Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο ελληνικός «απολογισμός» της συνάντησης Τσίπρα – Πούτιν

Τη σημασία που σταθερά αποδίδει η Αθήνα στις διαχρονικά καλές ελληνορωσικές σχέσεις θέλησε να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του στις συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τις κοινές τους δηλώσεις, παρά τις δυσκολίες, που, όπως είπε, έχει καμιά φορά αυτός ο διάλογος.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις του ήταν η εξής: «Μια βροχερή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε καλοκαίρι ή ότι δεν υπάρχει μπροστά μας καλός καιρός» και η φράση που συμπυκνώνει την εικόνα που μεταφέρει η Αθήνα, από τις επαφές του πρωθυπουργού στη Ρωσία είναι «αποκατάσταση των σχέσεων σε νέα δεδομένα». Θέτοντας το πλαίσιο των νέων αυτών παραμέτρων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια νέα φάση σε σχέση με την περίοδο 2015-16 οπότε και υπήρξε η επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία. Δηλαδή -όπως τονίζει η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων- την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και το μνημόνιο και μαζί με αυτό τον πιο δυναμικό ρόλο της που δίνει νέες ευκαιρίες για ρωσικές επενδύσεις. Παράλληλα, το ολοένα και πιο ασταθές διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον, με τον ρόλο όμως της Ελλάδας ολοένα και πιο ενισχυμένο από άποψη διπλωματικής ισχύος και στα Βαλκάνια και στην Αναντολική Μεσόγειο, και την ίδια στιγμή το ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον της Ρωσίας για την περιοχή. Υπό αυτό το πρίσμα για την ελληνική πλευρά διεξήχθησαν οι χθεσινές συζητήσεις, που ουσιαστικά αφορούσαν σε δύο βασικούς τομείς, τον οικονομικό, διμερείς οικονομικές σχέσεις και τον γεωπολιτικό.

Ο θετικός, και προσεκτικός την ίδια στιγμή, τόνος που κυριάρχησε στις δηλώσεις Τσίπρα-Πούτιν, ακόμα και τα όσα επέλεξε να μην πει ο Ρώσος Πρόεδρος, δείχνουν προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης των σχέσεων Αθήνας-Μόσχας.

Όπως παρατηρούσε η ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός (πέραν των κατ΄ιδίαν συνομιλιών τους) εξήγησε και στις δηλώσεις του με τον Πρόεδρο Πούτιν τη σημασία που έχει για τη χώρα μας η Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο ο Ρώσος Πρόεδρος -που διατηρεί τις θέσεις του- επέλεξε να μην τοποθετηθεί επ’ αυτού στην συνέντευξη Τύπου. Η ρωσική πλευρά επέλεξε στο υψηλότερο επίπεδο, να μην το αναδείξει ως θέμα στις ελληνορωσικές σχέσεις. Το ίδιο επέλεξε να κάνει και ως προς τα εκκλησιαστικά ζητήματα, παρότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει την ευκαιρία από τις αναφορές του πρωθυπουργού στους θρησκευτικούς δεσμούς των δύο χωρών, προκειμένου να παρέμβει. Σε μια ακόμη περίπτωση ο Ρώσος Πρόεδρος επέλεξε το ίδιο. Όταν ο κ. Τσίπρας ερωτήθηκε για το αν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις αποβαίνουν εις βάρος των ελληνορωσικών. Τη θετική προοπτική φάνηκε ότι αναζήτησε και ο κ. Πούτιν, ακόμα και στην περίπτωση της ερώτησης Ρωσίδας δημοσιογράφου για το «δύσκολο» θέμα των αμοιβαίων απελάσεων. Μπορεί να θέλησε να αποκρούσει όλο το σκεπτικό της επιλογής εκείνης της Αθήνας -η μοναδική περίπτωση που επέλεξε κατάτι πιο οξείες διπλωματικά φράσεις-, ωστόσο, εν κατακλείδι δήλωσε ότι «έκλεισε αυτή η σελίδα, περνάμε στην άλλη». Αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του, αφού έδωσε απαντήσεις, κατέληξε: «κοιτάζουμε μπροστά και η υπόθεση αυτή έχει λήξει».

