ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τράπεζες κερδίζουν ρευστότητα από ανταλλαγή ομολόγων 30 δισ.

Τονωτική  ένεση ρευστότητας  θα αποτελέσει για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες  η ανταλλαγή παλιών ομολόγων του EFSF με νέα του ESM, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των βραχυχρόνιων μέτρων χαλάρωσης χρέους.

Οι 4 τράπεζες θα εκχωρήσουν  στον ESM παλιά μακροχρόνια ομόλογα υψηλού επιτοκίου, συνολικής αξίας περίπου 30 εκατ. ευρώ. Εναντι αυτών θα λάβουν τίτλους βραχυχρόνιας διάρκειας, οι οποίοι ισοδυναμούν με μετρητά.

Λόγω μικρότερης ονομαστικής αξίας των νέων ομολόγων θα καταγράψουν μικρή λογιστική ζημία, αλλά το μεγάλο κέρδος τους θα είναι η απόκτηση πρόσθετης  σημαντικής ρευστότητας.

Περίπου το 45% του συνολικού swap θα καλύψει η Τρ. Πειραιώς, η οποία θα ανταλλάξει ομόλογα EFSF αξίας άνω των 13 δισ. ευρώ.

Το ΔΣ της τράπεζας συνεδριάζει το απόγευμα για να εγκρίνει και τυπικά την ανταλλαγή. Αύριο και την Παρασκευή θα συνδριάσουν τα ΔΣ των άλλων τριών συστημικών τραπεζών για το ίδιο θέμα.

Το αργότερο έως την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσουν με στόχο να πάρουν την ίδια απόφαση τα διοικητικά συμβούλια και των υπόλοιπων τραπεζών (Εθνική, Alpha Bank και Eurobank).

Μετά την ολοκλήρωση των  τυπικών διαδικασιών θα ακολουθήσει στις αρχές Φεβρουαρίου το πρώτο swap,  που θα αφορά μέρος του συνολικού ποσού των 30 δισ. ευρώ.

Τα παλιά υψηλότοκα ομόλογα του EFSF θα ακυρωθούν και ο ESM  θα εκδώσει νέα με χαμηλότερο επιτόκιο και μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Είναι μία από τις συμφωνηθείσες κινήσεις ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version