Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Σαμαράς προσδιόρισε την ατζέντα των εκλογών (δίπλα στον Γιούνκερ)

image_print

Το φιλικό κλίμα ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν περίπου αυτονόητη.

Οι δυο κεντροδεξιοί πολιτικοί έδωσαν τα τελευταία χρόνια κοινές μάχες για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν εκείνος που… πεισματικά υποστήριξε την υποψηφιότητα του τέως πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και πρώην προέδρου του Eurogroup για το αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως αναμενόταν επίσης, ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας στο πλευρό του τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έθεσε την… ατζέντα των επόμενων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, εστιάζοντας στη διάσωση της χώρας, τη βελτίωση της διεθνούς θέσης της, και φυσικά του… αντιπαραδείγματος της Αργεντινής.

“Σήμερα είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον φίλο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πέρα από παλαιό φίλο της Ελλάδος, τον κ. Γιούνκερ σήμερα τον αναγνωρίζει όλη η Ευρώπη ως τον πρώτο εκλεγμένο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιροπής.

Είναι τιμή για εμάς που ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του, πριν παρουσιάσει την επόμενη σύνθεση της Επιτροπής και την ατζέντα του για την επόμενη πενταετία ήταν η Αθήνα.

Ο κ. Γιούνκερ έχαιρε πάντοτε της εκτίμησης όλων για την προσφορά του στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Τον γνωρίσαμε όλοι όταν η ελληνική και η ευρωπαϊκή κρίση είχαν φτάσει στο αποκορύφωμά τους, καθώς έδειξε τρεις σπουδαίες αρετές: Τόλμη για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, διορατικότητα ώστε να βλέπει μπροστά από τις εξελίξεις και ικανότητα να ενώνει. Τις κρίσιμες εκείνες στιγμές στήριξε την Ελλάδα και την παραμονή της στο ευρώ. Και αυτό δεν το ξεχνάμε.
Τώρα που η κρίση αυτή έχει σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί, του το αναγνωρίζουν οι πάντες μέσα στην Ελλάδα και εκτός της Ελλάδας. Είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Κομισιόν που αναδείχτηκε με την ψήφο των πολιτών, και αυτό έχει τη σημασία του, γιατί προσδίδει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς πρόσθετη δημοκρατική νομιμοποίηση.

Προτεραιότητα αποτελεί η οικονομική ανάπτυξη, με στόχο την άμεση δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την ανταγωνιστικότητα, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενεργειακή επάρκεια.

Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, δεν πρέπει να αφήσουμε να επαναληφθεί ποτέ ξανά μια τέτοια κρίση. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιστρέψουμε στα ελλείμματα. Οφείλουμε να τα αφήσουμε πίσω μας για πάντα και να το δείξουμε στους πολίτες. Να μετατρέψουμε την ελπίδα σε μια προοπτική για όλους.

Το παράδειγμα της Αργεντινής το είδαμε. Μια χώρα που χρεοκόπησε πριν από 12 χρόνια, δεν κατάφερε να επιστρέψει στις αγορές, και σήμερα χρεοκοπεί και πάλι. Αυτήν ακριβής τη δραματική εξέλιξη αποφύγαμε στην Ελλάδα”, ήταν τα λόγια του Αντώνη Σαμαρά.

Ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε από την πλευρά του τα εξής:

“Τα τελευταία χρόνια είχα την ευκαιρία να συνάψω φιλικούς δεσμούς, δεσμούς αδελφότητας, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τον οποιό θεωρώ φίλο και αδελφό μου. Είχα σχέσεις φιλικές και με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Βενιζέλο.

Ήρθα στην Ελλάδα για να ευχαριστήσω τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο οποίος δεν δίστασε να με προτείνει για τη θέση αυτή.

Χρειάστηκε να δώσω δυο μάχες: Να πείσω την Ελλάδα και τους υπουργούς της να αλλάξουν πολιτική και να πείσω τους άλλους ότι η Ελλάδα αξίζει την εμπιστοσύνη τους.

Συζήτησα με τον Πρωθυπουργό το θέμα του χαρτοφυλακίου του νέου Επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν, κ. Αβραμόπουλου, τον οποίο γνωρίζω προσωπικά και εκτιμώ. Δεν θα ήθελα ωστόσο να αποκαλύψω κάτι περισσότερο”, σχολίασε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Άγκυρα: Αγωνία στην Αθήνα για Τραμπ-Ερντογάν

Άγκυρα - Σύνοδος ΝΑΤΟ με Τραμπ και Ερντογάν - 2026
image_print

Άγκυρα: Αγωνία στην Αθήνα για Τραμπ-Ερντογάν

Με αυξημένη προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που ξεκινά στην Άγκυρα, καθώς η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να ανοίξει ξανά τη συζήτηση για την προμήθεια F-35 από την Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να εμφανιστεί θετικός απέναντι σε τουρκικά αιτήματα, ωστόσο ποντάρει στους περιορισμούς του Κογκρέσου και στις αντιρρήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν για την επιστροφή της Άγκυρας στο πρόγραμμα.

Η Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία επιχειρεί να αναβαθμίσει τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ, αλλά και να αποκτήσει πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες. Παράλληλα, η Ελλάδα προσέρχεται στη συζήτηση προβάλλοντας τη συνέπειά της στις νατοϊκές δεσμεύσεις και τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες της.

Το βλέμμα στα F-35 και στο Κογκρέσο

Στην Αθήνα θεωρούν ότι, ακόμη και αν ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράσει πολιτική βούληση υπέρ της Τουρκίας, η επιστροφή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35 δεν είναι απλή υπόθεση.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποστήριξε στη Βουλή ότι δεν υφίσταται, στην παρούσα φάση, ζήτημα άρσης της απαγόρευσης για την προμήθεια των μαχητικών από την Τουρκία.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι οι περιορισμοί που προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία εξακολουθούν να ισχύουν και ότι για οποιαδήποτε αλλαγή απαιτείται νέα απόφαση του Κογκρέσου.

