Quantcast
Connect with us

ΚΑΙΡΟΣ

Ο καιρός σήμερα – Πέμπτη 9-1-2014

image_print

Αραιές νεφώσεις στην Κρήτη.

Αναλυτικότερα

Αττική

Καιρός

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς.

Θερμοκρασία

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι

Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς.

Θερμοκρασία

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες στην Ήπειρο.

Άνεμοι

Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στα νησιά του Ιονίου από βόρειες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στην ήπειρο κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες στα βόρεια τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κρήτη, Κυκλάδες

Καιρός

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στην Κρήτη.

Άνεμοι

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός

Θα σημειωθούν αραιές νεφώσεις αλλά και αρκετή ηλιοφάνεια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Έρχονται ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι και πτώση έως 10 βαθμούς – Οι περιοχές που θα επηρεαστούν

Σκούρα σύννεφα καταιγίδας πάνω από ελληνική πόλη με έντονη βροχόπτωση και κεραυνούς
image_print

Από τον καύσωνα στις καταιγίδες

Ραγδαία μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός μετά το πρόσφατο κύμα καύσωνα, με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, τις ισχυρές καταιγίδες και τις πιθανές χαλαζοπτώσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, η Παρασκευή αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη ημέρα της μεταβολής, καθώς η σύγκρουση ψυχρότερων αερίων μαζών από τα Βαλκάνια με τις θερμές αέριες μάζες που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες αναμένεται να προκαλέσει έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια.

Έντονα φαινόμενα με χαλάζι και ισχυρές καταιγίδες

Η αλλαγή του καιρού αναμένεται να συνοδευτεί από:

  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
  • Τοπικές χαλαζοπτώσεις.
  • Πιθανές θυελλώδεις ριπές ανέμου.
  • Πτώση της θερμοκρασίας κατά 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Τα φαινόμενα εκτιμάται ότι θα εκδηλωθούν κυρίως από τις μεσημβρινές έως τις βραδινές ώρες, επηρεάζοντας μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας αλλά και το Βόρειο Αιγαίο.

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη πιθανότητα έντονων φαινομένων

Σύμφωνα με την πρόγνωση, αυξημένη πιθανότητα για έντονες καταιγίδες παρουσιάζουν:

  • Κεντρική Μακεδονία, κυρίως τα παράκτια τμήματα, όπου δεν αποκλείονται μπουρίνια και υδροστρόβιλοι.
  • Θεσσαλία.
  • Εύβοια.
  • Σποράδες.

Καταιγίδες αναμένονται επίσης σε περιοχές από τη Λαμία και βορειότερα, ενώ κατά τόπους φαινόμενα ενδέχεται να επηρεάσουν και την Αττική.

Η πρόγνωση για σήμερα

Για σήμερα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές, με τοπικές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες ενδέχεται να δώσουν πρόσκαιρες βροχές κυρίως στα ορεινά της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από βόρειες διευθύνσεις, φτάνοντας τοπικά τα 6 μποφόρ στα Δωδεκάνησα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Παρά την αλλαγή του καιρού, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διατηρεί σε κατηγορία κινδύνου 4 (πολύ υψηλή) τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής.
  • Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας.
  • Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου.

Οι αρμόδιες αρχές καλούν τους πολίτες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να αποφεύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές του Κιλκίς

Λόγω των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών, τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση διέλευσης και κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες δασικές και περιαστικές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.

Το μέτρο ισχύει από τις 07:30 έως τις 21:00 και αφορά, μεταξύ άλλων, τον Λόφο Ηρώων, τον Λόφο Αγίου Γεωργίου, το Δάσος «Χιλίων Δέντρων», το Δημοτικό Αλσύλλιο Αξιούπολης και την περιοχή των Καταρρακτών Σκρα. Για τους παραβάτες προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα: Ο Θεόδωρος Κολυδάς εξηγεί γιατί οι καταιγίδες ήταν τόσο έντονες

Ισχυρή καταιγίδα με πυκνά σύννεφα και πτώσεις δέντρων στη Δράμα μετά την κακοκαιρία
image_print

Η εξήγηση Κολυδά για τις ισχυρές καταιγίδες στη Βόρεια Ελλάδα

Απαντήσεις για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Βόρεια Ελλάδα έδωσε ο μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολυδάς, αναλύοντας τους μηχανισμούς που οδήγησαν στην εκρηκτική ανάπτυξη των καταιγίδων.

Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα σε αρκετές περιοχές, με τη Δράμα να καταγράφει τις σημαντικότερες επιπτώσεις, κυρίως από πτώσεις δέντρων και ισχυρές ριπές ανέμου.

Πώς δημιουργήθηκαν τα έντονα φαινόμενα

Όπως εξηγεί ο κ. Κολυδάς, οι δορυφορικές εικόνες έδειξαν την ταχεία ανάπτυξη ισχυρών καταιγιδοφόρων νεφών, τα οποία μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα απέκτησαν μεγάλη κατακόρυφη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, το θερμό και υγρό περιβάλλον κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, σε συνδυασμό με την παρουσία ψυχρότερων αέριων μαζών σε μεγαλύτερα ύψη, ενίσχυσε σημαντικά την ατμοσφαιρική αστάθεια. Παράλληλα, οι μεταβολές στη διεύθυνση και την ένταση του ανέμου με το ύψος συνέβαλαν στην οργάνωση και τη διατήρηση των καταιγίδων.