Ενδεικτική αναφορά του κ. Τσίπρα ήταν και η υπογράμμιση του πως «η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις αυτές στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε με κόπο, μας βοηθά πάντα να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αναγκαίο αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση». Ο πρωθυπουργός μίλησε για «εξαιρετικά εποικοδομητική» συνάντηση, που έγινε «στην κατάλληλη στιγμή». Ως «πολύ επίκαιρη» στη χαρακτήρισε ο κ. Πούτιν, επισημαίνοντας επιπλέον ότι η Ρωσία θεωρεί την Ελλάδα «ως ειδικό εταίρο μας, με τον οποίο μας ενώνουν δεσμοί αιώνων, κοινές σελίδες ιστορίας και πνευματική εγγύτητα». Δείγμα της θετικής διάθεσης και της προοπτικής, πέραν όλων των συζητήσεων στο πλαίσιο της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, είναι και η απόφαση που έλαβαν το 2019 να είναι έτος γλώσσας και λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας.

Έτσι, ο δίαυλος επικοινωνίας ανοίγει ξανά, σε μια περίοδο που, όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι προκλήσεις δεν λιγοστεύουν. Στον διάλογο μπήκαν όλα τα θέματα ανοικτά, όπως μετέφερε η ελληνική πλευρά:

«Πρώτη φορά μπήκε τόσο ανοικτά θέμα Τουρκίας και εξοπλιστικών και έγινε ανταλλαγή απόψεων, κάτι που έθεσε ευθέως και ανέδειξε ο Έλληνας πρωθυπουργός και στις δηλώσεις του». Επίσης, τέθηκε και ευρύτερο θέμα ανατολικής Μεσογείου που άρχισε να συζητείται με αφορμή τις δηλώσεις Ζαχάροβα την Πέμπτη για στρατικοποίηση της Κύπρου. Οι απαντήσεις του κ. Τσίπρα στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ επ’ αυτού ήταν σαφείς. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η Κύπρος έδωσαν το μήνυμα ότι το θέμα αυτό πρέπει να λήξει. Όσον αφορά στο Κυπριακό διατυπώθηκε μια ξεκάθαρη δήλωση αρχών, με τις διακηρυκτικές αυτές θέσεις να έχουν αξία, δεδομένου ότι σε μια τόσο μεταβατική περίοδο, και στην περιοχή και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να δίνεται το μήνυμα ότι η Ρωσία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συζήτηση έγινε επίσης και για την Ουκρανία και τους ελληνικούς πληθυσμούς στην περιοχή, στη Μαριούπολη και στην Κριμαία. Μπήκε το θέμα της Λιβύης, που για την Ελλάδα έχει αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία μετά την πρόσφατη Διάσκεψη του Παλέρμο αλλά και τη δραστηριοποίηση της Τουρκίας στη Λιβύη. Η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι συζήτηση έγινε και για τα Βαλκάνια, δεδομένων των εξελίξεων που φέρνει η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και η προσέγγιση με την Αλβανία με σκοπό την επίλυση θεμάτων, καθώς και οι εξελίξεις σε σχέση με το Κόσοβο και την Αλβανία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε στις δηλώσεις του για τη σημασία που έχει για τη χώρα μας η Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι είχε την ευκαιρία να το εξηγήσει αυτό στον Πρόεδρο Πούτιν.

Σημαντικό κομμάτι της ατζέντας των συζητήσεων αποτέλεσε και το ενεργειακό. Η ενέργεια είναι ζήτημα με δύο πλευρές, το οικονομικό (εξ ου και η συμμετοχή στο επιτελείο του γγ Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, Ι. Μπράχου, αλλά και του Γιώργου Τσίπρα) και το γεωπολιτικό σκέλος. Το θέμα συζητήθηκε και από τις δύο πλευρές. Τόσο στην 11η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας την Πέμπτη, όσο και στην γεωπολιτική του διάσταση.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, σημαντικό τον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας ότι πάνω από 50% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία. «Υπάρχουν ρωσικές εταιρείες που θέλουν να βγουν στην ελληνική αγορά με διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες» υπογράμμισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όσον αφορά επίσης στο σκέλος της οικονομικής συνεργασίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται υπό συζήτηση η δημιουργία ενός ρωσικού fund στην Ελλάδα, στα πρότυπα του ρωσικού fund στην Ιταλία, με συγκεκριμένο ρόλο σε σχέση με τη χρηματοδότηση έργων και πρότζεκτ. Επίσης συζητήθηκαν και συγκεκριμένα πρότζεκτ που σχετίζονται με υποδομές, μεταφορές και ενέργεια.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Επιστολή Ψήφος | Πάνω από 200.000 οι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα

