Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Οι κορβέτες στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ | Τα «όπλα» Ιταλών και Γάλλων

image_print

Με την υπόθεση της προμήθειας των νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό να “τρέχει” εδώ και καιρό, το θέμα θα συζητηθεί σήμερα το πρωί στην προγραμματισμένη και τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τη χρονιά, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η προμήθεια είναι στα τελευταία στάδια πριν την απόφαση, αν και καλά ενημερωμένες πηγές εξηγούν στο protothema.gr ότι μπορεί να μην βγει “λευκός καπνός” από τη σημερινή συνεδρίαση και η απόφαση να παραπεμφθεί σε επόμενη συνεδρίαση, τους πρώτους μήνες του 2023, καθώς εκκρεμούν και οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν θέσει την υπόθεση των κορβετών σε προτεραιότητα και όλες τις προηγούμενες εβδομάδες έχουν εντατικοποιηθεί οι διαβουλεύσεις στον άξονα υπουργείου Άμυνας-Επιτελειών-κατασκευαστριώμν εταιριών για τις παραμέτρους των προσφορών, επί των οποίων θα ληφθεί η τελική απόφαση. Όπως είναι γνωστό, η χώρα μας ενδιαφέρεται για 3+1 κορβέτες, με την πρώτη να κατασκευάζεται εκτός της χώρας μας, την Ελλάδα, όμως, να διεκδικεί η κατασκευή των επόμενων να γίνει σε μεγάλο μέρος σε ελληνικά ναυπηγεία.

Οι προτάσεις των Γάλλων για την κορβέτα GoWind και των Ιταλών για την κορβέτα τύπου Doha είναι σε παρόμοιο χρηματοδικό επίπεδο, υπερβαίνοντας ελαφρώς το 1,5 δις, σύμφωνα με πληροφορίες. Το “κλειδί”, βεβαίως, θα είναι οι συμπράξεις με ελληνικά ναυπηγεία. Οι Γάλλοι του ομίλου Naval προκρίνουν τη συνεργασία με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, την τύχη των οποίων έχει αναλάβει ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, και τη ναυπήγηση εκεί τριών κορβετών, ενώ οι Ιταλοί της Fincantieri υπέγραψαν μόλις προ ημερών συμφωνία συνεργασίας με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και τον Πάνο Ξενόκωστα της ONEX. Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη ναυπήγηση 2+1 κορβετών στα Ναυπηγεία Onex Elefsis και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις, βελτιώσεις, τεχνογνωσία και μεταφορά τεχνολογίας και εξοπλισμού στα ναυπηγεία, προϋπολογισμού της τάξεως των 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Προ ημερών, πάντως, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έβαλε στο τραπέζι και την προοπτική μιας ελληνοϊταλικής αμυντικής συμφωνίας, αν και δεν είναι σαφές κατά πόσο αυτή μπορεί να είναι στα πρότυπα της ελληνογαλλικής συμφωνίας που περιλαμβάνει ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης και παραβίασης κυριαρχίας. Κατά πληροφορίες, διάθεση από τη μεριά της Ρώμης υπάρχει, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, όμως, μόλις έχει αναλάβει και, παρά την πρώτη καλή επαφή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπάρχει απόσταση ακόμα από μια τέτοια προοπτική.

Στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ, πάντως, θα τεθούν και τα πιο “ώριμα” ζητήματα της αναβάθμισης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, για την οποία φαίνεται πως θα προτιμηθεί η σύμπραξη ThyssenKrupp-Thales Group, αλλά και η προμήθεια των ισραηλινών πυραύλων Spike Nlos από το Ισραήλ που θα καλύψουν τις αναβαθμισμένες ανάγκες τόσο του Πολεμικού Ναυτικού όσο και του Στρατού Ξηράς.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

