Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Οι κυβερνητικές προθέσεις για «Πάσχα στο χωριό» και οι ενστάσεις των λοιμωξιολόγων

Τον παλμό και τις ανάγκες της κοινωνίας επιχειρεί να αφουγκραστεί η κυβέρνηση μετά από ένα και πλέον χρόνο «συνύπαρξης» με τον κορονοϊό και επιβολής σκληρών μέτρων που προκάλεσαν ανοιχτές «πληγές» στην οικονομία και ανέτρεψαν την καθημερινότητα των πολιτών.

Με το βλέμμα στο Πάσχα οι εκπεφρασμένες κυβερνητικές προθέσεις δείχνουν ότι επιχειρείται αυτή τη φορά να γιορτάσουμε ένα «κανονικό Πάσχα». Να επιτραπούν δηλαδή οι μετακινήσεις εκτός νομού, προκειμένου όσοι το επιθυμούν να γιορτάσουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους με τους δικούς τους ανθρώπους.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ήταν αναγκαίο να δοθούν «ανάσες» στον πληθυσμό και αυτό φάνηκε από τις ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα αλλά και από το λιανεμπόριο που άνοιξε ελεγχόμενα. Αντίστοιχες σκέψεις υπάρχουν και για τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, ωστόσο οι κακοί επιδημιολογικοί δείκτες και η ανησυχητική αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών λειτουργούν ως ανασταλτικοί παράγοντες. Και το δίλημμα παραμένει: «Πάσχα στο χωριό» ή στο μπαλκόνι;

Οι κίνδυνοι

Το μεγαλύτερο όμως πεδίο ελευθερίας εγκυμονεί και κινδυνους υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Οι οικιακοί συγχρωτισμοί των τελευταίων μηνών που οδήγησαν σε ενδοοικογενειακή διασπορά μετατράπηκαν σε υπαίθριες συναθροίσεις έξω από καφέ και «κλειστά» μπαρ, όπου τα πράγματα είναι ανεξέλεγκτα χωρίς καμία τήρηση των μέτρων πρόληψης. Οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν χθες, μάλλον απομακρύνουν την προοπτική ενός «κανονικού Πάσχα» σε σχέση με αυτό του 2020. Γιατί μπορεί η κυβέρνηση να κρατά ανοικτό το σενάριο να επιτραπούν οι μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα, ποντάροντας στο εργαλείο των self test και της καλύτερης ιχνηλάτησης που μπορεί να προσφέρει, ωστόσο οι ειδικοί εμφανίζονται άκρως επιφυλακτικοί και εκτιμούν ότι είναι πρόωρη αυτή η προβληματική.

Αποφάσεις λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα

Η συζήτηση για οριστική άρση του lockdown στη χώρα, με δεδομένο ότι πλησιάζει και το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει λίγο πριν τη μεγάλη εβδομάδα, καθώς τότε θα εξεταστούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και άλλοι περιορισμοί επί τη βάσει των επίκαιρων επιδημιολογικών δεδομένων, καθώς τότε θα υπάρξει πιο σαφής εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης. “Οι βαλβίδες αποσυμπίεσης περιλαμβάνουν σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων και όχι απότομο. Η κυβέρνηση προχώρησε σε τέτοιου είδους ανοίγματα με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών” επαναλαμβάνουν κυβερνητικά στελέχη.

Τα σενάρια

Δύο είναι τα βασικότερα ενδεχόμενα τα οποία φαίνεται πως υπάρχουν στο τραπέζι αυτή την ώρα.

  • Να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού σε όσους μπορούν να αποδείξουν πως πηγαίνουν στα εξοχικά τους μέσω του Ε9.
  • Να δοθεί το «πράσινο φως» για μετακίνηση σε άτομα που έχουν κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου, διαθέτουν δηλαδή πιστοποιητικό εμβολιασμού

Μετά το Πάσχα η εστίαση

Η επαναλειτουργία της εστίασης προσδιορίζεται χρονικά μετά το Πάσχα και αρχικά μόνο σε εξωτερικούς χώρους, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό στις αρχές Μαΐου, το αργότερο μέχρι τις 10 του μηνός, θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων προκειμένου να λάβουν οι επιχειρήσεις την ειδική ενίσχυση ίση με το 7% του τζίρου τους, για την επανεκκίνησή τους.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ρέντη: Σε εξέλιξη η επιχείρηση της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία Λυγγερίδη – Πάνω από 50 οι συλλήψεις

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους από την Ελληνική Αστυνομία, έχει ξεκινήσει από τα ξημερώματα της Δευτέρας με αποτέλεσμα έως τώρα τη σύλληψη περισσοτέρων των 50 ατόμων για τη δολοφονική επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα σε βάρος του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στις 7 Δεκεμβρίου 2023 έξω από το κλειστό γυμναστήριο στου Ρέντη.

Η επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένονται, πλέον, αναλυτικές ανακοινώσεις από την Ελληνική Αστυνομία για τους συλληφθέντες (κατά πληροφορίες αναζητούνται συνολικά γύρω στα 60 άτομα), οι οποίοι κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενώ στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί περιλαμβάνονται πάνω από 150 άτομα.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης έχει πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός ερευνών σε σπίτια και οχήματα, από όπου έχουν κατασχεθεί διάφορα πειστήρια. Η έρευνα των Αρχών αφορά τόσο στην υπόθεση θανάτου του νεαρού αστυνομικού έξω από το γήπεδο στον Ρέντη όσο και σε άλλα περιστατικά οπαδικών επεισοδίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο 31χρονος αστυνομικός των ΜΑΤ έφυγε από τη ζωή στις 27 Δεκεμβρίου, μετά από 20 ημέρες νοσηλείας, έπειτα από τον σοβαρό τραυματισμό του από ναυτική φωτοβολίδα που είχε δεχθεί σε επεισόδια που έλαβαν χώρα έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη κατά τη διάρκεια του αγώνα βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.

