Quantcast
Connect with us

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Οι μεγαλύτερες τραγωδίες των γηπέδων (video)

Με αφορμή τη 36η επέτειο από τον άδικο θάνατο 21 ανθρώπων στη θύρα 7 του σταδίου ”Καραϊσκάκη” θυμόμαστε τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες. Από την πρώτη καταγεγραμμένη στη Σκωτία το 1902, στην πιο πρόσφατη της Αιγύπτου το 2012 με πιο χαρακτηριστικές το Χέιζελ, το Χίλσμπορο και φυσικά τη θύρα 7.

Σκωτία – Ibrox 1902

Στον αγώνα Σκωτία-Αγγλία καταρρέι η νεόχτιστη δυτική κερκίδα που ήταν ξύλινη, παρασέρνοντας 26 άτομα στον θάνατο.

Αγγλία – Burnden Park 1946

33 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στον αγώνα Μπόλτον- Στόουκ Σίτι για το Κύπελλο Αγγλίας, όταν υποχωρεί κομμάτι της κερκίδας με υπεράριθμα άτομα.

Περού – Estadio Nacional 1964

Στον αγώνα Περού – Αργεντινή όπου ο νικητής έπαιρνε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, 318 άνθρωποι σκοτώνονται έπειτε από συμπλοκές του κόσμου με την αστυνομία μετά από ακύρωση τέρματος για τη γηπεδούχο ομάδα.

Αργεντινή – Monumental 1968

Το ντέρμπι μεταξύ Ρίβερ Πλέιτ – Μπόκα Τζούνιορς βάφεται με αίμα όταν 71 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε μια παρόμοια περίπτωση με την τραγωδία της θύρας 7.

Τουρκία – Kayseri Ataturk Stadium 1968

Στον αγώνα Καϊσερισπόρ-Σίβασπορ 44 άνθρωποι σκοτώνονται κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου μετά από συγκρούσεις των οπαδών των δύο ομάδων.

Σκωτία – Ibrox 1971

Δραματικό deja vu 69 χρόνια μετά την πρώτη τραγωδία στο ίδιο γήπεδο. Δεκάδες άνθρωποι καταπλακώνονται και χάνουν τη ζωή τους από ασφυξία στο Old Firm μεταξύ Ρέιντζερς-Σέλτικ.

Ελλάδα – Kαραϊσκάκη 1981

Είναι η μεγαλύτερη τραγωδία που έχει βιώσει ποτέ ο ελληνικός αθλητισμός. Εκείνο το καταραμένο 6-0 του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στις 8 Φεβρουαρίου 1981. Συνολικά 21 αθώες ψυχές χάθηκαν στα σκαλοπάτια της εξόδου από την Θύρα 7, όταν το τουρνικέ ήταν κλειστό έπειτα από εγκληματική αμέλεια των υπευθύνων που ποτέ δεν βρέθηκαν. Ανάμεσα στους νεκρούς και ένας φίλος της Ένωσης, αλλά και πολλοί τραυματίες. Ο Ολυμπιακός κάθε χρόνο τιμά τους νεκρούς του ως  αναπόσπαστο  κομμάτι της ιστορίας του.

Ρωσία – Luzhniki 1982

Την ώρα που αποχωρούν οι φίλαθλοι της Σπαρτάκ Μόσχας, η ομάδα τους σκόραρει στο φινάλε του αγώνα με τη Χάρλεμ και αυτοί που επιστρέφουν πέφτουν πάνω σ’ αυτούς που αποχωρούν. Επίσημος απολογισμός 67 νεκροί, ανεπίσημος 340. 

Αγγλία – Valley Parade 1985

Ένα τσιγάρο ήταν η αιτία να πάρει φωτιά μέρος της ξύλινης κερκίδας στην αναμέτρηση  Μπράντφορντ-Λίνφιλντ και 56 άτομα να βρουν φρικτό θάνατο.

Βέλγιο – Heysel 1985

O τελικός της ντροπης για Γιουβέντους και Λίβερπουλ για το κύπελλο πρωταθλητριών Λίγο πριν την έναρξη, φίλαθλοι της Λίβερπουλ κινήθηκαν απειλητικά προς αυτούς της Γιουβέντους , η αστυνομία δεν μπόρεσε να τους σταματήσει με αποτέλεσμα εκατοντάδες Ιταλοί μην έχοντας άλλο τρόπο διαφυγής να κατευθυνθούν προς τον εξωτερικό τοίχο της εξέδρας. Αυτός δεν άντεξε το βάρος τους, κατέρρευσε και 39 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Ο τελικός  διεξήχθη κανονικά και η Γιουβέντους σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο. Μια από τις χειρότερες τραγωδίες, που έφερε και την μετέπειτα απόφαση της Μάργκαρετ Θάτσερ να αποβάλει τις αγγλικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για 4 χρόνια.

Νεπάλ – Kathmandu Stadium 1988

Συνολικά 93 άτομα χάθηκαν όταν μια καταιγίδα  οδήγησε τους φιλάθλους προς την μοναδική θύρα που ήταν σκεπαστή. Η αστυνομία προσπάθησε να τους απωθήσει, αυτοί υποχώρησαν και προσπάθησαν μαζικά να βγουν από το γήπεδο από άλλο σημείο, ωστόσο οι πόρτες ήταν κλειδωμένες και το κακό έγινε.

