Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ρόλος και η σημασία του χρυσού για την παγκόσμια οικονομία

image_print

Τρεις οικονομολόγοι απαντούν και διευκρινίζουν γιατί οι μεγάλες χώρες συσσωρεύουν χρυσό κι εάν είναι το πιο ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο όπως πολλοί νομίζουν.

Για τον ρόλο και τη λειτουργία του χρυσού, τις διακυμάνσεις και τις πιέσεις που δέχονται οι τιμές του στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα μιλούν τρεις οικονομολόγοι στο newsbeast.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης
Γραφικά: Βασιλική Αθανασοπούλου

Μεταξύ αυτών παρουσιάζονται αναλυτικά οι χώρες με τα σημαντικότερα αποθέματα, η χρησιμότητα του μετάλλου, ενώ αναλύεται και ο ισχυρισμός αναφορικά με την πεποίθηση ότι ο χρυσός αποτελεί την πιο σταθερή επενδυτική επιλογή.

Δημήτρης Καζάκης, οικονομολόγος – γενικός γραμματέας ΕΠΑΜ

 

kazakis

 

– Σε ποιες περιπτώσεις και με πιο τρόπο λειτουργεί ο χρυσός ως παράγοντας αντιστάθμισης κινδύνου και σε ποιες ως καθαρά κερδοσκοπική επιλογή;

«Λειτουργεί με δύο τρόπους:

  • Ως αποθεματικό των κεντρικών τραπεζών ή των κρατών και συγκεκριμένα ως στήριγμα σε έκτακτες περιπτώσεις πολέμων ή μεγάλων νομισματικών μεταβολών.
  • Ως επένδυση. Σε αυτή την περίπτωση ο χρυσός αποτελεί χρηματιστικό είδος και υπόκειται στους κανόνες της αγοράς, όντας αντικείμενο κερδοσκοπίας».

Ο χρυσός ως επενδυτική αξία

 

shutterstock_338515799

 

– Είναι η επένδυση σε χρυσό η ασφαλέστερη και σταθερή επενδυτική επιλογή;

«Η επένδυση σε χρυσό είναι επένδυση καταφυγίου σε περιόδους όπως η σημερινή, όπου πλέον οι τοποθετήσεις σε προϊόντα άλλου τύπου όπως χρεόγραφα ή ομόλογα, δεν έχουν τις αποδόσεις που αναμένεται. Γι’ αυτό και κάποια κεφάλαια είτε τοποθετούνται απευθείας σε χρυσό, είτε σε ομόλογα, είτε σε χαρτιά χρυσού. Πρόκειται επί της ουσίας για παράγωγα ή ομόλογα με αντίκρισμα χρυσό.

Επομένως ο χρυσός δεν αποτελεί σταθερή επενδυτική επιλογή. Είναι εμπόρευμα και εμφανίζει τις διακυμάνσεις της προσφοράς και της ζήτησης στη χρηματιστική αγορά. Η αυταπάτη ότι ο χρυσός αποτελεί μία σταθερά, η οποία μπορεί να αποφέρει νομισματική και συναλλαγματική ισορροπία, αποτελούσε αυταπάτη του λεγόμενου Χρυσού Κανόνα για περίπου δύο αιώνες.

Ο Ίρβινγκ Φίσερ ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομολόγους του μεσοπολέμου ονόμασε το Χρυσό Κανόνα, “νομισματική φενάκη”. Θεωρούσε ότι “δένοντας” ένα νόμισμα ή εκφράζοντας την επένδυση σε χρυσό, δεν μπορεί ευσταθεί ως σχήμα σε καμία των περιπτώσεων. Το γεγονός δηλαδή ότι μέρος των τοποθετήσεων μίας τράπεζας αντιστοιχούσε σε χρυσό ή σε παραγωγή χρυσού, αποτελούσε “νομισματική φενάκη” καθότι ήταν αδύνατη η σταθεροποίηση του νομίσματος από τη στιγμή που ήταν συνδεδεμένο με τις διακυμάνσεις του χρυσού».

– Πώς επηρεάζει ο χρυσός τη νομισματική πολιτική κεντρικών τραπεζών;

«Δεν την επηρεάζει. Πολλές κεντρικές τράπεζες δεν διαθέτουν σοβαρά αποθέματα σε χρυσό. Ανάμεσά τους και αναπτυγμένες οικονομίες όπως η Νορβηγία, της οποίας η κεντρική τράπεζα είναι ζήτημα εάν έχει 145 κιλά χρυσό στη διάθεσή της.

Εμείς ως χώρα -υποτίθεται, καθότι δεν το έχει δει κανείς- έχουμε 147 μετρικούς τόνους χρυσού στη διάθεσή μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος».

Οι χώρες που μαζεύουν το χρυσό του πλανήτη

 

shutterstock_120048313

 

– Γιατί υπάρχουν χώρες που συλλέγουν περισσότερο χρυσό από άλλες όπως παράδειγμα η Γερμανία και οι ΗΠΑ, αλλά και φορείς όπως το ΔΝΤ που κάνει κάτι ανάλογο;

«Σε κάθε περίπτωση μία οικονομία, η οποία επιθυμεί να διαδραματίσει ηγεμονικό ρόλο, είναι φυσιολογικό να διαθέτει μεγάλα αποθέματα χρυσού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο.

Μία χώρα που συσσωρεύει μεγάλες ποσότητες χρυσού, το κάνει για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι θέλει να έχει ρόλο στο παιχνίδι παγκόσμιας ηγεμονίας, διασφαλίζοντας ότι οι μεγάλες νομισματικές ανατροπές ή καταστροφές δεν δημιουργούν πρόβλημα στη συγκεκριμένη χώρα. Ο δεύτερος λόγος είναι η προοπτική ενός πολέμου. Έτσι, οι ΗΠΑ διαθέτουν μεν το δολάριο που αποτελεί παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, ωστόσο επειδή είναι και το εθνικό νόμισμα της χώρας, είναι λογικό να συσσωρεύουν και χρυσό.

