Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Οφειλές στα Ταμεία | Δόσεις με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Αλλάζει τρόπος υπολογισμού των δόσεων για οφειλέτες των ασφαλιστικών Ταμείων. Κριτήριο τα εισοδήματα, όπως επίσης και η περιουσιακή κατάσταση. Τι ισχύει ανά περιπτώσεις.

Με κύριο γνώμονα-κριτήριο τα εισοδήματα και λαμβάνοντας υπόψιν τα περιουσιακά στοιχεία, θα καθορίζονται οι δόσεις των οφειλετών των ασφαλιστικών Ταμείων. Το εν λόγω θεσμικό πλαίσιο, που εντάσσεται στον εξωδικαστικό μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, αφορά στα Ταμεία και βρίσκεται στην τελική του επεξεργασία. Αυτό που προκύπτει, βάσει των πληροφοριών, είναι ότι ο οφειλέτης δεν θα έχει… λόγο στην διαμόρφωση των δόσεων, οι οποίες θα προκύπτουν αποκλειστικά και μόνο από τα εισοδηματικά και περιουσιακά του στοιχεία.

Για όσους έχουν χρέη ως 3.000 ευρώ, οι δόσεις θα καθορίζονται ως τις 36, με την υποσημείωση ότι από το εν λόγω ποσό δεν θα αφαιρούνται τόκοι και προσαυξήσεις. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα πληρώνεται όλο το κεφάλαιο, χωρίς καμία επιπρόσθετη επιβάρυνση. 

Σ’ ό,τι αφορά τα χρέη άνω των 3.000 ως και 20.000 ευρώ, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», το πλαίσιο που φέρεται να προκρίνεται , έχει ως «κορωνίδα» τη διαμόρφωση των δόσεων ως ποσοστό επί του εισοδήματος. Το τελευταίο θα προκύπτει μέσα από κλίμακες εισοδήματος και οφειλής, που μένει να αποσαφηνιστούν. 

Περιουσιακά κριτήρια για χρέη άνω των 20.000 ευρώ

Αναφορικά τώρα με τα χρέη στα ταμεία άνω των 20.000 ευρώ, επιπρόσθετος παράγοντας καθορισμού των δόσεων, θα είναι η περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη. Πέραν του εισοδήματος, θα εξετάζεται από τις αρμόδιες αρχές και η αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, ο οποίος υποχρεούται να την κοινοποιεί μέσω του Ε9 καταθέτοντας την αίτηση για ένταξη σε ρύθμιση βάσει του νόμου 4469/2017 για τον εξωδικαστικό μηχανισμό διακανονισμού χρεών. Μαζί με το Ε9, θα συνυποβάλλει και τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, και ενδεχομένως ακόμη και αυτούς όπου είναι συνδικαιούχος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω διαδικασία,  που «εμπλέκει» την ακίνητη περιουσία στα κριτήρια καθορισμού δόσεων, για χρέη άνω των 20.000 ευρώ, δεν θα αφορά μόνο τα χρέη στα Ταμεία, αλλά και αυτά προς τις τράπεζες. 

Επιπρόσθετα στη νέα ρύθμιση δεν θα επιβάλλεται τόκος 5% στις δόσεις αποπληρωμής, όπως ισχύει σήμερα, ενώ μέχρι στιγμής βρίσκεται προς διαβούλευση και το ποσοστό των προστίμων που θα γλιτώνουν οι οφειλέτες, βάσει των δόσεων. 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Την Καβάλα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου

Την Καβάλα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου το πρωί της Τρίτης 14 Μαϊου, η οποία περιόδευσε στην πόλη και συζήτησε με αρμόδιους για τα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες στον κλάδο των μεταφορών

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συνόδευσαν στον Δ. Νέστου Υποψήφιοι Ευρωβουλετές

Τελική ευθεία για την Κυριακή των Ευρωεκλογών με τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές να περιοδεύουν στην επικράτεια αποκτώντας εικόνα για τα θέματα κάθε τόπου.

Στο πλευρό του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη, βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας 13 Μαϊου στην Χρυσούπολη και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να συζητήσουν με τους αγρότες και τους αρμόδιους φορείς που παρευρέθησαν, για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θέματα λειψυδρίας απασχολούν τους αγρότες στην Π.Ε Καβάλας

Δεν είναι μόνο οι χαλαζοπτώσεις και οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες στον Νομό Καβάλας, αλλά οι αγρότες καλούνται συνεχώς να αντιμετωπίζουν ζημιοφόρα προβήματα.

Είτε στον Δήμο Παγγαίου με το φράγμα του Μαρμαρά, είτε στον Δήμο Νέστου με την χαμηλή στάθμη του ποταμού, οι αγρότες αναμένεται να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα με το πότισμα των καλλιεργειών τους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en