ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Ερντογάν «έδιωξε» τον αγγελιοφόρο του Τραμπ

Φρένο στην τουρκική βουλιμία για εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Συρία, έναντι των Κούρδων, ως όρο για την απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ, έβαλε με δηλώσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ και με μήνυμα που μετέφερε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Τζον Μπόλτον, τον οποίο, ωστόσο, δεν δέχθηκε να συναντήσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μην δεχθεί τον Τζον Μπόλτον, ως απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ, αρκούμενος σε όσα του μεταφέρθηκαν και στις δημόσιες παρεμβάσεις του προέδρου των ΗΠΑ, αποτελεί ένα μήνυμα προς την Ουάσιγκτον και ταυτόχρονα επίδειξη δύναμης στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενόψει των δημοτικών εκλογών, χάριν των οποίων αλλά και της μαξιμαλιστικής εξωτερικής πολιτικής, ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανεβάσει πάλι τους τόνους.

Με τον τρόπο αυτό, ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ, ζητώντας κατ΄ουσία επαναδιαπραγμάτευση, ενώ με διαρροές φέρεται να υπαναχωρεί από τη συμφωνία για αγορά των Patriot.

Οι εξελίξεις θα μπορούσαν να καταδεικνύουν εν νέου ψύχρανση των σχέσεων Ουάσιγκτον-Άγκυρας, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, τουλάχιστον για την ώρα, καθώς οι κινήσεις αυτές γίνονται αντιληπτές και από τις δύο πλευρές ως διαπραγματευτικοί ελιγμοί.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, αναχώρησε από την Άγκυρα μετά την άρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τον συναντήσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην τουρκική πρωτεύουσα.

Εντούτοις, ο Μπόλτον δεν θεώρησε ότι ο Ερντογάν τον «σνόμπαρε», καθώς δεν είχε «επισημοποιηθεί» κάποια μεταξύ τους συνάντηση, όπως ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που είχε ταξιδέψει μαζί του στη τουρκική πρωτεύουσα.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ερντογάν αρνήθηκε να συναντήσει τον Μπόλτον, ενοχλημένος για τις δηλώσεις του τελευταίου για τους Κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας. «Δεν είναι ανάγκη» να υπάρξει συνάντηση με τον σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, είπε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επικαλούμενος το «βαρύ» πρόγραμμά του.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε δηλώσει οτι η Τουρκία είναι έτοιμη για στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στον Μπόλτον που σε δηλώσεις του είχε ουσιαστικά ζητήσει κάθε τουρκική δράση στην περιοχή να είναι σε πλήρη αρμονία με τις κινήσεις των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, ο Μπόλτον στάθηκε στο ζήτημα των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ στη Συρία, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σε ενδεχόμενη κακομεταχείριση τους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

crisismonitor.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version