Η Γερμανία παρά το γεγονός ότι υπάρχει το ευρώ, συσσωρεύει χρυσό φοβούμενη την κατάρρευση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Έτσι θα έχει τη δυνατότητα ομαλής μετάβασης σε ένα άλλο νόμισμα, το οποίο δεν θα είναι αποκλειστικά εθνικό νόμισμα, αλλά ένα νόμισμα που θα διαδραματίσει και διεθνή ρόλο.

Σε ό,τι αφορά στο ΔΝΤ και αυτό διατηρεί σημαντικά αποθέματα χρυσού καθότι περισσότερες από 69 χώρες δεν έχουν επιστρέψει τα χρήματα που δανείστηκαν από το Ταμείο και καλείται να έχει εξασφάλιση έναντι των απωλειών αυτών. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα μάλιστα, το ΔΝΤ ενισχύει τα αποθέματά του σε χρυσό».

– Ποιες χώρες και γιατί αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες καθορισμού των τιμών χρυσού;

«Οι μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές χρυσού είναι η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Άμστερνταμ. Παλαιότερα η τιμή του χρυσού ήταν εξαρτημένη από τις διαθέσιμες ποσότητες και τα αποθέματα. Σήμερα όμως οι σημαντικότεροι παράγοντας καθορισμού των τιμών του είναι η προσφορά και η ζήτηση με βάση «χαρτιά» που είναι συνδεδεμένα με το χρυσό σε καθαρά κερδοσκοπική βάση.

Έτσι μπορεί να δούμε να περιορίζεται δραματικά η παραγωγή χρυσού, αλλά η τιμή να πέφτει. Το φυσιολογικό θα ήταν να ανέβει η τιμή καθότι όλο και περισσότεροι σε αυτή την περίπτωση θα αναζητούσαν καταφύγιο στο χρυσό.

Επειδή όμως η διακίνηση του χρυσού γίνεται μέσω “χαρτιών” -τα οποία είναι εικονικά-, όπως τα παράγωγα και τα ομόλογα χρυσού, η κερδοσκοπία καταφέρνει να καταπιέζει τις τιμές».

– Επομένως πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των χρηματιστηρίων στη διαμόρφωση της τιμής του;

«Ο λόγος της χρηματιστικής τιμής του χρυσού είναι καθοριστικός. Και εδώ δεν μπορεί εύκολα να επέμβει κράτος, παρά μόνο τράπεζες. Η χρηματιστική τιμή διαμορφώνεται ελεύθερα με βάση τις τοποθετήσεις κεφαλαίου πάνω σε “χαρτιά”.

Έτσι, η τιμή του χρυσού δεν διαμορφώνεται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση χρυσού. Διευκρινίζω ότι αυτά τα “χαρτιά” είναι 10 φορές περισσότερα σε αξία, απ’ ότι το παραγόμενο χρυσάφι ανά έτος παγκοσμίως. Πρόκειται δηλαδή για πλασματικούς τίτλους».

Τι συνέβη με τον χρυσό της Ελλάδας

 

shutterstock_259913636

 

– Κατά πόσο έχει βάση ο ισχυρισμός ότι μέρος των ελληνικών αποθεμάτων χρυσού έχουν πουληθεί;

«Αληθεύει. Μάλιστα επί εποχής Σημίτη, όταν διοικητής στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν ο Νίκος Γκαργκάνας, είχε κατατεθεί σχετική ερώτηση στη Βουλή. Συγκεκριμένα, το 2002 όταν μπήκαμε στην Ευρωζώνη, πουλήθηκαν 20 τόνοι. Είναι σημαντικό μάλιστα να πούμε, ότι το απόθεμα χρυσού στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν της ανήκει, καθώς είναι ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους. Η ΤτΤ έχει τη δυνατότητα να το διαχειρίζεται. Και δυστυχώς οι έλληνες πολιτικοί έχουν υπογράψει τη διαχείρισή του εν λευκώ. Τότε αποκαλύφθηκε από βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου ότι πουλήθηκαν 20 τόνοι για να αγοραστούν αμερικανικά ομόλογα χρέους.

Τότε είχε γίνει μία δήλωση τόσο από το διοικητή της Τράπεζας, Νίκο Γκαργκάνα, καθώς και από τον υπεύθυνο διαχείρισης χρυσού, ότι δεν χρειαζόμαστε πλέον χρυσό γιατί έχουμε το ευρώ. Οι σημερινές συνθήκες κατά τις οποίες έχουμε τόσο μεγάλη κρίση, αποκάλυψαν πόσο εγκληματική ήταν αυτή η κίνηση.

Το μεγαλύτερο ερώτημα όμως είναι πού βρίσκονται οι 147 μετρικοί τόνοι, τους οποίους υποτίθεται ότι έχουμε ως απόθεμα σε χρυσό. Γιατί δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για το πού βρίσκεται και σε τι μορφή;

Ο κύριος Προβόπουλος, ο οποίος διαδέχτηκε τον κύριο Γκαργκάνα στη διοίκηση της Τράπεζας, ανέφερε σε έκθεσή του ότι περίπου το 50% λείπει από την Ελλάδα. Το μισό της ποσότητας βρίσκεται στο Φορτ Νοξ των ΗΠΑ καθώς και στην Τράπεζα της Αγγλίας για ιστορικούς λόγους, όπως είχε εξηγήσει ο ίδιος, χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις. Ένα ακόμα μικρό μέρος είχε αναφέρει ότι βρίσκεται στα χέρια της ελβετικής τράπεζας UBS. Το υπόλοιπο 50% δεν γνωρίζουμε που βρίσκεται. Ωστόσο υπήρχε δήλωση Γκαργκάνα ότι και το υπόλοιπο 50% παραδόθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φραγκφούρτη.

Αυτό σημαίνει ότι εάν υπάρξει ανάγκη χρήσης των αποθεμάτων στην Ελλάδα, θα είναι πολύ δύσκολο να μας επιστραφούν από το εξωτερικό. Παράδειγμα η Γερμανία, η οποία υπέβαλε αίτηση να της επιστραφεί ο χρυσός που απέσπασαν οι δυνάμεις κατοχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τελικά δεν τα κατάφερε. Οι Αμερικανοί δεν επέστρεψαν τις ποσότητες που είχαν πάρει. Ωστόσο κατάφερε να της επιστραφεί από τους Γάλλους και τους Άγγλους».

