Quantcast
Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Ο αντίλογος στη τεχνική AMIS

Ο Dr. Νίκος A. Γρανίτσας MD, Ορθοπεδικός-Χειρουργός, Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, την διάφορα μεταξύ της πλαγιοπρόσθιας τομής ισχίου και της νέας τεχνικής ελάχιστης επεμβατικότητας AMIS.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη κουβέντα σχετικά με την τεχνική  AMIS (Anterior Minimal Invasion Surgery – τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας). Η τεχνική αυτή προβάλλεται από την εταιρεία ορθοπεδικών υλικών MEDACTA και ορισμένους ορθοπεδικούς ως η ιδανική τεχνική για το χειρουργείο της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου. Κατά αυτούς η μικρότερη τομή επιφέρει λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και ταχύτερη έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο.

Στην Ελλάδα η συνηθέστερη προσπέλαση για την ολική αρθροπλαστική έχει υπάρξει η οπίσθια. Συγκρινόμενο το χειρουργείο που θα γίνει με τεχνική ΑΜΙS από το αντίστοιχο χειρουργείο που θα γίνει με οπίσθια τομή, η τεχνική ΑΜΙS υπερτερεί ως προς το μέγεθος της τομής, τον μετεγχειρητικό πόνο και την έξοδο το πάσχοντος από το νοσοκομείο.

Αντιθέτως, στο Βρετανικό σύστημα υγείας που εκπαιδευτήκαμε και θεωρείται το καλύτερο παγκοσμίως η επικρατούσα χειρουργική τομή για την αντικατάσταση του ισχίου είναι η πλαγιοπροσθία. Η συγκεκριμένη τομή είναι κατά 2-3cm μεγαλύτερη της ΑΜΙS αλλά ο χειρουργός βλέπει πολύ καλύτερα την άρθρωση του ισχίου ώστε να τοποθετήσει καλύτερα το υλικό της αρθροπλαστικής.

Παραδόξως στο διαδίκτυο και γενικά όπου διαφημίζεται η AMIS συγκρίνεται μόνο με την οπίσθια τομή και όχι με την πλαγιοπροσθία η οποία σαφώς υπερτερεί.
Όσον αφορά τον μετεγχειρητικό πόνο δεν υπάρχει ουσιώδης διαφορά σε αυτές τις δύο τεχνικές. Η πλήρης ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς όμως, δεν εξαρτάται τόσο από την τεχνική που θα ακολουθήσει ο χειρουργός όσο από την επιλογή της αναισθησίας. Ο χειρουργός που θα επιλέξει την επισκληρίδιο αναισθησία για να χειρουργήσει, ελέγχει πλήρως τον μετεγχειρητικό πόνο ανεξαρτήτως της τομής που έχει χρησιμοποιήσει.

Συμπέρασμα

Με την τεχνική ΑΜΙS πιθανώς επιτυγχάνεται μια τομή κατά 2-3cm μικρότερη από ότι με την πλαγιοπροσθία τομή, η οποία όμως δίνει πολύ καλύτερη οπτική εικόνα της περιοχής.

Η τεχνική ΑΜΙS προβάλλεται ως η τεχνική που δίνει ένα καλό αποτέλεσμα στην ολική αρθροπλαστική ισχίου όμως το  καλό μετεγχειρητικό αποτέλεσμα εξαρτάται:

1. Από την χειρουργική εμπειρία του ιατρού και την επιδεξιότητά του.
2. Από τον άριστο προσανατολισμό του μοσχεύματος.
3. Από την σωστή επιλογή του κατάλληλου υλικού.

Ως εκ τούτου δεν έχει καμία σημασία αν η τομή θα είναι 2-3cm μικρότερη ή ο πάσχων θα εξέλθει 2 ημέρες νωρίτερα σημασία έχει αν θα περπατάει καλύτερα και πόσα χρόνια θα διαρκέσει το υλικό γιατί ένα άσχημα τοποθετημένο υλικό δημιουργεί πόνο κατά την βάδιση και μακροπρόθεσμα χαλαρώνει και χρειάζεται αντικατάσταση με νέο χειρουργείο.

