Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ρωσικός «χειμώνας» παγώνει την αγορά ακινήτων της Χαλκιδικής

Ακυρώνονται ένα στα δύο συμβόλαια, Ρώσοι αγοραστές ζητούν πίσω τις προκαταβολές! Κινητικότητα από Βαλκάνιους και… Έλληνες, ενδιαφέρον από Ιρανούς επενδυτές

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι κτηματομεσίτεςτης Χαλκιδικής, που πλέον βλέπουν με τα κυάλια τους Ρώσους αγοραστέςπαραθεριστικών κατοικιών και… τα τσουβάλια με ρούβλια που αυτοί θα έφερναν μαζί τους.

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και η κρίση που μαστίζει τη Μόσχα μετά τις κυρώσεις της Δύσης (σημαντική υποτίμηση του νομίσματος, δυσκολία στην έκδοση βίζας κα) έχουν επιφέρει πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό (με αποκορύφωμα το κανόνι του πρακτορείου Labirint), αλλά και στην αγορά ακινήτων της Χαλκιδικής, η οποία τα τελευταία χρόνια εξελισσόταν σε αγαπημένο προορισμό για τους Ρώσους πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό πως σχεδόν ένα στα δύο συμβόλαια για αγορά κατοικίας, που είχαν υπογραφεί από Ρώσους τους προηγούμενους μήνες, ακυρώνονται, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι υποψήφιοι αγοραστές ζητούν πίσω τις προκαταβολές που έδωσαν. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για παραθαλλάσιες κατοικίες στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής (Σάνι, Πευκοχώρι και Χανιώτη) κόστους κατά μέσο όρο 80.000 – 100.000 ευρώ.

Οι μεσίτες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, λόγω της εξαφάνισης των Ρώσων, καθώς, όπως λένε, ήταν οι καλύτεροί τους πελάτες. «Οι Ρώσοι είναι ανοιχτοχέρηδες. Ερχόντουσαν για διακοπές, έβλεπαν ένα σπίτι που τους άρεσε και το αγόραζαν, χωρίς να διαπραγματεύονται ιδιαίτερα μια χαμηλότερη τιμή», τονίζουν χαρακτηριστικά.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι μας επηρεάζουν σημαντικά. Δεν βλέπουμε φέτος τους μεμονωμένους τουρίστες που αγόραζαν όποιο ακίνητο τους άρεσε. Έχουν μείνει αδιάθετες βίλες εκατομμυρίων που άλλες χρονιές πήγαιναν στα χέρια Ρώσων», αναφέρει ο κ. Αθ.Καραγιάννης, μέλος του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, που δραστηριοποιείται στον δήμο Κασσάνδρας

Ένα μικρό μέρος των απωλειών από τους Ρώσους επενδυτές έρχονται φέτος να καλύψουν οι Βαλκάνιοι που επισκέπτονται τη Χαλκιδική (κυρίως Βούλγαροι και Σκοπιανοί), οι οποίοι ωστόσο έχουν μικρότερα βαλάντια και ως αποτέλεσμα αγοράζουν κατά κύριο λόγο διαμερίσματα των 50.000 ευρώ. Στην κορυφή των προτιμήσεών τους βρίσκεται το πρώτο πόδι, αλλά και περιοχές στο δεύτερο, όπως η Νικήτη και η Βουρβουρού.

Δυναμικά στο παιχνίδι έχουν μπει και Ιρανοί επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν ζητήσει από τα μεσιτικά γραφεία να τους δείξουν ακριβά ακίνητα σε ολόκληρη τη Χαλκιδική και την Πέμπτη θα έχουν συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου Μεσιτών της περιοχής.

Σημειώνεται πως φέτος έχει ανθήσει ιδιαίτερα το φαινόμενο ενοικίασης των παραθεριστικών κατοικιών σε ξένους είτε για 1-2 μήνες είτε για ολόκληρη τη θερινή σεζόν. Βέβαια αγκάθι αποτελούν οι υψηλές τιμές στις οποίες προσφέρονται τα ακίνητα, οι οποίες πάντως μειώνονται σημαντικά μετά από διαπραγμάτευση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενοικίασης παραθαλάσσιας κατοικίας στο πρώτο πόδι για ένα μήνα έναντι 2.400 ευρώ, από 4.5000 ευρώ που προσφερόταν αρχικά.

