Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι 300 του Έβρου στη Μάχη της Κρήτης

Τον Μάιο του 1941, εκατοντάδες στρατιώτες από την Θράκη πολέμησαν στην Μάχη της Κρήτης. Μετά την μάχη και την επικράτηση των Γερμανών, όσοι δεν είχαν σκοτωθεί, συνελήφθησαν και για ένα διάστημα κρατήθηκαν αιχμάλωτοι στο νησί.

Αργότερα οι Γερμανοί τους μετέφεραν πίσω στην Θράκη, όπου εκεί αφέθησαν ελεύθεροι προκειμένου να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Μετά από μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θράκη…εντοπίστηκαν επιζώντες βετεράνοι και απόγονοι άλλων τους οποίους δεν προλάβαμε εν ζωή.

Στον Έβρο, όσοι γνωρίζουν αυτό το περιστατικό, κάνουν λόγο για τους «300 του Έβρου στη Μάχη της Κρήτης».

Μέχρι πρότινος οι ιστορικές αναφορές ήταν φτωχές και το γεγονός αυτό σιγά σιγά ξεχνιόταν.

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης μόλις κυκλοφόρησε την έκδοση με τα απομνημονεύματα τουΧρήστου Ρουσσόπουλου, ενός Εβρίτη στρατιώτη που πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης.

Οι 300 του Έβρου στη Μάχη της Κρήτης
Φωτογραφία από τον «μεγάλο βομβαρδισμό» του Ηρακλείου της 27ης Μαΐου του 1941
που περιγράφει ο τότε στρατιώτης Χρήστος Ρουσόπουλος


Ο Χρήστος Ρουσσόπουλος, από το Μέγα Ζαλούφι Ανατολικής Θράκης και κάτοικος Χειμωνίου Ορεστιάδας, κρατούσε ημερολόγιο όπου κατέγραφε λεπτομερώς τη μάχη στο Ηράκλειο και την τύχη του ίδιου όσο και των άλλων στρατιωτών από τη Θράκη.

Οι μαρτυρίες του Χρήστου Ρουσσόπουλου παραχωρήθηκαν στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης από την οικογένεια του, προκειμένου να εκδοθούν.

Στο επίμετρο της έκδοσης παρατίθενται και μαρτυρίες άλλων Εβριτών οι οποίες καταγράφηκαν κατά την πρόσφατη έρευνα στη Θράκη.


Οι 300 του Έβρου στη Μάχη της Κρήτης
Σπάνια φωτογραφία της περιοχής της «Χανιόπορτας» αμέσως μετά την επικράτηση των Γερμανών.
Διακρίνονται τα οδοφράγματα που είχαν σηκώσει οι αμυνόμενοι με πέτρες και δύο βρετανικά φορτηγά
που είχαν πέσει στα χέρια των γερμανών αλλά ακινητοποιήθηκαν από Ελληνικά πυρά.


Σε πολλά χωριά της Κρήτης ακόμα μιλούν για τους στρατιώτες από τον Έβρο, τους οποίους φιλοξενούσαν για ένα διάστημα, την περίοδο της αιχμαλωσίας τους. Επίσης σε σπίτια του Έβρου διασώζονται στρατιωτικές φωτογραφίες που πάρθηκαν στην Κρήτη την περίοδο εκείνη.

Οι πρώτοι αλεξιπτωτιστές πέφτουν στην περιοχή του Ηρακλείου το απόγευμα της 20ης Μαΐου.
Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από βρετανική αμυντική θέση κοντά στα «Δύο Αοράκια».


«…Και να, η ώρα δύο το μεσημέρι της 27ης του Μάη 1941 πάντα. Σε λίγο πλακώνουν αμέτρητα γερμανικά αεροπλάνα βομβαρδιστικά. Κάνουν κύκλους γύρω από το Ηράκλειο. πολυβολούν όπου καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ελληνικός στρατός ή υποψιάζονται ότι υπάρχει. Αυτό βαστάει περίπου μία ώρα. Και σε μεμονωμένο στρατιώτη, αν δουν, κάνουν βουτιά και πολυβολούν. Τα αγγλικά αντιαεροπορικά συνέχεια βάλλουν στα αεροπλάνα αυτά, τόσο από το αεροδρόμιο όσο και από το λιμάνι και τη δυτική παραλία. Πολλά πετούν χαμηλά και κάνουν επίτηδες φοβερό κρότο, μήπως από το φόβο οι Έλληνες υψώσουν άσπρες σημαίες […]

