Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Οι 53 στο στόχαστρο | Ποιούς ενοχλούν

image_print

Η προσπάθεια αποϊδεολογικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και στροφής στο κέντρο. Η θολή εικόνα των media και η ανθρωπογεωγραφία της κίνησης

Σε πολιτικό-mediaκό ναρκοπέδιο φαίνεται ότι οδηγείται η κίνηση των 53 του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η διεύρυνση της πολιτικής επιρροής στην κυβέρνηση και η ανάδειξή της σε συνεκτικό κρίκο της ενότητας του κόμματος είναι πλέον προφανές ότι προκαλεί αντιδράσεις, τόσο σε εξωτερικούς όσο και ενδογενείς παράγοντες. Η εστίαση των media στους ανθρώπους και τα δρώμενα της τάσης των 53 είναι ενδεικτική της προσπάθειας να ελεγχθεί η δυναμική και το εύρος της παρέμβασής της, καθώς αποτελούν το βασικό -ίσως και μόνο- ανάχωμα στην προσπάθεια αλλαγής του πολιτικού DNA του ΣΥΡΙΖΑ και ενσωμάτωσής του στο κατεστημένο.

Ανάλυση του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Δεξαμενές σκέψης, media και σύντροφοί των 53 (που πλέον δεν είναι 53), επιλέγουν να ερμηνεύουν τις θέσεις, τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες υπό το πρίσμα που χρησιμοποιούνταν για την Αριστερή Πλατφόρμα και άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην πραγματικότητα όμως οι 53 είναι μια ιδεολογική τάση χωρίς πολιτική έκφραση, σε αυτή τη φάση. Μετά και τις τελευταίες αποχωρήσεις, η ομάδα τους καθίσταται πιο ομοιογενής και συμπαγής, με σημείο αναφοράς τον Ευρωκομουνισμό και την Ανανεωτική Αριστερά (ΚΚΕ Εσωτερικού).

Η κίνηση των 53 αν και είναι μια συλλογικότητα εν τούτοις δεν καταλήγει σε λήψη αποφάσεων και εκτελεστών πολιτικών αλλά συνειδητά περιορίζεται στον συνεκτικό διάλογο και την ανοιχτή έκφραση απόψεων, επιτρέποντας όμως στους εντασσόμενους να χαράσσουν εν τέλει αυτόνομη στρατηγική.

Η δυναμική της ομάδας των 53, που είναι το μείζον ζήτημα που απασχολεί το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα καθώς και τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τους ξένους αναλυτές, εδράζεται ακριβώς στηναπουσία πολιτικών κινήτρων. Η τάση των 53 (η οποία δεν αποκλείεται να αλλάξει σύντομα όνομα), εστιάζει στην ιδεολογική κηδεμονία όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ευρύτερου πολιτικού συστήματος, στο πλαίσιο της διαρκούς παρέμβασης που ασκεί διαχρονικά η Αριστερά.

Σε αυτή τη φάση όμως η κίνηση των 53 φαίνεται να παίζει το ρόλο του «αριστερού ψάλτη» στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιδιώκει την αξιοποίηση ολοένα και περισσότερων στελεχών που είτε προέρχονται, είτε ακουμπούν ιδεολογικά στην κίνηση των 53.

Ο εναγκαλισμός αυτός όμως έχει προκαλέσει την ενόχληση του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού,καθώς και ξένων παραγόντων, οι οποίοι επιθυμούν την αποϊδεολογικοποίηση του κυβερνητικού σχήματος και την ολοκλήρωση της στροφή στην εκλογική βάση.

Ο Αλέξης Τσίπρας αντιλαμβανόμενος ότι κάτι τέτοιο θα τον καθιστούσε ουσιαστικά δέσμιο μιας άμορφης και πελατειακής μάζας, έχει επιλέξει να πατά με δυο πόδια σε δυο βάρκες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 53 είναι αυτοί που αντιστάθηκαν διαχρονικά σθεναρά στις προσπάθειες των «προεδρικών» να μετεξελίξουν το κόμμα σε προεδρικό στα πρότυπα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ενώ παράλληλα επιμένουν στην τήρηση των εσωκομματικών δημοκρατικών διαδικασιών για τη λήψη αποφάσεων.

