ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι πρώτοι πρόσφυγες εγκαταλείπουν την Ειδομένη

Περί τους 400 πρόσφυγες και μετανάστες ζήτησαν να αποχω- ρήσουν από την Ειδομένη. Δεν άντεχαν άλλο πείνα, βροχή και αέρα.

Λίγο οι τεράστιες ουρές για ένα σάντουιτς, λίγο η βροχή που τις τελευταίες ημέρες ταλαιπωρεί ξανά τους ανθρώπους εκεί, λίγο ο ισχυρός άνεμος που πνέει, οδήγησε μία ομάδα περί τους 400 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη, να ζητήσουν από τις δυνάμεις της αστυνομίας να αποχωρήσουν από την περιοχή και να οδηγηθούν σε κέντρο φιλοξενίας.

Ετσι λίγο μετά τις 5 το απόγευμα αναχώρησε για τη Βέροια το πρώτο από τα συνολικά 20 λεωφορεία που έφτασαν νωρίς το πρωί στην Ειδομένη με σκοπό να μεταφέρουν όσους πρόσφυγες και μετανάστες επιθυμούν, σε κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης. Ακολούθησαν αλλά 5 λεωφορεία αλλά ενδεικτικό του αλαλούμ που επικρατεί είναι ότι ένα από τα οχήματα κόλλησε στην ανηφορα!

Όσοι φεύγουν δηλώνουν πως θέλουν να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες έως ότου εξεταστεί το αίτημά τους για μετεγκατάσταση. “Εδώ είναι ένας αργός θάνατος. Δεν φτάσαμε ως εδώ για να κολλήσουμε στη λάσπη της Ειδομένης. Θέλω να δώσω στα παιδιά μου και την οικογένειά μου μια δεύτερη ευκαιρία” λέει ο ‘Αχμεντ από το Χαλέπι της Συρίας.

“Πριν από μερικές ημέρες διαδήλωνα με τους υπόλοιπους πάνω στις γραμμές. Τώρα είμαι βέβαιος πως τα σύνορα δεν θα ανοίξουν και πρέπει επιτέλους να κάνω κάτι για μένα. Γι’ αυτό αποφάσισα να φύγω” προσθέτει ο Χάσαν, φοιτητής νομικής, από τη Δαμασκό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να μεταφερθούν περίπου 1.000 άτομα στην Πιερία και την Ημαθία, ενώ έγινε ενημέρωση και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) προκειμένου να καταγραφούν οι ενδιαφερόμενοι.

Στο μεταξύ, ο αέρας που φυσάει και σήμερα δυσκολεύει την καθημερινότητα όσων ζουν κυρίως στις μικρές σκηνές.


Προπηλάκισαν τον Ουρσουζίδη στη Βέροια – Εγκλωβίστηκε στην κλούβα των ΜΑΤ

Λίγα λεπτά μετά την έλευση του πρώτου λεωφορείου με τους Σύριους πρόσφυγες στο Στρατόπεδο «Αρματολού Κόκκινου», εξαγριωμένοι πολίτες όρμηξαν λεκτικά εναντίον του Βουλευτή Ημαθίας Γιώργου Ουρσουζίδη. Ο βουλευτής βρισκόταν από νωρίς στο σημείο όπου είχαν συγκεντρωθεί οι κάτοικοι της Αγ. Βαρβάρας, όμως μόλις το λεωφορείο με τους πρώτους πρόσφυγες…

Στη Βέροια το πρώτο πούλμαν μεταναστών από την Ειδομένη

Έφτασε στη Βέροια λεωφορείο με πρόσφυγες και μετανάστες που εξέφρασαν την επιθυμία να μεταφερθούν από την Ειδομένη σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πενήντα άτομα μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Αρματολού Κόκκινου για το οποίο υπήρξε, το προηγούμενο διάστημα, ενημέρωση από τα αρμόδια υπουργεία προς το δήμο Βέροιας ότι θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος φιλοξενίας προσφύγων.

“Ο χώρος είναι έτοιμος καθώς έχουν γίνει εργασίες καθαρισμού από το στρατό. Υπάρχουν εκεί τέσσερα μεγάλα κτίρια στα οποία θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες” διευκρινίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης. “Η δική μας άποψη είναι η ανάγκη ισοκατανομής των προσφύγων. Προφανώς δεν μπορεί να λείπει και ο δήμος Βέροιας από τη διαδικασία αυτή. Είναι ένα εθνικό θέμα. Από εκεί και πέρα, αν υπάρχει πρόταση εκ μέρους μερίδας των πολιτών που αντιδρούν, ευχαρίστως να τη δεχτούμε. Ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει άλλη πρόταση” διευκρινίζει.

Το πούλμαν που αναχώρησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα για τη Βέροια είναι το πρώτο από τα 20 λεωφορεία που έφτασαν νωρίς το πρωί στην Ειδομένη με σκοπό να μεταφέρουν όσους πρόσφυγες και μετανάστες επιθυμούν, σε κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης.

Την ίδια ώρα, η ομάδα προσφύγων που εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκεται πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα, προσπάθησε με συνθήματα να αποτρέψει αυτούς που έφευγαν.

