Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο νόμος Αχτσιόγλου μπλοκάρει και τις στάσεις εργασίας

image_print

Τέλος στις απεργίες 150 και πλέον Σωματείων μεταξύ των οποίων της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΟΣΕ, των τραπεζών, των Αστικών Συγκοινωνιών, των σούπερ μάρκετ και δεκάδων μεγάλων εταιριών (βιομηχανίας μετάλλου, τροφίμων κ.ά.) του ιδιωτικού τομέα έρχεται να βάλει η διάταξη Αχτσιόγλου που ορίζει ότι πλέον για να γίνει απεργία σε μια επιχείρηση ή ΔΕΚΟ ή τράπεζα θα πρέπει να την ψηφίσουν σε συνέλευση το 50% + 1 των εργαζομένων της.

Η διάταξη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων κυρίως από συνδικαλιστές του ΚΚΕ που έχουν την πρωτοκαθεδρία σε πρωτοβάθμια συνδικάτα (πλην ΔΕΚΟ και τραπεζών) έναντι των συνδικαλιστών της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, και με τη νέα ρύθμιση, στην πράξη, «καταργούνται» γιατί, εκεί που έκαναν απεργία με απόφαση της Διοίκησης, τώρα θα πρέπει να μαζέψουν όλους τους εργαζόμενους και από αυτούς να ψηφίσουν «ναι» οι μισοί και ένας επιπλέον.

Απιαστο

Το 50%+1 για απεργία είναι άπιαστο και για τις ΔΕΚΟ, ακόμη και αν θελήσουν να προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας όταν αυτές είναι μέρος των απεργιακών τους κινητοποιήσεων οι οποίες δεν θα μπορούν να γίνουν αν δεν εξασφαλιστεί το 50%+1!

Εργαζόμενοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής (ΟΑΣΑ), του τραμ, του μετρό, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, αλλά και των τραπεζών, ακόμη και της καθαριότητας σε επιμέρους δήμους, δύσκολα θα προχωρούν σε απεργίες.

Η μόνη διέξοδος για κήρυξη απεργίας είναι να την προκηρύσσουν τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, δηλαδή οι Ομοσπονδίες, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αλλά σε πανελλαδική και όχι σε τοπική κλίμακα και πάντως όχι σε συχνή βάση…

Η απόφαση για απεργία στα μέσα μεταφοράς του νομού Αττικής την Παρασκευή ελήφθη στο «άψε-σβήσε» από τις διοικήσεις των πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Με το που θα ψηφιστεί ο νέος νόμος, τέτοια απεργία με διαδικασίες-εξπρές δεν μπορεί να γίνει ποτέ ξανά. Για να κάνουν απεργία σύμφωνα με τη διάταξη Αχτσιόγλου, θα πρέπει να έχει προηγηθεί συνέλευση όλων των εργαζομένων και με σύμφωνη γνώμη του 50%+1, πράγμα που καθίσταται αδύνατο για αντικειμενικούς λόγους.

Καμπανάκι

Η διάταξη κρύβει και μπλόκο στις απεργίες για τα Σωματεία πανελλαδικής εμβέλειας, μας λέει ο δικηγόρος -εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, καθώς στο νομοσχέδιο δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά αν το 50%+1 θα ισχύει μόνο για τις πρωτοβάθμιες επιχειρησιακές οργανώσεις ή και για οργανώσεις πανελλαδικής εμβέλειας.

Με το καθεστώς που ίσχυε από το 1982, με το νόμο 1264 την απεργία κήρυσσε το διοικητικό συμβούλιο, δηλαδή η παράταξη που είχε και την πλειοψηφία, ακόμη και αν το 30% και πολλώ δε μάλλον το 50% των εργαζομένων διαφωνούσε.

