ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Δήμος Σερρών συμμετέχει στην «Ευρωπαϊκή εβδομάδα Κινητικότητας 2016»

Ο Δήμος Σερρών συμμετέχει και φέτος για 8η φορά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, έναν ευρωπαϊκό θεσμό που έχει εδραιωθεί στην πόλη μας με αντικείμενο την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, δηλαδή των μετακινήσεων που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από τις 16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2016.

Κάθε χρόνο, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Για το 2016, έχει επιλεγεί ως μότο το «Έξυπνη κινητικότητα. Ισχυρή Οικονομία» (Smart mobility. Strong economy) εστιάζοντας στη διασύνδεση της αστικής μετακίνησης και της οικονομικής ανάπτυξης των πόλεων. Απώτερος σκοπός είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής στον αστικό ιστό, μέσω της συνύπαρξης, των πεζών, των ποδηλάτων και των οχημάτων.

Η επίτευξη του στόχου των βιώσιμων αστικών μετακινήσεων προσώπων και αγαθών αποτελεί προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής.

Η πόλη μας αλλάζει και εξελίσσεται σε μία φιλικότερη πόλη προς τον πεζό και τον ποδηλάτη. Ο αστικός χώρος αναβαθμίζεται και η προσβασιμότητα και η οδική ασφάλεια βελτιώνονται.

Προτεραιότητα αποτελεί επίσης η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Σερραίων σε ότι αφορά τις καθημερινές πρακτικές μετακίνησής τους. Στην κατεύθυνση αυτή θα υλοποιηθούν δράσεις οι οποίες τελούν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2016,

– αποστέλλεται ενημερωτικό υλικό στις εκπαιδευτικές μονάδες της πόλης μας για τη διάχυση του μηνύματος της Βιώσιμης Κινητικότητας

– γίνεται διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου για την Αστική Κινητικότητα στην πόλη των Σερρών

– υποδοχή μαθητών δημοτικού στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Σερρών την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, ενημέρωση και απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων

– ενισχύονται οι υποδομές για το ποδήλατο με υλοποίηση οριζόντιας σήμανσης στους πρόσφατα υλοποιηθέντες ποδηλατοδρόμους μέσω του μεγάλου έργου των Βιοκλιματικών αναβαθμίσεων σε δημόσιους αστικούς χώρους της πόλης μας.

– γίνεται χωροθέτηση βάσεων στήριξης ποδηλάτων σε κεντρικά σημεία της πόλης

– συντηρούνται διαβάσεις στην εγγύτητα σχολικών μονάδων για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας και την ενθάρρυνση της μετακίνησης πεζή.

– γίνεται προώθηση της μαζικής μεταφοράς σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ με δρομολόγηση δωρεάν μετακινήσεων προς σημεία άθλησης και αναψυχής και το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016.

Σε ένα αστικό περιβάλλον που αλλάζει, αναβαθμίζεται και ενθαρρύνει τους εναλλακτικούς προς το ΙΧ αυτοκίνητο τρόπους μετακίνησης, καλούμαστε όλοι να:

– να αλλάξουμε συνήθειες κινητικότητας

– κάνουμε καθημερινά σωστή επιλογή του τρόπου που μετακινούμαστε,

– να μετακινούμαστε έξυπνα και οικονομικά
– να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για συνδυασμό μέσων μετακίνησης και ορθή χρήση του δημόσιου αστικού χώρου

– να αντιληφθούμε διαφορετικά τη μετακίνηση αλλά και την ίδια την πόλη μας, πιο οικολογικά, πιο βιώσιμα.

Οι ενέργειες αυτές υλοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και δρομολογούνται νεότερες στη διάρκεια του έτους σε συνεργασία με πληθώρα φορέων. Συνεχίζουμε λοιπόν την προσπάθεια υπέρ της αναβάθμισης του αστικού χώρου και της προώθησης της Βιώσιμης Κινητικότητας και σας θέλουμε όλους κοντά μας.

 

serrespress

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version