Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Ο Μάκης Παπαδόπουλος ζητά αναβολή της απόφασης για πεζόδρομους και περίπτερα

Οι πεζόδρομοι αποτελούν σήμερα ζωντανά κομμάτια του αστικού μας κέντρου, όπου πολίτες και τουρίστες μπορούν να απολαμβάνουν τον περίπατό τους, να περιηγούνται τα καταστήματα της τοπικής αγοράς και να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, μπαρ κτλ). Επιπλέον, οι πεζόδρομοι δημιούργησαν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και συνέβαλαν τόσο στην τουριστική αναβάθμιση του αστικού χώρου όσο και στην αύξηση της τοπικής απασχόλησης.

Ωστόσο, οι νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν εκ των πραγμάτων από τις χρήσεις των κοινόχρηστων χώρων δεν συνοδεύτηκαν από μία αποτελεσματική και δίκαιη εφαρμογή του σχετικού κανονισμού των Δήμου που ίσχυε μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται φαινόμενα υπερφόρτωσης των πεζοδρόμων και παρεμπόδισης της ομαλής διέλευσης των πεζών από καταστήματα. Σήμερα όλοι, πολίτες, επιχειρηματίες και τουρίστες, έχουν δικαιολογημένα παράπονα από την κατάσταση που επικρατεί στους πεζόδρομους και τα πεζοδρόμια της πόλης. Ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρίες βιώνουν έναν ιδιότυπο αποκλεισμό προσβασιμότητας στους πεζόδρομους και τα πεζοδρόμια που δεν μπορεί να γίνεται ανεκτός.

Όπως όμως ο καθένας μπορεί να καταλάβει, η μετάβαση από τη μία κατάσταση στην άλλη δεν μπορεί να γίνεται απότομα, χωρίς μεταβατική περίοδο προσαρμογής και χωρίς την στενή συνεργασία με τους τελικούς χρήστες των κοινόχρηστων χώρων. Είναι απαράδεκτο να φτάνουμε στα μέσα Μαΐου, στην αρχή της θερινής τουριστικής περιόδου, όταν ήδη τα καταστήματα έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους, έχουν τοποθετηθεί στο χώρο και έχουν προσλάβει εργαζόμενους και να καλούμαστε να ψηφίσουμε έναν κανονισμό που ακόμη και τώρα έχει μερικές σημαντικές ελλείψεις. Δυστυχώς, έχουμε χάσει 4-5 μήνες χωρίς ουσιαστική και συγκεκριμένη διαβούλευση με τους επιχειρηματικούς φορείς και τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Αντίθετα, η διοίκηση του Δήμου προτιμά να κάνει συναντήσεις της τελευταίας στιγμής παρακάμπτοντας τις συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας έχει καταθέσει εδώ και καιρό, απαξιώνοντας έτσι τον ίδιο τον φορέα των επαγγελματιών.

Η Δημοτική Αρχή αποδεικνύεται –για ακόμη μία φορά– ότι βρίσκεται μακριά από τις απαιτήσεις της πραγματικότητας. Δεν αντιλαμβάνεται την αναστάτωση που θα προκαλέσει στην αγορά μέσα στον Μάιο η επιβολή του συγκεκριμένου κανονισμού. Θα μπορούσε όλους αυτούς τους μήνες να έχει δώσει τον απαραίτητο χρόνο στον εαυτό της και στους επαγγελματίες να συζητήσουν, να συμφωνήσουν και να προσαρμοστούν στις όποιες αλλαγές είναι ανάγκη να γίνουν. Δεν μπορούμε να μιλάμε υπέρ της τουριστικής ανάπτυξης και από την άλλη να ενεργούμε, χωρίς να μας ενδιαφέρουν οι σοβαρές επιπτώσεις στις τοπικές επιχειρήσεις.

Η Δημοτική Αρχή όφειλε αυτούς τους μήνες να μας παρουσιάσει έναν κανονισμό με συγκεκριμένη εξειδίκευση ανά πεζόδρομο ή ανά ζώνες. Μία μικρή ματιά να ρίξει κανείς στους κανονισμούς άλλων Δήμων της χώρας, θα βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τέλος, μας κάνει αρνητική εντύπωση η συμπεριφορά της Δημάρχου απέναντι στους επαγγελματίες. Έχει επιδείξει μέχρι τώρα αδιαλλαξία στην αντιμετώπιση των αιτημάτων τους, οδηγώντας συχνά τις συζητήσεις σε αδιέξοδο.

Θέλουμε οι πεζόδρομοι να λειτουργήσουν καλύτερα και για τους πεζούς και για τους επαγγελματίες και για τους τουρίστες, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σωστά με μονομερείς ενέργειες. Η πρότασή μας είναι η αναβολή λήψης απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο για το ζήτημα αυτό, η ταχύτατη αλλά ουσιαστική διαβούλευση πριν τις τελικές αποφάσεις και η πρόβλεψη μεταβατικής περιόδου για την εφαρμογή των νέων κανονισμών.

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ»

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Η ώρα του οβελία σε όλη την Ελλάδα – Αρκετές σούβλες στην Καβάλα

«Φωτιά» παίρνουν σήμερα Κυριακή του Πάσχα οι σούβλες σε όλη την Ελλάδα!

Από άκρη σε άκρη οι Έλληνες τηρούν το έθιμο για το ψήσιμο του οβελία και ετοιμάζουν το πασχαλινό τραπέζι για να γιορτάσουν με τις οικογένειες και τους φίλους τους.

Το υπαίθριο σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα και μάλιστα έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο οβελίας είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του πασχαλινού τραπεζιού αλλά και ολόκληρης της ημέρας.

Στην Καβάλα αρκετοί φαίνεται πως είναι εκείνοι οι πολίτες που λόγω και του πολύ καλού καιρού ξεκίνησαν να σουβλίζουν τον παραδοσιακό οβελία από νωρίς το πρωί της Κυριακής του Πάσχα!

Δείτε φωτογραφίες από οβελίες σε Καβάλα και Δράμα :

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Χριστός Ανέστη! – Με κατάνυξη η Ανάσταση στην Καβάλα

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε και στην Καβάλα η ακολουθία της Αναστάσεως, με πλήθος πιστών να συρρέει στους ναούς για το «Χριστός Ανέστη».

Ο περισσότερος κόσμος συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου χοροστάτησε της ακολουθίας του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος.

 

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ανάσταση με πυροτεχνήματα | Eικόνες από drone στην Καβάλα

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en