Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Οριστικά στους δήμους τα εγκαταλελειμμένα κτίρια

image_print

Νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος που σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση , ορίζει τους δήμους αποκλειστικά αρμόδιους – διαχειριστές των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό.

Όπως ανάφερε σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα ” ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ” που υπογράφεται από τη Μάχη Τράτσα,η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι ήδη έτοιμη και προβλέπεται σ΄αυτήν μεταξύ άλλων η δυνατότητα οι δήμοι ν΄αναθέτουν -εκχωρούν τη διαχείριση σε Δημοτική Ανώνυμη Εταιρία ” ή ακόμη και σε ΝΠΔΔ ή ΝΙΔΔ, με εμπειρία στη διαχείριση -αξιοποίηση ακινήτων, όπως οι εταιρίας Real Estate κλπ”.

Για τον σκοπό αυτό οι δήμοι , σύμφωνα με το νομοθέτημα που επικαλείται το δημοσίευμα ” θα μπορούν να ιδρύουν εταιρίες ή να συμμετέχουν σε εταιρίες κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας”.

Επίσης η σχετική νομοθετική ρύθμιση , αναφέρει το δημοσίευμα, θα παρέχει στους δήμους τη δυνατότητα ” ίδρυσης μια Δημοτικής Τράπεζας Γης ( αυτόνομα ή σε συνεργασία με άλλους επαγγελματικούς φορείς) για την τήρηση μητρώου ακινήτων.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι στη ρύθμιση προβλέπεται ότι τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα θα περιέχονται στους δήμους έως και για 50 χρόνια από την έκδοση της σχετικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου . Στο δικαστήριο θα προσφεύγει ο δήμος , αφού η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου έχει λάβει σχετική απόφαση για τον χαρακτηρισμό του ακινήτου ως εγκαταλελειμμένου.

Επίσης ο δήμος οφείλει πριν την προσφυγή στο Δικαστήριο να έχει ενημερώσει σχετικά τον μέχρο τότε κάτοχο ή διαχειριστή του ακινήτου. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται , σύμφωνα με το δημοσίευμα , ακίνητα που βρίσκονται σε διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμών.

Ποιο θα θεωρείται εγκαταλελειμμένο

Κατά τη νομοθετική ρύθμιση, στις εξής περιπτώσεις θα χαρακτηρίζεται ένα ακίνητο εγκαταλελειμμένο :

  • Να μην κατοικείται
  • Να μη χρησιμοποιείται για νόμιμη δραστηριότητα

  • Την τελευταία δεκαετία να μην έχει συνδέσεις με δίκτυα κοινής ωφέλειας

  • Να παρουσιάζει εικόνα ερείπωσης ή να έχει εκδοθεί πρωτόκολλο επικινδύνου

  • Να αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια

  • Να μην έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και στο Ε9

  • Να παραμένει ημιτελές την τελευταία 15ετία κ.α

Μετά από τα 50 χρόνια

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα , η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει, μετά την παρέλευση της 50ετίας , την επιστροφή του ακινήτου στο νόμιμο ιδιοκτήτη , εφόσον υπάρχει στον οποίο επίσης ” θα του αποδίδονται τότε τα έσοδα από την αξιοποίηση του ακινήτου αφού παρακρατηθούν οι πιστοποιημένες δαπάνες αποκατάστασης , επανάχρησης. δημοτικοί φόροι -τέλη, που όφειλε ο ιδιοκτήτης πριν περιέλθει η διαχείριση του ακινήτου στο δήμο , το ποσό που αντιστοιχεί στο 20% όλων αυτών των κονδυλίων ως διαχειριστική δαπάνη κ.α “.
Στην περίπτωση που ” οι παρακρατήσεις υπερβαίνουν τα έσοδα ή εάν δεν υπάρχουν έσοδα, η επαναφορά του ακινήτου συντελείται εφόσον ο ιδιοκτήτης του κτιρίου καταβάλει τη διαφορά των δαπανών .Διαφορετικά ο δήμος θα εγγράφει προσημείωση στο ακίνητο.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Πυροσβεστική Καβάλας: Προειδοποίηση για τη χρήση drones σε πυρκαγιές

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας, η οποία υπενθυμίζει την απαγόρευση χρήσης drone σε περιοχές όπου επιχειρούν εναέρια πυροσβεστικά μέσα.
image_print

