ΚΑΒΑΛΑ

Ο Δήμος Καβάλας θα ζητήσει επανακαθορισμό αιγιαλού

Ο Δήμος Καβάλας θ’ αξιοποιήσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα Μare Νostrum, ένα από τα μεγαλύτερα υπό-υλοποίηση έργα του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας στην Λεκάνη της Μεσογείου, για να θεμελιώσει μία ορθολογική διαχείριση της παράκτιας ζώνης του και ν’ αντιμετωπίσει προβλήματα που άπτονται της καθημερινότητας των Καβαλιωτών.

Στο πλαίσιο του παραπάνω έργου ο Δήμος Καβάλας ενέταξε και το θέμα του αιγιαλού και το πώς αυτός καθορίζεται κάθε φορά με βάση τις εθνικές νομοθεσίες. Όπως προέκυψε, τα κριτήρια διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αν και σε μερικές χώρες έγινε προσπάθεια να «αντικειμενικοποιηθούν» όσο δυνατόν περισσότερο.

Ο Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή Γιώργο Συλαίο, από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που είναι επίσης εταίρος του έργου Mare Nostrum, ανέλαβε να μελετήσει (το Δ.Π.Θ.) και να εφαρμόσει (ο Δήμος) ένα μαθηματικό μοντέλο που να προσδιορίζει με βάση επιστημονικά κριτήρια τον αιγιαλό, δηλαδή τη ζώνη ξηράς που βρέχεται από τις «μεγαλύτερες και συνήθεις» αναβάσεις των κυμάτων.

«Επειδή δεν υπήρχαν τοπογραφικά υπόβαθρα σε όλο το μήκος της παραλίας του δήμου», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θεόδωρος Μουριάδης, «αποφασίστηκε η περιοχή εφαρμογής του μαθηματικού μοντέλου να είναι η περιοχή μεταξύ του καρνάγιου και των παλαιών σφαγείων όπου έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα, το 2013, το τοπογραφικό υπόβαθρο».

Στην περιοχή αυτή είχε καθοριστεί ο αιγιαλός το 1998 αλλά με τοπογραφικό υπόβαθρο που έγινε το 1982. Το μοντέλο «έτρεξε» για δύο χρονικές περιόδους με χρονική διαφορά μεταξύ τους 25 χρόνια. Κατ’ αυτό τον τρόπο παρήχθησαν τρεις γραμμές. Η πρώτη είναι η ακτογραμμή όπως είναι σήμερα (κατά την ημέρα της αποτύπωσης), η δεύτερη είναι η πιθανή ανάβαση σε εικοσιπέντε χρόνια και η τρίτη είναι η πιθανή γραμμή ανάβασης σε πενήντα χρόνια.
Τ’ αποτελέσματα, που είναι εντυπωσιακά και διαφέρουν σε πολλά σημεία από την ισχύουσα γραμμή αιγιαλού, αναμένεται να αποτελέσουν την κύρια τεκμηρίωση για την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον Δήμο με στόχο την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της περιοχής.

Την καινοτόμο αυτή πρωτοβουλία θα παρουσιάσει ο Δήμος Καβάλας στη συνάντηση του έργου που πραγματοποιείται από 18 έως 20 Φεβρουαρίου στην Αλεξανδρούπολη, ενώ την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου θα γίνει επιτόπια επίσκεψη στην Καβάλα όλων των εταίρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Μετά την παρουσίαση και την επί τόπια επίσκεψη των εταίρων θα συνταχθούν οι οριστικοί χάρτες και οι απαραίτητες τεχνικές εκθέσεις ενώ θα υποβληθεί το αίτημα για επανακαθορισμό αιγιαλού στην αρμόδια υπηρεσία για έγκριση. Παράλληλα, όπως διαβεβαιώνει ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, «το μοντέλο αυτό θα τεθεί υπόψη των αρμοδίων υπουργείων (ΥΠΕΚΑ & Υπουργείο Οικονομικών) ώστε να θεσμοθετηθεί ένας πιο αντικειμενικός τρόπος καθορισμού του αιγιαλού.
Επιπλέον, το 2015 η Καβάλα θ’ αποτελέσει το κύριο χώρο υλοποίησης των εργαλείων που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου Mare Nostrum, καθώς αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη πιλοτική εφαρμογή Παρατηρητηρίου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιας Ζώνης (ΟΔΠΖ) στην Μεσόγειο».
«Η εξέλιξη αυτή», καταλήγει ο κ. .Σιμιτσής, «θα επιτρέψει τον Δήμο να κεφαλαιοποιήσει τ’ αποτελέσματα της δουλειάς κορυφαίων πανεπιστημίων στον τομέα της ΟΔΠΖ επ’ ωφελεία της ποιότητας ζωής των κατοίκων του και θα αναβαθμίσει την αναγνωσιμότητα της πόλης όχι μόνο ως προορισμό επίσκεψης αλλά και ως χώρο υλοποίησης καινοτόμων πολιτικών, ως πόλη που γνωρίζει πώς να κεφαλαιοποιεί την γνώση και να αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες για την προώθηση της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης».

Βασικές πληροφορίες για το έργο Mare Nostrum

Το έργο Mare Nostrum «Γεφυρώνοντας το Κενό Εφαρμογής: Διευκόλυνση της Διασυνοριακής Εφαρμογής μέσω της Άμβλυνσης των Νομικών και Θεσμικών Εμποδίων στην Λεκάνη της Μεσογείου» είναι 3ετούς διάρκειας 2013-2015 με συνολικό προϋπολογισμό, 4.300.000 € συγχρηματοδοτούμενο κατά 90% από το πρόγραμμα της Ε.Ε. «Διασυνοριακή Συνεργασία στην Λεκάνη της Μεσογείου» και κατά 10% από Εθνικούς πόρους.

Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι το πανεπιστήμιο του Technion (Ισραήλ) και το εταιρικό σχήμα περιλαμβάνει 3 ακόμα εταίρους πλην του Ισραήλ (Δήμος Χάιφας, εταιρεία για την Προστασία της Φύσης και η εταιρεία Interteam), τέσσερεις από Ελλάδα (Δήμος Καβάλας, Δήμος Αλεξανδρούπολης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), έναν από Ιορδανία (ACPD), έναν από Μάλτα (IRMCo) και έναν από Ισπανία (Ινστιτούτο Μελετών του Οργανισμού Λιμένα της Βαλένθια).

Κύριος στόχος του έργου MARE NOSTRUM είναι να συμβάλλει στην εφαρμογή του Πρωτόκολλου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών (ΟΔΠΖ) της Μεσογείου το οποίο επιδιώκει να αντιμετωπίσει την υποβάθμιση των Μεσογειακών ακτών μέσω της διακρατικής συνεργασίας.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version