Quantcast
Connect with us

ΚΑΙΡΟΣ

Ο καιρός σήμερα

image_print

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται σήμερα, Σάββατο 15 Μαΐου. Θερμοκρασία σε πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές. Άνεμοι έως 5 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται έως το πρωί στο Βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο και στη Δυτική Μακεδονία και στη συνέχεια σε όλα τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και στο Βόρειο Ιόνιο και Αιγαίο. Μικρή πιθανότητα τοπικών βροχών ή σποραδικών καταιγίδων υπάρχει από το απόγευμα και στην Πελοπόννησο.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία από 13 έως 23, στη Θράκη από 13 έως 26, στη Θεσσαλία από 13 έως 20, στη Ήπειρο από 10 έως 18, στην Ανατολική Στερεά από 12 έως 27, στη Δυτική Στερεά από 12 έως 23, στην Πελοπόννησο από 12 έως 25, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 21, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 11 έως 27, στις Κυκλάδες από 13 έως 26, στα Δωδεκάνησα από 18 έως 25 και στην Κρήτη από 12 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, από το πρωί όμως θα γίνουν μεταβαλλόμενοι 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως θα γίνουν μεταβαλλόμενοι ίδιας έντασης. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 και στα βόρεια τοπικά έως 5 μποφόρ, όμως από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΙΡΟΣ

Ευρώπη: Υγειονομικός συναγερμός λόγω του ακραίου καύσωνα

Ευρώπη - Ακραίος καύσωνας και υγειονομικός συναγερμός σε πολλές χώρες - 2026
image_print

Σε κατάσταση συναγερμού η Ευρώπη λόγω του ακραίου καύσωνα

Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς θερμοκρασίες, καθώς το νέο κύμα καύσωνα προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στις υποδομές πολλών χωρών.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus προειδοποίησε ότι η Ευρώπη ενδέχεται σύντομα να καταγράψει θερμοκρασίες που θα αγγίξουν ακόμη και τους 50 βαθμούς Κελσίου, επισημαίνοντας πως δεν είναι πλέον θέμα αν θα συμβεί, αλλά πότε.

Αυξάνονται οι θάνατοι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Στη Γαλλία οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση των περιστατικών που σχετίζονται με τη ζέστη.

Η υπουργός Υγείας, Στεφανί Ριστ, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες καρδιακές ανακοπές, ακόμη και σε νεαρής ηλικίας ασθενείς, ενώ η κυβέρνηση ανέβασε το επίπεδο υγειονομικού συναγερμού στο υψηλότερο στάδιο.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν και οι θάνατοι τριών μικρών παιδιών, τα οποία εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους μέσα σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, περιστατικά που αποδίδονται στις ακραίες θερμοκρασίες.

Ρεκόρ θερμοκρασιών σε πολλές χώρες

Ο καύσωνας συνεχίζει να πλήττει μεγάλο μέρος της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης.

Στη Γερμανία οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για ιστορικό κύμα ζέστης, με το θερμικό στρες να επηρεάζει εκτεταμένες περιοχές της χώρας και τις υψηλές θερμοκρασίες να αναμένεται να διατηρηθούν και το Σαββατοκύριακο.

Στην Ιταλία οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι αρχές κάνουν λόγο για το μεγαλύτερης διάρκειας κύμα καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα. Παράλληλα, εκτός από τη ζέστη, έντονες καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις προκαλούν πρόσθετα προβλήματα σε αρκετές περιοχές.

Στην Ισπανία, όπου καταγράφηκαν θερμοκρασίες έως και 45,1 βαθμούς Κελσίου, οι αρχές βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, ενώ εκατοντάδες πρόωροι θάνατοι αποδίδονται στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Προβλήματα σε υποδομές και υπηρεσίες

Οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν σοβαρές δυσκολίες και στις δημόσιες υποδομές.

Στη Γαλλία τρεις πυρηνικοί σταθμοί τέθηκαν προσωρινά εκτός λειτουργίας, ενώ αρκετά σχολεία παραμένουν κλειστά. Παράλληλα, σημαντικά αξιοθέατα, όπως ο Πύργος του Άιφελ και το Μουσείο του Λούβρου, λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκε η θερμότερη νύχτα Ιουνίου στην ιστορία της χώρας, ενώ στο Κεντ επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κατανάλωση νερού λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Αντίστοιχα, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία βρίσκονται επίσης αντιμέτωπα με ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες και παρατεταμένες προειδοποιήσεις για ακραία θερμική καταπόνηση.

Οι ειδικοί προειδοποιούν

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα ακραία κύματα ζέστης γίνονται ολοένα και συχνότερα και εντονότερα, αυξάνοντας τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα για ηλικιωμένους, μικρά παιδιά και άτομα με χρόνια νοσήματα.

Οι αρχές καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τις θερμές ώρες της ημέρας, να παραμένουν ενυδατωμένοι και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες πολιτικής προστασίας, καθώς το κύμα καύσωνα αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες σε πολλές περιοχές της Ευρώπης.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Καβάλα – Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από το Κεντρικό Λιμεναρχείο
image_print

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ, με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας να ενημερώνει για μεταβολή του καιρού την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2026.

Σύμφωνα με το δελτίο, στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα προβλέπονται τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Τα φαινόμενα αναμένεται να συνοδεύονται πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους, μπουρίνια, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενώ υπάρχει πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Μακεδονία από τις προμεσημβρινές έως τις βραδινές ώρες.

Στην περιοχή της Χαλκιδικής, τα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν έως τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Η ειδοποίηση βρίσκεται σε πορτοκαλί επίπεδο, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΜΥ.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας καλεί τους κυβερνήτες πλοίων και σκαφών να μεριμνήσουν για τον ασφαλή ελλιμενισμό τους.

Παράλληλα, συστήνεται η αποφυγή μετακινήσεων κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να ενημερώνονται έγκαιρα από τα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού της ΕΜΥ.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καιρός στην Καβάλα: Βροχές κυρίως στα βόρεια και ορεινά

image_print

Άστατος αναμένεται ο καιρός στην Καβάλα, με τις βροχές να εντοπίζονται κυρίως στα βόρεια και ορεινά τμήματα του Νομού.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Meteokav, υπάρχει υψηλή πιθανότητα βροχής στα ορεινά, ιδιαίτερα στο βόρειο κομμάτι του Νομού Καβάλας.

Πού αναμένονται τα φαινόμενα

Αξιόλογη πιθανότητα βροχής υπάρχει και σε πεδινές περιοχές στο βόρειο τμήμα του Νομού, καθώς και σε πεδινές περιοχές που γειτνιάζουν με ορεινούς όγκους.

Στον υπόλοιπο Νομό Καβάλας, η πιθανότητα βροχής εμφανίζεται μικρότερη.

Προσοχή στις μετακινήσεις

Οι οδηγοί που κινούνται προς ορεινές και ημιορεινές περιοχές καλό είναι να είναι προσεκτικοί, καθώς τοπικές βροχές μπορεί να επηρεάσουν την ορατότητα και την κατάσταση του οδοστρώματος.

Η εικόνα του καιρού δείχνει ότι τα φαινόμενα θα έχουν πιο τοπικό χαρακτήρα, με έμφαση στα βόρεια και ορεινά σημεία της περιοχής.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en