Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ντάισελμπλουμ σώζει τον Βαρουφάκη

image_print

Η επίθεση κατά του ΥΠΟΙΚ φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα, αναγκάζοντας τον Αλ. Τσίπρα να στηρίξει τον υπουργό του.

Συνέχεια στο παιχνίδι υψηλών τόνων στις διαπραγματεύσεις επιχείρησε να δώσει με νέες δηλώσεις του ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, αποκαλύπτοντας τις “ανθρωποφαγικές” διαθέσεις του και το επίπεδο στο οποίο είχαν διολισθήσει οι σχέσεις του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, στα πλαίσια των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Η νέα παρέμβαση του επικεφαλής του Eurogroup προκάλεσε προβληματισμό στο Μαξίμου, αλλά φέρνει ακριβώς αντίθετα  από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα: Αναγκάζει τον Αλέξη Τσίπρα να προστατεύσει τον υπουργό Οικονομικών, καθώς πλήττεται πλέον ευθέως η αξιοπιστία του ίδιου. Στην πραγματικότητα οι τελευταίες δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού στρέφονται ευθέως κατά τουπρωθυπουργού και όχι κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, δημιουργώντας πλέον αραγές κυβερνητικό μέτωπο απέναντί του.

Στην πραγματικότητα οι παρεμβάσεις αξιωματούχων, όπως αυτή του επικεφαλής του Eurogroup, δεν επιτυγχάνουν το στόχο της αποδυνάμωσης και υποβάθμισης του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του Έλληνα υπουργού, ότι “τους ενώνει το μίσος τους”, αναγκάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα να υπερασπιστεί τις επιλογές του και να θέσει εαυτόν ως “ασπίδα προστασίας”, ανάγοντας πλέον το “ζήτημα Βαρουφάκη” σε άκρως πολιτικό.

Με τον τρόπο αυτό καθίσταται προφανές ότι το πλέον κρίσμο Eurogroup θα διεξαχθεί σε κλίμα έντασης, με τις διαπροσωπικές αντιπαραθέσεις να υπαγορεύουν σε σημαντικό βαθμό την διαπραγματευτική τακτική.

Σε αυστηρό τόνο σε μια προσπάθεια να ανακόψουν το ανηλεές παιχνίδι των εντυπώσεων εις βάρος της Ελλάδας και των προκλητικών δηλώσεων του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλου,μ κυβερνητικοί κύκλοι ξεκαθαρίζουν ότι ουδέποτε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε στον πρωθυπουργό το παραμικρό σχετικά με τον ρόλο του κ. Βαρουφάκη.

Αυτό προκύπτει και από τη συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση, σημειώνεται.  Αν είχε συμβεί αυτό άλλωστε, ο πρωθυπουργός θα ήταν υποχρεωμένος να του απαντήσει, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι και προσθέτουν ότι ο κ. Βαρουφάκης παραμένει στη θέση του ως υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης και έχει την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι ίδιοι κύκλοι, επισημαίνουν, επίσης ότι οι στοχευμένες επιθέσεις στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους και προθέσεις.

Η συνέντευξη του Nτάισελμπλουμ

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση, ο κ. Γ. Ντάισελμπλουμ είχε ερωτηθεί για το θέμα των αλλαγών στην ομάδα διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης, επικεφαλής της οποίας παραμένει ο υπουργός Οικονομικών. Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι εκείνος είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό την αλλαγή της ομάδας, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθούσε την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

«Είχα επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την διαδικασία, εκτός από τις πολύπλοκες συζητήσεις για το περιεχόμενό της. Χρειάζονται αρκετοί υπουργοί. Όχι μόνο ο Οικονομικών, αλλά και οι Οικονομικών Σχέσεων, Ενέργειας και Εξωτερικών καθώς το εύρος των μεταρρυθμίσεων είναι μεγάλο», είπε προσθέτοντας ότι «πρότεινα πως θα βοηθούσε πολύ εάν υπήρχε ένας εκπρόσωπος που θα μιλούσε απευθείας στον πρωθυπουργό. Συμφωνήσαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο». 

 Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξή του στο κανάλι RTL,  προκαλώντας εξλεφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα “έπαιξε και έχασε”, καθώς θεώρησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χαλαρώσει τους κανόνες για λογαριασμό της. Από την άλλη πλευρά, καλεί την ελληνική κυβέρνηση σε εγρήγορση και προσαρμογή στην πραγματικότητα, ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας με τους δανεστές.. Δήλωσε πάντως πως είναι αισιόδοξος και ότι η ελληνική κρίση θα επιλυθεί σύντομα.

Όπως υποστήριξε, η ελληνική κυβέρνηση θεωρούσε πως εάν υπήρχε συμφωνία στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ θα άνοιγε εκ νέου τις κάνουλες της χρηματοδότησης, χαλαρώνοντας τους κανόνες. 

Οσον αφορά την “απειλή” προσφυγής στον ελληνικό λαό, εξήγησε πως η απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα και όχι την Ευρωζώνη. 