Εξέπνευσε τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Δευτέρας η προθεσμία εγγραφής στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, με τον τελικό αριθμό εγγεγραμμένων να ξεπερνά τους 200.000 από 128 χώρες.

Οι εγγεγραμμένοι ανήλθαν σε 202.556, εκ των οποίων 153.322 (75,7%) είναι κάτοικοι της επικράτειας και 49.234 (24,3%) Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό.

Ο μεγαλύτερος αριθμός εγγραφών καταγράφτηκε στη Γερμανία (9.578), στο Ηνωμένο Βασίλειο (9.090), στις ΗΠΑ (3.857), το Βέλγιο (3.491), στην Ολλανδία (3.119) και στην Κύπρο (2.808).

imerisia.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Νέα Δημοκρατία | Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη της οικογένειας και των ευάλωτων

Το πρόγραμμα στέγασης αστέγων και τα μέτρα για την αύξηση των τμημάτων βρεφικής φροντίδας βρίσκονται στην προμετωπίδα των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, που συζητείται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής.

«Τους τελευταίους δέκα μήνες βλέπουμε τα πρώτα βήματα του νεοσύστατου Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την επίτευξη των στρατηγικών του στόχων υπό την ηγεσία δύο εξαιρετικών γυναικών πολιτικών, των συναδέλφων κκ Σοφίας Ζαχαράκη και Μαρίας Κεφάλα, βήματα σταθερά και μεθοδικά, μακριά από την εύκολη αντιπολιτευτική ρητορεία ότι σε όλα τα πεδία της κοινωνικής πολιτικής μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μαγικό ραβδί ή να επιλυθούν με έναν νόμο και ένα άρθρο» ανέφερε η εισηγήτρια της ΝΔ, Μαρία Σουκούλη Βιλιάλη, στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια επί του νομοσχεδίου «Αναμόρφωση του προγράμματος “Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους” και άλλες ρυθμίσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας – Σύσταση οριζόντιων υποστηρικτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και άλλες διατάξεις».

«Από τον Ιούλιο του 2019, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και όλοι εμείς, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, δεσμευτήκαμε απέναντι στον ελληνικό λαό ότι θα επιτύχουμε την οικονομική και κοινωνική ανάταξη της χώρας που είχε διαρραγεί από την πολυετή οικονομική κρίση, και μάλιστα ότι η επίτευξη του συγκεκριμένου στρατηγικού στόχου θα περιελάμβανε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς κανέναν πολίτη να μείνει πίσω» είπε η βουλευτής της ΝΔ.

Ως προς τον πυρήνα του νομοσχεδίου, η κ. Σουκούλη Βιλιάλη είπε ότι «το νομοσχέδιο αποτελεί ένα έμπρακτο νομοθετικό βήμα που στοχεύει στην αντιμετώπιση σειράς θεμάτων που αφορούν στη δημιουργία ίσων ευκαιριών κοινωνικής ένταξης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, στην κινητροδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη συμπερίληψη και τη συμμετοχή νέων ανθρώπων στη διαμόρφωση πολιτικών δράσεων, στην ενίσχυση του πλαισίου παιδικής προστασίας αλλά και στην ενίσχυση της διοικητικής λειτουργίας του Υπουργείου για την αποδοτικότερη επιτέλεση της σημαντικής αποστολής του».

