ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων στο Σ.Ο.Π.Π. Καβάλας | «Έχουμε χόρτα – αδέσποτα σκυλιά – κάμπιες αλλά και μπόλικο νερό»

Στις 10:00 χθες το πρωί της Τετάρτης (16-05-2018) στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου Καβάλας συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο πολιτική προστασίας του δήμου. Ανάλογες συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν και στους υπόλοιπους τρεις δήμους της περιφερειακής ενότητας Καβάλας παρουσία του προϊσταμένου της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Π.Ε. Καβάλας Σταύρου Κιβράκη.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησε κατά ένα μέρος της και η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα. Οι ειδήσεις ωστόσο προήλθαν από τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων ελάχιστα πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Εκεί βρέθηκαν οι περισσότεροι πρόεδροι τοπικών συμβουλίων και συζητήσαμε με κάποιους από αυτούς, όπως την ορεινή περιοχή της δημοτικής ενότητας Φιλίππων, τα χωριά που όπως είναι γνωστό αντιμετωπίζουν και πρόβλημα ύδρευσης.

Ομόφωνα οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων δήλωσαν ότι στα χωριά τους έχουν χόρτα, αδέσποτα σκυλιά, κάμπιες αλλά και μπόλικο νερό. Το τελευταίο, γεγονός που όπως φαίνεται είναι και το μόνο ευχάριστο, οφείλεται στις ανοιξιάτικες και χειμερινές βροχοπτώσεις. Όπως δηλώθηκε στην ΠΡΩΙΝΗ, μαζί με τις χιονοπτώσεις στα ορεινά τα υπόλοιπα καιρικά φαινόμενα βοήθησαν προκειμένου να βελτιωθεί θεαματικά η κατάσταση.

Για το νερό που υπάρχει στο χωριό του μίλησε πρώτος ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Παλιάς Καβάλας Θωμάς Μπαζάκος. «Δεν κάνω πλάκα, έχουμε μεγάλο πλεόνασμα νερού προερχόμενο από τις βροχές και τα χιόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά. Συνάδελφός του, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αμυγδαλεώνα Δημήτρης Πουρσαϊτίδης, πρότεινε στους συναδέλφους του να συνεργαστούν για το κόψιμο των χόρτων. Καθώς όπως άφησε να εννοηθεί ο δήμος δεν ανταποκρίνεται. Πρότεινε όλοι οι πρόεδροι από πόρους της πάγιας προκαταβολής να μισθώσουν μηχάνημα που εκ περιτροπής θα κόβει τα χόρτα στα χωριά.

«Έχουμε πάγια προκαταβολή», του απάντησε με ερώτηση ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Παλιάς Καβάλας. Στη συνέχεια εξομολογήθηκε ότι ο ίδιος πληρώνει τα τρέχοντα έξοδα της κοινότητας με προοπτική να καλύψει τα χρήματα όταν εισπράξει την πάγια προκαταβολή. Ο πρόεδρος της Παλιάς Καβάλας ήταν το μοναδικός που δήλωσε ότι στο χωριό του υπάρχει ένα μόνο αδέσποτο σκυλί, το οποίο μάλιστα περιέγραψε ως ιδιαίτερα ήρεμο και φιλικό με τους κατοίκους. Τα υπόλοιπα δέκα – δεκαπέντε αδέσποτα, άφησε να εννοηθεί πως τα μετέφερε κάπου αλλού.

Η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κορυφών διαμαρτυρήθηκε στην ΠΡΩΙΝΗ γιατί όπως δήλωσε οι κάτοικοι της πόλης όσα σκυλιά δε θέλουν στο σπίτι ή στην αυλή τους α μεταφέρουν και τα εγκαταλείπουν στα ορεινά δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Καβάλας. Τα χόρτα έκλεισαν τα μονοπάτια, δήλωσε για το πρόβλημα κοπής των χόρτων άλλος πρόεδρος τοπικού συμβουλίου. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κρυονερίου δήλωσε πως στο χωριό του υπάρχει επάρκεια νερού, ωστόσο διαμαρτυρήθηκε όπως και ο πρόεδρος του Αμυγδαλεώνα για τις αυξημένες κάμπιες.

Όλη την προαναφερόμενη συζήτηση παρακολούθησε χωρίς όμως να λάβει μέρος ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νίκος Γκίκας, αφού τα προβλήματα του δικού του χωριού ίσως και να είναι διαφορετικά. Με την ευκαιρία της συνεδριάσεως οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων μίλησαν με τους αντιδημάρχους ζητώντας για μία ακόμη φορά τη βοήθειά τους. Η Βαρβάρα Μπαλτζίδου και ο Ανέστης Τσουρουκίδης συζήτησαν γενικά και ειδικά προβλήματα των ορεινών δημοτικών διαμερισμάτων, άλλα από αυτά καταφέρνουν να τα επιλύσουν και για άλλα δηλώνουν αδυναμία.

Στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου επαναλήφθηκαν γνωστές απόψεις. καταρχήν επιβεβαιώθηκε ότι και φέτος το καλοκαίρι δε θα υφίσταται το πυροσβεστικό κλιμάκιο εθελοντών στο Κρυονέρι. Ο δήμος Καβάλας είναι πάντως έτοιμος, όπως δήλωσε ο κ. Τσουρουκίδης. «Ο αγώνας είναι κοινός και ο σκοπός ίδιος», σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Τζατζάρης. Ο Σταύρος Κιβράκης διευκρίνισε πως η υπηρεσία του αναμένει τη νέα εγκύκλιο για την αντιπυρική περίοδο με σημαντικές αλλαγές από την προηγούμενη. Σημασία έχει η πρόληψη, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κιβράκης.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη ήταν λίγοι. Παρόντας ήταν και ο αρμόδιος υπάλληλος πολιτικής προστασίας του δήμου Καβάλας Γιώργος Μουμτζής, ενώ αρκετοί πρόεδροι τοπικών συμβουλίων διαμαρτυρήθηκαν διότι από τα προηγούμενα καλοκαίρια έχουν επισημάνει χαλασμένους πυροσβεστικούς κρουνούς οι οποίοι ακόμη δεν έχουν διορθωθεί.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version