Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ολοταχώς προς συμφωνία και εκλογές

Νέο ραντεβού την Κυριακή στις 14:00 μμ για να κλείσουν οι εκκρεμότητες – Στόχος η οριστικοποίηση πριν από τον Δεκαπενταύγουστο.

Εντείνονται τα σενάρια ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων καθώς η συμφωνία με τους δανειστές βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο και όλα δείχνουν πως μέχρι την Κυριακή το βράδυ ή το μεσημέρι της Δευτέρας θα έχει οριστικοποιηθεί το κείμενο και τα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν ως προαπαιτούμενα για την  ένταξη στον ESM.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στο Μαξίμου έχει επικρατήσει ο σχεδιασμός για «εκλογικό αιφνιδιασμό» με προκήρυξη εκλογών αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας στις 18 Αυγούστου και την εκταμίευση της δόσης στις 19.

Και ήγγικεν το Μνημόνιο

Εκλεισαν πολλά αλλά όχι όλα, μετά από συνάντηση που διήρκεσε 6,5 ώρες μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και των κκ Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη, ενώ νέο ραντεβού ορίστηκε για σήμερα στις 14:00 το μεσημέρι. Η συνάντηση που ξεκίνησε στις 18:00 ολοκληρώθηκε στις 00:30 μετά τα μεσάνυχτα γεφυρώθηκαν χάσματα και τέθηκε το πλαίσιο του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί προς ψήφιση στις 18 του Αυγούστου στην ελληνική Βουλή.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η κυβέρνηση πέτυχε να περάσει ένα ενιαίο πακέτο προαπαιτούμενων για ένταξη στον ESM και εκταμίευση της πρώτης δόσης, δέχθηκε ωστόσο να υπάρξει δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Αναφορικά με το χθεσινό EFC, κυβερνητικές πηγές λένε ότι «ήταν θετική η εισήγηση και από τους τέσσερις θεσμούς ότι η Ελλάδα κάνει τα συμφωνηθέντα»

Κάνουν επίσης σαφές ότι δεν μπήκε από καμία πλευρά αίτημα για δάνειο-«γέφυρα». Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για ψήφιση προαπαιτούμενων και Μνημονίου από τη Βουλή πριν από τον 15Αύγουστο.

Οι «prior actions» θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο του τρίτου Μνημονίου και δεν θα έρθουν ξεχωριστά, προκειμένου να μην τεθεί ζήτημά με την ψήφισή τους.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του Σαββάτου, ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας έλεγε ότι στα προαπαιτούμενα αυτά δεν υπάρχει θέμα πρόωρων συντάξεων, αλλά ζήτημα αλλαγών στη ρύθμιση των 100 δόσεων, όπου θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια και θα αυξηθεί το επιτόκιο.

Διαφωνίες εντοπίζονται στα ενεργειακά, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Την τελευταία στιγμή η τρόικα δέχθηκε την επιστροφή του ΦΠΑ στο βόειο κρέας επιστρέφει στο ΦΠΑ 13%, από 23%. Η κυβέρνηση δέχθηκε την παραμονή στο 23%, των φροντιστηρίων.

Οι κάλπες είναι κοντά

Αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτα με τα έως τώρα δεδομένα κάλπες μπορεί να στηθούν ακόμα και στις 13 Σεπτεμβρίου, με τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων, τον έλεγχο του εσωκομματικού σκηνικού, ενώ θέτει το πλαίσιο της αντιπαράθεσης και παγιώνει τις αλλαγές στην αντιπολίτευση.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να προλάβει κινήσεις τόσο της Αριστερής Πλατφόρμας όσο και άλλων τάσεων στο εσωκομματικό σκηνικό, ενώ παράλληλα θα επιβάλλει ο ίδιος με λίστα τους υποψηφίους στις εκλογές. Με τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει την πολιτική κυριαρχία και επιβάλλει τον ρυθμό των εξελίξεων διατηρώντας τον έλεγχο.

Στο σενάριο των πρόωρων εκλογών, πριν το συνέδριο του κόμματος, αντιδρά ακόμα και η τάση των 53, η οποία αν και δεν καταγράφεται ενιαία εν τούτοις φαίνεται να αντιτίθεται σε βίαιες πολιτικές εξελίξεις με στόχο την πολιτική κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα.

Όπως έχουν διαμορφωθεί οι πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η διάσπαση φαίνεται αναπόφευκτη, ωστόσο η επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων με ένα τέτοιο τρόπο μπορεί είτε να οδηγήσει μια «αναίμακτη» διαίρεση, είτε και σε «κόμμα μέσα στο κόμμα».

Στο Μαξίμου πάντως ένα είναι βέβαιο  διαρκώς κάνουν σενάρια και ασκήσεις δοκιμάζοντας τα νερά και τις ανοχές του κόμματος, προσπαθώντας να προλάβουν και την κοινωνία…. “μουδιασμένη” πριν εφαρμοστούν τα μέτρα.

 Η ένταση κλιμακώνεται καθημερινά μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία παρακολουθντας το εύρος και τη δυναμική των δημόσιων τοποθετήσεων που προαναγγέλλουν ρήξη.
 
