ΔΡΑΜΑ

Ο Δήμος Καβάλας θα τιμήσει την μνήμη δύο θερμών Φιλελλήνων Ελβετών Εβραϊκής καταγωγής (video)

Η δράση δύο Ελβετών εβραϊκής καταγωγής στην ανατολική Μακεδονία (Καβάλα, Δράμα) στις αρχές του 20ου αιώνα και η ιστορία των Εβραίων Καβαλιωτών που εκτοπίστηκαν σε κρεματόριο των Ναζί στην Πολωνία, στη διάρκεια του β΄ παγκοσμίου πολέμου, ήταν η αφορμή για τη διοργάνωση μιας ημερίδας στην πόλη της Καβάλας, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, η οποία θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη των Εβραίων της κατεχόμενης ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Την εκδήλωση διοργανώνει η Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα, ενώ στη διάρκεια της ο Δήμος Καβάλας θα τιμήσει τους αδελφούς Hermann (Χέρμαν) και Charles (Κάρολο) Spierer (Σπίερερ), που ασχολήθηκαν με το καπνεμπόριο και ανέπτυξαν πολύ σημαντική φιλελληνική δράση. «Η επιλογή της Καβάλας δεν ήταν τυχαία», σημείωσε η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, αργά το απόγευμα της Παρασκευής 20 Οκτωβρίου 2017, στο Δημαρχείο (αίθουσα συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου).

Και πρόσθεσε ότι, η πρόταση της Πρεσβείας της Ελβετίας και προσωπικά του πρέσβη, Hans Rudolf Hodel (Χανς Ρούντολφ Χόντελ), για τη διεξαγωγή της ημερίδας στην Καβάλα, είναι ιδιαίτερα τιμητική για την πόλη. Εκτός από την προβολή που θα έχει η Καβάλα, ανέφερε ακόμα η δήμαρχος, θα γίνει μία σύνδεση με το ιστορικό παρελθόν της, που σημαδεύτηκε και από το εβραϊκό στοιχείο. Η Δ. Τσανάκα μίλησε, επίσης, για τη δράση των αδελφών Spierer στην πόλη, που είναι η αφορμή για να επισκεφτούν την Καβάλα, για πρώτη φορά, τα εγγόνια τους που ζούνε στην Ελβετία.

Ο πρέσβης της Ελβετίας, από την πλευρά του, έκανε μία σύντομη αναφορά στο δίκτυο των χωρών που αποτελούν τη λεγόμενη: «Διεθνή συμμαχία για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος», στην οποία είναι μέλη τριάντα κράτη από την Ευρώπη, κυρίως και τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ ο αριθμός τους θα αυξηθεί τα επόμενα έτη. «Μπορεί οποιαδήποτε χώρα να γίνει μέλος της συμμαχίας, υπό ορισμένες προϋποθέσεις», είπε και ανέφερε μία εξ’ αυτών, που είναι η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος των Εβραίων στα σχολεία. Ωστόσο, είπε ακόμα, υπάρχουν και χώρες, οι οποίες δεν μπορούν ποτέ να συμμετάσχουν στη συμμαχία. Ερωτηθείς εάν ο αριθμός των χωρών είναι μικρός, απάντησε ότι είναι μεγαλύτερος από τις πέντε, που δημιούργησαν τον πρώτο «πυρήνα» της συμμαχίας, αλλά αναμένεται να αυξηθεί με την είσοδο κι άλλων υποψηφίων χωρών.

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version