Η Αθήνα παρακολουθεί επίσης τη στάση του Ισραήλ, καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να έχει εκφράσει αντιρρήσεις για ενδεχόμενη προμήθεια F-35 από την Τουρκία, εκτιμώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.

Χωρίς συνάντηση Μητσοτάκη με Τραμπ ή Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προγραμματισμένες διμερείς συναντήσεις ούτε με τον Ντόναλντ Τραμπ ούτε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, μια συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο θα μπορούσε να έχει υψηλό βαθμό απρόβλεπτου, ενώ η παρούσα συγκυρία δεν θεωρείται κατάλληλη ούτε για νέα συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, δεδομένης της έντασης γύρω από τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τις κινήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει στους συμμάχους ότι η Ελλάδα παραμένει συνεπής πυλώνας της συλλογικής άμυνας και έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Ελλάδα προβάλλει τις αμυντικές δαπάνες

Κεντρικό θέμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είναι η πρόοδος των κρατών-μελών ως προς τον στόχο για συνολικές αμυντικές δαπάνες ύψους 5% του ΑΕΠ έως το 2035.

Η Ελλάδα εμφανίζεται ως μία από τις χώρες που έχουν ήδη υπερβεί τον στόχο του 3,5% για αμιγώς στρατιωτικές δαπάνες. Για το 2026, οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες εκτιμώνται στο 3,6% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση προβάλλει το δωδεκαετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ύψους 25 δισ. ευρώ.

Η Αθήνα τονίζει ότι η συνέπεια αυτή δεν είναι συγκυριακή, καθώς η Ελλάδα διατηρούσε υψηλές αμυντικές δαπάνες ακόμη και κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης.

Η Τουρκία αναζητά ρόλο και στην άμυνα της ΕΕ

Παράλληλα με το ΝΑΤΟ, η Άγκυρα επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση της και στις ευρωπαϊκές αμυντικές συζητήσεις.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υποστηρίξει ότι η Τουρκία προσφέρει αναντικατάστατη συμβολή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, προβάλλοντας τη στρατιωτική ισχύ της χώρας του και τον ρόλο της στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

Η Αθήνα αντιμετωπίζει με επιφύλαξη αυτές τις κινήσεις, καθώς θεωρεί ότι οποιαδήποτε συμμετοχή τρίτων χωρών σε ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες πρέπει να σέβεται τις αρχές καλής γειτονίας και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της ΕΕ.

Το μήνυμα της Αθήνας για την ευρωπαϊκή άμυνα

Η ελληνική θέση παραμένει ότι μια ισχυρότερη αμυντικά Ευρώπη δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ενισχύει συνολικά το ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα ζητά περισσότερες ευρωπαϊκές επενδύσεις στην άμυνα, ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένου του κοινού δανεισμού.

Το μήνυμα που επιδιώκει να περάσει η ελληνική πλευρά είναι ότι η ασφάλεια της Ευρώπης αποτελεί κοινή ευθύνη, αλλά και ότι η συμμετοχή σε αυτή την αρχιτεκτονική πρέπει να συνοδεύεται από σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Παραιτήθηκε ο Κώστας Αντωνιάδης από το Περιφερειακό Συμβούλιο – Αναλαμβάνει ο Χρήστος Γάκης

image_print

Την παραίτησή του από τη θέση του περιφερειακού συμβούλου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπέβαλε ο Κώστας Αντωνιάδης, ο οποίος είχε εκλεγεί με την παράταξη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση». Με την απόφασή του αυτή ολοκληρώνεται μια μακρά αυτοδιοικητική πορεία που ξεπερνά τα είκοσι χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση από διάφορες θέσεις ευθύνης, μεταξύ των οποίων και αυτή του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας.

Τη θέση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναλαμβάνει, σύμφωνα με τη διαδικασία αναπλήρωσης, ο Χρήστος  Γάκης, ο οποίος είναι ο πρώτος επιλαχών της παράταξης στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Η αποχώρηση του Κώστα Αντωνιάδη σηματοδοτεί το τέλος μιας σημαντικής διαδρομής στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της Περιφέρειας, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα μέσα από τη συμμετοχή του στη διοίκηση και στις αποφάσεις που αφορούσαν την ανάπτυξη της περιοχής.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παραιτήθηκε από Περιφερειακός σύμβουλος ο Κώστας Αντωνιάδης

image_print

Την παραίτησή του από τη θέση του Περιφερειακού Συμβούλου Καβάλας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπέβαλε ο Κώστας Αντωνιάδης.

Στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Υπέβαλα την παραίτησή μου από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ. Μια δύσκολη, αλλά επιβεβλημένη απόφαση, διότι όλοι εμείς που υπηρετούμε την κοινωνία από διάφορες θέσεις ευθύνης πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα αξιώματα αυτά δεν είναι μόνιμα και οφείλουμε να αφήνουμε χώρο και στις νεότερες γενιές που έρχονται.

Για είκοσι (20) και πλέον έτη υπηρέτησα τον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης με ζήλο, αυταπάρνηση, ιδεολογική καθαρότητα και πολιτικό ήθος. Το σημαντικότερο, όμως, που μένει ως παρακαταθήκη από αυτή την περίοδο είναι η αγάπη και η συμπαράσταση του κόσμου, που θα με συντροφεύουν στη μετέπειτα πορεία μου.

Για αυτή την αγάπη και τη δύναμη που μου δώσατε όλοι εσείς, σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023, τη θέση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναμένεται να καταλάβει ο Χρήστος Γάκης, ως πρώτος επιλαχών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en