ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι τροφές «ασπίδα» κατά του καρκίνου

Ασπίδα κατά του καρκίνου μπορούν να γίνουν συγκεκριμένες τροφές, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Στην Ελλάδα υπάρχει το πλεονέκτημα της μεσογειακής διατροφής, με μια σειρά από ευεργετικά τρόφιμα που μάχονται κατά του καρκίνου.

Προσθέτοντας αυτές τις τροφές στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, μπορείτε να μειώσετε πολύ σημαντικά τις πιθανότητες να νοσήσετε εσείς ή οι αγαπημένοι σας. Επιδημιολογική μελέτη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Έλληνα ερευνητή Δημήτρη Τριχόπουλο υποστηρίζει ότι αν υιοθετήσουμε μερικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, τότε μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης κακοήθειας κατά 12%.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες 26.000 Ελλήνων επί οκτώ χρόνια και βρήκαν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου και μόνο αρκεί για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου κατά 9%. Αυτή η έρευνα κρίνεται ως η μεγαλύτερη επιστημονική μελέτη της επίπτωσης των στοιχείων της μεσογειακής δίαιτας στην εμφάνιση κακοήθειας.

Η μεσογειακή δίαιτα, όπως επισημαίνεται στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Cancer περιλαμβάνει την κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών και λιγότερου κόκκινου κρέατος. Μάλιστα μία ξεχωριστή έρευνα δείχνει ότι αν οι άνδρες προσθέσουν το μπρόκολο στα γεύματά τους, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη αδένα.

Η μεσογειακή διατροφή έγινε αντικείμενο έρευνας όταν οι ειδικοί παρατήρησαν ότι οι κάτοικοι χωρών όπως η Ισπανία και η Ελλάδα είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων. Οι μεσογειακοί λαοί καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά και ψάρια και λιγότερο κόκκινο κρέας. Ταυτόχρονα μαγειρεύουν με ελαιόλαδο και πίνουν μέτρια ποσότητα αλκοόλ μέσα στην εβδομάδα.

Ακολουθούν οι 10 τροφές κατά του καρκίνου:

Πράσινο τσάι

Η αντικαρκινική δράση του τσαγιού οφείλεται στις πολυφαινόλες που περιέχει, γνωστές ως κατεχίνες. Σύμφωνα με μελέτες, το πράσινο τσάι μπορεί να προλαμβάνει την ανάπτυξη όγκων, κυρίως σε καρκίνους του μαστού, των πνευμόνων, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του δέρματος.

Κουρκουμάς

Πρόκειται για μπαχαρικό γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα χαμηλά ποσοστά ορισμένων μορφών καρκίνου στην Ινδία, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα υψηλά ποσοστά στις δυτικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, οφείλονται στην αυξημένη κατανάλωση κουρκουμά από τους Ινδούς.

Σκόρδο

Το σκόρδο, όπως και το κρεμμύδι, είναι τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες και ενώσεις με βάση το θείο, οι οποίες θεωρείται ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκίνου (κυρίως του οισοφάγου, του στομάχου και του παχέος εντέρου).

Κακάο

Οι κατεχίνες και οι προκυανιδίνες (ισχυρά αντιοξειδωτικά) που περιέχει το κακάο περιορίζουν το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή, παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων. Αν και πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες που να αποδεικνύουν την αντικαρκινική δράση του κακάο, η μαύρη σοκολάτα (που αποτελείται από κακαόμαζα σε ποσοστό που φτάνει το 75%) φαίνεται να έχει μια θέση στη λίστα με τις τροφές που θεωρείται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια (π.χ. οι σαρδέλες, ο σολομός, το σκουμπρί), όπως και οι ξηροί καρποί (κυρίως τα καρύδια), είναι τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία φαίνεται να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη ανάλυση από το Τμήμα Ουρολογίας του Πανεπιστημίου «Mc Gill» στο Μόντρεαλ, άτομα που καταναλώνουν συστηματικά ω-3 λιπαρά οξέα παρουσιάζουν 63% μειωμένη θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη.

Ελαιόλαδο

Η προσήλωση στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή η οποία βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση ελαιόλαδου, σχετίζεται με μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Για περίπου 10 χρόνια, επιστήμονες παρακολούθησαν 14.800 Ελληνίδες και διαπίστωσαν 240 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.

Μπρόκολο

Τα σταυρανθή λαχανικά (π.χ. το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών) θεωρείται ότι προστατεύουν από την εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου, κυρίως του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του στομάχου. Οι επιστήμονες μιλούν για θεαματική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε ανθρώπους με διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και συγκεκριμένα σε σταυρανθή λαχανικά, λόγω των φυτοχημικών ενώσεων που περιέχουν.

Ντομάτα

Η ντομάτα θεωρείται εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών χάρη στο λυκοπένιο που περιέχει (φυτοχημικό με έντονη αντιοξειδωτική δράση), που φαίνεται να σχετίζεται με την προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου. Το λυκοπένιο, εκτός από το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα που προσφέρει στην ντομάτα, έχει την ιδιότητα να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν βλάβες στο DNA των κυττάρων και οδηγούν στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων. Πρόσφατες, μάλιστα, μελέτες συνδέουν την ουσία αυτή με την προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου και ειδικά του προστάτη.

Φράουλα

Οι φράουλες, όπως και κάποια είδη μούρων (π.χ. βατόμουρα, μύρτιλλα), είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, που είναι γνωστές για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

Πορτοκάλι

Τα εσπεριδοειδή πέρα από εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, είναι πλούσια και σε φυτοχημικά συστατικά. Σε ένα πορτοκάλι περιέχονται περισσότερα από 170 διαφορετικά φυτοχημικά συστατικά και πάνω από 60 φλαβονοειδή. Ωστόσο, και η ίδια η βιταμίνη C εμφανίζει προστατευτική δράση, αφού έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του δέρματος και του μαστού.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version