ΚΑΒΑΛΑ

Ο Εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στο Μοναστήρι της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο μοναστήρι της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.

Η Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας βρίσκεται σε υψόμετρο 753 μέτρων στα όρια των νομών Σερρών – Καβάλας και είναι το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι όλης της Ευρώπης.

Παραδόσεις αναφέρουν ότι το 518μ.Χ, ο Άγιος Γερμανός ήταν αυτός που ίδρυσε το μοναστήρι έπειτα από ένα όνειρο που είδε. Δεύτερος κτήτορας της μονής θεωρείται ο Άγιος Διονύσιος ο Α΄ ο οποίος παραιτήθηκε από την θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη και έγινε ηγούμενος της μονής.

Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας η μονή δέχτηκε επιθέσεις από τους Τούρκους οι οποίοι το 1507 θανάτωσαν και τους 172 μοναχούς.

Το μοναστήρι δεν γλύτωσε ούτε από τους Βούλγαρους οι οποίοι ο 1917 άρπαξαν πολλά κειμήλια και τα μετέφεραν στη Βουλγαρία εκεί όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας.

Κατά την επιδρομή των Βουλγάρων κινδύνεψε να συληθεί η εικόνα της Παναγίας. Ένας Βούλγαρος αξιωματικός προσπάθησε να την αρπάξει αλλά τότε τινάχθηκε και εξέπνευσε και η παράδοση λέει ότι η μπότα του και το πιστόλι του αποτυπώθηκαν στο μαρμάρινο δάπεδο, σημάδια που είναι εμφανή ως σήμερα.

Η μονή κάηκε ολοσχερώς από φωτιά που έβαλαν οι Βούλγαροι το 1943, σώθηκε όμως ο ναός και έκτοτε εγκαταλείφτηκε ως το 1967 που άρχισε η επαναλειτουργία της ως γυναικείο μοναστήρι με ενέργειες του μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κ. Διονύσιου (Κυρατσού).

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version