ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Τσακαλώτος στο «τείχος» του Βερολίνου

Με αυστηρές παραινέσεις και φειδωλές υποσχέσεις κάνει αύριο την επίσημη είσοδό του στο πεδίο των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του ελληνικού προγράμματος και τη διευθέτηση του χρέους ο Σοσιαλδημοκράτης διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών, Όλαφ Σολτς.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει αύριο το πρωί την πρώτη συνάντησή του με τον κ. Σολτς, στο Βερολίνο και όλα δείχνουν ότι ο Γερμανός υπουργός θα ανοίξει τα χαρτιά του για τα μεγάλα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Παρότι είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, πρώην δήμαρχος του Αμβούργου, θα «έστριβε το τιμόνι» της γερμανικής πολιτικής προς μια κατεύθυνση περισσότερο φιλική προς την Ελλάδα, αλλάζοντας τη σκληρή γραμμή του Β. Σόιμπλε, ο Όλαφ Σολτς κινείται στη γραμμή του προκατόχου του στα βασικά θέματα της οικονομικής πολιτικής, με κάποιες «επικοινωνιακές» διαφορές (αποφεύγει τις προσφιλείς στον Σόιμπλε εμπρηστικές δηλώσεις).

Μένοντας πιστός στη βασική γραμμή Σόιμπλε υπέρ της πολιτικής μηδενικών ελλειμμάτων στην Γερμανία και συνεχίζοντας τη συνεπή προσπάθεια Σόιμπλε να περιορίσει στο ελάχιστο αναγκαίο τη συμβολή της Γερμανίας στα βάρη της ευρωζώνης, ο Σολτς θα περάσει για τα θέματα της Ελλάδας ένα δύσκολο τεστ στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), αλλά και η ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία (Afd) περιμένουν τον Σολτς στη… γωνία για να καταγγείλουν ότι κάνει υπερβολικές παραχωρήσεις στη «σπάταλη» Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, όμως, ακόμη και στον ευρύτερο χώρο της συμμαχίας Χριστιανοδημακρατών – Σοσιαλδημοκρατών επικρατεί αναβρασμός για το θέμα της Ελλάδας και κάνουν την εμφάνισή τους… ζηλωτές του Grexit, παρότι θεωρείται ότι η στρατηγική της αποβολής της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει εγκαταλειφθεί οριστικά, μετά την αποχώρηση Σόιμπλε από το υπ. Οικονομικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, την περασμένη εβδομάδα, το Οικονομικό Συμβούλιο, μια επιχειρηματική ένωση και think tank με μεγάλη επιρροή στα οικονομικά θέματα, που θεωρείται πολιτικά προσκείμενο στους Χριστιανοδημοκράτες, εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της μόνο με μια υποτίμηση νομίσματος, που προϋποθέτει έξοδο από το ευρώ.

Δύσκολη συζήτηση

Σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο, ο κ. Σολτς δεν αναμένεται να υποδεχθεί με… δώρα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο:

  • Για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αναμένεται να δώσει υποσχέσεις με μεγάλη φειδώ, υπογραμμίζοντας στον κ. Τσακαλώτο ότι η Γερμανία είναι ήδη έτοιμη από την εποχή Σόιμπλε να συζητήσει για τα «δύσκολα» μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης (κυρίως, δηλαδή, την επιμήκυνση της περιόδου χάριτος για πληρωμές τόκων στα δάνεια του δεύτερου μνημονίου, ύψους 130 δις. ευρώ). Όμως, θα ξεκαθαρίσει, όπως το έκανε πριν από λίγες ημέρες και εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, ότι η ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων θα γίνει αυστηρά στο βαθμό που αυτό θα κριθεί αναγκαίο από τη νέα μελέτη για τη βιωσιμότητα του χρέους.
  • Με τη σειρά της, όμως, η βιωσιμότητα του χρέους συνδέεται με το μελλοντικό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που ήδη από την εποχή Σόιμπλε είχε κριθεί από το Βερολίνο ότι θα πρέπει να βελτιωθεί με προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, δηλαδή μέσα από την εφαρμογή ενός μεταρρυθμιστικού αναπτυξιακού σχεδίου. Όμως, ο κ. Σολτς αναμένεται να εκφράσει τη δυσφορία και τις σοβαρές αντιρρήσεις του στο σχέδιο που έχει υποβληθεί από την κυβέρνηση, με προοπτική να εγκριθεί από το Eurogroup στις 27 Απριλίου, καθώς κρίνεται ότι περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, όπως η αύξηση του βασικού μισθού, που θα υπονομεύσουν, αντί να ενισχύσουν, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ή μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων, που δεν θα διευκολύνουν την προσπάθεια για υψηλά πλεονάσματα.
  • Σημαντικό μέρος της αυριανής συζήτησης αναμένεται να αναλωθεί, με όχι ευχάριστο για τον κ. Τσακαλώτο τρόπο, στα σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων της τέταρτης αξιολόγησης. Ο Γερμανός υπουργός αναμένεται να τονίσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μετάθεσης δράσεων στο μέλλον, δηλαδή στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα – ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης, που θα εφαρμοσθεί με επιτήρηση των δανειστών. Σε αυτή την περίπτωση, πιθανότατα θα ανοίξει στη γερμανική Βουλή μια πολύ δύσκολη για τη γερμανική κυβέρνηση συζήτηση, καθώς θα βρεθεί εκτεθειμένη σε επικρίσεις για παροχή υπερβολικών διευκολύνσεων στην Ελλάδα και για πλημμελή εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version