Τροχιοδεικτικά από Φλαμπουράρη

Οι αντιδράσεις των προεδρικών στη διευρυνόμενη δυναμική της τάσης των 53 εκφράστικαν πλέον ανοιχτά με δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος διατηρεί δεσμούς με την ομάδα, καθώς προέρχεται από τον χώρο του ΚΚΕ Εσωτερικού και της ΑΚΟΑ του Γιάννη Μπανιά.

Σε ερώτηση για τη στάση που θα τηρήσει στη Βουλή η «Κίνηση των 53» ξεκαθαρίζει ότι «η λαϊκή εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό δεσμεύει όλο τον ΣΥΡΙΖΑ». Ο υπουργός Επικρατείας υπογραμμίζει ότι «η νέα κυβέρνηση δεν έχει ούτε λεπτό για χάσιμο, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, αλλά και της κρίσιμης φάσης στην οποία βρίσκεται η διαπραγμάτευση», ενώ σημειώνει ότι θα επιδιωχθεί «κάθε δυνατή συναίνεση στη βάση των προεκλογικών, προγραμματικών μας δεσμεύσεων».

Η δήλωση προσπαθεί να προλάβει ντόμινο πολιτικών εξελίξεων, που εκτιμάται ότι θα έπληττε την εικόνα της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, καθώς μετά την καρατόμηση του Δημήτρη Καμμένου από το κυβερνητικό σχήμα, εντάθηκαν οι επικρίσεις για την επιλογή ένταξης του Μάρκου Μπόλαρη και του Νίκου Φίλη και οι οποίες αποδίδονται στην ισχυρή κίνηση των 53.

Στον Μάρκο Μπόλαρη χρεώνεται απραξία την περίοδο της διατέλεσε υφυπουργός Υγείας –επί ΠΑΣΟΚ- ιδιαίτερα, στο ζήτημα της διαπόμπευσης από τον Ανδρέα Λοβέρδο, των οροθετικών ιερόδουλων. 

Αντιδράσεις εκδηλώνονται όμως και για την τοποθέτηση του Νίκου Φίλη στο υπουργείο Παιδείας, έναντι του οποίου είχε προταθεί ο καθηγητής και διανοούμενος Κώστας Γαβράς.

Για όσους γνωρίζουν στα εσωκομματικά δρώμενα οι 53 είναι αυτοί που «έκοψαν» και τον Νίκο Νικολόπουλο από την κυβέρνηση, ενώ διατηρούν και ανοιχτό μέτωπο με πολύ στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Μεϊμαράκης, Αδωνις και Βορίδης χτυπούν 53

Η ενργοποίηση των εφεδριών της Αριστεράς μέσα από την κίνηση των 53 είναι το σημείο που στόχευσαν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και οι κκ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, αντιλαμβανόμενοι ότι η τάση αυτή αποτελεί και το μεγάλο ανάχωμα στη μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο, περιοχή όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνονταν αντιμετωπίσιμος αντίπαλος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στην τάση ακόμα και στο debate χρεώνοντας στον Αλέξη Τσίρπα αναποφασιστικότητα και κομματικές εξαρτήσεις ένανντι του εθνικού συμφέροντος. 

Από τα τηλεοπτικά παράθυρα στους 53 επιτέθηκε κατ επανάληψη και ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπαθώντας να αποδείξει την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να δράσει ενιαία και συντεταγμένα και προσπαθώντας να τους χρεώσει προκαταβολικά πολιτική αστάθεια, λόγω ιδεολογικών διαφωνιών.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος η κριτική του Μάκη Βορίδη ο οποίος έστρεψε την κουβέντα στην ανάκγη αποτίναξης της ιδεολογικής κηδεμονίας της Αριστεράς πάνω από τη Δεξιά και το πολιτικό σύστημα.

Το who is who των 53

Η ανθρωπογεωγραφία των 53 είναι αυτή που μπορεί να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για τις θέσεις, τις προθέσεις και τις ανοχές της κίνησης των 53.