Μεταξύ άλλων σημείωσε πως η αβεβαιότητα δεν ωφελεί κανέναν, ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρωζώνη, επαναλαμβάνοντας τη πεποίθηση του ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.

Σημείωσε τέλος ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς βοήθεια και ότι δεν θα έχει εύκολη πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΚΤ, αν δεν επέλθει συμφωνία σε σταθερές βάσεις.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Άνοιξε η νέα ρύθμιση της ΑΑΔΕ για παλαιές οφειλές έως και σε 72 δόσεις

image_print

Σε λειτουργία τέθηκε η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσω της οποίας φορολογούμενοι και επιχειρήσεις μπορούν να ρυθμίσουν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις, δίνοντας μια σημαντική «ανάσα» σε όσους δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Η νέα ρύθμιση αφορά οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ενώ οι νεότερες οφειλές, από το 2024 και μετά, δεν μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και εξακολουθούν να ρυθμίζονται μέσω των πάγιων ρυθμίσεων.

Η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myAADE, με την προθεσμία να λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2026. Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης ορίζεται στα 30 ευρώ, ενώ ο αριθμός των δόσεων μπορεί να φτάσει έως τις 72, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τους όρους της ρύθμισης.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη είναι οι συγκεκριμένες οφειλές να μην βρίσκονται ήδη σε ενεργή ρύθμιση. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να παραμένουν συνεπείς στην καταβολή των δόσεων, καθώς η μη εμπρόθεσμη πληρωμή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της ρύθμισης και στην επαναφορά των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Η ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης αποτελεί μέρος των μέτρων για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, με στόχο να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες οφειλέτες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, διευκολύνοντας παράλληλα την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις και να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω της ειδικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ στο myAADE.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρά την επιδότηση, οι τιμές των καυσίμων παραμένουν υψηλές λόγω της ανόδου στις διεθνείς αγορές

image_print

Παρά την κρατική επιδότηση των 10 λεπτών ανά λίτρο στη βενζίνη και των 5 λεπτών ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης, οι τιμές των καυσίμων εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, καθώς η άνοδος στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου περιορίζει το όφελος για τους καταναλωτές.

Οι οδηγοί διαπιστώνουν ότι, παρά τη στήριξη που παρέχεται στην αντλία, το κόστος ανεφοδιασμού παραμένει αυξημένο. Η πρόσφατη άνοδος των διεθνών τιμών των καυσίμων έχει μεταφερθεί σταδιακά στη λιανική αγορά, με αποτέλεσμα η επιδότηση να απορροφά μόνο ένα μέρος των αυξήσεων.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος μεταφοράς και τις φορολογικές επιβαρύνσεις, εξακολουθούν να διαμορφώνουν υψηλές τιμές στα πρατήρια καυσίμων.

Οι καταναλωτές εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς οι συνεχείς αυξήσεις επηρεάζουν σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ιδιαίτερα για όσους χρησιμοποιούν καθημερινά το αυτοκίνητό τους για εργασία ή επαγγελματικές μετακινήσεις.

Η πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Μέχρι τότε, η επιδότηση προσφέρει μια περιορισμένη ανακούφιση, χωρίς όμως να αντισταθμίζει πλήρως τις πιέσεις που προκαλούν οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των καυσίμων.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σέρρες: Σύσκεψη Γκιουλέκα με δημάρχους για δημογραφικό και υποδομές

image_print

Στις Σέρρες βρέθηκε την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2026 ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο οποίος πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη με τους δημάρχους του νομού, παρουσία εκπροσώπων των βουλευτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τον Υφυπουργό υποδέχθηκε στο Διοικητήριο ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ενώ η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Στόχος η επίλυση των προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης

Όπως ανέφερε ο κ. Γκιουλέκας, η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η καταγραφή των σημαντικότερων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες, καθώς και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την προώθηση λύσεων σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση.

Το δημογραφικό στο επίκεντρο

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική τη συνάντηση, επισημαίνοντας ότι ο Υφυπουργός γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα της περιοχής.

Ο κ. Σπυρόπουλος ανέδειξε ως κορυφαία πρόκληση για τον νομό το δημογραφικό πρόβλημα, τονίζοντας ότι απαιτούνται ουσιαστικά κίνητρα ώστε οι νέοι να παραμείνουν στον τόπο τους, να αναπτύξουν επαγγελματική δραστηριότητα και να δημιουργήσουν οικογένεια.

Ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στην υποστελέχωση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, επισημαίνοντας πως η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού θα βελτιώσει σημαντικά την εξυπηρέτηση των πολιτών και την υλοποίηση έργων.

Έμφαση στις αναπτυξιακές υποδομές

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε επίσης το ζήτημα της χρηματοδότησης σημαντικών έργων υποδομής που μπορούν να ενισχύσουν την αναπτυξιακή προοπτική των Σερρών.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρθηκε η ανάγκη εξεύρεσης χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση της περιφερειακής οδού, έργο για το οποίο υπάρχει ήδη ώριμη μελέτη. Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, η υλοποίησή του αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, στη βελτίωση των μεταφορών και στη διευκόλυνση της εμπορικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en