Πρόσφατα παραδείγματα αυτό του Παναγιώτη Λαφαζάνη που μιλώντας στην εφημερίδα “Κεφάλαιο”  έριξε τη μπάλα στο γήπεδο του Τσίπρα
 
“Σε τροχιά ρήξης βρίσκεται, δυστυχώς, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, οι οποίες έχουν μπει στον δρόμο ενός τρίτου μνημονίου. Είναι μια τροχιά ρήξης με τις ταυτοτικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και θα έλεγα ρήξης με τον μπλοκ των κοινωνικών δυνάμεων, ιδιαίτερα των πιο φτωχών στρωμάτων που στήριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζουν τη χώρα”.
 
Λίγ μετά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, μέσω twitter, επιβεβαίωσε το νέο κόμμα  
 
“Φαίνεται ότι ερρίφθη ο κύβος για δημιουργία νέου κόμματος από την Αριστερή Πλατφόρμα. Ας γίνει τουλάχιστον ήρεμα, ώριμα και δημοκρατικά”.
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης,  σε συνέντευξή του στην  “Ημερησία” ζήτησε καθαρά την παραίτηση των διαφωνούντων
 
“Σε τρεις κρίσιμες ψηφοφορίες για την πορεία της χώρας αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να μη στηρίξουν την κυβέρνηση και εφηύραν την παγκόσμιας πρωτοτυπίας πατέντα να ‘στηρίζουν’ την κυβέρνηση δια της καταψηφίσεως κρίσιμων επιλογών της. Δεν θα ήθελα να δώσω μαθήματα σε σεβαστούς συντρόφους. Προσωπικά, όμως, αν διαφωνούσα με την κυβέρνηση και την πλειοψηφία του κόμματός μου σε τόσο σοβαρά ζητήματα θα διάλεγα τον δρόμο της παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα”.
sofokleousin.gr

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε από χθες το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τον τίτλο: «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις»

Το σχέδιο νόμου έχει τέσσερα βασικά σκέλη. Με το πρώτο συστήνεται το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, με σκοπό την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας προς όφελος τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, ενώ στο δεύτερο σκέλος περιλαμβάνονται διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Στο τρίτο συστήνεται στις Ένοπλες Δυνάμεις το Σώμα Πληροφορικής, με αποστολή τη στρατιωτική τους θωράκιση έναντι των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών κυβερνοασφάλειας και το τέταρτο σκέλος περιλαμβάνει επιμέρους ρυθμίσεις θεμάτων που αφορούν κυρίως στην εύρυθμη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων και στην παρεχόμενη από αυτά υγειονομική φροντίδα, νέα ειδικά προγράμματα θητείας ανδρών και γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις, στρατολογικές ρυθμίσεις κ.ά..

Στο νομοσχέδιο υπάρχει επίσης πρόβλεψη για ειδική αποζημίωση πληρωμάτων πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται σε αποστολή και ειδική αποζημίωση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί ειδικές αποστολές. Τα ποσά για τις δύο κατηγορίες ανέρχονται σε 24 εκατομμύρια ευρώ και 16 εκατομμύρια ευρώ ετησίως αντίστοιχα.

Υπάρχουν επίσης ρυθμίσεις για μειωμένη θητεία, αλλά και ρυθμίσεις για φοιτητές σε ορισμένες ειδικότητες.

Παράλληλα, στο σχέδιο νόμου υπάρχει πρόβλεψη για αναγκαστική απαλλοτρίωση παρακείμενων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις χώρων για λόγους πυρασφάλειας.

Η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης ξεκίνησε την 30ή Απριλίου 2024, και θα ολοκληρωθεί την 13η Μαΐου 2024.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ευριπίδης Στυλιανίδης | Θέμα δανείων των ποντίων και χρηματοδότηση αγροτών

Σε σύσκεψη εργασίας, ενόψει Ευρωεκλογών, στο Μαξίμου συμμετείχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης. Συζητήθηκε η προεκλογική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας στη Β. Ελλάδα και θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από την Κυβέρνηση.

Ο Ε. Στυλιανίδης είχε την ευκαιρία να θέσει στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, δύο καίρια ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Το ένα, αφορά στα ζητήματα των αγροτών της Αν. Μακεδονίας και Θράκης και την όσο το δυνατόν ταχύτερη χρηματοδότηση και περαιτέρω στήριξη τους, παράλληλα με την προσπάθεια βελτίωσης της νέας ΚΑΠ.

Το δεύτερο, αφορά στην ανάγκη νέας διευκολυντικής ρύθμισης για τα εκκρεμή δάνεια των Παλιννοστούντων Ποντίων που έχουν περιέλθει μετά την προηγούμενη παρέμβαση στο δημόσιο, ώστε να παραταθεί η προθεσμία των 120 δόσεων.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10:00 θα προεδρεύσει στην τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αποτελεί το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων που αφορούν την εθνική ασφάλεια της χώρας. Ιδρύθηκε το 2019 από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και διαδέχθηκε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (επίσης ΚΥΣΕΑ).

Στο ΚΥΣΕΑ συμμετέχουν ο Πρωθυπουργός, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και οι Υπουργοί:

  • Εξωτερικών.
  • Εθνικής Άμυνας.
  • Προστασίας του Πολίτη.
  • Μετανάστευσης και Ασύλου.
  • Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
  • Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, από σήμερα αρχίζει επισήμως η αντιπυρική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει έως την 31η Οκτωβρίου. Ήδη, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν απευθύνει «ισχυρή σύσταση» στους συμπολίτες μας «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί» κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και «να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς».

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en