Προειδοποίηση προς τα μέσα ενημέρωσης και τους χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) απευθύνει η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Καβάλας, επισημαίνοντας ότι η χρήση τους κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών μπορεί να θέσει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των εναέριων πυροσβεστικών μέσων και των πληρωμάτων τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση, κατά τη διάρκεια δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου 2025 στην περιοχή Κοκκινοχώρι του Δήμου Παγγαίου, διαπιστώθηκε ότι ιδιώτης, εκπρόσωπος ή συνεργάτης τοπικού μέσου ενημέρωσης απογείωσε drone με σκοπό την καταγραφή του συμβάντος, ενώ στην περιοχή επιχειρούσαν εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η ενέργεια αυτή δημιούργησε σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια των πτήσεων και των επιχειρήσεων.

Η Υπηρεσία καλεί όλους τους χειριστές drone να αποφεύγουν αντίστοιχες ενέργειες και υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια πυρκαγιών ισχύουν περιορισμοί στις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας. Στο σχετικό Δελτίο Πληροφοριών Πτήσης – Ασφάλειας Πτήσεων επισημαίνεται ότι οι παραβάσεις μπορεί να επιφέρουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, καθώς και κατάσχεση του εξοπλισμού.

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πασχαλίδης: Συνάντηση με Ζαχαράκη για την εκπαίδευση στην Καβάλα

Ο Γιάννης Πασχαλίδης με τη Σοφία Ζαχαράκη κατά τη συνάντησή τους στο Υπουργείο Παιδείας.
image_print

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη, με την οποία συζήτησε διάφορα ζητήματα αρμοδιότητάς της που αφορούν την Π.Ε. Καβάλας.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής εξέθεσε στην Υπουργό τα προβλήματα λειτουργίας του Μουσικού Σχολείου Καβάλας και υπογράμμισε την ανάγκη κατασκευής νέου Μουσικού Σχολείου στην πόλη μας, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές απαιτήσεις. Η Υπουργός ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι αντιμετωπίζει θετικά αυτή την προοπτική, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το Μουσικό Σχολείο θα παραλάβει μουσικά όργανα συνολικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ενίσχυσης που θα λάβουν τα Μουσικά Σχολεία τα τελευταία 17 χρόνια.

Επιπλέον, ο Βουλευτής επεσήμανε τα ζητήματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στα εργαστήρια ναυτιλιακού τομέα που υπάγονται στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Καβάλας, καθώς για το επόμενο σχολικό έτος η πραγματοποίηση των προβλεπόμενων εργαστηριακών μαθημάτων προϋποθέτει βασικό και αναγκαίο εξοπλισμό, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι σε έλλειψη. Η Υπουργός ανέφερε πως θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για τα ζητήματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης που της τέθηκαν.

Τέλος, ο Βουλευτής έθεσε στην Υπουργό το ζήτημα της οδικής ασφάλειας στο Ποδοχώρι Καβάλας. Ειδικότερα, ο Βουλευτής ανέφερε ότι στον δρόμο που διέρχεται μπροστά από το Γυμνάσιο και το Λύκειο της περιοχής απουσιάζει η αναγκαία σήμανση, ενώ η έλλειψη προειδοποιητικών πινακίδων, διαβάσεων πεζών και άλλων μέτρων προστασίας αυξάνει τον κίνδυνο για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Η Υπουργός ανέφερε ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την τοποθέτηση διάβασης πεζών μπροστά από το σχολείο το συντομότερο δυνατό.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε σχετικά:

«Ευχαριστώ θερμά την Υπουργό για τη σημερινή συνάντηση. Άκουσε με μεγάλη προσοχή τους προβληματισμούς που εξέθεσα και θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες προς επίλυση των αναφερομένων ζητημάτων.»

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: “Ποτάμι” η οδός Πέλλης από σπάσιμο σωλήνα

image_print

Σωλήνας έσπασε σε εργοτάξιο της ΔΕΥΑ στην οδό Πέλλης, στο ύψος του 1ου Λυκείου Καβάλας, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες νερού να κατακλύσουν το οδόστρωμα. Η διαρροή δημιούργησε «ποτάμι» στον δρόμο, ενώ στο σημείο αναμένεται η αποκατάσταση της βλάβης από τα αρμόδια συνεργεία. Οι οδηγοί καλούνται να κινούνται με ιδιαίτερη προσοχή.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en