Quantcast
Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Ο ύπνος βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να αυτο-αποκατασταθεί

Γερμανοί ερευνητές κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τον τρόπο που το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου χρησιμοποιεί τον ύπνο για να επιδιορθωθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Physiology – Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, η ομάδα του Πανεπιστημίου του Τουμπινγκεν στη Γερμανία, με επικεφαλής την Δρ Λουτσιάνα Μπεσεντοφσκι, πήραν δείγματα αίματος από 14 υγιείς άνδρες, κατά μέσο όρο 25 ετών.

Η αιμοληψία είχε γίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν κοιμόντουσαν και πάλι όταν είχαν μείνει ξάγρυπνοι το βράδυ. Τα δείγματα αναλύθηκαν για τον καθορισμό των επιπέδων των Τ-κυττάρων, των βασικών κυττάρων δηλαδή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όταν οι εθελοντές είχαν κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα επίπεδα όλων των ειδών των Τ-κυττάρων μειώνονταν εντός τριών ωρών από τη στιγμή της ύπνωσης. Αντιθέτως, παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα όταν οι εθελοντές είχαν μείνει ξάγρυπνοι κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αν και δεν κατέστη εφικτό να απαντήσουν οι ερευνητές στο ερώτημα που πήγαιναν τα Τ-κύτταρα όταν εξαφανίζονταν από την αιματική κυκλοφορία κατά τη διάρκεια του ύπνου, παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι ίσως συσσωρεύονται στους λεμφαδένες.

«Η απότομη πτώση των επιπέδων των Τ-κυττάρων στο αίμα κατά τη διάρκεια του ύπνου δείχνει ότι ακόμα και ένα βράδυ αϋπνίας επηρεάζει την προσαρμοστικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Κι αυτός ίσως είναι ο λόγος που ο σωστός και τακτικός ύπνος είναι τόσο σημαντικός για την γενικότερη κατάσταση της υγείας μας», εξηγεί η Δρ Μπεσεντόφσκι.

in.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Eurovision 2024: Μη χάσετε τον Μεγάλο Τελικό με την Ελλάδα και τη Μαρίνα Σάττι

Τον Μεγάλο Τελικό της 68ης Eurovision θα παρακολουθήσετε, σε απευθείας σύνδεση με τη σκηνή του Malmö Arena, από την ΕΡΤ1 και το Δεύτερο Πρόγραμμα με ελληνικό σχολιασμό καθώς και από το Eurovision Channel, στο ERTFLIX, στην πρωτότυπη μετάδοση, το Σάββατο 11 Μαΐου 2024, στις 22:00.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Μετά την επιτυχημένη εμφάνισή της στον Β’ Ημιτελικό, η Μαρίνα Σάττι κέρδισε για την Ελλάδα το πολυπόθητο εισιτήριο για τον Τελικό με το τραγούδι «ZARI».

Τη μουσική του τραγουδιού «ZARI» συνέθεσαν οι Μαρίνα Σάττι, OGE, Kay Be, Nick Kodonas, Jay Stolar, Gino The Ghost και Jordan Palmer, ενώ τους στίχους υπογράφουν οι VLOSPA, OGE, Μαρίνα Σάττι και Solmeister. Creative director της εμφάνισης της Μαρίνας Σάττι στη σκηνή της Eurovision είναι ο Φωκάς Ευαγγελινός, τη χορογραφία και το movement direction έχει αναλάβει ο Mecnun Giasar (Majnoon), ενώ το art direction οι NMR.

Τον Μεγάλο Τελικό της Eurovision θα σχολιάσουν οι Θανάσης Αλευράς και Ζερόμ Καλούτα.

Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, στον Μεγάλο Τελικό της Eurovision θα ανακοινώσει η Έλενα Παπαρίζου, η μοναδική που κατέκτησε την πρώτη θέση για την Ελλάδα στη Eurovision του 2005, με το τραγούδι «My number one».

Στον Τελικό θα συμμετάσχουν οι 20 χώρες που προκρίθηκαν από τους δύο Ημιτελικούς, οι Big Five (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία) και η διοργανώτρια χώρα, Σουηδία.

Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον Τελικό έχει ως εξής: Σουηδία, Ουκρανία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ισραήλ, Λιθουανία, Ισπανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λετονία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ιταλία, Σερβία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Αρμενία, Κύπρος, Ελβετία, Σλοβενία, Κροατία, Γεωργία, Γαλλία, Αυστρία

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Γατάκια, εγώ γκαντέμης;;» | Ο Μητσοτάκης αυτοσαρκάζεται για τις προκρίσεις Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο Final-4-

Στην ευχή και πρόβλεψή του για πρόκριση Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο Final-4 της Euroleague, αλλά και στον χαρακτηρισμό «γκαντέμης», αναφέρθηκε μέσω TikTok ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: sport-fm.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δωρεάν Προληπτικές Εξετάσεις για το Μελάνωμα από τον Σύλλογο Εθελοντών κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας

Ο Σύλλογος Εθελοντών κατά του καρκίνου Ν. Καβάλας, θα πραγματοποιήσει 50 προληπτικές εξετάσεις για το μελάνωμα ΔΩΡΕΑΝ, στις ημερομηνίες από Τετάρτη 15/5 – Παρασκευή 24/5/2024.

 Το μελάνωμα είναι μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του δέρματος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν μαζί τους το ΑΜΚΑ.

 Προηγούνται οι ανασφάλιστοι και οι οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας.

Τα γραφεία μας βρίσκονται Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 9 (πρώην ΠΙΚΠΑ).

Είμαστε ανοιχτά από Δευτέρα έως  Παρασκευή από τις 10 – 12πμ.

Τηλ. 2510 620 208

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en