Εκτός από τον επικεφαλής του οικονομικού Ευκλείδη Τσακαλώτο στην τάση συμμετέχει –εξ αρχής- και ο υφυπουργός Οικονομικών –αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Σημειωτέον ότι Το δίδυμο Τσακαλώτου-Χαρίτση είναι αυτό που θα κληθεί να χαράξει τον παράλληλο δρόμο στο Μνημόνιο διαχειριζόμενο το ΠΔΕ και την κοινοτική χρηματοδότηση.

Στην κίνηση εντάσσονται όμως, μεταξύ άλλων, και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο πρώην γγ του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, γραμματέας της ΚΟ, Χρήστος Μαντάς καθώς και ο επικεφαλής του ΚΤΕ Οικονομικών Μάκης Μπαλαούρας.

Υψηλού επιπέδου –για την ιδεολογική παραγωγή- θεωρείται και η συμμετοχή του Χάρη Γκολέμη, επικεφαλής του ιδρύματος Πουλαντζά και εκ των θεωρητικών της Αριστεράς με διεθνή δράση, αναγνώριση και διασυνδέσεις που έχουν στο παρελθόν βοηθήσει καταλυτικά προσπάθειες ανεύρεσης συμμάχων…

Εκτός αυτών όμως στους 53 είναι και η Θεανώ Φωτίου, ο βουλευτής Νίκος Μανιός, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο ιστορικός Άλκης Ρήγος, ο Κώστας Αθανασίου και αρκετοί ακόμα.

Τα στελέχη αυτά στην πλειοψηφία τους προέρχονται από το ΚΚΕ Εσωτερικού Ανανεωτική Αριστερά, πρόκειται για πρόσωπα που έχουν μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, δεν έχουν ιδιοτελή κίνητρα και τα οποία διατηρούν ισχυρές συνδέσεις με την κοινωνία, τα κινήματα, τη βάση καθώς και το εξωτερικό.

Στο περιβάλλον των 53 βρίσκονται επίσης και οι επικεφαλής της εφημερίδας «ΕΠΟΧΗ» Παύλος Κλαυδιασνός και Μπάμπης Γεωργούλας, οι οποίοι κρατούν χαμηλούς τόνους και επιλέγουν να εκφράζονται κυρίως συλλογικά και ενίοτε μέσω κειμένων στην εφημερίδα.

Στον ίδιο χώρο ακουμπούν όμως και άλλα στελέχη τα οποία αν και λιγότερο προβεβλημένα αποτελούν τη ζωντανή κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ και διασύνδεσή του με την αντιστασιακή Αριστερά, ενώ οι ίδιοι ελέγχουν και τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι πέριξ της κίνησης των 53 κινείται εσχάτως και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδηςεπηρεαζόμενος από τον πολιτικό του καθοδηγητή, Θόδωρο Μιχόπουλο, ενώ και οι δυο αποχώρησαν από το Μαξίμου έχοντας διαφωνήσει ανοιχτά με χειρισμούς και αποφάσεις.

sofokleousin.gr

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Έντονη παρουσία ακρίδων στην Καβάλα – Καθησυχαστικοί οι ειδικοί

image_print

Αισθητή είναι τις τελευταίες ημέρες η παρουσία ακρίδων σε διάφορες περιοχές της Καβάλας, τόσο μέσα στις πόλεις όσο και στα χωριά. Οι ακρίδες έχουν εμφανιστεί σε δρόμους, αυλές, πάρκα, κήπους και αγροτικές εκτάσεις, προκαλώντας το ενδιαφέρον των κατοίκων.

Οι πολίτες, ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχούν, καθώς οι ακρίδες δεν αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο. Η παρουσία τους σχετίζεται συνήθως με τις καιρικές συνθήκες και την εποχή, ενώ το φαινόμενο αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κατάλληλα για κολύμβηση τα νερά στις παραλίες της Π.Ε. Καβάλας

image_print

Εκδόθηκε η απόφαση για την καταλληλότητα των υδάτων κολύμβησης στις παραλίες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την απόφαση, η ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων στις ελεγχόμενες ακτές της περιοχής κρίνεται κατάλληλη για κολύμβηση, γεγονός που επιτρέπει σε κατοίκους και επισκέπτες να απολαμβάνουν με ασφάλεια τις παραλίες κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Οι δειγματοληψίες και οι εργαστηριακές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και την έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών ρύπανσης.

