ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ο Τσίπρας εκτέλεσε το ΔΝΤ σε εθνική μετάδοση

Τριγμούς στις σχέσεις της Ελλάδας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να προκαλέσουν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, καθώς χαρακτήρισε μη εποικοδομητική τη στάση του Ταμείου στις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν ζήτησε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα, την εμπλοκή του οποίου απέδωσε σε πρωτοβουλία βόρειων χωρών.

Η ρητορική του Αλέξη Τσίπρα επικυρώνει τη στροφή που είχε προαναγγείλει με δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος σημειωτέον ότι χειρίζεται τις σχέσεις με τους εκπροσώπους της Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Νίκος Παππάς σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansamed είχε επισημάνει πως:

“Την παρουσία του ΔΝΤ την θέλησαν οι χώρες εκείνες οι οποίες αντιτάσσονται σε μια ουσιαστικότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά εμείς θεωρούμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά μεταρρυθμίσεις που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές”. Ενώ συνέχισε λέγοντας: “Φαντάζεσθε ένα πρόγραμμα σαν το ελληνικό να είχε εφαρμοσθεί σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα; Θα ήταν απόλυτα καταστρεπτικό. Γι’ αυτό και χρειάζεται μια σειρά μεταρρυθμίσεων, για να αποφύγουμε να συμβεί κάτι τέτοιο”.

Οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας σε συνδυασμό με τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα δεν αφήνουν περιθώρια παρανόησης, ότι η Ελλάδα απομακρύνεται από το ΔΝΤ και την αμερικανική επιρροή, παρά τη στήριξη που έλαβε η χώρα σε πολιτικό επίπεδο από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Ο πρωθυπουργός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ από τη μια ζητά από την ελληνική κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις που δεν μπορεί να στηρίξει και να αποδεχθεί η ελληνική κοινωνία και από την άλλη επιμένει για λύσεις, στο επίπεδο του χρέους, που δεν μπορούν να αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι, ενώ κλείνοντας επισήμανε ότι η στάση αυτή δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί εποικοδομητική

Η νέα στρατηγική του Μαξίμου απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και στους Ευρωπαίους εταίρους καθιστά σαφές ότι οι ισορροπίες σε πολιτικό επίπεδο έχουν αλλάξει άρδην. Η απομάκρυνση από το ΔΝΤ, παρά τη στήριξη του Τζον Κέρι, σε συνδυασμό με την επαναπροσέγγιση με τον γερμανικό άξονα, μεσούσης της κρίσης με το προσφυγικό, το ασφαλιστικό και ενώ η πρώτη αξιολόγηση δεν έχει κλείσει ακόμα είναι σαφής ένδειξη εισαγωγής ενός νέου status quo.

Ερμηνεύοντας τη στάση του πρωθυπουργού με βάση τη γερμανική σχολή αυτό σημαίνει ότι οι δηλώσεις είναι η “προκαταβολή” για τη γερμανική στήριξη το υπόλοιπο της διαδικασίας και με απώτερο στόχο την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα.

Με βάση την αμειρκανική διαπραγματευτική τακτική ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να στέλνει μήνυμα στους εκπροσώπους του Ταμείου να κατεβάσουν τον πήχυ των απαιτήσεών τους από την ελληνική κυβέρνηση καθώς το ζήτημα καθίσταται πολιτικό και η παρουσία του Ταμείου αφενός δεν είναι βέβαιη και αφετέρου δεν είναι επιθυμητή…

Η θέση του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ θα μετέχει στην επίσκεψη που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της υλοποίησης της δεύτερης λίστας προαπαιτούμενων και στην πρώτη αξιολόγηση που θα γίνει τον Ιανουάριο. Αμέσως μετά, θα αρχίσει να εξετάζει το αν θα μετέχει με κεφάλαια στο πρόγραμμα της Ελλάδας, με κριτήριο την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους και τη λύση που θα δοθεί.

Διαβάστε ακόμη: ΔΝΤ: Μετά την αξιολόγηση η απόφαση αν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα

Τη δήλωση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα κινηθεί το ΔΝΤ και αν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Η απόφαση τόνισε έχει δυο σκέλη: τις μεταρρυθμίσεις και τη μείωση χρέους, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Ταμείου τους τελευταίους μήνες.

sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version