ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί ένταξης των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεων για τον εορτασμό της ένταξης του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ, που διοργάνωσε ο Δήμος Καβάλας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, με μία πανηγυρική τελετή στην είσοδο του Αρχαίου Θεάτρου των Φιλίππων, όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια των πινακίδων ένταξης των Φιλίππων στην UNESCO.

Είναι ημέρα ιστορική και μεγάλης χαράς ,ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των μνημείων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ήταν η αγαστή συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων των Υπουργείων με τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία.

Σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα η Ευρωπαϊκή κίνησης Καβάλας με την εκδήλωση στο ίδρυμα Θεοχαράκη, οπού η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, σε συνεργασία με τον δήμαρχο Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλο, τον διευθυντή του ιδρύματος Θεοχαράκη Φώτη Παπαθανασίου και τον επίτιμο διοικητή της ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων Παναγιώτη Γεννηματά, έδωσαν την απαραίτητη εξωστρέφεια στην Αθήνα καλώντας εκπροσώπους της Πολιτειακής ηγεσίας -Ακαδημαϊκής -πολιτισμικής και διπλωματικής κοινότητας .

Επίσης ο τηλεοπτικός σταθμός του ΕΝΑ CHANNEL και η εκπομπή ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ με τα μοναδικά επίγεια και εναέρια πλάνα στο 5λεπτο τρέιλερ της επίσημης υποψηφιότητας που επιμελήθηκαν αλλά και με την παραγωγή ειδικής εκπομπής για το θέμα, συνέβαλαν τα μέγιστα στην ολοκλήρωση του φακέλου της υποψηφιότητας.

Με μια εκδήλωση γεμάτη συγκινησιακή φόρτιση και πολλούς συμβολισμούς, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, ολοκληρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι οι διήμεροι εορτασμοί για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου Φιλίππων η υπουργός αποκάλυψε την αναμνηστική πινακίδα, επιβεβαιώνοντας πλέον και τυπικά την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι πινακίδες ενημερώνουν πλέον τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους τουρίστες που κάθε χρόνο έρχονται στους Φιλίππους, ότι επισκέπτονται ένα διεθνές μνημείο με ιδιαίτερους συμβολισμούς, όχι μόνο για την ιστορία των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, αλλά και τον χριστιανισμό. Από τους Φιλίππους διαδόθηκε από τον Απόστολο Παύλο σε ολόκληρη την Ευρώπη το ευαγγελικό μήνυμα, ιδρύοντας την πρώτη χριστιανική εκκλησία στη Γηραιά Ήπειρο και βαφτίζοντας την πρώτη Ευρωπαία και Ελληνίδα χριστιανή, την Αγία Λυδία. Εξάλλου, είναι ο τόπος όπου πραγματοποιήθηκε η μάχη των Φιλίππων, στην ομώνυμη πεδιάδα στον ίσκιο του χρυσοφόρου όρους Παγγαίου, που μετέβαλε την πολιτική ιστορία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version