ΚΑΒΑΛΑ

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ | Απαιτείται συνέχεια και δυναμισμός για τα μεγάλα θέματα του τόπου μας

 

Σύμφωνα με την πρόσφατη ενημέρωση της Δημάρχου για το θέμα του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού, οι προσπάθειες του Δήμου μας να μην υποβαθμιστεί η Καβάλα στο πλαίσιο του  εθνικού σχεδιασμού έφεραν σε πρώτη φάση κάποια πρώτα αποτελέσματα, καθώς η Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜ-Θ έχει εγκρίνει ένα βελτιωμένο κείμενο προτάσεων.

Αναμένοντας την αναλυτική ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

  • Έστω και καθυστερημένα, για πρώτη φορά έγινε μία ουσιαστική συζήτηση για τους στρατηγικούς στόχους ανάπτυξης του τόπου μας, για τα μεγάλα έργα που πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν (σιδηροδρομική σύνδεση, αναβάθμιση λιμανιού, οδικός άξονας Καβάλα-Δράμα-Σέρρες, Περιμετρική).
  • Έστω και καθυστερημένα, «ανακαλύψαμε» την αξία του διπόλου Καβάλα-Δράμα και του τριπόλου Καβάλα-Δράμα-Ξάνθη, παρόλο που αυτά υπάρχουν ήδη στον εθνικό και τον τοπικό σχεδιασμό από το 2000 και ποτέ κανείς δεν τους έδωσε ιδιαίτερη σημασία.
  • «Ανακαλύψαμε» επίσης την αναγκαιότητα να συνεργαζόμαστε και όχι να αντιδικούμε με τους γειτονικούς νομούς και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, έχοντας πια κοινά συμφέροντα.
  • Αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων το πόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο τόπος μας από μία συγκροτημένη δική του «εξωτερική πολιτική», η οποία θα προωθεί τα συμφέροντα του Δήμου μας σε κάθε κέντρο λήψης αποφάσεων και κάθε επίπεδο (τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, ευρωπαϊκό).
  • Αποδεικνύεται επίσης πόσο σοβαρό είναι να έχουμε συγκροτημένες θέσεις για όλα τα θέματα και να αξιοποιούμε τους κατάλληλους ανθρώπους τόσο στην τεκμηρίωση όσο και στην προώθησή τους.

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ έχει διοργανώσει δύο σημαντικές ημερίδες, αξιοποιώντας τη γνώση και την εξειδίκευση ειδικών επιστημόνων, και έχει δημοσιεύσει πλήθος ανακοινώσεων και παρεμβάσεων, συμβάλλοντας καθοριστικά ήδη από το καλοκαίρι του 2014 (όταν ακόμη το ζήτημα ήταν… άγνωστο) στο να γίνει δημόσια διαβούλευση και να παρθούν σωστές αποφάσεις.

Ωστόσο βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της διεκδίκησης.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ λοιπόν να συσταθεί άμεσα ΜΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, η οποία μπορεί να αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες και στελέχη που γνωρίζουν πολύ καλά τα θέματα αυτά και είναι στη διάθεσή μας να τους αξιοποιήσουμε.  Η ομάδα αυτή θα ασχολείται με τη ΣΥΝΕΧΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ των θέσεων της Καβάλας για όλα τα μεγάλα θέματα, τη ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗτων εξελίξεων και τη ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ των θέσεών μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων (στην περιφερειακή και κεντρική διοίκηση, στην κυβέρνηση, στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς κ.ά.).

Η διεκδίκηση που χρειαζόμαστε δεν χωρά άλλους «ερασιτεχνισμούς». Χρειαζόμαστε οργάνωση, μέθοδο, διάρκεια και δυναμική στάση απέναντι στα εμπόδια που συναντούμε.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version