Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Νίμιτς αποκαλύπτει για το Σκοπιανό, θα κάνω νέα πρόταση σε νέα συγκυρία (video)

“Αν περιμένουμε κι αλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο” διεμήνυσε σε συνέντευξη που παραχώρησε για τον Αντέννα και το Real.gr, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Αναφορικά για το περιεχόμενο των προτάσεων που θα καταθέσει αύριο ενώπιον των δύο εκπροσώπων στην συνάντησή τους στην έδρα του ΟΗΕ, ο Μάθιου Νίμιτς , δήλωσε ότι “η πρόταση θα είναι καινούρια γιατί είμαστε σε μια καινούρια χρονική συγκυρία. Κάποιες από τις ιδέες έχουν συζητηθεί για πολλά χρόνια αλλά μαγική λύση δεν υπάρχει” σημείωσε ενώ απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για το θέμα της μακεδονικής ταυτότητας.Περισσότερες από 140 χώρες ήδη αποκαλούν την ΠΓΔΜ «Δημοκρατία της Μακεδονίας», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, στον απόηχο δηλώσεων του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς που φωτογράφιζαν λύση που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

Ο ΥΦΥΠΕΞ απέδωσε τη σημερινή συγκυρία στη χρόνια αδράνεια παλαιότερων κυβερνήσεων και δεν απέρριψε την χρήση του όρου «Μακεδονία» στο νέο όνομα, απηχώντας θέση που έχει εκφράσει και ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ υπενθύμισε ότι και η προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία».

“Χθες ο κ. Νίμιτς στον κ. Χατζηνικολάου είπε ότι θα υπάρξει νέα πρόταση, νέος τρόπος προσέγγισης και νέα μεθοδολογία. Αυτό που θεωρώ ότι θα γίνει τώρα στην πρώτη τουλάχιστον συνάντηση είναι να συμφωνηθεί ο τρόπος που θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις” δήλωσε στον Σκάι.

Ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, πρώην ΥΠΕΘΑ και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, θα είναι κεντρικός ομιλητής στο Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή.

«Αντελήφθην ότι υπάρχει μια επισπεύδουσα, υποτιθέμενη ανάγκη, να κλείσει τώρα το θέμα. Αυτό μου φάνηκε δυσνόητο ως προς την επίλυσή του και αντελήφθην ότι ξεκινάγαμε από εσφαλμένη βάση. Πολλοί επικαλέστηκαν, για να καλυφθούν, ότι “ξέρετε το 2008, ο Κώστας Καραμανλής δέχθηκε σύνθετη ονομασία”. Και λέω αν το δέχθηκε, που δεν το δέχθηκε, εμείς πάμε και κάνουμε διαπραγμάτευση κατευθείαν από την κόκκινή μας γραμμή της σύνθετης ονομασίας; Και γιατί δεν ξεκινάμε, ευθύς εξαρχής, από εκεί που πρέπει να φθάσεις τελικά στην υποτιθέμενη κόκκινή σου γραμμή; Δηλαδή, κύριοι δεν δεχόμαστε τον όρο Μακεδονία. Τους λόγους μας αρχίζουμε και τους αναλύουμε. Ο στόχος που συμμετέχω είναι να υποβοηθήσω να γεμίσει η φαρέτρα των διαπραγματευτών μας με επιχειρήματα».

«Είδαμε ότι ένας καινούργιος φίλος, ο Λαβρόφ που η χώρα του πρώτη αναγνώρισε τα Σκόπια ως Μακεδονία, προσέτρεξε τώρα να μας πει, που πάει να πέσει στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ, ότι δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος. Δεν το θυμόταν όταν τους αναγνώριζαν;» τόνισε.Το Σκοπιανό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης ενώ συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή την ονομασία των Σκοπίων και τη χρήση του όρου «Μακεδονία» είναι προγραμματισμένη για τις 21 Ιανουαρίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο Λευκό Πύργο. Στο συλλαλητήριο το παρών θα δώσουν και οι Αλεξανδρουπολίτες, καθώς ήδη έχει υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για τη μετακίνηση στην συμπρωτεύουσα, εξηγεί ο Σταμάτιος Ντούμπας, πρόεδρος του ΚΤΕΛ νομού Έβρου. Μάλιστα, το εισιτήριο, θα είναι μειωμένο κατά 50% προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση όσων επιθυμούν να παρευρεθούν στη διαδήλωση.

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η φιλαρμονική της Ελευθερούπολης παιάνισε πένθιμα εμβατήρια

Όπως κάθε χρόνο την Μ.Παρασκεύη, έτσι και φέτος η φιλαρμονική της Ελευθρούπολης παιάνισε πένθημα εμβατήρια το, και κομμάτια μεγάλων συνθετών στο κέντρο της Ελευθερούπολης, όπου το παρόν στην εκδήλωση αυτή που έχει γίνει θεσμός τα τελευταία τρία χρόνια να δίνουν πλήθος πολιτών αλλα και τοπικών και πολιτικών φορέων.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δημος Παγγαίου | Στολισμός του Επιταφίου σε Ακροπόταμο -Καριαννη

Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Κάριαννη

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Ακροπόταμος

Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Αυλής

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Ποταμιά Θάσου | Ιερός Ναός ” Εισόδια της Θεοτόκου και Αγίου Χαραλάμπους “

Με κατάνυξη ,ο  στολισμός του Επιταφίου στον Ιερό Ναό ” Εισοδίων της Θεοτόκου και Αγίου Χαραλάμπους ” στην Ποταμιά της Θάσου.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en