Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι συμφωνίες που αλλάζουν τον χάρτη των σούπερ μάρκετ

Χρονιά ανατροπών και ριζικών ανακατατάξεων είναι το 2016 για το λιανεμπόριο και όπως όλα δείχνουν στον κλάδο σημειώνεται συγκέντρωση δυνάμεων, ενώ ιστορικές σελίδες περνούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης καταγράφονται αλλαγές, όπως η βιαστική φυγή της γερμανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Aldi το 2010, το λουκέτο της Ατλάντικ το 2011 και την αποχώρηση της γαλλικής Carrefour από την Ελλάδα με την πώληση του ποσοστού της στον Όμιλο Μαρινόπουλου.

Η εξαγορά της Βερόπουλος από την Μetro του Ομίλου Παντελιάδη, αλλά και η συνένωση δυνάμεων της Σκλαβενίτης με την Μαρινόπουλος δημιουργούν, τα δύο νέα ισχυρά σχήματα στην αγορά, με την ΑΒ Βασιλόπουλος, αλλά και τη Μασούτης, να συμπληρώνουν την «σκακιέρα». Βέβαια ισχυρός παίκτης παραμένουν τα Lidl, ενώ οι ανακατατάξεις θα συνεχιστούν στον κλάδο.

Οι μικρότερες αλυσίδες όπως ο ΕΛΟΜΑΣ (Ελληνικός Όμιλος Αλυσίδων Σουπερμάρκετ, που απαρτίζεται από 35 αλυσίδες και διαθέτει 500 καταστήματα) και ο ΕΛΕΤΑ  (Ελληνική Εταιρία Αγορών και με την επωνυμία Proton), ο οποίος απαρτίζεται από 380 επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων με 793 σημεία πώλησης) ετοιμάζουν τις κινήσεις τους. Εκτός παιχνιδιού δεν θα μείνουν η επιχείρηση «Αφοί Καρυπίδη ΑΕΕΕ» (πρώην «Αρβανιτίδης»), ενώ η αγορά περιμένει τις κινήσεις των ελληνικών αλυσίδων της Μασούτης και της Γαλαξίας.

Καταστήματα σουπερμάρκετ αναμένεται να κλείσουν μέσα στο προσεχές διάστημα, κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη με τις τράπεζες, όταν ξεκίνησε η συγκέντρωση του κλάδου.

Ήδη ο Α. Παντελιάδης της Metro, ανακοίνωσε ότι 19 καταστήματα τη Βερόπουλος τα οποία είναι μικρά και ζημιογόνα και δεν υπάρχει περιθώριο να εξυγίανσης τους θα κλείσουν, ωστόσο η εταιρεία θα προχωρήσει στο άνοιγμα νέων καταστημάτων.

Οι συμφωνίες που αλλάζουν τον χάρτη των σούπερ μάρκετ

Ο Βερόπουλος γίνεται Μy Market

ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ MY MARKET

Ο Όμιλος Metro (Μy Market), αναλαμβάνει πλέον τα ηνία της Βερόπουλος. Το νέο σχήμα που θα προκύψει από την εξαγορά της Βερόπουλος από τη Metro, στοχεύει σε τζίρο 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας και στην πρόσληψη 1.000 νέων εργαζόμενων.

Το νέο ισχυρό σχήμα θα διαθέτει δίκτυο άνω των 240 καταστημάτων σούπερ μάρκετ και 50 cash and carry.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Βερόπουλος, η οποία μεσουράνησε επί δεκαετίες μέσα στο χρόνο θα αποτελεί παρελθόν, καθώς όλα τα καταστήματά της «Βερόπουλος» θα μετονομαστούν σταδιακά σε My Market μέχρι το τέλος του 2016, ξεκινά η ανακαίνιση 120 καταστημάτων αλλά και το κλείσιμο 19, τα οποία είναι ζημιογόνα, χωρίς ωστόσο να χαθούν θέσεις εργασίας.

Η Βερόπουλος, ιστορική εταιρεία, η οποία ίδρυσε το πρώτο της κατάστημα το 1973 επιχείρησε αρχικά να συνεργαστεί με τον «Σκλαβενίτη», ωστόσο η συμφωνία δεν προχώρησε και πέρασε στο άρμα της Metro. Επιπλέον, ξεκινάει πόλεμος τιμών, καθώς στα σχέδια είναι η μείωση κατά 4,5% με 5% στις τιμές στα ράφια της εταιρείας.

Οι κινήσεις του Σκλαβενίτη με τον Μαρινόπουλο και τα Makro

ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

Το deal του Σκλαβενίτη με τον Μαρινόπουλο ήταν μία κίνηση που ομολογουμένως προκάλεσε έκπληξη στην αγορά. Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν τη σύσταση κοινής εταιρίας, με σκοπό τη λειτουργία και ανάπτυξη hypermarkets σε όλη την Ελλάδα.

