ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ομόλογα | Στοίχημα για φρέσκο χρήμα!

Αυτό που μετράει στην έκδοση των 5ετών τίτλων είναι η προσέλκυση νέων κεφαλαίων, όχι το επιτόκιο, τονίζουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η προσέλκυση «φρέσκων» κεφαλαίων στην ελληνική αγορά ομολόγων είναι το μεγάλο στοίχημα της έκδοσης 5ετών τίτλων, που έχει προετοιμασθεί και περιμένει «πράσινο φως» από την κυβέρνηση, τονίζουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, χαρακτηρίζοντας ως αποπροσανατολιστική τη συζήτηση για το επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου.

Η προσπάθεια που γίνεται αυτή την περίοδο, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, είναι να μη δοθεί απλώς ένα «δωράκι», με τη μορφή της βελτιωμένης απόδοσης, στους κατόχους του 5ετούς ομολόγου του 2014, για να ανταλλάξουν τους τίτλους τους με νέους. Αν επιδιωκόταν μόνο αυτό, θα μπορούσε ήδη η Ελλάδα να έχει προχωρήσει σε μια έκδοση της τάξεως των 2 δισ. ευρώ με επιτυχία και με επιτόκιο αρκετά χαμηλότερο από το 4,95% του παλαιού 5ετούς ομολόγου.

Στόχος τώρα, όπως τονίζουν, είναι να εισέλθουν στην έκδοση νέα κεφάλαια, που δεν έχουν τώρα επενδυτική «επαφή» με τα ελληνικά ομόλογα και να ανταμειφθούν με μια ικανοποιητική απόδοση, που δεν θα αφήνει περιθώρια να ζημιωθούν από απρόβλεπτες διακυμάνσεις των τιμών, ώστε να δοθεί το μήνυμα στη διεθνή αγορά ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής και αποδοτικός προορισμός κεφαλαίων.

Πάντως, οι ίδιες πηγές αποφεύγουν να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη για την τελική απόδοση των ομολόγων κατά τη διάθεσή τους στους επενδυτές, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα το γνωρίζουμε μόνο όταν θα κλείσει το βιβλίο προσφορών, που εκτός απροόπτου, σύμφωνα με όσα εκτιμούν στελέχη της τραπεζικής αγοράς, θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.

Θα έχει προηγηθεί, πιθανότατα, η αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P στην κατηγορία “B” (από “B-“ που βαθμολογείται τώρα), την προσεχή Παρασκευή. Μετά την αναμενόμενη αυτή αναβάθμιση, η Ελλάδα θα βρίσκεται, με βάση τις αξιολογήσεις της S&P, ακριβώς στην ίδια βαθμίδα, όπου βρισκόταν και το 2014, όταν είχαν γίνει οι δύο δοκιμαστικές εκδόσεις ομολόγων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα έκδοση έχει τις προϋποθέσεις για μείωση της απόδοσης χαμηλότερα από το 2014. Όπως επισημαίνει στους “Financial Times” ο Πίτερ Σάφρικ της RBC Capital Markets, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είναι χαμηλότερη από το επίπεδο που βρισκόταν όταν έγινε η τελευταία έκδοση 5ετών τίτλων, το 2014, κάτι διαμορφώνει ευνοϊκές συνθήκες για την Ελλάδα στην αγορά.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version