Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΕΜΟΣ

Ουκρανία | Ρωσικά άρματα σε απόσταση αναπνοής από το Κίεβο

Σφοδρές μάχες σημειώνονται στα περίχωρα του Κίεβου μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων, με ρωσικά άρματα μάχης να φτάνουν στις βορειοανατολικές παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας, την οποία απειλούν να περικυκλώσουν αφού έφθασαν ήδη στα βόρεια και δυτικά προάστιά της.

Στήλες καπνού υψώνονται από το χωριό Σκιμπίν, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το τελευταίο φράγμα των ουκρανικών δυνάμεων πριν από τη βορειοανατολική είσοδο του Κιέβου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πολέμησαν σκληρά στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να κρατήσουν τον έλεγχο του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου πριν από την πρωτεύουσα, βασικής βορειοανατολικής εισόδου της.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, “οι υπερασπιστές του Κιέβου κρατούν σταθερά τις θέσεις τους, προστατεύοντας τις κρίσιμες υποδομές της πόλης”.

Την ίδια ώρα, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας εκτιμά πως η Ρωσία έχει δώσει εντολή σε μεγάλο μέρος των στρατιωτικών της δυνάμεων στην Ουκρανία να περικυκλώσουν πόλεις-κλειδιά, γεγονός που επιβραδύνει την προέλασή της.

Το μεσημέρι, βροχή ρωσικών πυραύλων Grad έπεσε στο έρημο χωριό Βελίκα Ντιμέρκα, περίπου πέντε χλμ. από τα όρια του Κιέβου. Οι πύραυλοι έπληξαν πολλά σπίτια του χωριού, στο οποίο πλησίαζαν τις τελευταίες ημέρες τα ρωσικά στρατεύματα και όπου οι ουκρανικές δυνάμεις διαθέτουν μόνο ελάχιστη παρουσία.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, ο μισός πληθυσμός του πολεοδομικού συγκροτήματος του Κιέβου έχει φύγει αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

“Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ένας στους δύο κατοίκους του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη. Σήμερα, κάτι λιγότερο από δύο εκατομμύρια κάτοικοι βρίσκονται εδώ”, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση.

“Ωστόσο το Κίεβο έχει μετατραπεί σε φρούριο”, είπε ο Κλίτσκο, κατά τη 15η ημέρα της ρωσικής εισβολής: “Κάθε δρόμος, κάθε κτίριο, κάθε σημείο ελέγχου, έχει οχυρωθεί”.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος του Κίεβου, η πόλη βάσει των προμηθειών που έχει σε τρόφιμα, νερό, καύσιμα και άλλα ζωτικής σημασίας αγαθά, θα αντέξει μια πολιορκία 10 ημερών.

Ουκρανοί εξουδετέρωσαν ρωσική φάλαγγα

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι εξουδετέρωσε ένα σύνταγμα ρωσικού πυροβολικού και σκότωσε τον διοικητή του, συνταγματάρχη Α. Ζαχάρωφ, στο Μπροβάρι, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως “ο διοικητής του συντάγματος κατοχής, συνταγματάρχης Zakharov, εκκαθαρίστηκε. Κατά τη διάρκεια της μάχης στην περιοχή Brovary της περιοχής του Κιέβου, η τακτική ομάδα τάγματος (BTGr) του 6ου συντάγματος τανκ (Chebarkul) της 90ης μεραρχίας αρμάτων της Κεντρικής Διοίκησης υπέφερε σημαντικές απώλειες προσωπικού και εξοπλισμού”.

Το CNN εντόπισε και επαλήθευσε το βίντεο που κοινοποίησε το υπουργείο Άμυνας και δείχνει μια ρωσική στρατιωτική φάλαγγα να δέχεται επίθεση και να υποχωρεί.

Την ίδια ώρα, αναφορές από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάνουν λόγο για έλλειψη τροφίμων στην Μαριούπολη και λεηλάτηση καταστημάτων και φαρμακείων. “Ο κόσμος έχει αρχίσει να τσακώνεται για τα τρόφιμα”, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού. “Όλα τα καταστήματα και τα φαρμακεία λεηλατήθηκαν πριν από τέσσερις-πέντε ημέρες. Ορισμένοι έχουν ακόμη τρόφιμα, αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμη”, είπε ο ίδιος.