 

shutterstock_133112054

 

– Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την τιμή του χρυσού;

«Η κερδοσκοπία στο χρηματιστήριο. Και η περίπτωση κατά την οποία ένα κράτος θελήσει να ρίξει την τιμή του χρυσού. Θα πρέπει να διαθέτει πολύ ισχυρά αποθέματα για να το πετύχει. Σε αυτή την περίπτωση ρίχνει τις τιμές προκειμένου να ενισχύσει τη δική του εσωτερική οικονομία για λόγους που ποικίλουν. Αυτό προσπαθεί να κάνει και η Κίνα τώρα. Γι’ αυτό μαζεύει πολύ χρυσάφι. Με σκοπό να το διαθέσει είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε να υποστηρίξει το κινέζικο νόμισμα ως διεθνές συναλλακτικό μέσο. Για να γίνει το νόμισμά της διεθνές συναλλακτικό μέσο θα πρέπει να διαθέτει το αντίκρισμα σε χρυσό ούτως ώστε να το προτιμήσουν και οι επενδυτές».

– Εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και δεν διαθέτει ικανά αποθέματα σε χρυσό πώς επηρεάζεται;

«Δεν πρόκειται να συμβεί απολύτως τίποτα. Ο χρυσός δεν παίζει κανένα ρόλο σε αυτή την περίπτωση. Εκτός εάν όπως είπαμε επιθυμεί η χώρα, να γίνει το νόμισμα διεθνές συναλλακτικό μέσο όπως το δολάριο.

Εάν όμως δεν θέλουμε να διαδραματίσει η δραχμή αυτό το ρόλο, η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να συγκεντρώνει αποθέματα. Ο χρυσός συλλέγεται αποκλειστικά για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή πολέμου, και ρευστοποιούνται αποθέματα για να καλύψουν τις ανάγκες που προκύπτουν».

Πάνος Παναγιώτου, τεχνικός αναλυτής χρηματιστηριακών αγορών

 

panagiotou

 

Σχέση δολαρίου – χρυσού

Όπως εξηγεί ο κύριος Παναγιώτου, από το 1974 έως και το 2017 υπήρξαν 11 αμερικανικοί προεδρικοί κύκλοι. Στους 10 απ’ αυτούς δολάριο και χρυσός κινήθηκαν αντίθετα επιβεβαιώνοντας την αρνητική τους συσχέτιση.

  • Σε 4 προεδρικούς κύκλους το δολάριο κινήθηκε ανοδικά και ο χρυσός πτωτικά.
  • Σε 6 προεδρικούς κύκλους το δολάριο κατέγραψε πτώση και ο χρυσός άνοδο.
  • Σε ένα προεδρικό κύκλο το δολάριο παρέμεινε σταθερό και ο χρυσός κατέγραψε κέρδη.

Στο διάστημα αυτό των 43 ετών δεν υπήρξε ποτέ προεδρικός κύκλος που το δολάριο να κινηθεί ανοδικά και ο χρυσός να καταγράψει κέρδη. Δηλαδή το ανοδικό δολάριο κατά κανόνα βάζει φρένο στην άνοδο του χρυσού.

«Παρά την εναλλαγή των ανοδικών και πτωτικών τους κύκλος, ωστόσο, στο διάστημα αυτό ο χρυσός κατέγραψε άνοδο της τάξης του 849,35% ενώ το δολάριο κέρδη μόλις 14,67%», όπως εξηγεί ο Πάνος Παναγιώτου.

 

xrysd2

 

xrysd1

 

Σχέση χρυσού και πληθωρισμού – αποπληθωρισμού

Στο ίδιο διάστημα από το 1974 μέχρι το 2017, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κινήθηκε αρνητικά σε 6 από τους 11 προεδρικούς κύκλους, θετικά σε 4 ενώ σε 1 ήταν μηδενικός.

  • Στους 4 από τους 6 προεδρικούς κύκλους που ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός, δηλαδή ποσοστό 66,66% ο χρυσός κατέγραψε απώλειες, υποδεικνύοντας μία κατά βάση αρνητική συσχέτιση με τον αρνητικό πληθωρισμό. Δηλαδή, κατά κανόνα, οι επενδυτές δεν θεωρούν το χρυσό ασφαλές καταφύγιο σε αποπληθωριστικές περιόδους.
  • Και στους 4 προεδρικούς κύκλους που ο πληθωρισμός ήταν θετικός, ο χρυσός κατέγραψε κέρδη. Δηλαδή σε πληθωριστικές περιόδους ο χρυσός, κατά κανόνα, ανεβαίνει.
  • Στον ένα προεδρικό κύκλο μηδενικού πληθωρισμού ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά.

Χρυσός και οικονομικές κρίσεις

 

shutterstock_157127897

 

Οι δύο προεδρικοί κύκλοι όπου σημειώθηκε ταυτόχρονα αρνητικός πληθωρισμός και άνοδος του χρυσού ήταν μεταξύ 2001-2005 και 2005-2009. Και στους δύο αυτούς κύκλους σημειώθηκαν μεγάλες οικονομικές κρίσεις, με τη δεύτερη να είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 70 και πλέον ετών.

Δηλαδή σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας οι επενδυτές προσέφυγαν στο χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο.

Ο χρυσός σε περιόδους επαναπληθωρισμού

Και στους δύο παραπάνω προεδρικούς κύκλους όπου ο χρυσός κατέγραψε κέρδη ενώ ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός, οι ΗΠΑ ακολούθησαν πολιτική επαναπληθωρισμού, η οποία οδήγησε, συνολικά, τα εμπορεύματα σε άνοδο. Επομένως σε περιόδους επαναπληθωρισμού ο χρυσός τείνει να κινείται ανοδικά.