Νωρίτερα, είχαν πραγματοποιήσει σιωπηρή διαμαρτυρία για περίπου μισή ώρα.

Μια ακόμη ομάδα προσφύγων ενημερώνεται αυτή την ώρα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προκειμένου να καταγραφούν οι ενδιαφερόμενοι. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στην Ειδομένη, Μάρκο Μπουόνο, έχουν καταγραφεί 400 άτομα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία Σύριοι.

Μία νεαρή Σύρια, η Ντόχα, η οποία βρίσκεται εδώ και 39 ημέρες στην Ειδομένη, εξηγεί ότι οι συνθήκες στον καταυλισμό έχουν καταστεί ανυπόφορες και θέλει να δώσει την ευκαιρία στο παιδί της να ζήσει καλύτερα για όσο διάστημα χρειαστεί να περιμένουν στην Ελλάδα έως ότου μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Μηδενικές οι ροές προσφύγων προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου μέχρι το πρωί της Παρασκευής

Μηδενικές ήταν οι ροές προσφύγων και μεταναστών το τελευταίο 24ωρο και μέχρι σήμερα Παρασκευή στις 9 το πρωί στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Συνολικά στα νησιά λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή δεν αποβιβάστηκε κανένας.

Από το πρωί σήμερα και μέχρι τις 4 το απόγευμα παρά την καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών τουλάχιστον στη Λέσβο δεν πέρασαν παρά μόλις 150, κυρίως Πακιστανοί, μετανάστες.

Εν τω μεταξύ, η χθεσινή διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το «χοτ σποτ» της Μόριας από ομάδες αλληλέγγυων στους πρόσφυγες και εργαζομένους σε ΜΚΟ ενάντια στο νέο καθεστώς λειτουργίας του «χοτ σποτ» μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας έληξε με μικρής κλίμακας επεισόδια ενώ έγινε η προσαγωγή ενός ατόμου.

Η προσαγωγή όμως στη συνέχεια μετατράπηκε σε σύλληψη με τις κατηγορίες της αντίστασης, της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης της πρόκλησης διακεκριμένης φθοράς. Πρόκειται για 33χρονο Έλληνα ο οποίος σύμφωνα με την Αστυνομία προκάλεσε φθορές σε σταθμευμένο όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας, βάφοντάς το με σπρέι. Στη συνέχεια και όταν εντοπίστηκε από αστυνομικό και προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη, επιτέθηκε σε βάρος του τελευταίου, ρίχνοντας του μπογιά με το ίδιο σπρέι στο πρόσωπο και στα μάτια και χτυπώντας τον με τα χέρια στο κεφάλι. Δικογραφία σχηματίσθηκε και σε βάρος ενός ακόμη ατόμου, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, ο οποίος συνέδραμε στην προσπάθεια του 33χρονου να αποφύγει τη σύλληψη. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Τέλος, εντυπωσίασε σήμερα στη διάρκεια της παρέλασης για την 25 Μαρτίου στην πόλη της Μυτιλήνης, η ανάρτηση από ομάδα Ιρακινών προσφύγων που παραμένουν στη Μυτιλήνη περιμένοντας να αναχωρήσουν για τον Πειραιά και οι οποίοι παρακολουθούσαν την παρέλαση, ενός ταμπλό που έγραφε «Ευχαριστούμε Ελλάδα – Λέσβος».

Φράκτη στα σύνορα με την Ελλάδα προαναγγέλλει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός

Η Βουλγαρία είναι έτοιμη να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορά της με την Ελλάδα ώστε να εμποδίσει τη διέλευση μεταναστών, φοβούμενη πως θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς τη χώρα μετά το κλείσιμο της Διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, ανέφερε σήμερα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ. Το βουλγαρικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον περασμένο μήνα την υποστήριξη της αστυνομίας από τον βουλγαρικό στρατό στη φύλαξη των συνόρων της χώρας, ώστε να αποτραπεί η εισροή προσφύγων από την οποία πιέζονται κάποιες από τις γειτονικές της χώρες.

Συνεχίζουν τη διαμαρτυρία στο άγαλμα του Βενιζέλου πρόσφυγες από το κέντρο φιλοξενίας Διαβατών

Στην πλατεία στο άγαλμα του Βενιζέλου παραμένουν και σήμερα περίπου πενήντα πρόσφυγες από το κέντρο φιλοξενίας Διαβατών, οι οποίοι έκαναν πορεία χθες σε ένδειξη διαμαρτυρίαςγια το κλείσιμο των συνόρων και τις συνθήκες διαβίωσης στα Διαβατά. Οι πρόσφυγες πέρασαν την παγωμένη νύχτα σε αντίσκηνα που έχουν στήσει στην πλατεία.

Ειδομένη: Γιαγιά προσφέρει ψωμί και τυρί σε παιδιά προσφύγων
Μια γιαγιά δίνει ψωμί και τυρί σε δύο παιδιά προσφύγων που έχουν βρει κατάλυμα στο χωριό της Ειδομένης.

Δείτε το βίντεο – οδοιπορικό στην Ειδομένη

 

 Πηγή: madata.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version