Παράλληλα, στην απόφαση επισημαίνονται οι περιοχές στις οποίες η κολύμβηση δεν επιτρέπεται ή θα πρέπει να αποφεύγεται. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για λιμάνια, αγκυροβόλια, εκβολές χειμάρρων, ποταμών και αγωγών, καθώς και για σημεία που βρίσκονται κοντά σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

Οι πολίτες καλούνται να επιλέγουν οργανωμένες και συστηματικά ελεγχόμενες ακτές, να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών και να αποφεύγουν την κολύμβηση σε σημεία όπου υπάρχει εμφανής ρύπανση ή ροή ομβρίων υδάτων.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σέρρες: Καταγγελία για αναπηροφοβικό βίντεο influencer

Σέρρες: Καταγγελία για αναπηροφοβικό βίντεο influencer
image_print

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει βίντεο Σερραίας δημιουργού περιεχομένου, στο οποίο διατυπώνονται απόψεις σχετικά με την αναπηρία και τη γονεϊκότητα.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη ανάρτηση, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Νομού Σερρών, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, εξέδωσε ανακοίνωση, καταδικάζοντας το περιεχόμενο του βίντεο και κάνοντας λόγο για αναπηροφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις.

Ακολουθεί αυτούσιο το δελτίο Τύπου:

Δελτίο τύπου του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών σχετικά με την ανάρτηση στο διαδίκτυο Σερραίας “influencer”.                                        

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Σερρών (μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας) εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την απρόσκοπτη και αντιδραστική, φασίζουσας προέλευσης, ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από Σερραία “influencer”. Η συγκεκριμένη εμφανίζεται αγανακτισμένη να στοχοποιεί κινητικά ανάπηρη μητέρα που πηγαίνει στην παιδική χαρά το παιδί της, ενώ στη συνέχεια απογειώνει το ρατσιστικό της ντελίριο και προς τους συνανθρώπους μας με ψυχικές ασθένειες που ‘’τολμούν’’ να δημιουργήσουν οικογένεια. Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες, καθώς ολόκληρο το βίντεο είναι ένας οχετός αμάθειας που στόχο έχει την προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των γυναικών με αναπηρία σωματική ή ψυχική, την περιθωριοποίησή τους και τον κοινωνικό αποκλεισμό τους.

Οι σημερινές αντίξοες κοινωνικές συνθήκες,που κυριαρχούν ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης διαχρονικά πολιτικής των κυβερνήσεων, καθιστούν πραγματικό άθλο την υπερπήδηση των οξυμένων προβλημάτων που βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες. Ειδικά, οι οικογένειες με χρονίως πάσχοντα άτομα αναγκάζονται να υπερνικούν αντικειμενικές δυσκολίες,χωρίς την απαραίτητη, ουσιαστική και πολύπλευρη στήριξη από το κράτος.

Παράλληλα όμως, σήμερα, υπάρχουν όλες εκείνες οι τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες, που θα μπορούσαν να ικανοποιούν τις ανάγκες όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των συνανθρώπων μας με αναπηρία, παρέχοντας δωρεάν ισότιμη πρόσβαση σε εξειδικευμένες δομές υγείας και πρόνοιας, στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, στον πολιτισμό,στην αναψυχή, στην εργασία και στην αυτόνομη διαβίωση.

Για να γίνει πραγματικότητα η δυνατότητα των συνανθρώπων μας με κινητικά ή άλλης φύσης προβλήματα που ζουν με αξιοπρέπεια κι ευημερία, να είναι ενεργοί στην κοινωνική και πολιτική ζωή, έχει αποδειχθεί και στο νομό μας ότι περνάει μόνο μέσα από την πάλη και τη διεκδίκηση, με τη συσπείρωση στους συλλόγους και την ενεργό συμμετοχή σε λαϊκές κινητοποιήσεις. 

Απέναντι στη σαπίλα αυτών των αντιλήψεων, καλούμε κάθε νέα γυναίκα, εργαζόμενη ή απόμαχο της δουλειάς, να απομονώσει ιδεολογίες αναπηροφοβικές, ρατσιστικές, φασιστικές που δεν αρμόζουν σε όποιον θέλει να λέγεται Άνθρωπος!

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en