Παρά την κρίση που πλήττει την εγχώρια κτηματαγορά, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα -για τα δεδομένα της εποχής- από Έλληνες για αγορά εξοχικής κατοικίας στη Χαλκιδική. «Έχουμε αρκετούς Έλληνες πελάτες, οι οποίοι δείχνουν ενδιαφέρον για αγορά σπιτιού στην περιοχή, κυρίως στο δεύτερο πόδι. Πρέπει να τους κρατήσουμε στο παιχνίδι και για αυτό ζητάμε αναστολή του πόθεν έσχες για 1-2 χρόνια. Και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων από την πλευρά τους πρέπει να ρίξουν τις τιμές κατά 30-40%», δηλώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γρηγόρης Στιβαχτάρης

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Υποτονική η κίνηση το Σαββάτο πρίν την Μ. Εβδομάδα στην λαϊκή αγορά της Καβάλας

Υποτονική ήταν ηκαταναλωτική κίνηση στην λαϊκή αγορά της Καβάλας, το Σάββατο πριν την μεγάλη εβδομάδα με τις προσδοκίες των επαγγελματίων που περίμεναν αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον να πέφτουν έξω, ωστόσο είναι αισιοδοξοι οτι η καταναλωτική κίνηση θα παρουσιάση άνοδο κατα την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ενω την ίδια ώρα υπάρχει έντονη ανησυχία για την διασύνδεση των μηχανιμάτων POS με τις ταμειακές μηχανές με την προθεσμία να εκπνέει για όλους τους επαγγελαμτίες την Μ. Τρίτη.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πασχαλινό μπαζάρ απο τον Σύλλογο ΠΝΟΗ

Όπως κάθε έτσι και φέτος ο Σύλλογος ΠΝΟΗ, πραγματοποιήσε το Πασχαλινό του μπαζάρ, στο κέντρο της πόλης, με τους πολίτες της Καβάλας, να αγγαλιάζουν την προσπάθεια του συλλόγου.

Ενω αξίζει να σημειωθεί οτι ο Σύλλογους ΠΝΟΗ, βοηθάει παιδιά και ευαλωτές οικογένειες όλο τον χρόνο και ο καθένας μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια του αυτή.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Επίδομα μητρότητας: Αναδρομικά τη Μεγάλη Τρίτη από 400€ έως 1.500€ σε 58.912 μητέρες

Αναδρομική αύξηση από 400€ έως 1.500€ θα πληρωθούν πάνω από 58.000 μητέρες τη Μεγάλη Τρίτη.

Τα χρήματα του επιδόματος μητρότητας στις μητέρες – δικαιούχους αναμένεται να πιστωθούν μέχρι το τέλος Απριλίου και θα αφορούν όσες γέννησαν από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και ύστερα.

Οι 58.912 γυναίκες που γέννησαν εντός του 2023 και έχουν λάβει ήδη το πλήρες ποσό του παλιού επιδόματος (2.000 ευρώ) ή θα τους καταβληθεί η δεύτερη δόση (1.000 ευρώ) τώρα τον Απρίλιο, θα λάβουν για τα αναδρομικά το συνολικό πόσο των 36.247.500 ευρώ.

Οι πληρωμές θα γίνουν από τον ΟΠΕΚΑ. Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλουν νέα αίτηση ή προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Το επίδομα γέννησης καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στο μήνα της γέννησης του παιδιού και η 2η δόση ύστερα από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού.

Δικαιούχος του επιδόματος είναι κάθε μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 80.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη λίστα των αναδρομικών πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν τη Μεγάλη Τρίτη, οι περισσότερες μητέρες θα λάβουν αύξηση της τάξεως των 400 ευρώ και 700 ευρώ στο επίδομα γέννησης καθώς απέκτησαν το πρώτο και δεύτερο παιδί το 2023, ενώ, αύξηση ύψους 1.000 ευρώ και 1.500 ευρώ θα λάβουν περίπου 9.100 μητέρες που απέκτησαν 3ο παιδί ή 4ο και περισσότερα αντίστοιχα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en