Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Οι νέες πρακτικές της ΔΕΗ | Αναθέτει σε εισπρακτικές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Με τις ανεξόφλητες οφειλές από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος να έχουν ξεπεράσει το 1,3 δισ. ευρώ και να αυξάνονται διαρκώς, η ΔΕΗ αναζητά μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού που λήγει στις 29 Σεπτεμβρίου νομικά γραφεία ή εταιρείες στις οποίες θα αναθέσει την διεκδίκηση απαιτήσεων από ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η νέα αυτή πολιτική εισπράξεων καθιερώνεται για πρώτη φορά από τη ΔΕΗ στη βάση ενός πιλοτικού προγράμματος που θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση στην Αττική. Το πρόγραμμα θα αξιολογηθεί ύστερα από ένα δίμηνο εφαρμογής του και εάν τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, θα επεκταθεί και σε άλλες περιφέρειες της χώρας.

Τα γραφεία που θα επιλεγούν θα αναλάβουν τη διεκπεραίωση 10.000-20.000 υποθέσεων οφειλών μέσης αξίας 10.000 ευρώ ανά υπόθεση. Η ΔΕΗ έχει ήδη καταρτίσει τον κατάλογο των καταναλωτών που θα παραδώσει στις εταιρείες που θα προσλάβει για την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών της, βάσει τριών συνδυαστικών κριτηρίων.

Το βασικότερο είναι το ύψος της οφειλής και το βάθος χρόνου αυτής, το δεύτερο το «προφίλ» του καταναλωτή, εάν δηλαδή έχει ανταποκριθεί ή όχι σε προηγούμενους διακανονισμούς και το τρίτο, η σχέση του με άλλες παραβατικότητες, όπως για παράδειγμα η σύλληψή του για ρευματοκλοπή.

«Πρέπει να κάνουμε κάτι για να βελτιώσουμε την κατάσταση», δηλώνει στην Καθημερινή αρμόδιο στέλεχος της ΔΕΗ, εκφράζοντας την ανησυχία της Επιχείρησης για τη διόγκωση των οφειλών. Από το συνολικό ποσό του 1,3 δισ. ευρώ, τα 860 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη χαμηλή τάση, δηλαδή τα νοικοκυριά και τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και εργαστήρια, ενώ πάρα πολλές από αυτές θεωρούνται επισφαλείς απαιτήσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται ανεξόφλητες οφειλές καταναλωτών που ανήκουν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) οι οποίοι αριθμούν περί τις 550.000. Σε αυτήν την κατηγορία καταναλωτών η ΔΕΗ, ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής που έχει συγκεντρώσει, δεν προχωράει σε διακοπές ρεύματος. Ενα από τα μεγάλα προβλήματα αυτή τη στιγμή είναι η υπόθεση των διακανονισμών.

Η ΔΕΗ, προκειμένου να διευκολύνει τους καταναλωτές, εφάρμοσε από πέρυσι ένα αρκετά ευέλικτο πρόγραμμα διακανονισμών, το οποίο όμως δεν τηρείται από την πλειοψηφία των καταναλωτών που εντάσσονται σε αυτό. Το σύνηθες, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη της Επιχείρησης στην «Κ», είναι «να προχωρούν στον διακανονισμό, να πληρώνουν μία με δύο δόσεις και μετά να εξαφανίζονται». Η αρμόδια διεύθυνση της Επιχείρησης ευελπιστεί σε κάποια βελτίωση της κατάστασης και στην ανακοπή του ρυθμού αύξησης των επισφαλειών, χωρίς να διατηρεί υψηλές προσδοκίες για την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών.

Οι νομικές εταιρείες που θα προσλάβει η ΔΕΗ μέσω διαγωνισμού σε πρώτο στάδιο θα αναζητήσουν τον εξωδικαστικό διακανονισμό των οφειλών, μέσα στο πλαίσιο που έχει ορίσει η ΔΕΗ, δηλαδή δόσεις που μπορούν να φτάσουν έως και τις 8 διμηνιαίες, ανάλογα με τη συνέπεια του πελάτη κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, θα ακολουθεί τα εξής στάδια:

• Εντοπισμός οφειλετών, των οποίων τα στοιχεία επικοινωνίας έχουν μεταβληθεί χωρίς να έχει ενημερωθεί σχετικά η ΔΕΗ.

