μηχανισμό σταθερότητας. Τα δεδομένα όμως άλλαξαν μέσα σε λίγες ώρες, ο άξονας Βερολίνου, Ουάσιγκτον, Φρανκφούρτης ευθυγραμμίστηκε πλήρως στήνοντας ισχυρή γραμμή άμυνας στην ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και την κάλυψης του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού.

Ο Αντώνης Σαμαράς στηρίχθηκε κατ’ αποκλειστικότητα στον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ο οποίος σε συνεργασία με τον Επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εμφανίστηκαν πιο διαλλακτικοί και ανέλαβαν ρόλο διαμεσολαβητών στο Eurogroup. Εν τέλει όμως και η Κομισιόν αναγκάστηκε να συμπαραταχθεί με τη γραμμή Γερμανίας-ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε να τεθούν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένου του ασφαλιστικού, των εργασιακών και δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού. Το ενδεχόμενο χαλάρωσης των πιέσεων από την τρόικα δεν αποκλείεται, στην τελευταία όμως φάση της διαπραγμάτευσης και αφού έχουν δρομολογηθεί οι πολιτικές εξελίξεις.

Οι κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό και οι επαφές σε διεθνές επίπεδο

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας κερδίσει την πρωτοβουλία των κινήσεων διαμηνύοντας από τη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης, όταν ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τετελεσμένα και συμφωνίες μακριά από το πλαίσιο διαπραγμάτευσης που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για να φτάσει όμως σε αυτό το σημείο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν προηγηθεί επίσημες συναντήσεις με τον Μάριο Ντράγκι και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με παράγοντες του ΔΝΤ και της γερμανικής κυβέρνησης.

Αφού λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε διεθνές ακροατήριο και συνομιλητές πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων στο εσωτερικό με κεντρικό άξονα την επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων, ώστε να αναδειχθεί σε καταλύτη για τη σταθερότητα και να δώσει τη δυνατότητα διαχείρισης της ήττας στον Αντώνη Σαμαρά.

Στο Μαξίμου όμως, υπό την καθοδήγηση του Χρύσανθου Λαζαρίδη, επιμένουν στο σενάριο της επιμήκυνσης του πολιτικού χρόνου με στόχο να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα μέχρι τον Μάρτιο και να επανακτήσουν την πολιτική κυριαρχία. Εν συνεχεία και ενώ οι διαπραγματεύσεις θα βρίσκονται σε κομβικό σημείο και ενώ η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας θα έχει ξεκινήσει, ο Αντώνης Σαμαράς θα μπορεί να ελέγξει τον ρου των εξελίξεων.

Οι Ευρωπαίοι όμως δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ανοίξουν περισσότερα χαρτιά σε αυτό το πολιτικό σκηνικό και επιζητούν πλέον την ολοκλήρωση των πολιτικών διεργασιών προκειμένου να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Κερδίζει πόντους εκ νέου το ΔΝΤ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο κερδίζει μικρές νίκες, καθώς η ΕΕ ανακοίνωσε δημοσίως –δια στόματος Ντάισελμπλουμ- την αναγκαία παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να καλυφθούν τα κενά (δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά) και μετά να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, την προληπτική γραμμή και την επόμενη ημέρα.

Η εσωτερική συμφωνία στους κόλπους της τρόικας που το Sofokleousin.gr έχει εγκαίρως αποκαλύψει και η Wall Street Journal την επιβεβαίωσε μια ημέρα αργότερα, περιγράφει με μεγάλη ακρίβεια αυτές την αλληλουχία των εξελίξεων. Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο η διαπραγμάτευση σπάει στα τρια: Αξιολόγηση, προληπτική γραμμή, διαχείριση χρέους.

Το τελευταίο στάδιο τροποποιήθηκε με πρωτοβουλία του Βερολίνου και μεταλλάχθηκε από «ελάφρυνση» σε διαχείριση του χρέους, καθώς ο Κλάους Ρέγκλινγκ έχει διατυπώσει την άποψη ότι απαιτείται μόνο ένα reprofiling αρκεί να υλοποιηθούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Σε αυτό το σκηνικό και με τη χώρα αποκλεισμένη από τις αγορές οι επιλογές της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Ο Αντώνης Σαμαράς καλείται τώρα να «αγοράσει» πολιτικό χρόνο και το οικονομικό επιτελείο να βρει διεξόδους στα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν από τις μονομερείς ενέργειες, όπως η νομοθέτηση των 100 δόσεων.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version