Η ρύθμιση που εισήγαγε η υπουργός Εργασίας μπαίνει ως προσθήκη στο άρθρο 8 του ν. 1264 και μάλιστα μπαίνει στην τελευταία παράγραφο του άρθρου και λέει ότι «ειδικά για τη συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ½ των οικονομικά τακτοποιημένων μελών». Οι άλλες τρεις παράγραφοι λένε ότι για λήψη απόφασης σε γενική συνέλευση (για οποιοδήποτε θέμα) απαιτείται αρχικά το 1/3 των εργαζομένων και, αν είναι λιγότεροι, η απόφαση λαμβάνεται ακόμη και με το ¼ σε επαναληπτική συνέλευση. Αρκούσε δηλαδή και το 20% για απεργία. Με την προσθήκη της διάταξης η κ. Αχτσιόγλου όρισε ότι «ειδικά για απεργία απαιτείται το 50%+1 των εργαζομένων».

Παραδείγματα

1 Στον ΟΑΣΑ, που είναι πρωτοβάθμιο Σωματείο με τοπική εμβέλεια (Νομός Αττικής), πολύ δύσκολα θα γίνει απεργία γιατί θα πρέπει οι 3.400 εργαζόμενοι των Αστικών Συγκοινωνιών της Αττικής που δουλεύουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία με βάρδιες όλο το 24ωρο να κάνουν συνέλευση ενόσω… εργάζονται. Η προχθεσινή τους απεργία όμως έγινε εντός λίγων ωρών και αρκούσε η απόφαση της Διοίκησης του Σωματείου, ενώ τώρα χρειάζεται «μάζωξη» και των 3.400 και θετική απόφαση των 1.701! «Τα επιχειρησιακά σωματεία τοπικού χαρακτήρα σε επιχειρήσεις που απασχολούν το προσωπικό τους με κυλιόμενες βάρδιες (π.χ. 24ωρη ή 18ωρη λειτουργία) θα έχουν εξαιρετική δυσκολία για απεργία», εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ (ΔΑΚΕ) Νίκος Κiουτσούκης, καθώς «ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού-μελών του σωματείου πρέπει να πραγματοποιήσουν στάση εργασίας ή να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους προκειμένου να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση και να επιτευχθεί η απαρτία του 50% + 1».

2 Στις τράπεζες θα συμβεί το ίδιο. Ο Σύλλογος υπαλλήλων της Alpha Bank ή της Eurobank ή της Πειραιώς ή της Εθνικής Τράπεζας μπορούσε μέχρι τώρα να κατεβαίνει σε απεργία μόνον με απόφαση της Διοίκησης του Σωματείου του. Τώρα όμως ο Σύλλογος υπαλλήλων κάθε τράπεζας για να κάνει απεργία θα πρέπει να μαζέψει όλους τους εργαζόμενους σε συνέλευση και να βγει το 50% για απεργία. Ηδη αρμόδια συνδικαλιστικά στελέχη μιλούν για πλήρη κατάργηση της απεργίας. Πώς θα έρθει στην Αθήνα αυτός που δουλεύει στην Εθνική της Κέρκυρας, της Κρήτης, του Εβρου; Ποιος θα τους πληρώσει τα έξοδα; Η απάντηση που δίνουν συνδικαλιστικά στελέχη είναι ότι «δεν θα έρθει κανείς λόγω εξόδων και δεν θα συζητηθεί καν θέμα απεργίας». Η Ομοσπονδία τους όμως (ΟΤΟΕ) θα μπορεί να κηρύξει απεργία χωρίς το 50%+1, αλλά μόνον πανελλαδικά. Και εκεί όμως μπαίνουν εμπόδια. Θα πρέπει δηλαδή στην ΟΤΟΕ να συμφωνήσουν με απεργία σε μία τράπεζα και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σε όλες τις υπόλοιπες, χωρίς να έχουν τα ίδια αιτήματα.

thasospress.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: 397.000 ευρώ για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων στην Π.Ε. Καβάλας

image_print

Τη διάθεση συνολικής χρηματοδότησης ύψους 397.000 ευρώ προς τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για εργασίες συντήρησης και επισκευών σε σχολικές μονάδες ανακοίνωσε, με ανάρτησή του, ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης. Η χρηματοδότηση, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, κατανέμεται στους Δήμους Καβάλας, Παγγαίου, Νέστου και Θάσου και αφορά παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών κτιρίων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Η ανάρτηση αναφέρει:

To ποσό των 397.000 ευρώ θα λάβουν οι Δήμοι της Π.Ε. Καβάλας, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για τη συντήρηση σχολικών υποδομών.