Η νέα εταιρεία θα διαχειρίζεται κατ’ αρχήν τη λειτουργία των 33 hypermarkets, συνολικής έκτασης 160.000 τμ., που διαθέτει σήμερα η Μαρινόπουλος σε μεγάλα αστικά κέντρα, και θα προχωρήσει μελλοντικά σε περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου. Τα καταστήματα αυτά απασχολούν σήμερα πάνω από 3.000 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε το 2015 σε 325 εκατ. περίπου.

Η συμμετοχή των δύο Ομίλων στο μετοχικό κεφάλαιο και το Δ.Σ. της νέας εταιρίας θα είναι 50%-50%.

Ο Σκλαβενίτης, εν μέσω κρίσης και με βασικό σύμμαχο της πιστώτριες τράπεζες κατάφερε να εξαγοράσει τις αλυσίδες Makro και Χαλκιαδάκη προσθέτοντας πάνω από 400 εκατ. ευρώ επιπλέον στον τζίρο.

Από το ποσό των κεφαλαίων 600 εκατ. ευρώ το deal των δύο ομίλων, περί τα 150 εκατ. ευρώ θα καταβάλει η Σκλαβενίτης για τη συμμετοχή της στην κοινή εταιρεία, καθώς η αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας της κοινής εταιρείας ανέρχεται περίπου στα 150 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι βάσει των όσων προβλέπει η συμφωνία η συμμετοχή των δύο εταιρειών στο νέο σχήμα θα είναι ισοβαρής.

Σημειώνεται ότι ο Σκλαβενίτης προχώρησε σε συμφωνία με την Grivalia για την εκμίσθωση των καταστημάτων. Δηλαδή η Grivalia αγόρασε ακίνητα από τον όμιλο Σκλαβενίτη και τα νοίκιασε ταυτόχρονα..

Η συμφωνία αφορά ακίνητα συνολικής επιφάνειας 100.000 τ.μ. περίπου, από την Grivalia έναντι τιμήματος 60 εκατ. ευρώ και την ταυτόχρονη εκμίσθωση τους στη Makro έναντι αρχικού ετήσιου μισθώματος 5,7 εκατ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από δύο ακίνητα στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη και από ένα στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Πάτρα, στην Λάρισα, στον Βόλο και στην Ξάνθη.

Ο «Μασούτης» ετοιμάζεται για Αθήνα

ΜΑΣΟΥΤΗΣ

Κάθοδο της στην Αθήνα, προετοιμάζει η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μασούτης» η οποία αναζητά να εξαγοράσει μικρομεσαίο όμιλο με τζίρο της τάξης των 50 εκατ. ευρώ. Η αλυσίδα που ιδρύθηκε το 1976 από τον Διαμαντή Μασούτη είναι leader στη Βόρεια Ελλάδα. Σήμερα η αλυσίδα διαθέτει 260 καταστήματα (241 λιανική και 19 cash & carry από τον Έβρο μέχρι τη Χαλκίδα)  και έχει 6.300 εργαζόμενους.

Η πίτα των 9 δισ. ευρώ

Ο κλάδος των super markets αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με μια πίτα της τάξεως των 9 δισ. ευρώ. Στη συγκεκριμένη αγορά δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός εταιρειών, οι κυριότερες εκ των οποίων ελέγχουν γνωστές και εδραιωμένες αλυσίδες καταστημάτων.

Ο έντονος ανταγωνισμός που παρατηρείται μεταξύ των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που κυριάρχησαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια, επηρέασαν τη συνολική ζήτηση και οδήγησαν τις εταιρείες στην αναζήτηση νέων στρατηγικών ανάπτυξης. Οι κυριότερες επιπτώσεις της κρίσης αποτυπώνονται στην αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς και τη μείωση της αξίας του μέσου καλαθιού αγορών.

Σύμφωνα με την ΙCAPη αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς εκφράζεται με τη στροφή σε λιγότερα και φθηνότερα προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Επιπλέον, συνεχώς μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών ελαχιστοποιεί τις παρορμητικές αγορές και συγκρίνει τις τιμές των προϊόντων στα καταστήματα, αναζητώντας το βέλτιστο συνδυασμό μεταξύ κόστους και αξία. Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η τάση προτίμησης των ελληνικών προϊόντων.

Οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου των super markets και cash & carry παρουσίασαν πτωτική πορεία, με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 4,1% την τετραετία 2010-2013, έπειτα από διαχρονική αύξηση επί σειρά ετών. Το 2014 υπήρξε αναστροφή του κλίματος (+1,6%), αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2015 ο κλάδος συρρικνώθηκε κατά 3% περίπου. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο κλάδος των super markets αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς και «ανθεκτικούς» τομείς της ελληνικής οικονομίας και έχει επηρεαστεί συγκριτικά λιγότερο από την οικονομική κρίση σε σχέση με άλλους κλάδους.

πηγή: newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νομική Αθηνών: Αντιασφυξιογόνες μάσκες, κόφτη και στυλιάρια βρήκαν οι αστυνομικοί στην κατάληψη του κυλικείου

Επιχειρησιακό κέντρο μέσα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών είχαν στήσει οι καταληψίες, όπως διαπίστωσαν και οι αστυνομικοί που μετείχαν στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ που έγινε με την παρουσία εισαγγελέα.

Μέσα στον χώρο του κυλικείου εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, αντιασφυξιογόνες μάσκες, ένας κόφτης για αλυσίδες, στυλιάρια, κράνη και σπρέι, τα οποία και κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς.

Προσήγαγαν 28 άτομα

Η έφοδος έγινε το πρωί της Τρίτης στο υπό κατάληψη κτήριο το πρωί της Τρίτης. Η επιχείρηση τελείωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι και η Αστυνομία προχώρησε σε 28 προσαγωγές. Μέσα στην κατάληψη εντοπίστηκαν αρκετοί αλλοδαποί.

Αμέσως μετά την επιχείρηση της ΕΛΑΣ, φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από τη Νομική σχολή και φώναξαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας. Μεταξύ των προσαχθέντων βρίσκονται οκτώ γυναίκες από Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία που δεν έχουν καμία σχέση με τη Νομική Σχολή.

Οι 28 προσαγωγές (έχουν προσαχθεί 18 γυναίκες και 10 ανδρες), αναμένεται να μετατραπούν σε συλλήψεις με κατηγορίες για διατάραξη οικειακής ειρήνης, κατά περιπτωση, φθορες και για άλλα αδικήματα.

Φωτογραφίες μέσα από την κατάληψη:

nomiki_in__10_
nomiki_in__9_

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος σεισμός 3,1 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Νέος σεισμός 3,1 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (11/5) στις 16.20 στην Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 4 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοδυτικά από τα Βαλσαμάτα με εστιακό βάθος 16 χιλιόμετρα.

seismos-tora

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες Παρασκευή καταγράφηκαν άλλοι τρεις σεισμοί στην Κεφαλονιά μεγέθους 3,9, 4,1 και 3,1. Όπως τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο protothema.gr, οι χθεσινές τρεις δονήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της φυσιολογικής για την περιοχή του Ιονίου σεισμικής δραστηριότητας. «Παρακολουθούμε το φαινόμενο, δεν εμπνέει ανησυχία» είπε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε ότι οι δονήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ίδια τάξη μεγέθους. Εντοπίζονται να προέρχονται από γνωστό εγκάρσιο ρήγμα στο τόξο του Ιονίου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

12η Μαϊου | Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή – Πως καθιερώθηκε

Η νοσηλευτική χαρακτηρίστηκε ως έργο αγάπης και προσφοράς για τον συνάνθρωπο. Η παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών εορτάζεται από το 1965 κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου, στην επέτειο της γέννησης της Florence Nightingale (1820), της νοσηλεύτριας που σηματοδότησε και επηρέασε το σύγχρονο υγειονομικό σύστημα.

Σήμερα, τιμούμε όλους τους Νοσηλευτές, οι οποίοι μέσα από την αυταπάρνηση και τον αλτρουισμό, συνεχίζουν να αγωνίζονται καθημερινά, ώστε να παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα σε όλους τους συνανθρώπους μας, πρεσβεύοντας τις ηθικές αξίες και τα ιδανικά της νοσηλευτικής δεοντολογίας.

Ο νοσηλευτής αποτελεί πυλώνα στήριξης του συστήματος υγείας. Είναι κοντά στον ασθενή κάθε στιγμή με υψηλό αίσθημα ευθύνης, παρέχοντας φροντίδα και ανακούφιση στο σωματικό και ψυχικό του πόνο. Συμβάλει στην πρόληψη και την προαγωγή υγείας και φυσικά, στην περίθαλψη και την αποκατάσταση του ασθενή. Είναι το πρόσωπο που έρχεται σε επαφή με τον ασθενή συνεχώς, γνωρίζει τις ανάγκες του και προσπαθεί να τις ικανοποιήσει.

