Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κορονοϊός «παγώνει» τον ΦΠΑ Οκτωβρίου μέχρι τον Απρίλιο 2021

Η νέα επέλαση της πανδημίας οδηγεί το οικονομικό επιτελείο σε προσαρμογές και παρατάσεις των μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η νέα απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου με την οποία «παγώνει» για έξι μήνες, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021 η καταβολή του ΦΠΑ σε όσες περιοχές υπέστησαν 14ημερο lockdown μέσα στον Οκτώβριο.

Το μέτρο ισχύει για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και έχουν έδρα σε «κόκκινη» λόγω κορονοϊού Περιφερειακή Ενότητα.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση παρατείνονται μέχρι και την 30-04-2021, οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικκά Κέντρα οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές) που λήγουν ή έληξαν από 01-10-2020 έως 30-10-2020, καθώς και οι προθεσμίες καταβολής ΦΠΑ που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα, βάσει εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ με καταληκτική προθεσμία υποβολής την 30-10-2020 για τις επιχειρήσεις που σωρευτικά έχουν:

α) ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20-03-2020 από τους αναφερόμενους στο συνημμένο πίνακα, ο οποίος και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, ή ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20-03-2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στο συνημμένο πίνακα, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, τα οποία είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20-03-2020 και

β) έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον δεκατέσσερις (14) ημέρες, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.64450/11.10.2020 (Β’ 4484) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.

Από την εφαρμογή της απόφασης εξαιρούνται: α) οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014, β) τα εκτός αυτής Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), γ) τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο κράτος, ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. -κατά την έννοια της επίτευξης κρατικού ή δημοσίου ή αυτοδιοικητικού σκοπού, εποπτείας, διορισμού και ελέγχου της πλειοψηφίας της Διοίκησης τους- ή επιχορηγούνται τακτικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από κρατικούς πόρους κατά πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, δ) οι εκτός αυτής δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί του Κεφαλαίου Α’ του ν. 3429/2005 (Α’ 314), ανεξαρτήτως εάν έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του και ε) οι επιχειρήσεις που υπάγονται στο Κεφάλαιο Β’ του αμέσως παραπάνω νόμου.

Πίνακας κωδικών αριθμών δραστηριότητας

Παρατίθεται πίνακας με τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται. Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ, συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση πενταψήφιου, συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση εξαψήφιου, συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οκταψήφιων.

Όλη η λίστα των ΚΑΔ εδώ

Click to comment

Απάντηση

Θεσσαλονίκη

Αυξήσεις έως και 90% στα διόδια της Εγνατίας

Έως και σχεδόν 90% φτάνουν οι αυξήσεις στα μετωπικά διόδια της Εγνατίας οδού που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μετά από κοινή υπουργική απόφαση. Οι αυξήσεις ξεκινούν από 10%.

Σύμφωνα με την απόφαση, στους σταθμούς Μαλγάρων και Προμαχώνα παρατηρείται μείωση της τιμής στα διόδια, ενώ στον σταθμό Στρυμωνικού η τιμή σχεδόν διπλασιάζεται.

Παρόμοιες αυξήσεις προβλέπονται και σε 19 πλευρικούς σταθμούς, ενώ οι τιμές των διοδίων της υποθαλάσσιας ζεύξης Ακτίου-Πρέβεζας παραμένουν αμετάβλητες.

Η υπογραφή αυτών των αυξήσεων από τους υπουργούς Υποδομών, Οικονομικών και τον υφυπουργό Οικονομικών ήταν προϋπόθεση για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού για 35 έτη σε ιδιώτη (κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ- Egis).

Αναλυτικά οι νέες τιμές στα διόδια:

Τύριας 2,70 ευρώ (από 2,10 ευρώ, αύξηση 28,5%)

Παμβώτιδας 1,55 ευρώ (από 1,20 ευρώ, αύξηση 29,1%)

Μαλακασίου 1,90 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 35%)

Σιάτιστας 1,90 ευρώ (από 1,50 ευρώ, αύξηση 26%)

Πολύμυλου 1,90 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 35%)

Μαλγάρων 0,90 ευρώ (από 1,20 ευρώ, μείωση 25%)

Θεσσαλονίκης 0,55 ευρώ (από 0,50 ευρώ, αύξηση 10%)

Ανάληψης 2,35 ευρώ (από 1,80 ευρω, αύξηση 30%)

Ασπροβάλτας 1,10 ευρώ (από 0,90 ευρώ, αύξηση 22%)

Μουσθένης 2,15 ευρώ (από 1,60 ευρώ, αύξηση 34%)

Καβάλας 1,85 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 32%)

Ίασμου 1,80 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 28%)

Μεστής 2,20 ευρώ (από 1,70 ευρώ, αύξηση 29%)

Αρδανίου 1,60 ευρώ (από 1,20 ευρώ, αύξηση 33%).