Επιθέσεις αναφέρονται στο Χάρκοβο, στην Ιζιούμ, τη Σούμι και την Οχτίρκα, ενώ και το Νικολάεφ βομβαρδίζεται από τον ρωσικό στρατό.

Ο δήμαρχος του Νικολάεφ, ο Ολεξάντρ Σιενκέβιτς, ανέφερε μέσω Facebook πως του αναφέρθηκαν εκτοξεύσεις πολλών ρουκετών στον βορρά. “Είτε δοκιμάζουν πόσο ισχυρά είναι τα φυλάκιά μας ή ετοιμάζονται για έφοδο”, εκτίμησε ο ίδιος, αναφερόμενος στις ρωσικές δυνάμεις. Το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του επιβραδύνουν και ανακόπτουν τη ρωσική επίθεση. “Οι Ρώσοι κατακτητές έχουν σταματήσει προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ ο εχθρός έχει υποστεί σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, όπλα και υλικό”, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες και φέρνουν εφεδρείες.

Ουκρανία: Ρωσικά άρματα σε απόσταση αναπνοής από το Κίεβο - Χωρίς τρόφιμα η Μαριούπολη
Η κατάσταση στην ουκρανική επικράτεια

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ο Πούτιν προειδοποιεί τις χώρες του ΝΑΤΟ ακόμα και για χρήση πυρηνικών!

Οπρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνει σήμερα, Πέμπτη (29/2), την ετήσια ομιλία του. Μέχρι στιγμής, έχει ενημερώσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία – ή την «ειδική επιχείρηση», όπως επιμένει να τον χαρακτηρίζει η χώρα του – τις πυρηνικές δυνατότητες της Μόσχας και τη σχέση της με τη Δύση.

Η ομιλία έρχεται δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο Πούτιν αναμένεται να κερδίσει άλλη μια εξαετή θητεία με συντριπτική διαφορά.

«Σήμερα, που η πατρίδα μας υπερασπίζεται την κυριαρχία και την ασφάλειά της και προστατεύει τις ζωές των συμπατριωτών μας» είπε, αναφερόμενος στις ουκρανικές περιοχές που έχει προσαρτήσει η Μόσχα.

«Ο αποφασιστικός ρόλος σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα ανήκει στους πολίτες μας, στην ενότητά μας, στην αφοσίωση στην πατρίδα μας και στην ευθύνη για την τύχη της» σημείωσε, επί του ιδίου θέματος.

Ισχυρίστηκε πως ο ρωσικός λαός υποστηρίζει την «ειδική επιχείρηση, κατά απόλυτη πλειοψηφία» και τόνισε πως «παρ’ όλες τις δοκιμασίες και την πικρία των απωλειών, ο λαός είναι αμετακίνητος σε αυτή την επιλογή».

«Δεν ξεκινήσαμε εμείς αυτόν τον πόλεμο στο Ντονμπάς. Όπως έχω πει πολλές φορές, θα κάνουμε τα πάντα για να τον τερματίσουμε, για να εξαλείψουμε τον ναζισμό. Για να εκπληρώσουμε όλα τα καθήκοντα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Για να προστατεύσουμε την κυριαρχία και την ασφάλεια των πολιτών μας» υπογράμμισε.

Continue Reading

ΠΟΛΕΜΟΣ

Πόλεμος Ισραήλ: Σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων

Ένα διπλωματικό θρίλερ φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων, με αντάλλαγμα την ολιγοήμερη κατάπαυση πυρός στη Γάζα. Ισραήλ, ΗΠΑ και Χαμάς διαψεύδουν και όλα αυτά την ώρα που στην Ερυθρά Θάλασσα, οι αντάρτες Χούθι ισχυρίζονται πως κατέλαβαν εμπορικό πλοίο ισραηλινών συμφερόντων.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Guardian | Έτσι στήθηκε η επιχείρηση “Μαύρο Σάββατο” στο Ισραήλ από την Χαμάς

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian ακολουθήθηκαν κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες από την Χαμάς :

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en