Συμπερασματικά

Στα τελευταία 43 χρόνια:

  • Στο 90% του διαστήματος ο χρυσός κινήθηκε αντίθετα με το δολάριο.
  • Στο 72,2% του διαστήματος ο χρυσός κινήθηκε παράλληλα με τον πληθωρισμό. Σε περιόδους θετικού πληθωρισμού κατέγραψε κέρδη ενώ σε περιόδους αρνητικού, απώλειες.
  • Στα τελευταία 20 χρόνια ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά σε περιόδους επαναπληθωρισμού και κρίσεων.

Τι περιμένουμε στον προεδρικό κύκλο Τραμπ;

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία στο πρώτο μισό του προεδρικού κύκλου Τραμπ αναμένεται να ακολουθηθεί πολιτική επαναπληθωρισμού, με τις νομισματικές ισορροπίες να ευνοούν ένα ανοδικό δολάριο. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί. Οι δύο από τις τρεις παραπάνω παραμέτρους είναι, κατά κανόνα, θετικές για το χρυσό, ενώ η τρίτη, το ανοδικό δολάριο, αρνητική.

Νικόλαος Φίλιππας, καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου του Πειραιά, πρώην πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών

 

filippas

 

Χρυσός σε πιστωτικές κάρτες και bitcon

– Σε ποιες περιπτώσεις και με πιο τρόπο λειτουργεί ο χρυσός ως παράγοντας αντιστάθμισης κινδύνου και σε ποιες ως καθαρά κερδοσκοπική επιλογή;

«Σε καταστάσεις έντονης παγκόσμιας αβεβαιότητας και χρηματοοικονομικών κρίσεων τόσο οι μεμονωμένοι επενδυτές όσο και οι θεσμικοί επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων – κυρίως μετοχών και μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων και στρέφονται σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως είναι τα Αμοιβαία Κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων, ομόλογα χωρών υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας (ΑΑΑ) και αρκετοί σε χρυσό.

Η χαμηλή συσχέτιση των αποδόσεων του χρυσού με τις αντίστοιχες αποδόσεις του Dow Jones αλλά και του Standard and Poor ’s (μηδενική ή και ελαφρά αρνητική) καθιστά τον χρυσό ένα χρήσιμο τμήμα ενός χαρτοφυλακίου, αν και σήμερα υπάρχουν πιο έξυπνες επιλογές όπως τα Αμοιβαία Κεφάλαια σε χρυσό, τα χρηματιστηριακώς διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια σε χρυσό (ETF ’s). Πολύ πρόσφατα η καναδική εταιρία Bitgold η οποία μετονομάσθηκε σε Goldmoney, προσέφερε πολλαπλές ψηφιακές υπηρεσίες με βάση τον χρυσό, από πιστωτικές κάρτες μέχρι bitcoin.

Ο χρυσός κερδοσκοπικά μπορεί να λειτουργήσει όπως και κάθε περιουσιακό στοιχείο: Όταν η τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου ανεβαίνει τότε πολλοί κερδοσκόποι ή μη ενημερωμένοι επενδυτές εισέρχονται στην αγορά.

Κατά την διάρκεια της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης η τιμή του χρυσού εκτοξεύθηκε από τα 173,7 δολάρια στα 850 τον Ιανουάριο του 1980. Στην συνέχεια όμως και μετά το τέλος της δεύτερης πετρελαϊκής κρίσης η τιμή κατέρρευσε στα 250 δολάρια το 1999, όταν η Μεγάλη Βρετανία μαζί με άλλες κεντρικές τράπεζες αποφάσισαν να πουλήσουν ένα σημαντικό τμήμα των αποθεμάτων τους».

– Είναι η επένδυση σε χρυσό η ασφαλέστερη και σταθερή επενδυτική επιλογή από τα μετοχικά χαρτοφυλάκια όπως είναι ο δείκτης S&P 500;

«Η επένδυση σε παθητικά μετοχικά χαρτοφυλάκια στις ΗΠΑ όπως είναι ο Dow Jones ή ο Standard and Poor σε γενικές γραμμές, είναι μέχρις στιγμής πιο αποτελεσματικές επενδύσεις από αντίστοιχες ομολογιακές και φυσικά από τον χρυσό, όχι μόνο σε όρους απλής απόδοσης, αλλά και σε όρους απόδοσης ανά μονάδα κινδύνου (Sharpe Ratio). Φυσικά πάντα έχει σημασία από ποια περίοδο αναφερόμαστε, αλλά το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο χρυσός για την περίοδο 1975-2011 έχει μεγαλύτερο κίνδυνο (τυπική απόκλιση) από ένα μετοχικό χαρτοφυλάκιο όπως είναι ο Standard and Poor’s, ενώ η πλειοψηφία των επενδυτών θεωρεί τον χρυσό ως ασφαλή επένδυση!»

 

shutterstock_464479871

 

– Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την τιμή του;

«Οι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του χρυσού είναι μεταξύ άλλων:

Η μεταβλητότητα και ο κίνδυνος του χρηματοοικονομικού συστήματος, οι υπάρχουσες ή οι μελλοντικές πιθανές αβεβαιότητες, το μέγεθος του υπάρχοντος χρέους, η ποσοτική χαλάρωση που εφαρμόζουν διάφορες κεντρικές τράπεζες με αποτέλεσμα την υποτίμηση των νομισμάτων τους, τo ύψος των επιτοκίων, η ύπαρξη ή η ανυπαρξία πλεονάζουσας ρευστότητας, η πορεία του πληθωρισμού, ο γεωπολιτικός κίνδυνος, η μόδα, αλλά και η συμπεριφορά της αγέλης ιδιαίτερα όταν μεγάλες κεντρικές τράπεζες προβαίνουν για λόγους στρατηγικής σε αγορές ή πωλήσεις μεγάλων ποσοτήτων χρυσού.

Να σημειωθεί ότι ο χρυσός μετριέται σε ονομαστικά δολάρια και θα πρέπει οι τιμές του να αποπληθωρίζονται για λόγους διαχρονικής συγκρισιμότητας και τον υπολογισμό των πραγματικών και όχι των ονομαστικών αποδόσεων.