Αγγλία – Hillsborough 1989

 Η Λίβερπουλ αντιμετωπίζει τη Νότιγχαμ στον ημιτελικό του Κυπέλλου που ο θάνατος των 96 φίλων των “ρεντς” δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ. Η αστυνομία άνοιξε μία θύρα για να μπουν φίλαθλοι της Λίβερπουλ στο γήπεδο. Μόνο που εκείνη η εξέδρα ήταν ήδη γεμάτη. Όσοι ήταν στις κάτω θέσεις μπροστά στο σιδερένιο κιγκλίδωμα, δεν μπόρεσαν να ανέβουν και να βγουν στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους από ασφυξία και ποδοπατήματα. Το γεγονός αυτό άλλαξε τα πάντα στο αγγλικό ποδόσφαιρο σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας.

Νότια Αφρική – Oppenheimer Stadium 1991

Το…φιλικό ανάμεσα στους Ορλάντο Πάιρετς και τους Κάιζερ Τσιφς έχει απολογισμό 42 νεκρούς έπειτα από συκγρουσείς μεταξύ χούλιγκαν. 

Γουατεμάλα – Estadio Mateo Flores 1996

84 νεκροί και 147 τραυματίες στον αγώνα Γουατεμάλα-Κόστα Ρίκα λόγω υπεραριθμίας στις εξέδρες του σταδίου

Νότια Αφρική – Elis Park 2001

Πάλι αντίπαλοι είναι οι Κάζερ Τσιφς και οι Ορλάντο Πάιρετς και πάλι υπάρχει η ίδια τραγική κατάληξη. 43 αδικοχαμένοι άνθρωποι λόγω συνωστισμού

Γκάνα – Accra Sports Stadium 2001

Ανείπωτη τραγωδία με 127 νεκρούς στον αγώνα Άκρα Χαρτς-Ασάντε Κοτόκο από συμπλοκές του κόσμου με τις αστυνομικές αρχές αλλά και συνωστισμού στην έξοδο του γηπέδου.

Αίγυπτος – Port-Said 2012

Η πιο σύγχρονη ποδοσφαιρική τραγωδία όταν 74 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε επεισόδια εντός αγωνιστικού χώρου στο παιχνίδι Αλ Μασρί-Αλ Αχλί.

Πηγή: YouTube (Μηχανή του χρόνου)

Click to comment

Απάντηση

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πανηγυρισμοί από παίκτες και φιλάθλους του ΑΟΚ για το νταμπλ και την άνοδο στην SL2

Με γκολ που πέτυχε ο Νίκος Σαμπανίδης στα μέσα του δευτέρου μέρους, ο ΑΟΚ έφτασε στην κατάκτηση του κυπέλλου της ΕΠΣ Καβάλας.

Ακολούθησαν τρελοί πανηγυρισμοί από τους φίλους της ομάδας οι οποίοι πανηγύρισαν τόσο το νταμπλ όσο και την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία μετά από αρκετό χρονικό διάστημα.

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με στόχο το 7ο χρυσό ο Πετρούνιας στον τελικό του Ευρωπαϊκού

Ο Λευτέρης Πετρούνιας απόψε το βράδυ έχει την ευκαιρία να γράψει ιστορία στο Ρίμινι, κατακτώντας το 7ο χρυσό του μετάλλιο στους κρίκους σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης, σήμερα (20:35, ΕΡΤ 3) κυνηγά να κάνει ότι κανένας στα 69 χρόνια ιστορία του θεσμού.

Τα μετάλλια του Πετρούνια στα ευρωπαϊκά

  • 2011 Βερολίνο Χάλκινο
  • 2015 Μονπελιέ Χρυσό
  • 2016 Βέρνη Χρυσό
  • 2017 Κλουζ-Ναπόκα Χρυσό
  • 2018 Γλασκώβη Χρυσό
  • 2021 Βασιλεία Χρυσό
  • 2022 Μόναχο Χρυσό
  • 2023 Αττάλεια Χάλκινο

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Α.Σ Τάεκβοντο Καβάλας: Δεύτερη Θέση για την Λαζάρου Σοφία στο 15th Hereya Open Sofia

Δεύτερη Θέση για την Λαζάρου Σοφία στο 15th Hereya Open Sofia
Η εξαιρετική αθλήτρια Λαζάρου Σοφία κατέκτησε τη δεύτερη θέση στους  Διεθνείς αγώνες Τάεκβοντο 15th Hereya Open, που διεξήχθη στις 21 και 22 Απριλίου 2024 στην πόλη της Σόφιας.
 Η Σοφία, αντιπροσωπεύοντας την επίλεκτη ομάδα της Ένωσης Τάεκβοντο Βορείου Ελλάδος, κατάφερε να ξεχωρίσει μεταξύ 1100 αθλητών από 12 χώρες των Βαλκανίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σοφία δεν μπόρεσε να αγωνιστεί στον τελικό λόγω ενός τραυματισμού που την ταλαιπώρησε καθ’ όλη τη διάρκεια τών αγώνων ωστόσο η αξιοθαύμαστη πορεία της μέχρι τον τελικό μετά από δύο αγώνες αποτελεί  ξεκάθαρη απόδειξη του αθλητικού της πνεύματος και αφοσίωσης στο άθλημα.
Ο προπονητής Χάρης Παλτόγλου, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του για την επίδοση της Σοφίας και της ομάδας τονίζοντας την αγωνιστικότητα και το μαχητικό πνεύμα που επέδειξαν παρά τις δυσκολίες.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en