7ο Balkan Forum: Νέες προοπτικές για τη Βόρεια Ελλάδα

image_print
Τις σημαντικές δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας στη ναυτιλία, την διασυνδεσιμότητα των λιμένων, τις λιμενικές υποδομές, τα logistics και τις συνδυασμένες μεταφορές ανέδειξε το 7ο Balkan Forum, που διοργανώθηκε την Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2026, από το Υπουργείο Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας και Θράκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Ναυτιλία και Βόρεια Ελλάδα: Προκλήσεις, Ευκαιρίες και Προοπτικές».
Το Συνέδριο συγκέντρωσε περισσότερους από 40 ομιλητές και σημαντικούς εκπροσώπους της ναυτιλίας, των λιμένων, των μεταφορών, της επιχειρηματικότητας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και φορείς από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Στο επίκεντρο των εργασιών βρέθηκε ο στρατηγικός ρόλος της Θεσσαλονίκης και συνολικά της Μακεδονίας και της Θράκης ως πύλης διασύνδεσης της Ελλάδας με τα Βαλκάνια, την Μαύρη Θάλασσα, την Κεντρική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Αναδείχθηκε η ανάγκη η Βόρεια Ελλάδα να συνδεθεί πιο ουσιαστικά με τον κόσμο της ναυτιλίας, όχι μόνο μέσα από τα λιμάνια της, αλλά και μέσα από τις υποδομές, τις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση, την τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό της.
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε την σημασία της σύνδεσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τα σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα, επισημαίνοντας ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται στο κέντρο μιας νέας γεωγραφίας μεταφορών, εμπορίου, τουρισμού, ενέργειας και ασφάλειας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις λιμενικές υποδομές και στις συνδυασμένες μεταφορές. Στις παρεμβάσεις των ομιλητών επισημάνθηκε ότι η αναβάθμιση των λιμανιών, η διασύνδεσή τους με οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα και η ανάπτυξη σύγχρονων logistics αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να ενισχυθεί ο ρόλος της Βόρειας Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς εμπορικούς διαδρόμους. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας τόνισε ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση των κρίσιμων υποδομών, ώστε τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας να συνδεθούν πιο αποτελεσματικά με την ενδοχώρα, τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Αντίστοιχα, από την των ελληνικών σιδηροδρόμων, επισημάνθηκε ότι η ενίσχυση των σιδηροδρομικών συνδέσεων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την αξιοποίηση των λιμενικών επενδύσεων και την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας ανέδειξε από την πλευρά του τις επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρει η ναυτιλία στους νέους ανθρώπους, τονίζοντας ότι τα επαγγέλματα της θάλασσας μπορούν να αποτελέσουν πεδίο απασχόλησης, εξέλιξης και παραμονής των νέων στον τόπο τους.
Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφορούσε την κρουαζιέρα και τον θαλάσσιο τουρισμό. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας και COO της Celestyal Cruises, Γιώργος Κουμπενάς, ανακοίνωσε την ένταξη των λιμένων  της Μακεδονίας και της Θράκης από το 2027 ως σταθμού στη νέα γραμμή κρουαζιέρας της Celestyal Cruises, η οποία θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη, νησιά του Αιγαίου, την Αίγυπτο και τον Βόλο.
Παράλληλα, τονίστηκε ότι για την περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού απαιτούνται σύγχρονες μαρίνες, αναβαθμισμένες λιμενικές υποδομές, καλύτερες υπηρεσίες υποδοχής και ισχυρότερη σύνδεση των λιμανιών με τους τουριστικούς προορισμούς της ενδοχώρας.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, Στέφανος Χατζημανώλης, ανέδειξε τη δυνατότητα αξιοποίησης των λιμανιών της Βορείου Ελλάδος ως αφετηρίας ταξιδιών για δικαιούχους προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού από την ευρύτερη Βόρεια Ελλάδα. Όπως επισήμανε, ο συνδυασμός της μόνιμης επιβατικής κίνησης, της έγκαιρης ενημέρωσης των βαλκανικών τουριστικών αγορών και της σύνδεσης με νησιά όπως η Χίος και η Σάμος μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για βιώσιμη και οικονομικά επιτυχημένη ακτοπλοϊκή διασύνδεση.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στον ρόλο της νέας γενιάς στη ναυτιλία. Η Πρόεδρος του Propeller Club, Port of Piraeus Δανάη Μπεζαντάκου, αναφέρθηκε στην σημασία της διεθνούς δικτύωσης, της συνεργασίας και της σύνδεσης της εκπαίδευσης με τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Παρουσίασε το έργο του YES Forum, ως πρωτοβουλίας που φέρνει τους νέους σε άμεση επαφή με τις επαγγελματικές προοπτικές του κλάδου, και υπογράμμισε την ανάγκη χαρτογράφησης των πραγματικών αναγκών της Βόρειας Ελλάδας, τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων όσο και ανθρώπινου δυναμικού.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον προκάλεσε και η αναφορά της Καθηγήτριας και Προέδρου του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χριστίνας Μπουτσούκη στην διαδικασία δημιουργίας επώνυμης έδρας με τίτλο «Γαλάζια Οικονομία». Η νέα έδρα θα έχει ως αντικείμενο την ανάδειξη της σημασίας της ναυτιλίας όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στη βιωσιμότητα των θαλάσσιων μεταφορών, στη διαχείριση λιμένων, στην κυβερνοασφάλεια, στην τεχνολογία και στην τεχνητή νοημοσύνη.
Το 7ο Balkan Forum σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς έφερε στο ίδιο τραπέζι αρμόδιους Υπουργούς, ευρωπαϊκούς και θεσμικούς εκπροσώπους, εκπροσώπους λιμένων, επιχειρηματικούς φορείς, ακαδημαϊκούς και παράγοντες της ναυτιλίας από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια και εντάσσεται στην ευρύτερη εκστρατεία εξωστρέφειας του Υπουργείου Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, η οποία έχει ως στόχο την ανάδειξη της στρατηγικής θέσης της Μακεδονίας και της Θράκης και την ενίσχυση των συνεργασιών με τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές. Έχουν, ήδη, πραγματοποιηθεί αντίστοιχες περιοδείες από τον Κωνσταντίνο Π. Γκιουλέκα στην Σόφια τον περασμένο Φεβρουάριο, στο Βελιγράδι τον περασμένο Μάρτιο και στο Βουκουρέστι τον περασμένο Μάιο.
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, επισήμανε ότι η Βόρεια Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να συνδεθεί πιο ουσιαστικά με τη ναυτιλία και την θαλάσσια οικονομία. Όπως τόνισε, η περιοχή διαθέτει λιμάνια, υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό, γεωγραφική θέση και άμεση πρόσβαση στις βαλκανικές αγορές.
«Θέλουμε να φέρουμε πιο κοντά την Βόρεια Ελλάδα στη ναυτιλία και τη ναυτιλία στην Βόρεια Ελλάδα. Η Μακεδονία και η Θράκη μπορούν να αξιοποιήσουν πολύ πιο δυναμικά τη στρατηγική τους θέση, τα λιμάνια τους, τις υποδομές τους και το ανθρώπινο δυναμικό τους. Με σχέδιο, συνεργασίες και εξωστρέφεια, συνεχίζουμε την προσπάθεια ώστε η περιοχή μας να αποκτήσει ακόμη πιο ισχυρό ρόλο στον σύγχρονο αναπτυξιακό χάρτη», ανέφερε ο κ. Γκιουλέκας.
Το βασικό συμπέρασμα του συνεδρίου ήταν ότι η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε ισχυρό κόμβο ναυτιλίας, κρουαζιέρας, logistics και συνδυασμένων μεταφορών, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η αναβάθμιση των υποδομών, η ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας και η συνεργασία με τους φορείς της Ελλάδας και των Βαλκανίων.
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: 397.000 ευρώ για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων στην Π.Ε. Καβάλας