Με την έννοια αυτή η πορεία της τιμής του χρυσού στο διάγραμμα 1 δεν είναι ακριβής αφού σε πραγματικές τιμές η τιμή του χρυσού στις 21-01- 1980 στα 850 δολάρια είναι υψηλότερη από την φαινομενικά ιστορική υψηλή τιμή 22-08-2011 στα 1877,5 δολάρια».

 

xrysd3

 

Ποιες χώρες έχουν την μεγαλύτερη κατοχή χρυσού;

 

infoxryso

 

Γιατί ανεβαίνει η τιμή του χρυσού

– Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μία αύξηση της τιμής του. Γιατί συμβαίνει αυτό και πως βλέπετε την πορεία του;

«Πράγματι από την αρχή του χρόνου η τιμή του χρυσού από 1151 δολάρια έχει φτάσει τα 1242,1 και πολλοί αναλυτές βλέπουν τα 1350 δολάρια σύντομα.

Η υπάρχουσα αβεβαιότητα που προκαλεί η πολιτική του νέου προέδρου των ΗΠΑ, διάφοροι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, τα υπάρχοντα αρνητικά επιτόκια, οι προτιμήσεις για χρυσό συγκεκριμένων νέων χωρών πρωταγωνιστών της παγκόσμιας οικονομίας όπως η Ινδία αλλά και η Κίνα, τα αρνητικά επιτόκια σε συνδυασμό με τα ιστορικά υψηλά των κυριότερων χρηματιστηριακών δεικτών της Δύσης, στρέφουν ένα τμήμα των κεφαλαίων στον χρυσό.

Θα πρέπει να σημειώσω ότι ένας δείκτης που χρησιμοποιείται από εξειδικευμένους αναλυτές για να δείξει αν ο χρυσός είναι ελκυστικός σε σχέση με τις μετοχικές αξίες όχι είναι η σχέση τιμή του χρυσού/τιμή δείκτη S&P .

Ο δείκτης αυτός είναι σήμερα ιδιαίτερα ελκυστικός».

Η γοητεία του χρυσού

 

shutterstock_232296280

 

– Γιατί ο χρυσός διατηρεί τελικά τόσο μεγάλη γοητεία για τόσα πολλά χρόνια;

«Πράγματι εδώ και χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι γοητεύονται από την αγορά του χρυσού. Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει χρυσά κοσμήματα στο Νότιο Ιράκ από το 3000 π.Χ και χρυσά στολίδια στο Περού το 1200 π.Χ.

Φυσικά οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν ειδικοί στην επεξεργασία και την κατασκευή κοσμημάτων από χρυσό, αλλά τα χρησιμοποίησαν και σε οικονομικές συναλλαγές.

Το 1000 π.Χ ο χρυσός αποτελούσε τη νόμιμη μορφή χρήματος στην Κίνα και οι Ρωμαίοι εξέδωσαν το διάσημο χρυσό νόμισμα γνωστό ως “Aureus” που υπήρξε μέσο συναλλαγής περισσότερο από τρεις αιώνες.

Ακόμα και σήμερα οι πολίτες πολλών χωρών, κυρίως αναδυομένων, γοητεύονται από τον χρυσό και αυτό ισχύει όπως έχω ήδη πει, κυρίως για την Κίνα και την Ινδία.

Η ψυχολογική επίδραση που ασκεί ο χρυσός στα άτομα, τα περιορισμένα παγκόσμια αποθέματα, οι πολλαπλές χρήσεις του, η αίσθηση δύναμης και λάμψης που εκπέμπει, αλλά και η λανθασμένη αντίληψη πολλών ατόμων της σύνδεσης της αξίας ενός νομίσματος με το ύψος των αποθεμάτων χρυσού της συγκεκριμένης χώρας, δημιουργούν μία ακαταμάχητη διαχρονική γοητεία στους πολίτες.

Μην ξεχνάτε όμως ότι ο χρυσός είναι συνδεδεμένος όχι μόνο με την δύναμη και τον πλούτο αλλά και με την απληστία. Θυμηθείτε τον διδακτικό μύθο του βασιλιά Μίδα».

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: 23 δισ. ευρώ για έργα ανάπτυξης έως το 2030

image_print

Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2026-2030, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 23 δισ. ευρώ, παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, τονίζοντας ότι η αύξηση των εθνικών πόρων για επενδύσεις αποτελεί αποτέλεσμα της βελτίωσης των δημοσιονομικών και οικονομικών μεγεθών της χώρας.

Στην ομιλία του, ο υπουργός ανέφερε ότι οι εθνικοί πόροι για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αυξάνονται από 1,8 δισ. ευρώ το 2019 σε 3,3 δισ. ευρώ το 2026, ενώ προβλέπεται να φτάσουν τα 4,2 δισ. ευρώ το 2030, σημειώνοντας ότι μέσα σε έντεκα χρόνια υπερδιπλασιάζονται οι διαθέσιμοι εθνικοί πόροι για την ανάπτυξη.

Όπως υποστήριξε, το νέο πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει έργα σε ολόκληρη τη χώρα, μέσω 20 τομεακών προγραμμάτων υπουργείων, 13 περιφερειακών και 4 ειδικών προγραμμάτων, με έμφαση στις υποδομές, την κοινωνική συνοχή, τις μεταφορές, την πολιτική προστασία, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την καινοτομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την τεχνητή νοημοσύνη και την πράσινη ανάπτυξη.

Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας επιτρέπει στη χώρα να διαθέτει περισσότερους εθνικούς πόρους για επενδύσεις, επισημαίνοντας ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολουθεί η ομιλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη:

Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κυρίες και κύριοι,

Νομίζω ότι δύσκολα θα μπορούσε ο Νίκος Παπαθανάσης, ο Αναπληρωτής Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και αρχιτέκτονας του νέου ΕΠΑ, να έχει διαλέξει έναν πιο συμβολικό χώρο από το Ωδείο Αθηνών για να μιλήσουμε για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της επόμενης πενταετίας.