• Επικοινωνία/διαπραγμάτευση με στόχο την εξωδικαστική διευθέτηση (υπαγωγή σε διακανονισμό της οφειλής/ρύθμιση σε δόσεις) και την είσπραξη.

• Σύνταξη και αποστολή/κοινοποίηση απλών επιστολών ειδοποίησης ή/και εξωδίκων προσκλήσεων.

Σε δεύτερο στάδιο θα ακολουθήσει η δικαστική διεκδίκηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στο πλαίσιο της οποίας το νομικό γραφείο θα προχωράει σε έρευνα για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων, σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία.

Στις περιπτώσεις οφειλετών άγνωστης διαμονής δεν θα προχωρεί στη δικαστική διεκδίκηση, ενώ σε περίπτωση που εντοπίζονται πελάτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή προκειμένου να προχωρήσει σε αναγκαστική εκτέλεση, το νομικό γραφείο θα επικοινωνεί με τις νομικές υπηρεσίες της ΔΕΗ για περαιτέρω οδηγίες.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πιέσεις του Περιφερειάρχη για την ένταξη της Θάσου και της Σαμοθράκης στην βίζα express για τους Τούρκους

Η κινητικότητα που δημιούργησε το μέτρο της ειδικής επταήμερης τουριστικής βίζας εξπρές σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο, όπου πρωτοεφαρμόστηκε, οδήγησε, σε τριπλασιασμό των αφίξεων Τούρκων επισκεπτών έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.   Οι Τούρκοι τουρίστες από τις 30 Απριλίου 2024, έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται με την ειδική βίζα επιπλέον το Καστελόριζο, τη Σύμη, την Κάλυμνο, τη Λέρο και τη Λήμνο.

Δυστυχώς στην συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν υπήρχαν τα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης. Σε δηλώσεις του στο ENA Channel ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρ. Τοψίδης τόνισε ότι ήδη ασκεί πιέσεις έτσι ώστε να αποκτήσουν και τα δύο αυτά νησιά την δυνατότητα να φιλοξενούν Τούρκους τουρίστες μόνο με την έκδοση βίζας express.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το κάψιμο του Ιούδα στην Παναγία της Θάσου

Για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκε το Έθιμο του Καψίματος του Ιούδα από το Σύλλογο, την Κυριακή του Πάσχα, με πλήθος κόσμου να παρευρίσκεται στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίας για να το παρακολουθήσει, μαζί με τη “λειτουργία της αγάπης”, τη μοναδική που πραγματοποιείται στο νησί της Θάσου, λόγω του εθίμου.

Όπως θέλει το έθιμο, προηγήθηκε η περιφορά του ομοιώματος του Ιούδα στο χωριό και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην εκκλησία όπου και κάηκε με το άκουσμα του “Χριστός Ανέστη”.

Φυσικά υπήρχε και το κείμενο που συνοδεύει πάντα το έθιμο, με τον πύρινο λόγο του Ιούδα, ο οποίος καυτηρίασε τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παρουσία χιλιάδων πιστών η περιφορά του Επιταφίου στην Κομοτηνή

Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής η συνάντηση των Επιταφίων από πέντε ενορίες στο Ηρώο Κομοτηνής.

Παρά τη βροχή, πλήθος πιστών ακολούθησαν την περιφορά των Επιταφίων στους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής κατά την κορύφωση του θείου δράματος το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ενώ περίπου στις 9:00 το βράδυ πραγματοποιήθηκε η έξοδος του Επιταφίου και η περιφορά του στους δρόμους της πόλης με κατάληξη στο Ηρώο Κομοτηνής.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και στην περιφορά, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Νίκος Ευκαρπίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en