Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης επικεφαλής στην προσπάθεια ο Αρχαιολογικός Χώρος των Φιλίππων να ενταχθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε τον φάκελο της επίσημης Ελληνικής υποψηφιότητας για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Τρεις εβδομάδες πριν από την κατάθεση του φακέλου, η ΙΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ο Δήμος Καβάλας ολοκλήρωσαν  τις διαδικασίες με τη μορφοποίηση και τις περιγραφές των κειμένων, των χαρτών, των κατόψεων και των φωτογραφιών των μνημείων, καθώς και τη συγκέντρωση των τελευταίων, απαραίτητων δικαιολογητικών.

Στην εκπομπή εξελίξεις του ENACHANNEL, η Δήμαρχος ΚΑΒΑΛΑΣ Δήμητρα Τσανάκα εξέφρασε την αισιοδοξία της για την τελική έκβαση, ενώ έκρινε απαραίτητο να θέσει επικεφαλής αυτής της προσπάθειας εκ μέρους του δήμου, τον τ. δήμαρχο Φιλίππων Λάζαρο Τσαλταμπασίδη, ο οποίος ουσιαστικά ξεκίνησε αυτό το δύσκολο εγχείρημα .

Από την δική του πλευρά ο τ. δήμαρχος δέχτηκε ευχάριστα αυτή την πρόσκληση – πρόκληση, παρότι αρχικά αιφνιδιάστηκε ,τόνισε ότι αναλαμβάνει την μεγάλη ευθύνη, απλά θα ζητήσει την συνδρομή όλων των ειδικών, ώστε στο Παρίσι να πετύχουμε αυτό που θέλουμε όλοι οι Έλληνες .

Η ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ .

Η αρχαιολόγος και στέλεχος της ΙΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δήμητρα Μαλαμίδου, είπε:

«Ο φάκελος της ελληνικής υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων θα μπει σε μια διαδικασία άμιλλας με άλλες χώρες μέλη της UNESCO για την ένταξη στον κατάλογο με τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2015 θα γίνει η τελική κατάθεση του φακέλου».

«Θεωρώ ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για να ενταχθεί ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων στον κατάλογο» σημείωσε η κ. Μαλαμίδου και πρόσθεσε: «Η περιοχή αυτή έχει διαχρονική ιστορία από τα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά χρόνια, με τη μάχη των Φιλίππων, που άλλαξε τον ρου της ιστορίας έως τον Απόστολο Παύλο και τη διάδοση του χριστιανισμού στην Ευρώπη. Εμφανίζει μνημεία μοναδικής αρχιτεκτονικής και πρόκειται για έναν προστατευμένο χώρο, στον οποίο δεν έχουν γίνει σύγχρονες επεμβάσεις και δεν χτίστηκαν πόλεις επάνω στον αρχαιολογικό χώρο».

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο, «η απουσία μοντέρνας κατοίκησης στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων αποτελεί ένα δυνατό χαρτί για την ίδια την UNESCO». Η ίδια επισημαίνει ότι «ο αρχαιολογικός χώρος έχει τον μεγαλύτερο αριθμό επιγραφικών μνημείων» και σημειώνει ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει άριστη συνεργασία της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, της ΙΗ’ Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων, της 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας και του Δήμου Καβάλας».

ΑΠΟΨΕ ΔΕΥΤΕΡΑ στις 23.00 αναλυτικά όλα όσα σας ενδιαφέρουν για το παραπάνω θέμα ,εκτός τους πολιτικούς εμπλεκόμενους αυτής της διαδικασία θα μιλήσουν και οι αρχαιολόγοι Μιχάλης Λυχούνας και ΜΑΡΙΑ – Νικολαίδου – Πατέρα.

image1.JPG
image2.JPG
image3.JPG
image4.JPG

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μάκης Παπαδόπουλος: «Ο Δήμαρχος Καβάλας ομολόγησε πως “πιάστηκε κορόιδο” και έχασε την Καλαμίτσα!»

Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, την Πέμπτη 16 Μαΐου, ο Δήμαρχος Καβάλας ομολόγησε δημόσια ότι “πιάστηκε κορόιδο” από την ΕΤΑΔ στο θέμα της παραχώρησης της Καλαμίτσας και είναι πλέον δύσκολο να καταλήξει ο Δήμος Καβάλας σε μία συμφέρουσα συμφωνία για την αξιοποίηση της ακτής.

Οι ευθύνες του Δημάρχου Καβάλας για αυτήν την εξέλιξη είναι τεράστιες.

Κατά την προηγούμενη θητεία του, με προσωπικές του αποφάσεις και αγνοώντας τα όργανα του Δήμου και το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Καβάλας αρχικά, το έτος 2020, συνομολόγησε δικαστικά ότι η ακτή ανήκει στην ΕΤΑΔ, ενώ μέχρι τότε η Καλαμίτσα ήταν εγγεγραμμένη στο Κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία του Δήμου Καβάλας και αργότερα, το έτος 2023 δεν προχώρησε σε έφεση, για να σταματήσει το αρχικό λάθος, που έκανε το 2020.

Υπενθυμίζουμε πως το 2013, όταν ο σημερινός Δήμαρχος ήταν Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, έβαλε πολεοδομικό πρόστιμο €900.000 στην ΕΤΑΔ, το οποίο, μάλιστα, δεν γνωρίζουμε τι απέγινε και αν το έχει εισπράξει τελικά ο Δήμος ή το χαρίσαμε…

Αυτή όμως η υποχωρητικότητα και η οικειοθελής παραίτηση του Δημάρχου για λογαριασμό του Δήμου από τα δικαιώματά του στην Καλαμίτσα, έγιναν άραγε με μόνο στόχο να επιτύχει τελικά συμφωνία με την ΕΤΑΔ, με οποιοδήποτε κόστος και οποιουσδήποτε όρους; Αυτό που φαίνεται είναι ότι ο Δήμαρχος ήθελε “να αποδείξει” πρώτα στον εαυτό του και μετά στους Δημότες ότι κατάφερε να φέρει συμφωνία για την Καλαμίτσα.

