ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ο Τσίπρας δίνει αέρα στον Τσακαλώτο

Για να εξασφαλίσει την εκτέλεση του Μνημονίου και τη στήριξη των 53 στην κυβερνητική πολιτική. Το συλλογικό DNA του οικονομικού επιτελείου

Μια ιδιαίτερα κλειστή, συμπαγής και χαμηλών τόνων ομάδα είναι αυτή που συγκροτεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αποτελούμενη –κυρίως- από στελέχη που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με εταίρους και θεσμούς. Τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο ΓΙώρος Χουλιαράκης απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των δανειστών, ενώ χαίρουν της στήριξης και των παραγωγικών τάξεων καθώς και των επιχειρηματιών.

Το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών θα έχει πολύ μεγαλύτερη αυτονομία και πεδίο δράσης, κάτι που προέκυψε μετά από διαρκείς διαβουλεύσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Αλέξη Τσίπρα και με τη στήριξη των 53. 

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να έχει αυτός την εποπτεία και τον συντονισμό του σχήματος τόσο ως προς την εκτέλεση του Μνημονίου, όσο προς τον σχεδιασμό του «παράλληλου δρόμου», ενώ πήρε διακριτικές αποστάσεις από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη,  θέλοντας να χαράξει δική του γραμμή.

Τους όρους αυτούς αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός θέτοντας και τον Γιώργο Χουλιαράκη στην ομάδα του ΥΠΟΙΚ και όχι ως υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ που ήταν η αρχική σκέψη.

Με τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει μήνυμα πλήρους αυτονομίας του οικονομικού επιτελείου, ενώ ταυτόχρονα παίζει με αξιώσεις το πολιτικό χαρτί της στήριξης των 53 στην κυβερνητική πολιτική. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ωστόσο ότι για να συνεχίσει τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και οι 53 θα πρέπει να αλλάξει η διαδικασία λήψης καίριων αποφάσεων, όπερ σημαίνει αναβάθμιση της συλλογικότητας και μεταβίβαση της εξουσίας…

Το συλλογικό DNA της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών διαμορφώνεται από έναν πολιτικό, έναν τεχνοκράτη και έναν συνδικαλιστή, διαμορφώνοντας μια ομάδα κρούσης που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της υλοποίησης του Μνημονίου αλλά παράλληλα και του σχεδιασμού του «παράλληλου δρόμου».

Εντός της κυβέρνησης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης διατηρούν καλές σχέσεις με τον Γιώργο Σταθάκη, ωστόσο έχουν σημαντικές –ιδεολογικές και πολιτικές- αποστάσεις από τη Θεοδώρα Τζάκρη που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της βιομηχανίας υπό τον Γιώργο Σταθάκη.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει άριστες σχέσεις με τον υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, με τον οποίο θα συνδιαχειριστεί το ζήτημα της πώλησης του ΟΛΠ, καθώς προέρχονται και οι δυο από την τάση των 53.

Σε καλό επίπεδο βρίσκονται οι σχέσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος θα διαχειριστεί την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και κρατά τα κλειδιά της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, που αποτελούν παράλληλα κρίσιμα μέτωπα στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Τέλος η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη θέση του υπουργού Οικονομικών αποκαθιστά –σε μεγάλο βαθμό- και τη διαρραγείσα σχέση της κυβέρνησης με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Γιάννη Στυρνάρα, βελτιώνοντας παράλληλα και το επίπεδο της επικοινωνίας με την ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι. 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον Γιάννη Στουρνάρα καθώς είναι παλιοί γνώριμοι και συμφοιτητές, ενώ φήμες αναφέρουν ότι είχαν και τροχαίο ατύχημα επιστρέφοντας από το εξωτερικό στην Ελλάδα με το ίδιο αυτοκίνητο. 

sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version