Το ίδιο το κτίριο στο οποίο βρισκόμαστε, αποτυπώνει στην πράξη τη φιλοσοφία του ΕΠΑ και δείχνει πώς μια δημόσια επένδυση μπορεί να δώσει νέα ζωή σε ένα εμβληματικό έργο και να αφήσει ένα διαρκές αποτύπωμα για τις επόμενες γενιές.

Αυτό το ξεχωριστό δείγμα του ελληνικού μοντερνισμού, σχεδιασμένο από τον Ιωάννη Δεσποτόπουλο, εκσυγχρονίζεται με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους. Η ενεργειακή του αναβάθμιση και η ενσωμάτωση αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού θα το μετατρέψουν σε μια σύγχρονη υποδομή, έτοιμη να υπηρετήσει τον πολιτισμό, την πόλη και τους ανθρώπους της για τις επόμενες δεκαετίες.

Αυτό, κατά μία έννοια, είναι και το ευρύτερο νόημα της ανάπτυξης. Να χτίζεις πάνω σε όσα έχεις ήδη κατακτήσει και να επενδύεις σήμερα σε όσα θα χρειαστεί η χώρα αύριο.

Με αυτή τη φιλοσοφία παρουσιάζουμε σήμερα το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030.

Ένα πρόγραμμα περίπου 23 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη πενταετία, με σημασία, όμως, που υπερβαίνει το ύψος των πόρων του. Εκφράζει τη δυνατότητα της Ελλάδας να σχεδιάζει το μέλλον της με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να χρηματοδοτεί η ίδια τις προτεραιότητές της.

Αυτή η δυνατότητα είναι το αποτέλεσμα της προόδου που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία υπό την Πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη τα τελευταία χρόνια.

Η Ελλάδα, συνεχίζει να αναπτύσσεται ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 12,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας σημαντικά την αρχική εκτίμηση η οποία ήταν 7%.

Η ανεργία έχει υποχωρήσει κοντά στο 8%, οδεύει στο ιστορικό χαμηλό της, ενώ οι εξαγωγές έχουν υπερδιπλασιάσει το μερίδιό τους στο ΑΕΠ σε σχέση με το 2010, σε σχέση με την Ελλάδα που έμπαινε στην κρίση, είναι σήμερα κάπου κοντά στο 42%, και η χώρα έχει πλέον ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και τη διεθνή αξιοπιστία της.

Την ίδια στιγμή, το δημόσιο χρέος ακολουθεί την πιο πτωτική πορεία σε ολόκληρο τον κόσμο και προβλέπεται να είναι κάτω από το 120% του ΑΕΠ, στο 119%, πριν το τέλος της δεκαετίας.

Όλα αυτά μαζί, συνθέτουν μια οικονομία πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική. Και, κυρίως, μας δίνουν μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογών: να διαθέτουμε περισσότερους εθνικούς πόρους για επενδύσεις και να τους κατευθύνουμε στις προτεραιότητες εκείνες οι οποίες θα καθορίσουν την Ελλάδα των επόμενων ετών.

Και αυτή η πρόοδος αποτυπώνεται καθαρά:

  • Το 2019, οι εθνικοί πόροι του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ήταν 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Το 2026 είναι 3,3 δισεκατομμύρια.
  • Και το 2030 θα φτάσουν τα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δηλαδή, μέσα σε έντεκα χρόνια, υπερδιπλασιάζουμε τους εθνικούς πόρους που διαθέτουμε για την ανάπτυξη.

Μια οικονομία που γίνεται ισχυρότερη μπορεί να επενδύει περισσότερο. Και μια χώρα που επενδύει περισσότερο, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να γίνει ακόμη ισχυρότερη.

Αυτός είναι ο κύκλος της προόδου που θέλουμε για την Ελλάδα.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030 αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία για να επιταχύνουμε το σχέδιό μας.

Με συνολικούς πόρους, όπως ανέφερα, περίπου 23 δισεκατομμυρίων ευρώ, στους οποίους περιλαμβάνονται και περίπου 5,8 δισεκατομμύρια για την ομαλή ολοκλήρωση των έργων της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου, αποκτούμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα σε ολόκληρη τη χώρα.

Και θα ήθελα να σταθώ ειδικά σε αυτό. Σε ολόκληρη τη χώρα. Γιατί η ανάπτυξη πρέπει να φτάνει παντού.

  • Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
  • Στις μεγάλες πόλεις και στα μικρότερα αστικά κέντρα.
  • Στα νησιά και στις ορεινές περιοχές.
  • Σε κάθε Περιφέρεια και σε κάθε τοπική κοινωνία.

Η Ελλάδα διαθέτει διαφορετικές παραγωγικές δυνατότητες, συγκριτικά πλεονεκτήματα και ανάγκες σε κάθε γωνία της. Η μεγάλη πρόκληση της επόμενης περιόδου είναι να απελευθερώσουμε ακριβώς αυτή τη δυναμική.

Γι’ αυτό και το ΕΠΑ συνδέεται άμεσα με την Εθνική Στρατηγική για την Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη.

  • Μέσα από 20 Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων,
  • 13 Περιφερειακά Προγράμματα και
  • 4 Ειδικά Προγράμματα,

Και δημιουργούμε, έτσι, ένα συνεκτικό πλαίσιο που κατευθύνει τους διαθέσιμους πόρους εκεί όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, αλλά και σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες: στην κοινωνική συνοχή, στις υποδομές, στις μεταφορές, στην πολιτική προστασία και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην Τεχνητή Νοημοσύνη, στην πράσινη ανάπτυξη.

Και όλο αυτό θα λειτουργήσει συμπληρωματικά, με τα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα και το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η Ελλάδα σήμερα έχει ένα πάρα πολύ ισχυρό πλέγμα επενδυτικών εργαλείων, που συνδυάζει τους εθνικούς με τους ευρωπαϊκούς πόρους, και βέβαια, συμπεριλαμβάνει -όπως ειπώθηκε πριν- και τις συμπράξεις του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα. Η μεγάλη μας ευκαιρία, λοιπόν, είναι να τα εντάξουμε όλα αυτά σε μια ενιαία αναπτυξιακή στρατηγική, να κινητοποιήσουμε μέσω αυτής περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια και να πολλαπλασιάσουμε, στο τέλος, την αξία του κάθε ευρώ.

Αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης. Η σταθερή αύξηση των πόρων του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι κρίσιμη και απαντά στο ερώτημα «μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, τι;», σε συνδυασμό και με τα νέα ευρωπαϊκά κονδύλια, γιατί δείχνει – και το δείχνει και η πρόβλεψη αυτό, για την ανάπτυξη του χρόνου – ποια είναι πραγματικά η δυναμική της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συμμετέχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια και μέσα από το δικό του Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

Από την ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και το Πολυκαναλικό Σύστημα Ενημέρωσης και Εξυπηρέτησης Πολιτών του Υπουργείου, μέχρι την καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και την κατασκευή της Ευρωπαϊκής Δορυφορικής Υποδομής GOVSATCOM Hub. Έργα διαφορετικού χαρακτήρα και κλίμακας, που ενισχύουν τις υποδομές της χώρας και εκσυγχρονίζουν τη λειτουργία του κράτους.

Κυρίες και κύριοι,

Αν έπρεπε να συνοψίσω σε μία φράση τη φιλοσοφία του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2026-2030, θα έλεγα ότι είναι η μετάβαση από την πρόοδο στην προοπτική.

Η Ελλάδα των τελευταίων ετών, υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, απέδειξε ότι μπορεί να αλλάξει την οικονομική της πορεία. Η πρόκληση τώρα, η πρόκληση για την επόμενη τετραετία, είναι να δείξουμε ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την πρόοδο για να αλλάξουμε ακόμη βαθύτερα το παραγωγικό μας μοντέλο.

Κυρίες και κύριοι, κλείνοντας.

Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με πρωτοφανή ταχύτητα. Θα προχωρήσουν πιο γρήγορα οι χώρες που μπορούν να προβλέπουν τις αλλαγές, να σχεδιάζουν σε βάθος χρόνου και να επενδύουν εγκαίρως στις υποδομές, στην τεχνολογία και στους ανθρώπους τους.

Είναι ένα στοίχημα για ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι και ένα στοίχημα και για την Ελλάδα. Να κοιτάζουμε δέκα και είκοσι χρόνια μπροστά και να παίρνουμε σήμερα τις αποφάσεις που θα μας κάνουν ισχυρότερους τότε. Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030 είναι, λοιπόν, ένα από τα βασικά εργαλεία που θα έχουμε στα χέρια μας.

Η καλή πορεία της οικονομίας μάς δίνει περισσότερους πόρους και, μαζί με αυτούς, μεγαλύτερη ευθύνη: να αξιοποιήσουμε σωστά κάθε διαθέσιμο ευρώ και να δημιουργήσουμε αξία η οποία θα διαρκέσει στον χρόνο.

Και κλείνω όπως άρχισα, με το Ωδείο Αθηνών.

Κοιτάξτε γύρω μας. Βρισκόμαστε σε έναν χώρο που μας θυμίζει ότι κάθε σημαντικό έργο ξεκινά πρώτα ως σχέδιο. Η απόσταση ανάμεσα στο σχέδιο και στο αποτέλεσμα, καλύπτεται με φαντασία, με πόρους, με επιμονή και με αποτελεσματικότητα.

Η ευθύνη μας για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030 είναι, λοιπόν, να καλύψουμε την ίδια απόσταση. Να μετατρέψουμε 23 δισεκατομμύρια ευρώ σε χιλιάδες έργα σε ολόκληρη τη χώρα. Σε υποδομές που θα μείνουν. Σε ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν. Σε δυνατότητες που σήμερα ίσως ακόμη δεν μπορούμε να φανταστούμε.

Και όταν σε λίγα χρόνια από σήμερα θα κάνουμε, κύριε Πρόεδρε, τον απολογισμό αυτού του Προγράμματος, η επιτυχία του θα κριθεί από το πόσο διαφορετική θα είναι η Ελλάδα χάρη σε όσα αποφασίζουμε και σχεδιάζουμε σήμερα.

Με το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030, βάζουμε τον πήχη πιο ψηλά.

Για την Ελλάδα που θέλουμε.

Για την Ελλάδα που μπορούμε.

Για την Ελλάδα που αξίζουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Οι ΚΟΕ «κλειδί» των αποζημιώσεων για τον περονόσπορο – Επίκαιρη ερώτηση Μ. Λαζαρίδη στην Βουλή

image_print

Τη συνεδρίαση της τριμελούς επιτροπής Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.), ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης των ζημιών των αμπελοκαλλιεργητών του Παγγαίου από τον περονόσπορο, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Ανδριανός, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας και τ. Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μακάριου Λαζαρίδη.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, όπως υπογράμμισε, οι εν λόγω ζημιές θα ενταχθούν σε αντίστοιχο πρόγραμμα με τη διαδικασία των Κ.Ο.Ε., όπως συνέβη και με το προανθικό στάδιο, χωρίς πάντως το υπουργείο να αποκλείει τη χρήση οποιουδήποτε άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου που ενδεχομένως προκύψει στη συνέχεια.

Εξήγησε δε ότι η ποσοτικοποίηση της απώλειας θα γίνει με ασφαλέστερο τρόπο κατά τη συγκομιδή των καλλιεργειών, όταν θα υπάρχουν πλήρη στοιχεία για τις πραγματικές ζημιές.

«Έχουμε αποδείξει ότι εξαντλούμε κάθε δυνατότητα στήριξης των παραγωγών, στο πλαίσιο πάντα των εθνικών και ενωσιακών κανόνων και των δημοσιονομικών περιθωρίων, όπως κάναμε με το μέτρο 23», τόνισε ο κ. Ανδριανός και έκανε γνωστό ότι η περίπτωση του Παγγαίου ήδη αξιολογείται τεχνικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και αναφέρθηκε στις καταστροφικές ζημιές μέχρι και 100% που υπήρξαν σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στη Νέα Πέραμο, τη Φωλιά, το Μυρτόφυτο, τις Ελευθερές, το Ελαιοχώρι, τον Πλανατότοπο και το Ορφάνι.