Βέβαια, οι προτάσεις συμφωνίας με την ΕΤΑΔ που έφερε στη συνέχεια ο Δήμαρχος Καβάλας για τη χρήση της ακτής και των εγκαταστάσεων της Καλαμίτσας, ήταν όλες ξεκάθαρα ασύμφορες για τους δημότες:

– η πρώτη πρόταση ήταν να πληρώνουμε ετήσιο ενοίκιο €25.000 για τα πρώτα 3 χρόνια και €50.000 για τα επόμενα. Όλες οι δαπάνες αποκατάστασης-συντήρησης-λειτουργίας να βαρύνουν τον Δήμο και τα έσοδα να μοιράζονται 50% – 50% με την ΕΤΑΔ. Η διάρκεια της παραχώρησης θα ήταν 20 χρόνια με δικαίωμα επέκτασης + άλλα 10 χρόνια.

– η επόμενη πρόταση ήταν να πληρώνουμε ετήσιο ενοίκιο €70.000.

– η επόμενη να πληρώνουμε €120.000 (για όλη την έκταση).

– η επόμενη να πληρώνουμε €90.000 ετησίως και πάλι για παραχώρηση 20+10 ετών.

Και μετά από όλα αυτά, έρχεται τώρα ο Δήμαρχος Καβάλας και ομολογεί ότι μας ζητάνε να πληρώνουμε ετήσιο ενοίκιο €90.000, αλλά για παραχώρηση διάρκειας μόνο 5 χρόνων! Και μετά;;;

Προφανώς, διαπιστώνει πλέον ο Δήμαρχος το ΠΛΗΡΕΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟ, στο οποίο παρέσυρε τον Δήμο, αποκλειστικά με προσωπικές του μονομερείς ενέργειες και δική του ευθύνη.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, εμείς επιμέναμε συνεχώς ότι ο Δήμος Καβάλας μπορούσε να διεκδικήσει δικαστικά την ιδιοκτησία της Καλαμίτσας, διότι είχαμε τα νομικά όπλα να το υποστηρίξουμε και θα έπρεπε ο Δήμαρχος να το έχει ήδη κάνει.

Δυστυχώς όμως, για ακόμη μία φορά, ο Δήμαρχος Καβάλας λειτούργησε με προσωπικά κριτήρια και τώρα μας έχει εγκλωβίσει όλους, Δήμο και δημότες, σε αυτό το ΑΔΙΕΞΟΔΟ.

Δήμαρχε Καβάλας, σε καλούμε να επιλύσεις ΑΜΕΣΑ την εμπλοκή με την ΕΤΑΔ γύρω από την υπόθεση ΚΑΛΑΜΙΤΣΑ και να φέρεις την οριστική, συμφέρουσα λύση για τους Καβαλιώτες και τους επισκέπτες μας!

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΑΥΤΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΚΑΛΑΜΙΤΣΑΣ!

Μάκης Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης
Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Mαρτυρία στο ENA Channel : Πως βίωσε μία μητέρα το μπούλινγκ στην κόρη της από μαθητές στο σχολείο

Μία μητέρα, η κυρία Ζ. ένιωθε την καρδιά της να σφίγγεται κάθε φορά που έβλεπε τη μικρή της κόρη να επιστρέφει από το σχολείο με κατεβασμένο το κεφάλι και δάκρυα στα μάτια.

Εδώ και μήνες, η μικρή ήταν ήταν θύμα μπούλινγκ από τους συμμαθητές της, και η μητέρα προσπαθούσε απεγνωσμένα να βρει έναν τρόπο να τη βοηθήσει..

Μετά από πολλές συζητήσεις και άπειρες ώρες δίπλα στην κόρη της, η μητέρα κατάφερε να την κάνει να ανοιχτεί. Η κόρη της εξομολογήθηκε πως κάθε μέρα στο σχολείο ήταν ένας εφιάλτης: κοροϊδίες, απομόνωση και συνεχείς προσβολές την έκαναν να αισθάνεται αβοήθητη και μόνη..

Η συγκεκριμένη ιστορία είναι πέρα και για πέρα αληθινή και την περιέγραψε στο ENA Channel και στην εκπομπή Αναλυτής η κυρία Ζ. η οποία μετέφερε τον “εφιάλτη” που έζησε η ίδια και η οικογένεια της.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ζέττα Μακρή στο ENA Channel : “Πάνω από 200 οι καταγγελίες για μπούλινγκ στο stop-bullying.gov.gr”

Σε δηλώσεις της στο ENA Channel, η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί περισσότερες από 200 καταγγελίες για περιστατικά σχολικού εκφοβισμού σε σχολεία της χώρας μετά από την έναρξη της πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr. Οι καταγγελίες αυτές φωτίζουν ένα ανησυχητικό φαινόμενο που πλήττει μαθητές και μαθήτριες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Η κ. Μακρή τόνισε ότι η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο λαμβάνει μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμησή του. Μεταξύ αυτών των μέτρων είναι η εφαρμογή προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, καθώς και η ενίσχυση των μηχανισμών αναφοράς και διαχείρισης τέτοιων περιστατικών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en