Εκπαιδεύεται, βελτιώνεται, φροντίζει, ενημερώνει και στηρίζει τον ασθενή. Ο νοσηλευτής παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας γύρω από αυτή. Επιμορφώνεται και αναβαθμίζει συνεχώς την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Είναι ο επαγγελματίας με μια πολυδιάστατη θέση στο χώρο της υγείας. Άλλωστε, οι νοσηλευτές από την πρώτη στιγμή της πανδημίας COVID 19, όχι μόνο ανταποκρίθηκαν πλήρως στις ανάγκες της πρωτοφανούς κρίσης της δημόσιας υγείας, αλλά υπερέβησαν εαυτούς, ηγήθηκαν, καινοτόμησαν και επιτέλεσαν με απόλυτη επιτυχία το έργο τους σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό και όλους τους επαγγελματίες υγείας και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Συνετέλεσαν να πετύχει η χώρα κάτι αξιοθαύμαστο και καθόλου αυτονόητο, να μείνει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην καταρρεύσει, όπως συνέβη σε άλλες χώρες του κόσμου με συστήματα υγείας πολύ πιο ισχυρά από το δικό μας.  

Όμως, η πλειοψηφία του νοσηλευτικού προσωπικού στη χώρα μας εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι 12.000 και πλέον αποχωρήσεις νοσηλευτών από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας τα τελευταία χρόνια και η επακόλουθη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού λόγω ελάχιστων προσλήψεων στα χρόνια της κρίσης, καθώς και οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας οδηγούν συχνά σε επαγγελματική εξουθένωση. Ενδεικτικά, η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού προς τον πληθυσμό στη χώρα μας είναι 3,3 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους, ενώ η αντίστοιχη αναλογία στην Ε.Ε. είναι 8,4 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους. Χαμηλότερα από την Ελλάδα είναι το Μεξικό (2,9/1.000) και η Τουρκία (1,9/1.000). Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία με 17,7 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 9 νοσηλευτές/1.000 κατοίκους. Σε έρευνα έχει βρεθεί ότι το ποσοστό δυσαρέσκειας των νοσηλευτών από τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας είναι 56%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Κάτω Χωρών είναι 11%. Επίσης, πολλοί, νέοι κυρίως, νοσηλευτές οδηγούνται στη μετανάστευση προς αναζήτηση καλύτερων οικονομικών συνθηκών και όρων διαβίωσης. 

Και ερχόμαστε στο σήμερα, όπου το υπάρχον και επιδεινούμενο ζήτημα της υποστελέχωσης του Νοσηλευτικού προσωπικού στην Υπηρεσία παραμένει άλυτο και τροχοπέδη στην εξέλιξη της νοσηλευτικής επιστήμης και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παρά τις φιλότιμες και αξιόλογες προσπάθειες του προσωπικού, οι συνθήκες ολοένα και δυσκολεύουν. Ένα πρόβλημα που έχει αναγνωριστεί από όλους, αλλά δυστυχώς δεν έχει επιλυθεί παρά τις προσπάθειες.  Ευελπιστούμε ότι θα δοθεί άμεσα μια λύση, διότι η λειτουργία της υπηρεσίας καθίσταται επισφαλής.

Και η λύση είναι μία και μόνο μία. κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον ασθενή συνάνθρωπό μας τις υπηρεσίες που του αξίζουν.

Κλείνοντας σας παραθέτω τα επίσημα στοιχεία του γραφείου κίνησης του Γ.Ν. Καβάλας, σύμφωνα με τα οποία το περασμένο έτος 2023 από τα ΤΕΙ εξυπηρετήθηκαν 94.862 ασθενείς, από τα ΤΕΠ 77.548, ενώ στα απογευματινά ιατρεία προσήλθαν 6.993 ασθενείς, συνολικά δηλαδή 178.803 περιστατικά. Από την άλλη πλευρά, πραγματοποιήθηκαν 34.392 εισαγωγές ασθενών, με 82.696 ημέρες νοσηλείας και μέση διάρκεια νοσηλείας 2,40 ημέρες και συνολική κάλυψη κλινών 61,73 %, ταυτόχρονα μέσα στο έτος πραγματοποιήθηκαν 5.608 χειρουργεία.

Όλος αυτός ο όγκος εργασίας επιτελέστηκε από την ήδη υποστελεχωμένη νοσηλευτική υπηρεσία, με μία κάλυψη που αγγίζει το 50% και ολοένα επιδεινώνεται.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καβάλας για τον επαγγελματισμό, τον αλτρουισμό και το φιλότιμο που καθημερινά επιδεικνύει, ξεπερνώντας κάθε όριο ψυχικής και σωματικής καταπόνησης. 

Χρόνια πολλά σε όλες τις νοσηλεύτριες και όλους τους νοσηλευτές!

 

Ο Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας

Γεώργιος Τσιγάρας

Δελτίο Τύπου

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en