Ο κρότος που κάνουν τα αεροπλάνα πετώντας και ο κρότος των βομβών σου παίρνουν τα αυτιά. Νομίζεις ότι θα βουλιάξει το Ηράκλειο μαζί με τον κόσμο του. Καπνοί και σκόνες σύννεφο βγαίνουν από την πόλη, απλώνονται παντού. Ο άμαχος κόσμος του Ηρακλείου είναι μέσα στα αθάνατα τείχη, από τον πολύ κρότο τα τείχη σείονται και πέφτουν πετρίτσες και χώματα, όλα αυτά σκορπούν τον φόβο και τον τρόμο στον κοσμάκη. Φοβούνται να μην πέσουν τα τείχη. Παίρνουν την απόφαση να βγουν έξω και, αν μπορέσουν, να φύγουν από την πόλη.

Τα καταφύγια στα τείχη αυτά δεν έπεσαν. Μα ο κοσμάκης από τον φόβο του βγαίνει έξω και παίρνει δρόμο για να φύγει από την πόλη. Οι Γερμανοί είναι αιμοβόροι, είναι φασίστες, δεν λυπούνται κανέναν. Είναι πρόθυμοι να κάψουν πόλεις και χωριά, αρκεί να πετύχουν το σκοπό τους…»

Το απόσπασμα προέρχεται από την μαρτυρία για τη Μάχη της Κρήτης του στρατιώτη Χρήστου Ρουσόπουλου, που υπήρξε ένας από τους υπερασπιστές της πόλης του Ηρακλείου στο διάστημα από 20 μέχρι και την 30η Μαΐου του 1941. 

Το βιβλίο αποτελεί έκδοση της ΕΚΙΜ, (Ιστορικό Μουσείο Κρήτης) στην εξαιρετικά τεκμηριωμένη σειρά «Μαρτυρίες», μια σπάνια για τα Ελληνικά δεδομένα σειρά ιστορικής έρευνας που αφορά κυρίως την εμπλοκή της Κρήτης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Europe Direct Α.Μ.Θ. | Εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης με το Γενικό Λύκειο Χρυσούπολης

Την Πέμπτη 25 Απριλίου το Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποίησε εκδήλωση με το Γενικό Λύκειο Χρυσούπολης για την Ημέρα της Ευρώπης. Στο πρώτο μέρος ο Καθηγητής του Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Χρύσανθος Τάσσσης, παρουσίασε τους θεσμούς και τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εστιάζοντας στον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη συνέχεια ο Δρ. Αργύριος Σαπουνίδης από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας παρουσίασε το πρόγραμμα LIFEEL, τους στόχους και τις δράσεις του προγράμματος στο πλαίσιο της European Maritime Day.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης το ΓΕΛ Χρυσούπολης μας «γύρισε» πίσω στο χρόνο, παρουσιάζοντας τις δράσεις του την τελευταία τριετία στο πρόγραμμα «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Την εκδήλωση χαιρέτησε Αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού Δημοτικής Περιουσίας -Διοικητικής Αναδιάρθρωσης & Οργάνωσης του Δήμου Νέστου, κ. Κέλλης Γιώργος και η κα. Χριστίνα Χαϊτίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Δια Βίου Μάθησης και Μουσικής Εκπαίδευσης του Δήμου Νέστου.

Continue Reading

BUSINESS-STORIES

POS | Μέχρι πότε μπορεί να γίνει η διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές

Προθεσμία μέχρι τις 10 Ιουνίου έχουν για να διασυνδέσουν τις ταμειακές μηχανές τους και τα POS 7.600 επιχειρήσεις, που διαθέτουν συστήματα τα οποία είναι ασύμβατα μεταξύ τους, ώστε να προχωρήσουν στην άμεση αντικατάσταση ενός από τα δύο.

Ο επιπλέον χρόνος παρέχεται σε 7.600 επιχειρήσεις, καθώς οι συγκεκριμένες παρότι συμμορφώθηκαν με τις υποχρεώσεις τους και πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις επιτυχούς διασύνδεσης, διαθέτοντας τερματικά, που συμπεριλαμβάνονται στις Δηλώσεις Συμμόρφωσης των Παρόχων (NSPs/Acquirers) και αναβαθμισμένους ΦΗΜ με τεχνική δυνατότητα διασύνδεσης, εν τέλει δεν κατόρθωσαν να διασυνδεθούν χωρίς δική τους υπαιτιότητα, λόγω τεχνικής αδυναμίας κάποιας εκ των συσκευών τους.

