ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προτάσεις για ΦΠΑ Κυβέρνησης και Δανειστών

Απόσταση… ύψους 1,1 δισ. ευρώ πρέπει να διανυθεί προκειμένου Ελλάδα και δανειστές να επέλθουν στην πολυπόθητη συμφωνία και να εξέλθει από το τούνελ της αβεβαιότητας η ελληνική οικονομία.
Το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές εξακολουθεί να είναι μεγάλο, όπως αυτό έγινε αντιληπτό από τη δημοσιοποίηση χθες των δύο προσχεδίων συμφωνίας, εκείνου της ελληνικής κυβέρνησης και εκείνου των δανειστών.
Αθήνα και θεσμοί εξακολουθούν να απέχουν μίλια μακριά, αφού τους χωρίζει δημοσιονομικό κενό συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ για το 2015, ενώ οι δανειστές ανεβάζουν τον πήχη για τα μέτρα της φετινής χρονιάς στα 3 δισ. ευρώ.
Ελλάδα
– ΦΠΑ
Προτείνονται τρεις συντελεστές 6%, 11% και 23%.
Στο 6% θα υπάγονται φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου. Στο 11% εφημερίδες και περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τα τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια.
Στο 23% θα υπάγονται όλα τα υπόλοιπα (το 28% των τροφίμων) μεταξύ των οποίων θαλασσινά (όχι ψάρια), έτοιμα γλυκίσματα και μαρμελάδες, επεξεργασμένο ψωμί και ζυμαρικά, σάντουιτς, προψημένα φαγητά, σοκολάτες, έτοιμες σάλτσες.
– Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά από την 1η Οκτωβρίου.
Δανειστές
– ΦΠΑ: Η πρόταση των δανειστών προβλέπει δύο συντελεστές ως εξής: Στο 11% για τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία και στο 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες.
– Αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
– Τέλος στη διακριτική φορολογική μεταχείριση για τους αγρότες και φορολόγηση με τους συντελεστές των ελευθέρων επαγγελματιών.
– Κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης για τα νοικοκυριά καθώς και της επιστροφής φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο.
– Κατάργηση της προκαταβολής φόρου 26% για τις τριγωνικές συναλλαγές.
– Σταδιακή αύξηση στις 25.000 ευρώ από 10.000 ευρώ του ορίου για τις επιχειρήσεις που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version