ΕΚΛΟΓΕΣ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για το προσφυγικό

Προσφυγικό: Ευρωπαϊκές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, ασφαλείς προσφυγικές δίοδοι και έμφαση στην οργάνωση της υποδοχής των προσφύγων

H συγκλονιστική εικόνα του μικρού Aylan  στα παράλια της Τουρκίας ήρθε να επισφραγίσει το ναυάγιο της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού στην “πολιτισμένη” Ευρώπη. Ο θάνατος  του παιδιού (και πολλών άλλων, τις φωτογραφίες των οποίων δεν είδαμε) που ξύπνησε τα ανθρωπιστικά αντανακλαστικά εκατομμυρίων  ανθρώπων σε όλο τον κόσμο είναι δυστυχώς   φυσική απόρροια  της συνέργειας της φτώχιας και του πολέμου και ειδικά  στην περίπτωση της Συρίας είναι το συνδυασμένο αποτέλεσμα ενός στυγνού, αυταρχικού καθεστώτος, ακραίων ένοπλων ομάδων και μιας  ανάλγητης και απαλλαγμένης από κάθε ανθρωπιστικό κριτήριο ευρωπαϊκής πολιτικής. Μια πολιτική που εστιάζει στην εντατικοποίηση των περιπολιών και του ελέγχου των συνόρων, στους επαναπατρισμούς και την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, που σχεδιάζει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των διακινητών (και κατά συνέπεια και των προσφύγων), που συνεχίζει να πουλά όπλα στις εμπόλεμες περιοχές, που χτίζει τείχη και  κλείνει ασφαλείς, χερσαίες διόδους στέλνοντας  εκατομμύρια ανθρώπων  βορά στους εμπόρους ελπίδας και τα σαπιοκάραβά τους. Αυτή η Ευρώπη έχει τεράστια πολιτική ευθύνη γι αυτήν την τραγική προσφυγική  κρίση, για τα χιλιάδες θύματα στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, για την άνοδο της ρατσιστικής ρητορικής και τη χειραγώγηση ολόκληρων κοινωνιών μέσω του φόβου.

Στη χώρα μας μόνο το πρώτο 8μηνο του 2015 έφτασαν 200χιλ πρόσφυγες. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών  προέρχονται από τη Συρία. Είναι πρόσφυγες και όχι «λαθρομετανάστες», έρχονται εδώ για να σώσουν τη ζωή τους και όχι για να απολαύσουν τον παράδεισο της “φιλόξενης” χώρας μας. Περισσεύει η υποκρισία στα κροκοδείλια δάκρυα των εγχώριων  πολιτικών ταγών για τα θύματα στο Αιγαίο και στην  έκφραση της δήθεν αγανάκτησης για τις πολιτικές της Ευρώπης και το τείχος στην  Ουγγαρία  καθώς την ίδια στιγμή  μένει στο απυρόβλητο ο φράκτης του Έβρου (κύρια αιτία των θυμάτων στο Αιγαίο)  και οι πολιτικοί που το σχεδίασαν, τον υλοποίησαν και το συντηρούν μέχρι σήμερα.    

Οι μηδενικές υποδομές στη χώρα μας  και η απουσία πολιτικής βούλησης για ουσιαστική επίλυση του προβλήματος  σε συνδυασμό με   βίαιες και παράνομες πρακτικές των λιμενικών αρχών κάνουν το πέρασμα από την Ελλάδα γι αυτούς τους εξαθλιωμένους ανθρώπους  απλώς το επόμενο στάδιο του Γολγοθά τους.  Η Λέσβος έχει βουλιάξει από τις αφίξεις χιλιάδων προσφύγων  (40.000 μόνο τον Αύγουστο). Ομάδες αλληλέγγυων πολιτών έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις δυνάμεις τους παλεύοντας να προσφέρουν ανακούφιση  και να αναπληρώσουν το κενό του κράτους. Στην Ειδομένη η κατάσταση κάθε ημέρα γίνεται και δυσκολότερη. Ο αριθμός των  εγκλωβισμένων στα σύνορα -χωρίς νερό, τροφή, φάρμακα- προσφύγων ξεκίνησε από μερικές εκατοντάδες  και τις τελευταίες ημέρες ξεπέρασε τις 8.000. Και σ’ αυτή την περίπτωση οργανώσεις και εθελοντές/ντριες καθημερινά δίνουν μαθήματα ανθρωπισμού, αλληλεγγύης και ανιδιοτέλειας. Κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση (με λίγες εξαιρέσεις) και ευρωπαϊκοί μηχανισμοί λάμπουν  δια της απουσίας τους.

Μπροστά σ΄ αυτήν την αδιανόητη ανθρωπιστική κρίση  επανερχόμαστε   και για  άλλη μία φορά και ζητάμε:

  • Δημιουργία νόμιμων, ασφαλών οδών προς την Ευρώπη για τους ανθρώπους που προσπαθούν να σωθούν από τη φρίκη του πολέμου (κατεδάφιση φράχτη Έβρου!)

Ειρηνευτικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες με στόχο τη λήξη αιματηρών πολέμων στη γειτονιά της Ευρώπης (Συρία) και στήριξη κατεστραμμένων από τη φτώχεια και τις χρόνιες εμφύλιες συρράξεις κοινωνιών (Αφρική) με στόχο την εξάλειψη των αιτιών που γεννούν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

  • Αναπροσανατολισμό των ευρωπαϊκών κονδυλίων με έμφαση στην υποδοχή, στήριξη και κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών/στριών και όχι στις αποτρεπτικές πολιτικές και στη «φρούρηση» της Ευρώπης όπως γίνεται μέχρι σήμερα με τραγικές συνέπειες

 Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν αναδείξει πολλές φορές το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στo πλαίσιο αυτό τις επόμενες ημέρες θα επισκεφτεί, για τρίτη φορά μέσα στο 2015, την Ελλάδα η υποψήφια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ευρωβουλευτής Σκα Κέλλερ.  

 

Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Τηλ. επικοινωνίας 2310266705

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version