ΚΟΣΜΟΣ

Ο φαύλος κύκλος των κυρώσεων

Η γερμανική οικονομία είναι ευάλωτη. Οι οικονομικές προγνώσεις προκαλούσαν την εντύπωση ότι τίποτε δεν θα μπορούσε να σταματήσει τη γερμανική μηχανή της ανάπτυξης. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ήταν στο ζενίθ, η αυξημένη εσωτερική ζήτηση στήριζε τις προβλέψεις που θεωρούσαν αυτονόητο έναν δείκτη ανάπτυξης μεγαλύτερο από 2%. Αυτή η ξένοιαστη περίοδος φαίνεται ότι ανήκει στο παρελθόν. Τι θα γίνει με την γερμανική οικονομία , εάν πραγματικά η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία;  Ήδη το ΝΑΤΟ προειδοποιεί ότι η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία με την πρόφαση ότι πρόκειται για ειρηνευτική επιχείρηση.

«Ανησυχούμε ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία την ύπαρξη ανθρωπιστικής ανάγκης για μια ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή προκειμένου να στείλει δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία» ανέφερε, την Τετάρτη, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουνγκέσκου.

Μια ημέρα πριν, η βορειοανατολική συμμαχία είχε αναφέρει ότι η Ρωσία έχει «αυξήσει σημαντικά» την στρατιωτική παρουσία της στα σύνορα με την Ουκρανία, μεταφέροντας περίπου 20 χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή, καθώς επίσης και μεγάλο αριθμό, τεθωρακισμένων οχημάτων, στρατιωτικού εξοπλισμού και αεροσκαφών.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Τόνι Μπλίνκεν, σύμβουλος για θέματα Εθνικής Ασφάλειας στις ΗΠΑ, είχε αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα που πιθανότητα να αποτελεί και την προετοιμασία για μια ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην ανατολική Ουκρανία, με αφορμή την ανάγκη για ύπαρξη ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή.

Επίσης την Τετάρτη, ο πολωνός Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ, ανέφερε ότι ο κίνδυνος ρωσικής επέμβασης στην ανατολική Ουκρανία έχει αυξηθεί σημαντικά.

Εν τω μεταξύ, ο ρώσος Υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού θα πρέπει να είναι σε «συνεχή επιφυλακή». Ο κ. Σοϊγκού έκανε τα παραπάνω κατά την διάρκεια επιθεώρησης στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποιούν οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στην νότια Ρωσία.

Ασφαλώς μία εισβολή  θα σηματοδοτούσε  νέες κυρώσεις στη Μόσχα. Αλλά ακόμα και αν αυτές οι κυρώσεις ήταν πολύ πιο βαριές από ο,τιδήποτε έχουν αποφασίσει έως σήμερα η ΕΕ και οι ΗΠΑ, δεν θα ήταν τίποτα άλλο παρά μία παραδοχή της αδυναμίας απέναντι στη βία. Τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Αμερικανοί έχουν αποκλείσει μία στρατιωτική εμπλοκή και έχουν τους λόγους τους: μία τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτούσε μία κλιμάκωση το τέλος της οποίας δεν θέλει κανείς ούτε καν να διανοηθεί.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version