Με απόφαση Πιτσιλή η παράταση

Ειδικότερα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, πήρε παράταση η προθεσμία διασύνδεσης για αυτές τις επιχειρήσεις, ώστε να προβούν, χωρίς τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων, στην προμήθεια ταμειακού συστήματος ή Μέσου Πληρωμής, ο συνδυασμός των οποίων θα διασφαλίζει την δυνατότητα διασύνδεσής τους για την σύννομη λήψη πληρωμών με κάρτα από την επιχείρησή τους.

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ήδη λάβει σχετικό e-mail από την ΑΑΔΕ, με το οποίο ενημερώνονται για τη σχετική παράταση της διασύνδεσης και τη δυνατότητα πληροφόρησής τους από τον Πίνακα ετοιμότητας διασύνδεσης μοντέλων POS με τύπους ταμειακών μηχανών, ο οποίος βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, στη διεύθυνση https://www.aade.gr/syndyasmoi-tameiakon-mihanon-pos.

Στην ιστοσελίδα αυτή μπορούν να δουν τους συνδυασμούς ταμειακού συστήματος και τερματικού POS, που διασυνδέονται με επιτυχία, ώστε να προβούν άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την προμήθεια του κατάλληλου και με ετοιμότητα διασύνδεσης ταμειακού συστήματος με το Μέσο Πληρωμής, που διαθέτουν, ή αντιστρόφως, ανάλογα με την επιλογή τους.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Παραίτηση των μελών του ΒΙΟΠΑ για να οριστεί νέα διοίκηση

Την Τετάρτη 8 Μαίου 2024 τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Πάρκου Καβάλας, 

Παύλος Τσουμάκης Πρόεδρος Δ.Σ.

Μάρκος Δέμπας Αντιπρόεδρος Δ.Σ.

Θεόδωρος Μουριάδης Μέλος

Αβραάμ Δημητριάδης Μέλος 

Κυριάκος Μπάης Μέλος

του οποίου μέτοχοι είναι η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, ο Δήμος Καβάλας και το Επιμελητήριο Καβάλας, υπέβαλλαν την παραίτηση τους, προκειμένου να διευκολύνουν την πρόθεση της Περιφέρειας, που κατέχει το 51% να ορίσει νέα διοίκηση. 

Σεβόμενοι τον ρόλο μας και την δυνατότητα της πλειοψηφίας να ορίσει νέο ΔΣ, ολοκληρώνουμε την θητεία μας, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019, με σημαντικές ενέργειες οι  οποίες έφεραν έναν τελματωμένο και απαξιωμένο χώρο, χωρίς Δ.Σ τότε, με χρέη και υποχρεώσεις, που κανείς δεν επιθυμούσε να ασχοληθεί, σε μια μορφή διαχειρίσιμη και με προοπτικές περεταίρω ανάπτυξης.

Σε δύσκολους καιρούς, ξεκίνησε μια προσπάθεια, προκειμένου το ΒΙΟΠΑ να προχωρήσει σε εξυγίανση των οικονομικών του και με στοχευμένες ενέργειες, να εξασφαλίσει  την βιωσιμότητα του, χωρίς να επιβαρυνθούν οι εταίροι με επιπρόσθετα κόστη.

Η σημερινή του εικόνα, είναι διαφορετική, όπου πλέον δεν υπάρχουν τραπεζικές υποχρεώσεις,  ρυθμίστηκαν όλες οι οφειλές σε ασφαλιστικούς οργανισμούς και εφορία καθώς και με τους συνεργάτες της εταιρείας. 

Έγινε επίσης μια προσπάθεια, όπου παλιοί οικοπεδούχοι, ρύθμισαν τις οφειλές τους, ορισμένοι αποχώρησαν, ενώ ελεύθερα οικόπεδα διατέθηκαν σε νέους επενδυτές. 

Μια πολύ δύσκολη και επίπονη προσπάθεια με θετικά αποτελέσματα. 

Υπάρχουν σε εξέλιξη αρκετά ζητήματα, όπως η σιδηροδρομική σύνδεση,  η επέκταση του ΒΙΟΠΑ, καθώς και λειτουργικές επενδύσεις, που θα βοηθήσουν τους επενδυτές, τα επόμενα χρόνια. 

Ευχόμαστε το νέο ΔΣ να πετύχει τους σκοπούς του ΒΙΟΠΑ!

Δελτίο Τύπου

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en