Στους κάθετους άξονες της Εγνατίας

Ιεροπηγής 1,85 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 32%)

Ευζώνων 2,40 ευρώ (από 1,80 ευρώ, αύξηση 33%)

Προμαχώνα 1,90 ευρώ (από 2 ευρώ, μείωση 5%)

Στρυμονικού 1,90 ευρώ (από 1 ευρώ, αύξηση 90%)

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ | Εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και διυλιστήρια θα ενημερώνουν άμεσα για παραβάσεις πρατηρίων

Στην εξειδίκευση των μέτρων που υποχρεούνται να λαμβάνουν οι ίδιες οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων και τα διυλιστήρια, σε σχέση με τα πρατήρια καυσίμων, με τα οποία συναλλάσσονται (μέτρα δέουσας επιμέλειας), προχώρησε η ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων ή προϊόντων διυλιστηρίου υποχρεούνται να ενημερώνουν την ΑΑΔΕ, εάν διαπιστώνουν παραβάσεις σε πρατήριο, το οποίο προμηθεύουν καύσιμα και, ειδικότερα, εάν το πρατήριο:

  • δεν παρέχει στοιχεία φορολογικού μητρώου, άδεια λειτουργίας, πιστοποιητικά, υπεύθυνες δηλώσεις και λοιπά προβλεπόμενα στοιχεία,
  • δεν επιτρέπει τη λήψη δείγματος καυσίμων που διακινεί για έλεγχο
  • δεν έχει εγκαταστήσει και δεν λειτουργεί σύστημα παρακολούθησης εισροών- εκροών καυσίμων
  • δεν κατέχει νόμιμα καύσιμα ή ενεργειακά προϊόντα

Μετά την ενημέρωσή της, η ΑΑΔΕ εκδίδει εντολή προς όλες τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων και τα διυλιστήρια να:

  • διακόψουν τη διάθεση ενεργειακών προϊόντων προς το πρατήριο που τέλεσε την παράβαση
  • αποσύρουν από το πρατήριο τα σήματά τους, τις αντλίες τους και τον υπόλοιπο εξοπλισμό τους
  • έως την αποκατάσταση των παρατυπιών ή την νόμιμη επαναλειτουργία του πρατηρίου, σε περίπτωση σφράγισής του.

Τα παραπάνω ισχύουν και στην περίπτωση που οι παραβάσεις εντοπιστούν απευθείας από την ΑΑΔΕ.

Επιπλέον, στην Απόφαση εξειδικεύεται ότι η διακοπή της διάθεσης ενεργειακών προϊόντων και η απόσυρση των σημάτων, των αντλιών τους και του υπόλοιπου εξοπλισμού τους θα επιβάλλεται και σε κάθε άλλο πρατήριο που:

  • α) είτε ανήκει κατά 50% σε πρόσωπο που έχει διαπιστωθεί ότι έχει τελέσει παράβαση της απόφασης,
  • β) είτε διοικείται από πρόσωπο, στο οποίο ανήκει ή διοικεί το πρατήριο καυσίμων, για το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι έχει τελέσει παράβαση της απόφασης.

Επίσης, στην Απόφαση εξειδικεύονται η διαδικασία επιβολής κυρώσεων στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων και στα διυλιστήρια που δεν θα τηρήσουν τα μέτρα δέουσας επιμέλειας, καθώς και η διαδικασία δημοσιοποίησης των κυρώσεων αυτών στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ www.aade.gr.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός | Αυξάνεται στα 830 ευρώ – Η εισήγηση Μητσοτάκη

Αυξάνεται στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός, από 1η Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε στο υπουργικό συμβούλιο, «από την 1/4/2024 όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα, μιλάμε για μια αύξηση κατά 50 ευρώ σε ένα ποσό που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τριετίες και πολλά επιδόματα».

«Η πορεία της οικονομίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση»

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια μελετημένη απόφαση που «στηρίζει το εισόδημα, αλλά δεν επηρεάζει το κόστος παραγωγής».

Επισήμανε πως «οι μισθοί αυξάνονται, η ανεργία έχει πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό και οι επιχειρήσεις μπορούν να απορροφήσουν το κόστος αυτό. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πορεία της οικονομίας και της αύξησης των εισοδημάτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η αύξηση του κατώτατου συμπαρασύρει 18 επιδόματα 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω συνολικά 18 επιδόματα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται 800.000 δικαιούχοι και επηρεάζονται οι τριετίες που ξεπάγωσαν και σημαίνει αύξηση 30% με εργαζόμενους με σημαντική προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα».

Για την πρόταση δυσπιστίας 

Ακόμη, στην εισήγησή του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πρόταση δυσπιστίας που καταψηφίστηκε στη Βουλή.

«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ανταγωνίζονται σε τοξικότητα όσο οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές (…) Δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον, ο καθένας στο ρόλο του (…) Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αλήθεια για την τραγωδία στα Τέμπη μακριά από την διαστρέβλωση της πολιτικής δημαγωγίας (…) Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μεθόδευσαν την επίθεση κατά της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος είναι ειλικρινής και από την εκφορά του λόγου».

Ανέφερε, ακόμη: «Μας περιμένουν σημαντικές μάχες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μεταναστευτικό ή τους αγρότες, Χρειάζονται ευρωβουλευτές με δυνατή εθνική φωνή. Στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί η συνέχεια μιας πορείας που παρά τις δυσκολίες μας πάει μπροστά».

Πηγή: ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en