Η εκδήλωση της ασθένειας, όπως είπε, «δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποδοθεί σε πλημμελή καλλιεργητική πρακτική. Οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις ασυνήθιστες κλιματολογικές συνθήκες και στην αστάθεια που αυτές προκάλεσαν».

Επικαλέστηκε, εξάλλου, συζητήσεις με γεωπόνους της Καβάλας, που υποστηρίζουν ότι στην ουσία οι αγρότες δεν μπορούσαν να διαχειριστούν αυτή την κρίση.

«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το μολυσματικό τοπίο δεν καταπολεμάται. Ακόμα και σήμερα που δεν έχει βροχές, επειδή πρόκειται για επιδημική ασθένεια η οποία μεταφέρεται, έχουμε παραγωγούς που, χωρίς να ευνοούν οι κλιματολογικές συνθήκες, συνεχίζουν και χάνουν τα χωράφια τους».

Προς διευκόλυνση και επίσπευση της διαδικασίας, μάλιστα, επικαλέστηκε παλαιότερη απόφαση της Πολιτείας (ΦΕΚ 20/8/2014), σύμφωνα με την οποία αποζημιώθηκαν αγρότες για τον περονόσπορο, παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν το επέτρεπε.

«Από τη στιγμή που υπάρχει η πρόθεση από την Κυβέρνηση, είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος της ημέρας οι παραγωγοί μας θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους, σε μια τόσο κρίσιμη οικονομικά στιγμή και για τους ίδιους», σημείωσε.

Ο κ. Λαζαρίδης, με την ευκαιρία της συζήτησης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απόφαση να ενισχύσει τους παραγωγούς των Τεναγών των Φιλίππων με 5.000.000 ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Continue Reading

ΤΑΞΙΔΙ

Από την Καβάλα στα νησιά του Αιγαίου: Όλοι οι προορισμοί που συνδέονται με πλοίο

Επιβατηγό πλοίο αναχωρεί από το λιμάνι της Καβάλας με προορισμούς στα νησιά του Αιγαίου
image_print

Το λιμάνι της Καβάλας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ακτοπλοϊκά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, εξυπηρετώντας καθημερινά και εβδομαδιαία δρομολόγια προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου αλλά και προορισμούς που φτάνουν έως τα Δωδεκάνησα.

Οι ταξιδιώτες μπορούν να επιλέξουν τόσο σύντομες αποδράσεις όσο και μεγαλύτερα ταξίδια, χωρίς να χρειάζεται να αναχωρήσουν από τον Πειραιά.

Οι καθημερινές ακτοπλοϊκές συνδέσεις

Θάσος

Η Θάσος αποτελεί τον πιο δημοφιλή προορισμό από την Καβάλα, με καθημερινά δρομολόγια προς το λιμάνι του Πρίνου και διάρκεια ταξιδιού περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.

Το νησί προσελκύει επισκέπτες χάρη στις καταγάλανες παραλίες, τα καταπράσινα τοπία και τα παραδοσιακά χωριά του, ενώ αποτελεί ιδανική επιλογή ακόμη και για μονοήμερη εκδρομή.

Λήμνος

Η Λήμνος συνδέεται επίσης καθημερινά με την Καβάλα, με διάρκεια ταξιδιού περίπου 4 ώρες και 15 λεπτά.

Ξεχωρίζει για τις αμμοθίνες, τις μεγάλες παραλίες, τη Μύρινα και τη γαστρονομική της παράδοση, αποτελώντας ιδανικό προορισμό για ήρεμες καλοκαιρινές διακοπές

.

Νησιά με τακτικά εβδομαδιαία δρομολόγια

Η Καβάλα συνδέεται αρκετές φορές την εβδομάδα και με άλλα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου:

  • Άγιος Ευστράτιος (περίπου 4 δρομολόγια την εβδομάδα)
  • Λέσβος (Μυτιλήνη) (περίπου 4 δρομολόγια την εβδομάδα)
  • Χίος (περίπου 4 δρομολόγια την εβδομάδα)

Οι προορισμοί αυτοί προσφέρουν διαφορετικές ταξιδιωτικές εμπειρίες, από αυθεντική νησιωτική ηρεμία έως ιστορικά μνημεία, παραδοσιακούς οικισμούς και πλούσια γαστρονομία.

Το μεγάλο δρομολόγιο προς το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα

Μία φορά την εβδομάδα πραγματοποιείται το μεγάλο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο που συνδέει την Καβάλα με νησιά του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

Οι προορισμοί είναι:

  • Σάμος (Βαθύ) – περίπου 17 ώρες και 20 λεπτά
  • Φούρνοι – περίπου 19 ώρες και 50 λεπτά
  • Ικαρία (Άγιος Κήρυκος) – περίπου 20 ώρες και 40 λεπτά
  • Πάτμος – περίπου 22 ώρες και 30 λεπτά
  • Λέρος (Λακκί) – περίπου 24 ώρες

Το συγκεκριμένο δρομολόγιο αποτελεί σημαντική σύνδεση της Βόρειας Ελλάδας με τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, προσφέροντας μια εναλλακτική επιλογή για όσους δεν επιθυμούν να ταξιδέψουν μέσω Πειραιά.

Χρήσιμες συμβουλές για τους ταξιδιώτες

Κατά τη θερινή περίοδο, λόγω της αυξημένης ζήτησης, συνιστάται η έγκαιρη κράτηση εισιτηρίων, ιδιαίτερα για τα εβδομαδιαία δρομολόγια προς τα πιο απομακρυσμένα νησιά.

Οι χρόνοι ταξιδιού, οι συχνότητες των δρομολογίων και οι τιμές των εισιτηρίων ενδέχεται να διαφοροποιούνται ανάλογα με την εποχή και την ακτοπλοϊκή εταιρεία, γι’ αυτό οι ταξιδιώτες καλό είναι να ενημερώνονται πριν από την αναχώρησή τους μέσω των επίσημων συστημάτων κρατήσεων ή των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en