Συγκεκριμένα, ο Δ. Καβάλας θα λάβει 202.000 ευρώ, ο Δ. Παγγαίου 90.000 ευρώ, ο Δ. Νέστου 64.000 ευρώ και ο Δ. Θάσου 41.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση αφορά αποκλειστικά εργασίες συντήρησης, επισκευών και λοιπών αναγκαίων παρεμβάσεων σε σχολικά κτίρια, με στόχο τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας τους ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Η διαρκής αναβάθμιση της παιδείας παραμένει κορυφαία προτεραιότητα!

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εβριτών στον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Α.Μ.Θ. Αλέξανδρο Ιωσηφίδη

image_print

Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εβριτών στον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, στο πλαίσιο των επαφών του με θεσμικούς φορείς της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τους στόχους και τις προτεραιότητες του Συλλόγου για τη νέα του θητεία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Έβρου, στην ενίσχυση της εξωστρέφειας του Συλλόγου και στην ανάπτυξη συνεργασιών με την Περιφέρεια και τους τοπικούς φορείς.

Από την πλευρά του, ο κ. Ιωσηφίδης συνεχάρη τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου για την εκλογή τους και ευχήθηκε καλή και δημιουργική θητεία. Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεσή του να στηρίξει πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την ιστορία, τον πολιτισμό και την αναπτυξιακή προοπτική του Έβρου, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας της Περιφέρειας με τους ενεργούς πολιτιστικούς συλλόγους.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό και εποικοδομητικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν απόψεις για ζητήματα που αφορούν την πολιτιστική ανάπτυξη, την ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας και τη συμμετοχή του Συλλόγου σε δράσεις με ευρύτερο κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εβριτών ευχαρίστησε τον κ. Ιωσηφίδη για την εγκάρδια υποδοχή και τη γόνιμη συζήτηση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αναπτυχθεί μια ουσιαστική συνεργασία προς όφελος του τόπου και των πολιτών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πασχαλίδης: Συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών για τα Τενάγη Φιλίππων

Ο Γιάννης Πασχαλίδης στη συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών για τα Τενάγη Φιλίππων
image_print

Συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστο Δήμα, είχε ο βουλευτής Καβάλας και Θάσου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης, με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή των Τεναγών Φιλίππων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημήτριος Αναγνώπουλος και ο Ειδικός Γραμματέας Χαράλαμπος Μυγδάλης.

Σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη, απαιτείται ένας συνολικός σχεδιασμός για την περιοχή, η οποία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και πιο παραγωγικές αγροτικές ζώνες της χώρας, αλλά τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του αποστραγγιστικού και αρδευτικού δικτύου.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, ο βουλευτής κατέθεσε φωτογραφικό υλικό και ζήτησε την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνει:

  • εκβάθυνση και διαπλάτυνση της Κεντρικής Τάφρου
  • αποκατάσταση και εκσυγχρονισμό των θυροφραγμάτων και του μηχανολογικού εξοπλισμού
  • καθαρισμό του συνόλου των στραγγιστικών και αρδευτικών καναλιών
  • αποκατάσταση της πλωτής γέφυρας
  • εκπόνηση και χρηματοδότηση ολοκληρωμένου σχεδίου για τον επανασχεδιασμό της αποστράγγισης και άρδευσης των Τεναγών Φιλίππων
  • διερεύνηση της δημιουργίας ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων για την περιοχή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του βουλευτή, ο υπουργός πρότεινε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων και των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να εξεταστούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η δήλωση του Γιάννη Πασχαλίδη

«Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό που άκουσε με ενδιαφέρον το μεγάλο ζήτημα των Τεναγών Φιλίππων. Πιστεύω ότι μετά τη νέα συνάντηση θα υπάρξουν εξελίξεις.»

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en