Η τεχνική AMIS παρά τα όσα υποστηρίζονται στον τύπο δεν έχει επικρατήσει διεθνώς γιατί είναι μια τεχνική υποστηριζόμενη από μια εταιρεία ορθοπεδικών υλικών και οι ιατροί επιθυμούν να έχουν την επιλογή του υλικού που θα χρησιμοποιήσουν ώστε να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Γρανίτσας A. Νίκος
Ορθοπεδικός – Χειρουργός
www.greekorthopaedic.gr

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πρόταση δυσπιστίας: Απορρίφθηκε με ψήφους 159 κατά έναντι 141 υπέρ

Στην απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας) προχώρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης (28/3) η Βουλή.

Στην ονομαστική ψηφοφορία, η κυβερνητική πλειοψηφία εμφάνισε αρραγές μέτωπο καθώς 159 βουλευτές καταψήφισαν. Μεταξύ αυτών και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Κατσιβαρδάς. Στον αντίποδα, θετικά στην πρόταση τοποθετήθηκαν συνολικά 141 βουλευτές, που αποτελούν και το σύνολο της δύναμης των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς και 3 ανεξάρτητοι βουλευτές (Χουρδάκη, Παπαϊωάννου και Φλώκος). Υπενθυμίζεται, πως μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να καταθέσει νέα πριν την πάροδο 6 μηνών.

Οι παραιτήσεις υπουργών σε πρώτο πλάνο
Ουσιαστικά, όμως, η πρόταση δυσπιστίας πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αφού ουσιαστικά, οι δύο παραιτήσεις υπουργών ήταν που προκάλεσαν τους μεγαλύτερους κλυδωνισμούς στην Κυβέρνηση με αφορμή συνάντησή τους με επιχειρηματία το βράδυ της Κυριακής με την αντιπολίτευση να έχει βάλει ψηλά το δημοσίευμα περί «μονταζιέρας» στην υπόθεση των Τεμπών.

Έτσι, η «ρωγμή» στην κυβέρνηση για το «ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη στα Τέμπη» δεν ήταν η μόνη που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και κλήθηκε να απαντήσει και για τις δύο παραιτήσεις των υπουργών του Μπρατάκου και Παπασταύρου, οι οποίοι το βράδυ της Πέμπτης αποτέλεσαν παρελθόν.

Με μία ανακοίνωση που έπεσε σαν «βόμβα» και λίγο πριν στο βήμα ανέβει ο Νίκος Ανδρουλάκης, το Μαξίμου ανακοίνωσε πως ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως η συμμετοχή τους σε μία κοινωνική εκδήλωση έστειλε το λάθος μήνυμα.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος

Την παραίτησή τους υπέβαλαν στον πρωθυπουργό ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κύριοι Παπασταύρου και Μπρατάκος είχαν κληθεί από τον πρωθυπουργό στο γραφείο του στο Μαξίμου και εκεί του υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Όπως γνωστοποίησε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού οι παραιτήσεις έγιναν αποδεκτές με τον κ. Μητσοτάκη να τους ευχαριστεί για τη μέχρι τώρα συνεργασία τους.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου:

«Ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν πριν από λίγο στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους. Ο Πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία και έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις τους».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η παραίτησή τους ήλθε μετά από συμμετοχή τους σε κοινωνική εκδήλωση η οποία έστειλε το λάθος μήνυμα για την κυβέρνηση.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Εκτακτο | Εξαφάνιση άνδρα απο την Καβάλα

Ο 34χρονος χρήστος Θώμος από την καβάλα εξαφανίστηκε στις 27 Μαρτίου με τους συγγενεις του να τον αναζητούν.

Χάθηκε στις 10 π.μ, έχει ύψος 1,90 και φορούσε μαύρη ζακέτα north face με κουκούλα και κάτω φόρμα μαύρη η μπλε. Κουβαλάει ένα σακίδιο πλάτης. Παρακαλείτε όποιος τον έχει δει να επικοινωνήσει με τους οικείους του στο 6974341419 και τον πατέρα του χρήστου Θωμά Θωμο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en