Παύλος Μαρινάκης: Τέτοιες υποθέσεις απαιτούν χρόνο, να έχουμε εμπιστοσύνη ΕΛΑΣ και τη Δικαιοσύνη

Για το θέμα ρωτήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απαντώντας πως τέτοιες υποθέσεις χρειάζονται χρόνο, πως η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται από τη στιγμή που αφορούν στην Ελληνική Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη και πως θεωρεί ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις σύντομα από την ΕΛΑΣ.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως η δολοφονία ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για την ελληνική κοινωνία για τα περιστατικά βίας που λάμβαναν χώρα κατά κύριο λόγο σε ποδοσφαιρικά γήπεδα.

 

Όπως είπε, τότε, η κυβέρνηση είχε λάβει αποφάσεις σε δύο σκέλη. Το πρώτο αφορούσε την ευθύνη της Πολιτείας, με κόστος εκατοντάδες χιλιάδες φίλαθλοι να μείνουν εκτός γηπέδων για δύο μήνες. «Όλα όσα είχαμε πει τότε, τα κάναμε πράξη. Και τις κάμερες και τα προσωποποιημένα εισιτήρια, με αποτέλεσμα -και το λέω με συγκρατημένη ακόμα αισιοδοξία, γιατί αυτό θέλει συνεχή έλεγχο- να βλέπουμε πάρα πολύ σημαντικά παιχνίδια να γίνονται, όπως γίνονται και τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, με ανθρώπινες συνθήκες. Αλλά και όταν κάποιες μειοψηφίες παρεκκλίνουν όσων προβλέπονται, να τους επιβάλλονται αυστηρά και αυτοματοποιημένα πρόστιμα ή πειθαρχικές ποινές, τέλος πάντων, που έχουν επιβληθεί από την αρμόδια Αρχή», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο δεύτερο σκέλος που αφορά στην ποινική διάσταση. Όπως είπε, «αυτό δεν είναι δουλειά της Κυβέρνησης να το σχολιάσει. Έχω δεχθεί, δικαίως, από εσάς, από συναδέλφους σας και εδώ και σε εκπομπές πάρα πολλές ερωτήσεις για το τι απέγινε η συγκεκριμένη έρευνα. Η απάντηση είναι, ας έχουμε εμπιστοσύνη στις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας και στους ανθρώπους της ελληνικής Δικαιοσύνης. Είναι πολύ πιθανό, τέτοιες πολύ σοβαρές έρευνες να απαιτούν χρόνο, τεκμηρίωση, στοιχεία, νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι πολλοί άνθρωποι και στην Αστυνομία και στη Δικαιοσύνη δουλεύουν για πάρα πολλές υποθέσεις με μόνο στόχο την προστασία των πολιτών και δεν είναι δουλειά κανενός κόμματος και καμίας Κυβέρνησης. Τέτοια φαινόμενα, προφανώς δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. Συγκεκριμένες λεπτομέρειες, κανένας μας δεν γνωρίζει, ούτε θα μπορούσε να γνωρίζει. Δεν είναι δουλειά αυτό της Κυβέρνησης. Θα ακολουθήσουν, θεωρώ, πολύ σύντομα ανακοινώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας».

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την επιχείρηση:

«Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ευρείας κλίμακας επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους αθλητικούς χώρους της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής για τη σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται στο περιστατικό θανάσιμου τραυματισμού αστυνομικού την 7-12-2023 σε αθλητική διοργάνωση στο Ρέντη. Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί προσαγωγή δεκάδων ατόμων καθώς και μεγάλος αριθμός ερευνών σε οικίες και οχήματα, ενώ έχουν κατασχεθεί διάφορα πειστήρια».

Σημειώνεται πως αναλυτικές ανακοινώσεις αναμένονται αργότερα από την ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορίες που πρόκειται να αντιμετωπίσουν όσοι συλληφθούν αφορούν σε εγκληματική οργάνωση.

Ο Γιώργος Λυγγερίδης έφυγε από τη ζωή στις 27 Δεκεμβρίου, μετά από σκληρή μάχη που έδωσε για 20 ημέρες, έπειτα από τον σοβαρό τραυματισμό του. Ο 31χρονος είχε δεχθεί ναυτική φωτοβολίδα στα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο κλειστό του Ρέντη, κατά τη διάρκεια του ντέρμπι «αιωνίων», Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, για το League Cup.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πραγματοποιήθηκε η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Καβάλα

Στην Δημοτικό Κήπο της Καβάλας πραγματοποιήθηκε η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας το πρωί της Δευτέρας 22 Απριλίου.

Παρόντες, αρμόδιοι φορείς της πόλης, ο Γάλλος πρόξενος αλλά και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Θ. Διαμαντόπουλου «Χωρίς στέμμα. Η αβασίλευτη του Μεσοπολέμου» στην Ελευθερούπολη

Το Παράρτημα Καβάλας του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης, έφερε εις πέρας επιτυχώς την εκδήλωση -παρουσίαση του βιβλίου του Καθηγητού Πολιτικών Επιστημών Θανάση Διαμαντόπουλου  «Χωρίς στέμμα. Η αβασίλευτη του Μεσοπολέμου» το απόγευμα του Σαββάτου. Η Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως.

Για το βιβλίο μίλησαν ο πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης και υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο συγγραφέας Θανάσης Διαμαντόπουλος ενώ την εκδήλωση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηεμμανουήλ.

Δείτε φωτογραφίες :

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en