Καθοδικά ρεύματα πίσω από τις ζημιές

Ο Θεόδωρος Κολυδάς επισημαίνει ότι το πιο καταστροφικό χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας δεν ήταν μόνο η έντονη βροχόπτωση, αλλά κυρίως τα ισχυρά καθοδικά ρεύματα αέρα (downbursts).

Όπως αναφέρει, ο ψυχρός αέρας από τα ανώτερα τμήματα των καταιγίδων κατέρρευσε προς το έδαφος και εξαπλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα, προκαλώντας θυελλώδεις ριπές ανέμου.

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να εξηγήσει τις πτώσεις δέντρων και στύλων, τη μεταφορά αντικειμένων και τις διακοπές ηλεκτροδότησης που σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές.

Δεν επιβεβαιώνεται ακόμη η ύπαρξη υπερκαταιγίδας

Ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ σημειώνει ότι, παρότι έχει γίνει λόγος για πιθανή «υπερκαταιγίδα» (supercell), ένας τέτοιος χαρακτηρισμός δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο από τις δορυφορικές εικόνες.

Όπως διευκρινίζει, απαιτούνται δεδομένα από μετεωρολογικά ραντάρ που να αποδεικνύουν την ύπαρξη επίμονης περιστροφής στο ανοδικό ρεύμα της καταιγίδας. Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ένα ιδιαίτερα οργανωμένο και ισχυρό καταιγιδοφόρο σύστημα, με πολύ ψυχρές νεφικές κορυφές, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης καταστροφικών ριπών ανέμου.

Προβλήματα στη Δράμα

Η κακοκαιρία προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στη Δράμα και στις γύρω περιοχές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δέχθηκε συνολικά 41 κλήσεις για περιστατικά που σχετίζονταν με τους ισχυρούς ανέμους και τις βροχοπτώσεις.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 22 κοπές δέντρων και 6 απομακρύνσεις αντικειμένων, ενώ οι Αρχές παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς ο Θεόδωρος Κολυδάς εκτιμά ότι ανάλογα έντονα φαινόμενα δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν εκ νέου την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για τον καύσωνα: Στους 43 βαθμούς η θερμοκρασία την Τετάρτη

Θερμόμετρο σε υψηλή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του κύματος καύσωνα στην Ελλάδα
image_print

Σε συνθήκες έντονου καύσωνα θα παραμείνει η χώρα την Τετάρτη 22 Ιουλίου, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να εκδίδει έκτακτο δελτίο καιρού και πορτοκαλί προειδοποίηση για πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Το θερμό κύμα αναμένεται να κορυφωθεί κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο.

Πού θα φτάσει τους 43 βαθμούς ο υδράργυρος

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο, οι μέγιστες θερμοκρασίες της Τετάρτης προβλέπεται να φτάσουν:

  • Στη Θεσσαλία τους 41 με 42 βαθμούς και τοπικά τους 43 βαθμούς Κελσίου.
  • Στην ανατολική Στερεά τους 41 με 42 βαθμούς.
  • Στην Αττική τους 40 με 41 βαθμούς.
  • Στην ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Η ΕΜΥ έχει γνωστοποιήσει ότι το έκτακτο δελτίο θα επικαιροποιηθεί το πρωί της Τετάρτης, με βάση τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα.

Σκόνη και ενίσχυση των ανέμων

Το ιδιαίτερα θερμό σκηνικό θα συνοδεύεται από μεταφορά αφρικανικής σκόνης, με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις να αναμένονται στα δυτικά και κεντρικά τμήματα, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στα νησιά του νοτίου Αιγαίου.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο και στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 5 μποφόρ. Από το απόγευμα αναμένεται ενίσχυση των βόρειων και βορειοδυτικών ανέμων στις Κυκλάδες και στο βόρειο Αιγαίο.

Πιθανότητα καταιγίδων στη Μακεδονία και τη Θράκη

Παρά τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένεται να αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά.

Βροχές και καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν κυρίως στα ορεινά της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, καθώς και στη Θράκη. Σε ορισμένες περιοχές δεν αποκλείεται να σημειωθούν και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Στους 41,4 βαθμούς η υψηλότερη θερμοκρασία της Τρίτης

Η θερμοκρασία έφτασε την Τρίτη 21 Ιουλίου στους 41,4 βαθμούς Κελσίου στην Ωλένη Ηλείας, σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Συνολικά, 18 σταθμοί κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, ενώ σε 167 σταθμούς ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 37 βαθμούς.

Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας, να καταναλώνουν αρκετό νερό και να περιορίζουν τις έντονες σωματικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα όταν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Διευκρίνιση: Η αναφορά σε θερμοκρασία 52 βαθμών στο αρχικό κείμενο αποτελεί προφανές τυπογραφικό λάθος. Η πρόγνωση κάνει λόγο για 41 έως 42 βαθμούς στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en