image_print

Τη διάθεση συνολικής χρηματοδότησης ύψους 397.000 ευρώ προς τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για εργασίες συντήρησης και επισκευών σε σχολικές μονάδες ανακοίνωσε, με ανάρτησή του, ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης. Η χρηματοδότηση, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, κατανέμεται στους Δήμους Καβάλας, Παγγαίου, Νέστου και Θάσου και αφορά παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών κτιρίων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Η ανάρτηση αναφέρει:

To ποσό των 397.000 ευρώ θα λάβουν οι Δήμοι της Π.Ε. Καβάλας, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για τη συντήρηση σχολικών υποδομών.

Συγκεκριμένα, ο Δ. Καβάλας θα λάβει 202.000 ευρώ, ο Δ. Παγγαίου 90.000 ευρώ, ο Δ. Νέστου 64.000 ευρώ και ο Δ. Θάσου 41.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση αφορά αποκλειστικά εργασίες συντήρησης, επισκευών και λοιπών αναγκαίων παρεμβάσεων σε σχολικά κτίρια, με στόχο τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας τους ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Η διαρκής αναβάθμιση της παιδείας παραμένει κορυφαία προτεραιότητα!

DNews Widget
Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εβριτών στον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Α.Μ.Θ. Αλέξανδρο Ιωσηφίδη

image_print

Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εβριτών στον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, στο πλαίσιο των επαφών του με θεσμικούς φορείς της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τους στόχους και τις προτεραιότητες του Συλλόγου για τη νέα του θητεία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Έβρου, στην ενίσχυση της εξωστρέφειας του Συλλόγου και στην ανάπτυξη συνεργασιών με την Περιφέρεια και τους τοπικούς φορείς.

Από την πλευρά του, ο κ. Ιωσηφίδης συνεχάρη τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου για την εκλογή τους και ευχήθηκε καλή και δημιουργική θητεία. Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεσή του να στηρίξει πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την ιστορία, τον πολιτισμό και την αναπτυξιακή προοπτική του Έβρου, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας της Περιφέρειας με τους ενεργούς πολιτιστικούς συλλόγους.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό και εποικοδομητικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν απόψεις για ζητήματα που αφορούν την πολιτιστική ανάπτυξη, την ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας και τη συμμετοχή του Συλλόγου σε δράσεις με ευρύτερο κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εβριτών ευχαρίστησε τον κ. Ιωσηφίδη για την εγκάρδια υποδοχή και τη γόνιμη συζήτηση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αναπτυχθεί μια ουσιαστική συνεργασία προς όφελος του τόπου και των πολιτών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en