«Το νομοσχέδιο είναι απολύτως κατώτερο των περιστάσεων αλλά και των προσδοκιών της ελληνικής κοινωνίας, η οποία αντιμετωπίζει πραγματικά πρόβλημα επιβίωσης εξαιτίας των πολιτικών Μητσοτάκη» είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου και πρόσθεσε: «Έχετε ένα υπερυπουργείο, το οποίο συγκεντρώνει στο χαρτοφυλάκιό του όλες εκείνες τις πολύ κρίσιμες αρμοδιότητες, την προστασία του παιδιού, της οικογένειας, την ισότητα των φύλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη στεγαστική κρίση, τη δημογραφική πολιτική, τις πολιτικές για τους νέους, για τους άνεργους, για τους ευάλωτους, για τα άτομα με αναπηρία, για τους Ρομά, για όλους. Θα περίμενε λοιπόν κανείς από ένα τέτοιο υπερυπουργείο να κάνει τη νομοθετική του εκκίνηση με ένα νομοθέτημα εμβληματικού χαρακτήρα, προτείνοντας και φέρνοντας πολιτικές λύσεις για κάθε ένα από τα πεδία της αρμοδιότητάς του, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα έδινε πραγματική λύση σε ζητήματα, όχι ένα νομοσχέδιο κατώτερο των περιστάσεων με διευθετήσεις τυπικού χαρακτήρα, πολλές φορές διορθώσεις νομοθετημάτων πριν από τη σύσταση του ίδιου του Υπουργείου, διατάξεις κάποιες από αυτές με φαινομενικά θετικό περιεχόμενο, όμως σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών αναγκών». Με τέτοιου είδους επικοινωνιακά τρικ, είπε η Κατερίνα Νοτοπούλου, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι έχει βάλει την κοινωνική πολιτική στον πάγο.

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία σήμερα είναι το στεγαστικό. Απαιτούνται αποφασιστικές πολιτικές και γενναία μέτρα» είπε η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Καζάνη και πρόσθεσε: «Η λύση δεν μπορεί να έρθει με την εφαρμογή ημίμετρων και πρόχειρα σχεδιασμένων προγραμμάτων, όπως συμβαίνει με το πρόγραμμα “Ανακαινίζω-Νοικιάζω”. Δίνετε επιδότηση 4.000 ευρώ για ένα σπίτι με πολλές ανάγκες επισκευών και δεν καθορίζετε κάποιο πλαφόν στις τιμές ενοικίου. Με τον ίδιο τρόπο αυξάνονται οι τιμές της αγοράς με το πρόγραμμα της Golden Visa και τη μακροχρόνια μίσθωση. Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε τη σύνδεση αυτή και έστω αργοπορημένα να υιοθετεί τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη περιορισμών στο πρόγραμμα της Golden Visa και στο σύστημα Airbnb».

«Ο βασικός πυρήνας των μέτρων παραμένει η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση της φτώχειας, όπου οι λεγόμενες στοχευμένες πολιτικές δράσεις σε τι μεταφράζονται; Σ’ ένα ελάχιστο δίκτυ προνοιακών παροχών» είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Βιβή Δάγκα και πρόσθεσε: «Πρόκειται για οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήδη ψηφισμένης από προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει την πολιτική που αναπαράγει στρατιές ανέργων, ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και εργαζομένων σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Αυτή η πολιτική, όμως, διαπερνά και τις διατάξεις του άρθρου 3 του νομοσχεδίου για τη διεύρυνση των ωφελούμενων του προγράμματος στέγαση και εργασία για τους αστέγους. Η κυβέρνηση κάνει κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο. Εντάσσει στους φορείς που υλοποιούν το πρόγραμμα ακόμα και ιδιωτικές μονάδες απεξάρτησης, νομιμοποιώντας την ιδιωτικοποίηση και αυτού του ευαίσθητου τομέα».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κασσελάκης για δημοσίους υπαλλήλους | Ο Μητσοτάκης να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού

«O πρωθυπουργός ανακοίνωσε για τους δημοσίους υπαλλήλους πριμ, που ουσιαστικά είναι πριν. ‘Πριν από τις ευρωεκλογές, για να με ψηφίσετε’. Οι γνωστές τακτικές εξάρτησης των παλαιοκομματικών πολιτικών προς τους πολίτες», σχολιάζει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τονίζει ότι ο πρωθυπουργός «αν θέλει να αντιμετωπίσει τους δημοσίους υπαλλήλους ως ισότιμους πολίτες, δεν έχει παρά να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ: Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού, ώστε να μην έχουμε πολίτες β’ κατηγορίας σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.Για εμάς, αυτό αποτελεί δέσμευση από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en